Foreldreveiledningen for Internett-sikkerhet for barn |


Hvorfor er cybersikkerhet for barn nødvendig??

Det er ganske enkelt – Internett er ikke så trygt som vi alle vil tro det er. Det er sant at barn og tenåringer kan ha det bra på nettet, og lære seg mange nyttige ferdigheter. Realiteten er imidlertid at Internett er fullt av trusler på nettet og nettkriminelle som bare venter på å dra nytte av et barns eller unges naivitet.

Her er en liste over de vanligste problemene barn og tenåringer kan ha å gjøre med på nettet:

1. Nettmobbing

Hvis du ikke er kjent med nettmobbing, er det når folk bruker elektronisk og elektronisk kommunikasjon for å true, skremme og skremme barn og tenåringer. De kan også rette seg mot eldre mennesker, men barn og tenåringer har en tendens til å være de viktigste ofrene. Noe av følgende kan representere nettmobbing:

 • Spre falske rykter om noen på sosiale medier, via meldingsapper og tekstmeldinger.
 • Sende trusler og bety meldinger til noen via sosiale medier, telefonsamtaler og meldinger og e-postmeldinger.
 • Ta uflatterende, private og / eller skammelige bilder / videoer av noen og spre dem på nettet.
 • Å bryte seg inn i noens online konto (vanligvis en sosiale mediekonto), og bruke den til å sende ondsinnede, krenkende eller seksuelle meldinger til andre mennesker mens de poserer som den personen.
 • Later til å være noen andre på online plattformer for å skade deres image og omdømme.
 • Aggressivt å sende seksuelle meldinger til noen som ikke vil ha dem.

Du kan tro at barnet ditt ikke vil bli et offer for nettmobbing, men vurder dette – over halvparten av barn og tenåringer har angivelig ikke bare blitt misbrukt på Internett, men omtrent samme mengde har også drevet med nettmobbing. Over en av tre unge har dessuten vært ofre for cybertrusler.

“Det er ikke riktig. Hvis noe slikt skulle skje, ville ungen min fortelle meg det. ”

Ikke akkurat. Den samme statistikken viser også at godt over halvparten av ungdommene ikke forteller foreldrene når de blir ofre for nettmobbing. De kan skamme seg for å gjøre det, kan bli utpresset for å holde seg i ro, eller kanskje rett og slett være redd for at de skulle få problemer på grunn av det.

En Cyberbullys sluttmål er å til syvende og sist:

 • Overbevise et barn eller tenåring om å gjøre noe ulovlig eller seksuelt ved å utpresse dem.
 • Press dem til å dele sensitiv informasjon med ham / henne (som foreldrenes kredittkortinformasjon).
 • Skyv barnet / tenåringen til et punkt der de er villige til å skade seg selv, eller til og med begå selvmord.

2. Seksuelle rovdyr

Seksuelle rovdyr bruker ofte Internett for å finne og pleie potensielle ofre. De misbruker uskyld av barn og tenåringer ved å late som om de er noen andre (som noen på deres alder), og later som de er en ny potensiell venn for dem. Hovedmålet med online seksuelle rovdyr er å få tilliten til barna dine til det punktet hvor de kan overbevise dem om å møte opp personlig.

Hvis det skjer, kan barnet ditt selvsagt bli offer for sexhandel – eller verre. Dessuten kan en seksuell rovdyr klare å overbevise ham / henne om å involvere vennene sine også. Dessverre har det en tendens til å skje en gang i blant, med ett av 20 barn som innrømmer å ha arrangert et hemmelig møte med noen de møtte på nettet.

3. Alt barnet ditt legger ut på nettet

Barn og tenåringer forstår ofte ikke at hvis de legger ut noe på nettet, vil det sannsynligvis forbli der for alltid – eller til Internett kollapser. Det enkle faktum er at nettet ikke har noen “Slett” -knapp, så alt du legger ut på det vil forbli der. Javisst, et pinlig innlegg, foto eller video kan slettes, men hvis noen klarer å skjermdumpe det eller lagre det før det er gjort, er det ingenting som kan gjøres med det.

Små barn og tenåringer vil tydeligvis ikke tenke på hva en fremtidig arbeidsgiver eller ektefelle kan tenke på hva de legger ut på Internett under deres virkelige navn. Slik mangel på framsyn kan – og sannsynligvis vil – til slutt komme til å bite dem i fremtiden. I tillegg kan de legge ut den type informasjon (som deres nåværende oppholdssted) som kan gjøre det enkelt for kriminelle å målrette dem.

4. Malware og virus

Barn og tenåringer kan laste ned skadelig programvare og virus ved en tilfeldighet uten å være klar over det. De ondsinnede filene kan være forkledd som det nyeste videospillet, albumet til deres favorittsanger eller seksuelt eksplisitte bilder og annet innhold. De vurderer normalt ikke muligheten for at en slik fil kan inneholde noe ondsinnet, så de tror ikke det kan ha noen konsekvenser hvis de samhandler med dem.

På grunn av dette kan enhetene deres – og følgelig enhetene dine hvis de bruker dem – ende opp med å bli smittet med alle slags skadelig programvare som spyware, keyloggers og adware. Hvis det skjer, kan du være trygg på at personlige og økonomiske opplysninger om dine og barna dine blir stjålet og solgt på nettet.

5. Voldelig og seksuelt innhold

Internett er fullt av kunnskap, men det er også fullt av grafisk voldelig og seksuelt innhold, som kan være upassende for alle – spesielt små barn og tenåringer. Dessverre er det ganske enkelt for dem å finne slikt innhold på nettet, eller bare få tilgang til det ved en feiltakelse. Ifølge forskning ble rundt 93% av guttene og 62% av jentene utsatt for seksuelt innhold i tenårene. 66% av brukere på nettet i alderen 10 til 17 år som ble utsatt for online pornografi, ble utilsiktet utsatt for det.

Hvis barna dine blir utsatt for noe sånt, kan det påvirke dem på en negativ psykologisk måte. Måten de samhandler med vennene sine og kjærlighetsinteresser kan bli betydelig skadet, noe som igjen kan føre til at barna dine blir deprimerte. Dessuten kan den typen innhold også inneholde skadelig programvare eller virus.

6. Phishing (og andre svindel)

Voksne er utsatt for phishing, så du kan forestille deg hvilke enkle mål barn og tenåringer er. Og svindlere slipper ikke unna det, siden det er en enkel måte å få det de vil ha – personlig identifiserbar informasjon og økonomiske data som kredittkortnummer, bankkontodetaljer og påloggingsinformasjon for bankkontoer..

Phishing-svindlere vil vanligvis henvende seg til barn og tenåringer på sosiale medier, men de kan prøve å sende dem e-post også. I stedet for å påstå at de representerer en bank, kan de kanskje si at de kommer fra et videospillfirma, de representerer en kjent artist, eller de kan hevde at de er en politibetjent for å prøve å skremme dem til å avsløre sensitiv informasjon.

9 måter å forbedre Internett-sikkerhet for barn

I henhold til vår egen forskning, og hva vi har hørt fra andre foreldre, er her de mest nyttige Internett-sikkerhetstips for barn og tenåringer:

1. Diskuter nettmobbing med dem åpent

En av de viktigste grunnene til at barn og tenåringer som er offer for nettmobbing ikke snakker om det, er skam og frykt. De er redde for at de kan komme i trøbbel på grunn av det, og de skammer seg over at de ble offer for noe sånt.

Nettopp derfor må du være 100% gjennomsiktig når du diskuterer dette emnet med dem. De trenger å vite at det ikke er noe som bare skjer med dem, og at det absolutt ikke er normalt. Utenom det, må de også forstå at det finnes løsninger på nettmobbing, og måter å forhindre det på. Og at de alltid kan henvende seg til deg for å få hjelp.

Du bør også ta deg tid til å se hva den juridiske statusen til nettmobbing er i landet ditt. Hvis du kan kontakte myndighetene om det, må du sørge for å gi barna beskjed om det også. Kunnskapen om at de også kan henvende seg til en politimann for å få hjelp når de arbeider med nettmobbing, vil sannsynligvis gi dem mer selvtillit, ta bort stresset og frykten (eller noe av det) og gjøre dem mer sannsynlige til å iverksette tiltak mot mobberne deres.

I tilfelle barnet ditt blir trakassert av en mobber på nettet, ta bilder eller skjermbilder av meldingene. Ikke slett dem – de kan være nyttige bevis i fremtiden. Hvis du vet identiteten til mobberen, og det er noen som barnet ditt er, kan du kontakte foreldrene.

Hvis du ønsker en mer dyptgående oversikt over hva nettmobbing er, og hvordan du kan beskytte barna dine mot det, kan du sjekke denne guiden.

2. Installer sikre antivirus- / antimalwareprogrammer på enhetene deres

Du kan (og bør) snakke med barna dine om malware – hva det er, hvordan enhetene deres kan bli infisert med det, og hva slags skade det kan gjøre. For å få poenget, vil det normalt være nok å bare nevne at de ikke vil kunne bruke datamaskinen, spillkonsollen eller mobiltelefonen sin lenger på grunn av skadelig programvare.

Men selv om de er fullstendig klar over farene ved malware, betyr det ikke at det ikke vil være noen risiko (uansett hvor liten) at de ved et uhell vil laste ned en ondsinnet fil eller få tilgang til en malware-infisert lenke. La oss innse det – hvis de vil se en melding som hevder at de kan få favorittspillet, albumene eller showene gratis, vil de sannsynligvis ikke tenke seg om to ganger.

Så for å unngå slike situasjoner og garantere Internett-sikkerhet for barn, er det best å installere antivirus / antimalware-programvare på alle dine og deres enheter. Ikke la deg lure av navnet – både antivirus- og antimalware-programmer gjør det samme. Et virus er tross alt en type malware.

Det er mange antivirus- / antimalware-programvareleverandører å velge mellom, men anbefalingene våre er Malwarebytes og ESET.

3. Installer VPN-er på enhetene sine & Lær dem om VPN-er

Er du usikker på hva en VPN er? Forkortelsen står for Virtual Private Network, og det er en online tjeneste som lar deg skjule IP-adressen din, og kryptere netttrafikken din. Hvis du skulle forklare det for barnet ditt, kan du beskrive det som et verktøy som holder deg trygg på nettet og sørger for at folk ikke kan spionere på deg.

Hvordan vil en VPN gi cybersikkerhet for barn? Ganske enkelt – tjenesten vil kryptere all Internett-trafikken deres, noe som kan komme godt med når de bruker offentlig WiFi. Og la oss innse det – barn og tenåringer vil bruke offentlig WiFi uten å bry seg om at det er usikret og at noen kan overvåke aktivitetene sine på nettet. Ja, det betyr ganske mye at en cyberkriminell lett kan stjele e-postadressen, sosiale medier og innloggingsinformasjon.

En annen måte en VPN vil bidra til å sikre Internett-sikkerhet for barn er ved å skjule IP-adressene deres. Hvorfor er det viktig? Fordi geolokaliseringene deres blir skjult på denne måten, så skyggefulle nettsteder og hackere vil ikke kunne overvåke den slags informasjon. De vil heller ikke kunne bruke IP-adressene sine for å finne ut ting som:

 • Hvilket land barna dine bor i.
 • Hvilken by barna er fra.
 • Hvem din ISP er.

Selvfølgelig må du forklare barna dine hvorfor det er nødvendig å bruke et VPN. Du kan nevne fordelene vi beskrev ovenfor, men det er bedre hvis du fokuserer på fordeler som vil gi deg mer resonens:

 • En VPN ville tilby dem en bedre spillopplevelse. De trenger ikke lenger å bekymre seg for regionbegrensninger, IP-forbud, DoS / DDoS-angrep, spill som er forbudt og høye pingetider og etterslep. I tillegg lot den dem spille noen nye spill tidligere enn når de er utgitt i landet ditt.
 • En VPN kan hjelpe barna dine å omgå geo-blokker som kan forhindre dem i å se showene, tegneseriene og filmene de ønsker. For eksempel vil de få enkel tilgang til Netflix uansett hvor de er i verden.

Bevæpnet med all den informasjonen, vil det være lettere for deg å lære barna hvorfor de skal ha VPN-klienter og apper installert på enhetene sine, og kjøre dem når de får tilgang til nettet. Du kan til og med sette opp en VPN på hjemmeruteren din hvis du vil forsikre deg om at alle online og tilkoblede internettforbindelser er sikret hjemme på hvilken som helst enhet.

CactusVPN – Den beste måten å sikre Internett-sikkerhet for barn og tenåringer

Vi tilbyr en VPN-tjeneste som er ekstremt enkel å bruke. Både du og barna dine har ingen problemer med å bli vant til vår brukervennlige design. I tillegg fungerer tjenesten vår på flere plattformer.

Når det gjelder cybersikkerhet for barn, er vår VPN utstyrt med avansert kryptering av militær karakter, kan forhindre DNS-lekkasjer, har en Kill Switch (slik at barna dine blir beskyttet selv om tilkoblingsproblemer kan oppstå), og gir tilgang til svært -sikre VPN-protokoller (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

Vi tilbyr også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti når du har valgt en abonnementsplan.

4. Gi barna klare retningslinjer for sosiale medier

Du kan ikke forvente at barna dine automatisk skal vite hvordan de skal oppføre seg på sosiale medier.- spesielt når de ser at alle opptrer så uvøren. Derfor må du ta deg tid til å lære barna dine om riktig og sikker etikett på sosiale medier. I utgangspunktet må du forklare hvordan de:

 • Bør ikke offentliggjøre hvor de befinner seg hele tiden.
 • Trenger å ignorere venneforespørsler og meldinger fra folk de ikke kjenner.
 • Bør aldri dele for mye personlige og økonomiske data med ukjente personer eller til og med vennene sine på sosiale medier.
 • Bør blokkere alle som opptrer for skyggefulle, aggressive eller skremmende.
 • Må holde personlig informasjon (som fysisk adresse, e-postadresse eller mobilnummer) utenfor profilene på sosiale medier.
 • Bør aldri dele eksplisitte bilder eller videoer av seg selv (eller noen de kjenner) på sosiale medieplattformer.
 • Bør aldri samhandle med skyggefulle koblinger og vedlegg de kan motta i innboksen eller se i andres innlegg.

Vi anbefaler også på det sterkeste at du tar deg tid til å hjelpe barna dine med å gjøre sosiale medier-profiler så private som mulig. Her er noen nyttige guider for de fleste plattformer:

 • Facebook
 • Instagram (og også denne lenken)
 • Hva skjer
 • Twitter
 • snapchat

5. Bruk foreldrekontroll når tilgjengelig

Å konfigurere foreldrekontroll er en av de viktigste reglene for sikkerhet for Internett for barn. Det hjelper deg å blokkere tilgang til skadelige nettsteder, sette opp et portforbud på Internett og overvåke hva barna gjør på Internett. Høres litt for Big Brother-ish? Det kan, men det er et nødvendig skritt for å sikre at barna dine får en trygg og sunn onlineopplevelse.

Stort sett alle enheter og operativsystem lar deg konfigurere foreldrekontroll, men du bør vurdere å få en ruter som har innebygd foreldrekontroll også. Her er en liste over mulige alternativer:

 • Rutergrenser Mini
 • Asus AC3100
 • Circle With Disney
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Utenom det, er det også forskjellige foreldrekontrollapplikasjoner du kan bruke for å gjøre jobben din mye enklere. I tillegg til å gjøre hva foreldrekontrollfunksjonene kan gjøre, lar disse appene deg også overvåke meldinger, få tilgang til videoer og bilder, overvåke barnets beliggenhet og kontrollere nedlastinger og kjøp av apper / kjøp i appen.

Akkurat nå er de beste foreldrekontrollappene du bruker TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny og WebSafety.

6. Bruk barnevennlige nettlesere / søkemotorer

Barnevennlige nettlesere og søkemotorer er perfekte for små barn. Selv om de fleste nettlesere og søkemotorer er enkle å bruke og relativt sikre, er de ikke akkurat bra for barn. Hvis du ikke tar deg tid til å konfigurere søkemotorer ordentlig (som vi skal diskutere nedenfor), kan barna dine ende opp med å se eksplisitte og uanstendige resultater – enten med vilje eller ved en tilfeldighet.

Hvis de for eksempel bruker Bing, kan de få direkte bekymringsfulle søkeforslag som barnepornografi.

Noen gode alternativer inkluderer:

 • Kiddle
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Safe Search Kids
 • Sandkasse (iOS)
 • Safe Internet Browser for Kids (Android)

7. Konfigurer søkemotorer for å vise sikre resultater

“Hva hvis barna mine er for gamle til å bruke barnevennlige nettlesere?”

I så fall er det best å konfigurere alle søkemotorene som er installert på enhetene dine, og barnas enheter slik at de bare viser sikre resultater. Hvis du ikke gjør det, kan barna dine ende opp med å se skadelig innhold.

Her er noen nyttige guider for hvordan du kan sikre at søkemotorene bare viser sikre resultater:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Hjelp barna dine med sterke passord

Det siste barnet ditt vil trenge, er at noen bryter seg inn på sosiale mediekontoer, og – mens de poserer seg som dem – sier skadelige ting til vennene sine og folk de kjenner. Jada, det kan ryddes opp etterhvert, men skaden er allerede gjort – barnet ditt mister venner, blir en sosial utstøtt i mange kretser, og kanskje til og med skades fysisk.

Det er bare ett eksempel av mange. En svindler kan også for eksempel hacke seg inn i sparekontoen til barnet ditt.

En god måte å forhindre at noe slikt skjer (i tillegg til å lære dem å unngå phishing, men vi kommer tilbake til det om et sekund) er å sørge for at barnet ditt bruker kraftige passord for å beskytte kontoene sine. Det er ikke å si at de ikke vet hva passord er eller hvordan de skal brukes, men de er sannsynligvis ikke klar over de fleste retningslinjer for passordsikkerhet. Så du bør være den som hjelper dem med det.

I tilfelle du ikke vet nok om passordsikkerhet, ikke bekymre deg – vi har allerede en grundig artikkel om dette emnet her. Ideelt sett bør du gå gjennom hovedtipsene for å opprette et sterkt passord med barnet ditt, og lære dem å ikke bruke det samme passordet for alle kontoer, og hvordan du bruker passordbehandlere også.

9. Lær dem det grunnleggende om phishing

Du kan ikke forvente at barnet ditt kan (eller til og med ha interesse) til å forstå hva phishing er og hvordan det fungerer. Imidlertid må du i det minste prøve å få dem til å forstå hovedideen – at fremmede vil prøve å bruke deres uskyld til sin fordel, og lure dem til å avsløre sensitiv informasjon (som innloggingsinformasjon for bank- eller sosiale mediekontoer) eller samhandle med ondsinnede lenker og vedlegg.

Du må imidlertid være forsiktig med hvordan du nærmer deg temaet hvis ungen din er tenåring. Ikke glem – de er i sin opprørske fase, og vil ofte spotse på alle råd du prøver å tilby. Så ikke gjør feilen ved å nærme deg dette emnet med en autoritetstone og behandle barnet ditt som, du vet, et faktisk barn. Snakk med dem som en voksen person, og forklar at farene ved phishing alvorlig kan skade deres sosiale ståsted og fremtid.

Du trenger ikke holde et foredrag om phishing, men det er en god start å snakke med barna dine om de viktigste tegnene, målene og dosene og ikke-phishingene. Hvis du ikke er veldig kjent med phishing, kan du gå gjennom den informasjonen sammen. Her er en guide vi skrev om phishing – i tillegg til andre trusler. Du bør finne det meste av informasjonen du trenger akkurat der.

Ved siden av denne informasjonen, bør du også vite at phishing-svindlere som er rettet mot små barn og tenåringer har en tendens til å bruke sosiale medier mer enn e-post eller telefon. De kan også sannsynligvis late som om de er noen på deres alder, vanligvis av det motsatte kjønn.

I tillegg til å bare lære barna å ikke stole blindt på fremmede, og hvordan de skal oppdage svindlere, bør du også la dem bruke antifishing-utvidelser. De som tilbys av Stanford er veldig pålitelige.

Internett-sikkerhet for barn – for å oppsummere det hele

Å ha tilgang til innhold på nettet er viktig for stort sett alle i dag – inkludert barn og tenåringer. Det er slik de gjør lekser, snakker og holder kontakten med venner og bruker fritiden sin.

Hvis du imidlertid vil sørge for at barna dine får en anstendig onlineopplevelse, må du lære hvordan du kan holde dem trygge. Det er tross alt mange trusler som lurer på nettet, for eksempel cyberbullies, malware, seksuelle rovdyr, phishing, svindel og voldelig og pornografisk innhold. For ikke å nevne hva barna dine legger ut på nettet, og hvilken informasjon de deler kan alltid virke til ulempe i fremtiden.

Hvordan tilbyr du Internett-sikkerhet for barn og tenåringer, spør du? Vel, det er ikke en enkel løsning, men du kan få gode resultater hvis du holder deg til disse retningslinjene:

 • Installer antivirus- / antimalware-programvare på enhetene dine og barna dine.
 • Forsikre deg om at barna dine er kjent med hvordan phishing og svindel generelt fungerer.
 • Installer VPN på dine barns enheter, og på dine egne enheter også.
 • Forsikre deg om at søkemotorene du bruker bare viser sikre resultater.
 • Hvis du har yngre barn, kan du vurdere å bruke dem til å bruke barnevennlige nettlesere.
 • Bruk foreldrekontroll på alle enheter, og bruk også apper for foreldrekontroll.
 • Sørg for at barna dine vet hvordan de skal være trygge på sosiale medier.
 • Snakk med barna dine om farene ved nettmobbing, og hvordan du takler det.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me