Hva er anonym surfing (Hvordan være anonym på nettet) |


Den gode nyheten er at noe slikt er oppnåelig, men før vi begynner å diskutere hvordan vi kan være anonyme på nettet, trenger vi å gjøre en ting tydelig – det er virkelig ikke noe slikt som 100% anonymitet på nettet. Du kan definitivt ta forholdsregler for å beskytte personvernet ditt og redusere risikoen for at personopplysningene dine blir lekket eller utsatt, men ingen tilnærming er fullstendig idiotsikker gitt gitt hvor omfattende, allsidig og risikofylt Internett er.

Så når vi bruker ord som “anonym surfing” eller “anonym surfing”, er det den typen ting vi vil referere til.

Hvorfor er anonym surfing viktig?

Tro det eller ei, det blir vanskeligere og vanskeligere å glede seg over noen form for privatliv på Internett. Det du gjør på nettet, holder seg ikke bare mellom deg og enheten din. Men for å bli mer spesifikk, her er noen grunner til at du trenger privat surfing så mye:

1. Det holder myndighetsovervåking i Bay

Regjeringer vet hva en verdifull kilde til informasjon Internett er, og de behandler den deretter – ved å prøve å snuse på hva som helst de kan, selvfølgelig.

Og selv om du kanskje tror at myndighetsovervåking bare skjer i USA, er virkeligheten langt fra det. Mens USA har dusinvis av masseovervåkningsprosjekter, er det ikke det eneste landet som gjør det.

Husk også at de fleste myndigheter krever nasjonale Internett-leverandører for å gjøre brukerdata tilgjengelig for myndighetene, og lagre dem opp til et visst antall år.

Anonym surfing vil hjelpe med dette ved å gjøre det vanskeligere for offentlige etater å holde oversikt over hva du gjør på nettet, og overvåke nettrafikken din. Det er likevel verdt å merke seg at det ikke beskytter deg 100% mot overvåking. Så lenge du er på internett, er det bare ikke mulig.

2. Det beskytter din rett til ytringsfrihet

Mens nesten alle land i verden gir innbyggerne retten til ytringsfrihet, begynner det mer og mer å se ut som en teoretisk rettighet. I virkeligheten er det ganske enkelt å få frie ytringer tatt bort – enten det er en online plattform som sensurerer deg, eller folk som cyber mobber deg for dine meninger.

Noen ganger har ikke selv det juridiske systemet ryggen. I land som Saudi-Arabia, for eksempel der selvsensur er normen. Ellers risikerer du å komme i alvorlige juridiske problemer – fra å bli kastet i fengsel til å bli pisket ut i offentligheten.

Hvordan kan jeg bli anonym på Internett?

Det gode med anonym surfing er at det kan gi deg en stemme på Internett – selv om du ikke har en. Siden folk ikke vet hvem du er, vil du kunne snakke tankene dine fritt – enten du diskuterer sosiale, politiske eller økonomiske spørsmål (bare for å nevne noen).

3. Det forhindrer at søkemotorer blir for “vennlige”

Det er ingen som benekter søkemotorer som har gjort Internett mye mer brukervennlig og praktisk, men er du klar over kostnadene? Disse automatisk fullførende resultatene du får når du skriver inn et brev eller et ord som virker veldig kjent, er ikke bare en fin funksjon – de er komplekse algoritmer som bruker personlig informasjon fra deg for å levere mer personlige resultater.

Hva slags informasjon, spør du? Vel, søkemotorer som Google, Yahoo !, og Bing samler følgende:

 • Nettstedene du søker etter og får tilgang til
 • Geo-plasseringen din
 • Din alder og kjønn
 • Bla gjennom historikk fra en tredjeparts app / nettsted som er avhengig av søkemotorens tjenester
 • Eventuelle talekommandoer du gir til en taleassistent som eies av dem (som Google Assistant)
 • E-postinnhold (for søkemotorer som tilbyr e-posttjenester)
 • Enhetsinformasjon
 • Slik ser du ut (noen søkemotorer bruker ansiktsgjenkjenning på bildene sine)
 • Din religiøse og politiske tro
 • Hvor sunn du er
 • Overalt hvor du har vært
 • Hvem vennene dine er

Og det er bare å klø i overflaten.

Dessuten er all den informasjonen også integrert sammen med andre informasjonsbiter samlet inn gjennom tjenester søkemotorene eier (som YouTube, som eies av Google).

Selv om anonym surfing ikke kan beskytte deg mot hvert eneste brudd på personvernet vi har listet over, kan det hjelpe deg å bedre beskytte dine personlige data for å glede deg over mer privatliv og å kunne bruke søkemotorer uten den skumle “Jeg vet alt om deg” -følelsen.

4. Det holder følsomme data ut fra annonsørenes hender

Som søkemotorer, vet annonsører litt for mye om deg også. Hvordan, spør du? Vel, du kan takke søkemotorer og sosiale medieplattformer for det (sammen med andre mindre nettsteder). De deler dataene dine med tredjeparts annonsører for å tjene penger.

Og nei, det er ikke en stor hemmelighet eller ulovlig – det er veldig sannsynlig nevnt i søkemotoren eller nettstedene på sosiale medier. Hei, dette er vanligvis plattformer som er gratis å bruke, så dette er ikke en stor overraskelse.

Men de er ikke de eneste skyldige. ISP-er kan noen ganger selge brukerdata til tredjeparts annonsører også. Heldigvis skjer det ikke i alle land. Foreløpig er det bare folk i USA som må takle dette (selv om det ikke er noen garanti for at skyggefulle ISP-annonsør-avtaler bak kulissene ikke skjer i andre land).

Hva betyr alt dette for deg? I tillegg til å ha privatlivet solgt for overskudd, betyr det at du vil begynne å se flere og mer personlige annonser på nettet. Hvis du for eksempel liker en Facebook-side om ovner, ikke bli overrasket om du skal begynne å se ovnannonser på Facebook, Google og andre nettsteder.

For noen mennesker kan det være praktisk. For de fleste av oss er det bare skummelt og påtrengende.

Heldigvis kan privat surfing hjelpe med dette ved å begrense mengden informasjon annonsører får deg. Det er også en god idé å sjekke personverninnstillingene på de fleste plattformer og søkemotorer du bruker for å deaktivere personlige annonser (eller noe relatert til annonser, virkelig).

5. Det forhindrer ISP-båndbreddestrengling

Internett-leverandører kan faktisk redusere tilkoblingshastigheten hvis de anser at du bruker “for mye data” for å gjøre noe online – det være strømming, VoIP-samtaler eller spill. De angivelig gjør det for å forbedre tjenestene deres (som er troverdig), men de gjør det også for å overbevise brukere som deg om å betale for en større, dyrere dataplan eller få et dyrere abonnement.

Internett-leverandører kan gjøre det fordi de kan overvåke alt du gjør på Internett. Den gode nyheten er at du kan kjempe tilbake ved å surfe på nettet anonymt for å sikre at Internett-leverandøren din ikke kan holde oversikt over hvilke nettsteder du får tilgang til eller hvilke filer du laster ned..

6. Det holder dataene dine trygge i usikrede nettverk

Det er ekstremt praktisk å bruke WiFi som ikke krever passord mens du er på farten, men det er også veldig farlig. På grunn av mangelen på kryptering, kan hvem som helst avlyse forbindelsene dine og lure på dine online aktiviteter og personlige detaljer (som kredittkortnummer og påloggingsinformasjon).

Selv om du i stedet kan bruke et passordbeskyttet nettverk, er den uheldige sannheten at det heller ikke er sikkert å gjøre det. Hvorfor? På grunn av KRACK-sårbarheten som kan kompromittere WPA2-sikrede nettverk.

Det beste alternativet er å bare sørge for at du nyter en viss grad av anonymitet når du kobler deg til et WiFi-nettverk – sikret eller usikret. På denne måten, selv om noen skulle overvåke forbindelsen din, vil de ikke kunne lære noe verdifullt eller stjele sensitiv informasjon.

7. Det gir deg tilgang til begrenset innhold

Selv om Internett tilbyr et nesten stort utvalg av innhold, kan du faktisk ikke glede deg over alt det. Geo-restriksjoner kommer mange ganger i veien, og hindrer deg i å gjøre det. Kort sagt, de er en metode for å blokkere tilgang til innhold basert på din geografiske beliggenhet. De blir vanligvis brukt av innholdsleverandører av juridiske, nettverks- og copyright-relaterte årsaker.

Netflix er et ganske godt eksempel på det. Tjenesten er stort sett tilgjengelig over hele verden, men det er ikke tilgang til det amerikanske innholdsbiblioteket av online brukere utenfor USA. Nettstedet sjekker IP-adressen din når du kobler deg til den, og omdirigerer deg til det “riktige” biblioteket.

hvordan du ser netflix fra andre land

Geo-begrensninger er imidlertid ikke din eneste bekymring – online innhold kan begrenses ved bruk av brannmurer. Det skjer vanligvis når en regjering ønsker å blokkere bestemte nettsteder (som hvordan Kina blokkerer Google, Facebook og Blogspot), eller når en arbeidsplass / læringsinstitusjon ønsker å sørge for at de ansatte / studentene ikke “slapper av” ved å bla gjennom nettinnhold (som YouTube eller Twitter).

I begge situasjoner vil anonym surfing tillate deg å omgå brannmurbegrensninger uten at noen vet mesteparten av tiden.

8. Det gjør Torrenting trygt

Avhengig av hvilket land du bor i, kan det å laste ned torrents være en problemfri ting du gjør på Internett, eller det kan være en ulovlig aktivitet som kan føre til at du mottar DMCA-varsler, får bøter på tusenvis av dollar (hvis ikke mer), og til og med potensielt landing i domstol eller fengsel.

Selv om vi legger det juridiske aspektet til side, er torrenting fremdeles ikke veldig trygt, fordi alle andre som laster ned / laster opp den samme torrenten som du stort sett kan se din virkelige IP-adresse, noe som betyr at private data tilknyttet IP-en din blir prisgitt av fremmede.

Heldigvis hjelper anonym surfing deg med å overvinne dette hinderet ved å sørge for at ingen kjenner identiteten din – både for å beskytte deg mot potensielle hackere og copyright-troll, og fra å få problemer med loven.

Som en klar ansvarsfraskrivelse: vi støtter ikke forsettlig brudd på copyright eller ulovlig piratkopiering på nettet, men vi forstår at noen bare kan få tilgang til underholdnings-, jobb- eller skolefiler gjennom P2P.

Hvordan være anonym online – Det grunnleggende

I denne delen vil vi dekke de enklere og vanligere måtene å beholde din anonymitet når du er på Internett. Det er ikke å si at de ikke er effektive, selvfølgelig.

1. Bruk et VPN (Virtual Private Network)

En VPN er en tjeneste du kan bruke for å surfe på nettet anonymt ved å maskere den virkelige IP-adressen din og kryptere nettrafikken din for å sikre at ingen kan overvåke den. På grunn av hvor enkelt det er å bruke et VPN, er det en av de mest populære metodene for anonym surfing.

Fordeler

 • En VPNs kryptering kan forhindre cyberkriminelle, myndighetsovervåkningsbyråer og Internett-leverandører fra å følge med på hva du gjør på nettet og stjele sensitive data fra deg. I utgangspunktet, hvis de prøver å overvåke trafikken din, vil de bare se gibberish – selv i usikrede nettverk.
 • VPN-er gjør det enkelt for deg å få tilgang til ubegrenset innhold ved å maskere IP-adressen din og – følgelig – din geografiske plassering. Verken geobegrensninger eller brannmurer vil kunne stå i veien for deg.
 • VPN-er er avhengige av delt IP-teknologi (flere som bruker samme IP for å koble seg til nettet) for å beskytte brukernes anonymitet, noe som i hovedsak sikrer at ingen kan spore forbindelsen til en bruker..
 • En VPN er vanligvis veldig enkel å konfigurere fordi det er mange tredjepartsleverandører som tilbyr VPN-klienter som fungerer på flere plattformer.

ulemper

 • En VPNs kryptering og avstanden mellom deg og serveren kan noen ganger forstyrre tilkoblingshastigheten, noe som betyr at du kan oppleve lavere hastigheter, selv om det ikke skjer hele tiden.
 • VPN-klienter jobber ikke på enheter som ikke har egen VPN-støtte – for eksempel spillkonsoller.
 • Riktige VPN-tjenester er ikke gratis, selv om kostnadene vanligvis er ganske lave. Selv om du kan bruke gratis VPN-er, er ulempene bare ikke verdt det, fordi de bare setter personvernet ditt i stedet for å beskytte det.

Trenger du en pålitelig VPN?

Hvis du vil glede deg over anonym surfing med VPN, har CactusVPN fått ryggen. Vi tilbyr en rimelig VPN-tjeneste som bruker high-end AES-kryptering for å sikre dine private data og online trafikk når du er på Internett. Vi har også en streng policy for ikke-logg, noe som betyr at vi ikke lagrer noen sensitive opplysninger om brukerne våre.

Våre 28+ høyhastighetsservere bruker alle delt IP-teknologi og er utstyrt med ubegrenset båndbredde. Dessuten er VPN-appene våre veldig brukervennlige.

I tillegg, hvis du er interessert i å få tilgang til geo-blokkert innhold, vil du definitivt like at VPN-en vår kan leveres med en smart DNS-tjeneste som kan hjelpe deg med å fjerne blokkering av over 300 geobegrensede nettsteder fra hele verden..

Til slutt, bør du vite at du kan prøvekjøre vår VPN-tjeneste gratis i 24 timer hvis du vil se hvor bra det fungerer før du velger et abonnement. Det er ikke alt – når du først er blitt CactusVPN-bruker, vil du fortsatt være dekket av vår 30-dagers pengene-tilbake-garanti i tilfelle noe skulle gå galt (høyst usannsynlig å skje).

2. Bruk en proxy

En proxy er en server som fungerer som en mellomting mellom et lite lokalt nettverk og Internett. Mange online brukere er avhengige av fullmakter for å skjule IP-adressene sine og få tilgang til geo-blokkert innhold. De fleste proxy-tjenester er generelt gratis, men det er også betalte fullmektiger.

Fordeler

 • Å bruke en proxy for å få tilgang til nettsteder kan være ganske raskt på grunn av tjenestens cache-evne (lagring av nettsteder brukere besøker for senere, i utgangspunktet), noe som betyr at du sannsynligvis vil få redusert belastningstid.
 • Fullmakter er enkle å bruke, og de skjuler brukernes IP-adresser for å hjelpe dem å surfe på nettet anonymt.
 • Avhengig av proxy-administratorens preferanser, kan en proxy-server stilles inn til å automatisk filtrere ut skadelige nettsteder.

ulemper

 • Til tross for hurtigbufferfunksjonen, hvis proxy-serveren er overfylt, kan du oppleve lavere hastigheter. Dette har en tendens til å skje med gratis fullmektiger mye.
 • De fleste fullmakter skjuler bare IP-en din – de bruker ikke kryptering for å sikre Internett-trafikken din, noe som betyr at du ikke kan stole på dem for å virkelig beskytte personvernet ditt, så mye hvis du bruker et usikret nettverk. Mens noen fullmektiger kanskje bruker SSL-kryptering, er den ikke den sikreste der ute – for ikke å nevne at NSA angivelig kan avskjære og sprekke den.
 • Mangel på kryptering til side, fullmakter kan ikke virkelig levere fullstendig anonymitet bare fordi eieren av proxy-serveren alltid vil vite hva din virkelige IP-adresse er hvis du bruker HTTP-tilkoblinger.

3. Bruk Tor (Onion Router)

Tor er i hovedsak et anonymitetsnettverk som lar brukere få tilgang til nettet på en mer privat måte. Det fungerer ved å overføre data mellom flere reléer (også kalt “rutere” eller “noder”) som et middel til å skjule en brukers online trafikk og plassering.

Fordeler

 • Alle nettsteder du får tilgang til med Tor kan ikke spore IP-adressen din. Samtidig kan ikke nettsteder du besøker spores tilbake til IP-adressen din.
 • Det er ekstremt vanskelig for offentlige etater å legge ned Tor helt fordi det er et nettverk som er distribuert over flere land.
 • Tor er ganske enkel å sette opp, og den fungerer på flere plattformer. Det er også gratis å bruke.
 • Siden online-trafikken din blir sendt til flere stafetter (hvis operatører ikke vet kilden til trafikken), kan ikke pakker tilknyttes en spesifikk online bruker.

ulemper

 • Mens Tors antall stafetter virker ganske høyt (over 7000), er det ikke nok å følge med på antall brukere. Dermed betyr bruk av Tor å ofte måtte takle tregere forbindelser.
 • Det er mulig for en ISP å blokkere et Tor-relé hvis den oppdager det. Selv land kan gjøre det, med Kina som et godt eksempel. Når det skjer, er det vanskeligere for deg som Tor-bruker å koble deg til nettet.
 • Selv om Tor generelt sett er ganske sikker, har det fortsatt sine svakheter. På et tidspunkt hadde Mac- og Linux-klientene en sårbarhet som potensielt kan lekke brukerens IP-er. FBI klarte også å hacke mange Tor-brukere (med god grunn) ved å bruke en ikke-kjent Tor-sårbarhet.
 • Knutepunktene drives av frivillige, noe som betyr at personvernet ditt ofte er prisgitt menneskelig feil.
 • Den siste stafetten Tor-trafikken går gjennom før den når sin destinasjon er kjent som en exit relé. Dessverre bruker ikke exit-reléer noen kryptering siden de er ansvarlige for å dekryptere trafikken. Det betyr ganske mye at den som kjører utgangsreléet lett kan overvåke all trafikken som passerer det.

4. Bruk inkognito- / personvernmodus på nettleserne

De fleste populære nettlesere har en inkognito- / personvernmodus. Tanken er å bruke den hvis du ikke vil lagre data som er relatert til den nåværende økten. I teorien betyr det at det ikke brukes noen cache, informasjonskapsler eller netthistorikk.

Husk imidlertid at denne funksjonen best brukes sammen med et personvernverktøy som en VPN. Personvern- / inkognito-modus tilbyr en viss grad av anonym surfing, men de sikrer ikke forbindelsen din. Personvern er bare på slutten.

5. Tøm hurtigbufferen regelmessig

En av hovedårsakene til at du bør tømme hurtigbufferen i nettleseren, er å kvitte seg med alle informasjonskapslene som er plassert på enheten din når du surfer på nettet. Hvis du ikke er kjent med informasjonskapsler, er det små tekstfiler som plasseres på datamaskinen din når du besøker et nettsted (ikke bekymre deg – du blir ofte bedt om å gi ditt samtykke til det).

Informasjonskapsler brukes til å lagre informasjon om nettleservanene dine, slik at nettsteder kan tilby deg en mer personlig og praktisk opplevelse (som ikke å kreve at du oppgir påloggingsinformasjon eller lagrer handlekurvartiklene en stund selv om du forlater kurven).

Tøm nettleserdata

Vanligvis er det ikke noen stor bekymring. At informasjonskapsler kan brukes av annonsører for å spore online bevegelsene dine, kan imidlertid være ganske irriterende – for ikke å snakke om brudd på personvernet ditt. I tillegg, ifølge Cookie Central (en stor ressurs på internett-informasjonskapsler), kan skruppelløse tredjeparter faktisk bruke informasjonskapsler på en måte som lar dem “bygge detaljerte profiler av dine interesser, brukervaner og livsstil.”

Selv om du ikke kan kvitte deg med informasjonskapsler helt, kan du tømme hurtigbufferen i nettleseren regelmessig for å gjøre det vanskeligere for nettsteder å spore vanene dine. Hvis du vil være ekstremt flittig, kan du tømme hurtigbufferen etter hver nettøkt.

I tillegg til å hjelpe med informasjonskapsler, kan det å fjerne hurtigbufferen også forbedre lastehastighetene og fikse nettleserfeil.

6. Bruk annonseblokkering

Google viser angivelig til rundt 29 milliarder annonser per dag for brukere på nettet. Og det er bare Google – vi tar ikke hensyn til plattformer som Facebook.

“OK, så jeg kan komme til å bli spam med mange annonser på daglig basis, men det er ikke et så stort problem.”

Det er sant at det ikke virker problematisk, men vurder dette – online annonser er ikke bare enkle tekstbokser som bare er til visning. De “lytter” faktisk til hva du gjør – i utgangspunktet overvåker du klikkene og handlingene dine for å følge deg på Internett. Hvorfor? Slik at du selvfølgelig kan få servert flere “tilpassede” annonser.

Og nei, det regnes ikke som ulovlig.

I tillegg til at invasjonen av personvernet ditt kan angripe, kan noen annonser også inneholde skadelig programvare, og infisere enheten din enkelt hvis du bruker dem.

Derfor bør du alltid ha en adblocker i nettleseren din. Her er noen anbefalinger:

 • Adblock Plus
 • uBlock Origin
 • uMatrix

Vi anbefaler uMatrix på grunn av at det ikke bare blokkerer annonser, men også uønskede skript, iframes og andre nettleserforespørsler, og du har full kontroll over alt.

Plugins fungerer på de fleste nettlesere. Noen ganger kan de ha forskjellige navn, men de oppnår samme mål.

Og mens vi er inne på dette emnet, bør du vurdere å bruke disse nettstedene for å velge bort å motta målrettede annonser:

 • NAI forbruker bortvalg
 • Dine nettvalg
 • WebChoices

Bruk av annonseblokkering med disse nettstedene bør redusere antallet annonser du blir utsatt for.

7. Blokker sporingsaktiviteter for nettaktiviteter

Annonsesporing er ikke det eneste du trenger å bekymre deg for. Nettsteder fokuserer på å spore andre ting også:

 • Internett-trafikken din slik at nettsteder vet hvor mye tid du bruker på en plattform, hvilken enhet du bruker og hvilke nettsider du jobber med.
 • Hvordan din online aktivitet forholder seg til profilen din på sosiale medier. Facebook-piksel er et godt eksempel på det siden det hjelper Facebook å forstå din online oppførsel, slik at den kan vise mer “målrettede” ting i nyhetsfeeden din (inkludert annonser).
 • Hva slags medier du liker. YouTube gjør dette mye slik at plattformen vet hvilke videoer du kan anbefale.
 • Hva dine nåværende lokasjoner er. Den slags informasjon er nødvendig for plattformer som anbefaler hendelser i nærheten eller gir værmeldinger, men den kan også bare brukes til generell datasporing og analyse.

Skjule

Heldigvis er det ganske enkelt å stoppe det – bare bruk Ghostery. Det fungerer på nesten alle nettlesere, og det er veldig enkelt å konfigurere.

8. Angi dine sosiale mediekontoer til “Privat”

Profiler på sosiale medier kan lekke mye sensitiv personlig informasjon hvis de er satt til offentlig. Tenk på det – fremmede kan lett lære mange ting om livene dine bare ved å se hva du legger ut. Derfor er det best å gjøre alle kontoene dine private – her er noen nyttige guider for det, faktisk:

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • snapchat
 • Linkedin

Vær også veldig forsiktig med den typen informasjon du deler på sosiale medier. Det er best hvis det ikke er noe som kan avsløre for mange detaljer om ditt personlige liv (spesielt hvor du bor).

9. Deaktiver posisjonssporing

Stort sett alle sosiale nettsteder eller store nettsteder som Google sporer enhetens plassering. Mens de gjør det for å levere mer personaliserte tjenester, er det ingen som benekter at det kan føles påtrengende og direkte skummelt. Derfor bør du alltid sjekke kontoinnstillinger for å se om det er mulig å slå av posisjonssporing / deling.

Stedssporing

Bare husk at dette ikke er garantert å hindre plattformer og selskaper i å spore deg hele tiden. For eksempel har Google nylig avklart at selv om du slår av Location Tracking-tjenester på Google-kontoen din, kan de fremdeles fortsette å spore deg (“kan” være nøkkelordet). Likevel er det et ekstra skritt verdt å ta.

10. Gå gjennom tillatelser for mobilapper

Stort sett hver eneste app du har på mobilenheten din, krever at du gir den tillatelse til å få tilgang til minst en av telefonens funksjoner for å fungere. Selv om det gir mening mesteparten av tiden, kan det noen ganger bli for påtrengende – som når apper ber om tilgang til din sanntidsplassering, bilder og kontakter.

Vi anbefaler å sjekke appinnstillingene for den mobile enheten din, og avslå eventuelle tillatelser som virker som om de krever for mye personlig informasjon. Noen apper skal fortsatt kunne fungere selv uten disse tillatelsene.

Hvordan være anonym online – neste nivå

I denne delen viser vi deg hvordan du kan forbli anonym online ved hjelp av metoder som kan virke litt mer kompliserte (i det minste med det første). Selv om det kan kreves litt tid og krefter for å sette alt her opp, kan det definitivt gå langt i retning av å beskytte ditt personvern på Internett.

1. Bruk signal for direkte kommunikasjon

Hvis du ikke er kjent med Signal, er det en online kommunikasjonsapp som fungerer på iOS / Android-enheter og desktop. Hovedhøydepunktet er det faktum at den bruker sikker ende-til-ende-kryptering for å beskytte tekstmeldingene og VoIP-trafikken for å sikre at det du snakker med noen andre forblir privat.

Det er tydeligvis mye bedre enn å bruke Facebook Messenger eller Twitter til private samtaler siden meldingene dine ikke blir utsatt på denne måten.

Du kan hevde at WhatsApp også er et godt alternativ fordi den faktisk bruker den samme typen kryptering som Signal. Problemet med WhatsApp er imidlertid at det beholder metadata, det sannsynligvis deler brukerdata med Facebook (som nå eier WhatsApp), og måten det implementerer kryptering er ikke så idiotsikkert.

Så du har det bedre med Signal. Kanskje legge til en VPN i miksen for å nyte enda mer privatliv.

2. Bruk krypterte e-postløsninger

Å ikke ha en e-post i dag er virkelig ikke et alternativ, men å bruke de mest populære (Gmail, Yahoo! Mail eller Yandex.Mail) er ikke en god idé – med mindre du vil at tjenesteleverandørene skal ha tilgang til alt e-postinnholdet ditt , det er.

Tutanota er et ganske bra alternativ fordi det kommer med en fullstendig kryptert postkasse. Utenom det logger ikke selskapet personlig informasjon, og lagrer bare IP-adresser i et kryptert format som bare brukerne kan få tilgang til. Den eneste ulempen er at gratisplanen bare leveres med 1 GB lagringsplass.

ProtonMail er et annet anstendig alternativ. Tjenesten tilbyr krypterte e-postkontoer fra ende til annen, krever ikke personlig informasjon for å sette opp en konto, og selskapets servere er basert i Sveits hvor de er beskyttet av gunstige personvernlover. Imidlertid har den gratis kontoen mer begrenset lagringsplass (500MB).

Totalt sett er bruk av krypterte e-posttjenester bare tryggere. I verste fall, hvis du virkelig må bruke en populær e-posttjeneste, må du sørge for at det er Gmail og at du bruker denne utvidelsen med den siden den krypterer e-postene dine.

3. Bruk Virtual Machine (VM) -programvare

Enkelt sagt emulerer en virtuell maskin en harddisk som kjører et operativsystem på toppen av det nåværende operativsystemet. Det høres sammensatt ut, men det er ganske enkelt å kjøre faktisk – det hele gjøres gjennom programvare og et ikon på skrivebordet.

Hva har dette å gjøre med anonym surfing, spør du? Vel, en VM gir deg et ekstra lag med sikkerhet når du surfer på nettet, siden du kan koble deg til Internett ved hjelp av VM. Alle filer du får tilgang til eller laster ned gjennom VM, blir der – de vises ikke på “verten” -enheten.

Dermed er det lettere å unngå å bli smittet med ondsinnede filer eller malware som kan stjele sensitive data fra deg. Det er også veldig sannsynlig at du kan unngå å spore informasjonskapsler (til en viss grad) i og med at de nettopp ble plassert på din VM i stedet for din “vert” -enhet.

VM-programvare er vanligvis gratis (VirtualBox og VMWare Player), men det er betalte alternativer (som VMWare Workstation) også.

4. Bruk FOSS i stedet for proprietær programvare

Det er ikke lenger en hemmelighet at NSA har klart å tvinge flere teknologiselskaper over hele verden til å bygge bakdører i programmene sine. De klarte til og med å “overbevise” RSA (selskapet som er ansvarlig for verdens mest brukte krypteringsverktøysett) til å inkludere sikkerhetsfeil (som NSA kan sprekke) i algoritmene sine..

Det er klart, proprietær programvare er ikke så trygg lenger – spesielt gitt at NSA bare kan målrette mot devs hvis de vil. Det er her FOSS (Free Open Source Software) spiller inn – programvare som er utviklet av uforbundne personer med kildekode som alle kan undersøke.

Her er en liste over noen få FOSS-eksempler for å få et inntrykk av hva som tilbys.

Selvfølgelig er det alltid en sjanse for at NSA kan infiltrere et FOSS-samfunn, så det er alltid en god idé å være på vakt.

5. Prøv å foreta anonyme betalinger

Selv om du ikke vil kunne foreta anonyme betalinger for fysiske varer (generelt), kan du kanskje gjøre det med online betalinger. En av de vanligste metodene for å gjøre det er å bruke forhåndsbetalte kort, men du kan også stole på cryptocurrency.

Nå ville Bitcoin være det åpenbare valget – ikke på grunn av hvor populært det er, men fordi det er en av de mer “stabile” kryptokursene. Først må du opprette en anonym e-postkonto med en av tjenestene nevnt ovenfor for å kjøpe Bitcoins, slik at transaksjonene dine ikke kan spores tilbake til deg.

Anonyme betalinger

Du bør prøve LocalBitcoins.com siden det er mer anonymt (du snakker med en selger og arrangerer et møte) før du går med store plattformer som Coinbase eller Binance.

Husk likevel at Bitcoins ikke er iboende 100% anonyme. Når du kjøper dem, må du fremdeles bruke Bitcoin-miksere for å “hvitvaske” dem (det er i utgangspunktet en prosess som bytter dem med Bitcoins fra flere andre brukere). Bitcoin Mixers er selvfølgelig ikke gratis, og avgiftene kan være litt bratte.

Hvis du ønsker å lære mer om Bitcoin-personvern (spesielt Bitcoin-miksere), kan du ta en titt på ProPrivacy’s guide.

6. Vurder å unngå Windows 10

Dette rådet kan virke litt grovt gitt at Windows 10 er ganske populært i dag, men realiteten er at operativsystemet er intet mindre enn et privatmareritt. For det første er det massevis av datainnsamling i bakgrunnen til punktet der mye av din personlige informasjon (aktivitet inkludert) blir delt med Microsoft og tredjeparter.

Jada, du kan slå av datainnsamlingen, men gjett hva? Selv om du gjør det, vil Windows 10 fremdeles sende telemetri-data til Microsoft. Når Microsoft presset jubileumsoppdateringen tilbake i 2016, fjernet de muligheten for å deaktivere Cortana, Windows 10s stemmeaktiverte personlige assistent som liker å samle mye informasjon om deg for å gi deg en mer “personlig” opplevelse.

Enda mer irriterende, Microsofts Windows 10-oppdateringer har en tendens til å sette Windows 10 tilbake til fabrikkinnstillingene, noe som betyr at du må justere OS-personverninnstillingene igjen og igjen.

Noen åpenbare alternativer til Windows 10 inkluderer Windows XP, 7 og 8 og Mac OS, selv om Linux-distribusjoner er mye bedre valg. Hvis du ikke har noe alternativ og virkelig må bruke Windows 10, kan du vurdere å bruke W10Privacy (husk at det ikke er open source-programvare).

Konklusjon

Alt i alt er anonym surfing noe du bør strebe etter hvis du virkelig vil beskytte ditt personvern og personlige data på nettet, og overvinne urettferdige innholdsrestriksjoner. Du trenger egentlig ikke å følge hvert eneste råd du tilbød i denne artikkelen, men du bør i det minste holde deg til de vi nevnte i delen “Nybegynnere” – spesielt å tømme hurtigbufferen din, bruke annonseblokkere, bruke en VPN, og holde dine sosiale mediekontoer private.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me