Hva er en VPN? (Alt du trenger å vite) |


Hva er en VPN?

Enkelt sagt er det en online tjeneste som kan skjule din IP-adresse for å maskere din geografiske plassering, og kryptere online data og trafikk for å beskytte dem mot myndighetsovervåkning, ISP-snooping og nettkriminelle.

Men hva står VPN for?

Forkortelsen stave virtuelt privat nettverk, noe som betyr at det lar deg sette opp et privat nettverk (som ikke er fysisk – derav den “virtuelle” delen) over et offentlig (internett, i dette tilfellet).

Corporate VPNs vs. Personal VPNs

For å forstå hva som er en VPN, må du lære å skille bedriftens VPN-er fra personlige.

I et nøtteskall, en personlig VPN er en tjeneste som tilbys av VPN-leverandører – tredjepartsbedrifter som tilbyr VPN-funksjonalitet til alle slags online brukere. Målet med personlige VPN-er er å hjelpe deg – den gjennomsnittlige internettbrukeren – å surfe på nettet på en sikker måte og omgå alle begrensninger du støter på.

På den andre siden, en bedrifts VPN (også kalt en ekstern tilgang til VPN) er en VPN-forbindelse som store bedrifter konfigurerer internt. Bedrifts-VPN-er har hovedsakelig ett formål – å gi ansatte, eiere og interessenter sikker ekstern tilgang til firmadata.

Hva er en VPN-leverandør?

En VPN-leverandør er et tredjepartsfirma som tilbyr VPN-tilkoblinger deres som består av applikasjoner, krypteringer, protokoller og servere som en tjeneste. Du må normalt få et abonnement, men noen tilbydere kan tilby tjenestene sine gratis.

Følg denne lenken hvis du vil lære mer om VPN-leverandører.

Hvordan fungerer en VPN?

Enkelt sagt, i det øyeblikket du kjører en VPN-klient og starter en forbindelse til en VPN-server, vil klienten begynne å kryptere all trafikken du sender til serveren. Når klienten har opprettet en forbindelse til serveren, erstattes IP-adressen din med serverens adresse.

Hvordan fungerer et VPN-diagram

Etterpå dekrypterer serveren alle dataene den mottar fra deg, og videresender tilkoblingsforespørslene dine til nettstedet du vil ha tilgang til. Etter at serveren mottar de forespurte dataene (som en webside), krypterer den den og videresender den til klienten. Når VPN-klienten på enheten din endelig mottar trafikken, dekrypterer den den for deg.

Interessert i å finne ut mer om hvordan VPN-er fungerer? Her er en guide vi skrev om det emnet.

Hva er en VPN-server?

En VPN-server er en fysisk eller virtuell enhet som VPN-leverandører bruker for å levere tjenestene sine til brukerne. Det klarer de å gjøre ved å installere VPN-programvare på serveren. Noen leverandører har egne fysiske servere, men de fleste av dem leier høysikkerhetsservere fra pålitelige datasentre. Fysiske VPN-servere er litt mer populære enn virtuelle, men de er like sikre så lenge de er konfigurert riktig.

Hvis du vil finne ut mer om VPN-servere og hvordan de fungerer, kan du sjekke denne artikkelen.

Hva er en VPN-klient?

En VPN-klient er programvare som du installerer på enheten din, og bruker for å starte tilkoblinger til en VPN-server. De er ansvarlige for å kryptere trafikken du sender til serveren, og dekryptere alle dataene du mottar fra serveren. De fleste VPN-klienter har også lagt til funksjonalitet – som at du kan veksle mellom VPN-protokoller, velge forskjellige porter og slå flere funksjoner (som en Kill Switch) på eller av.

Det er viktig å skille mellom innebygde VPN-klienter og tredjepartsklienter. Førstnevnte er egen programvare som er forhåndskonfigurert på operativsystemet ditt (som Windows 10 VPN-klienten). Sistnevnte er applikasjoner du får fra tredjeparts VPN-leverandører.

Slik ser for eksempel CactusVPN-appen ut:

CactusVPN-app

Følg denne lenken for å lære mer om VPN-klienter.

Hva er en VPN-protokoll?

VPN-protokoller er sett med instruksjoner og regler VPN-leverandører bruker for å sikre at tilkoblingene brukerne har, er stabile og sikre. Hvor kraftig en protokoll er, vil påvirke hvor sikker VPN-tilkoblingen er.

Hva er VPN-tunnel og hvordan det fungerer

En VPN-tunnel er ganske enkelt den krypterte forbindelsen mellom enheten din og Internett som en VPN-tjeneste setter opp for deg. Når det gjelder hvordan en VPN-tunnel fungerer, innkapsler den i utgangspunktet trafikken din i krypterte datapakker. Det betyr at “tunnelen” er laget med krypterings-VPN-er som legges til tilkoblingene dine. VPN-er bruker også tunnellprotokoller (kjent som VPN-protokoller) for å konfigurere og optimalisere tilkoblingene ytterligere.

Hva er VPN-kryptering?

VPN-kryptering er hvordan VPN-tjenester konverterer din trafikk og data (som kan sees av hvem som helst) til et uleselig format. Når den er kryptert, er det bare en VPN-server og en klient som kan dekryptere informasjonen.

Så hva gjør en VPN, faktisk?

Nå som du vet hva som er VPN, er det på tide å se på hva den faktisk kan gjøre for deg.

Her er de viktigste fordelene du kan nyte når du bruker en VPN:

 1. Du vil få økt online sikkerhet. Så du trenger ikke lenger å bekymre deg for at nettkriminelle holder rede på hva du gjør og stjeler dataene dine.
 2. Du vil klare det omgå eventuelle begrensninger du møter – både brannmurer og geo-blokker – siden VPN vil skjule IP-adressen din.
 3. Med en VPN kan du gjøre det betydelig styrke ditt personvern på Internett ved å forsikre deg om at Internett-leverandøren din, myndighetsovervåkningsbyråene og annonsørene ikke klarer å overvåke vanene dine på nettet.

hvorfor bruker folk vpn

Hvis du vil finne ut enda mer info om fordelene ved å bruke VPN-er, kan du sjekke den dyptgående veiledningen.

Når det gjelder når du skal bruke en VPN, er noen av følgende situasjoner tilstrekkelig:

 • Når du ikke har tilgang til nettsteder fordi de ikke er tilgjengelige i ditt område.
 • Når regjeringen bestemmer deg for å sensurere spesifikt online innhold.
 • Når du er på jobb, og ikke kan koble til bestemte nettsteder fordi brannmurer blokkerer dem.
 • Hver gang du får tilgang til Internett på et usikret offentlig WiFi-nettverk.
 • Når du reiser til utlandet, og ikke kan se innhold fra hjemlandet.
 • Når du laster ned torrenter.
 • Hver gang du spiller online videospill.
 • Når du vil forbedre SEO-innsatsen din.
 • Hver gang du vil omgå prisdiskriminering på nettet.
 • Når du vil skjule dine digitale fotavtrykk til en viss grad.

Dette er hva en VPN ikke hjelper deg

Som alle slags tjenester har en VPN sine begrensninger. Det er viktig å vite om dem siden du har enklere tid til å bestemme om dette er den riktige tjenesten for deg. Så dette er hva du ikke bør forvente at en VPN-tjeneste kan gjøre for deg:

 • Beskytt deg mot loven – Vi sier på ingen måte at du er en kriminell eller noe sånt, men du må forstå at du ikke kan bruke VPN-er for å gjøre noe som kan være ulovlig i landet ditt (som å delta i trakassering eller mobbing på nettet, for eksempel ). Husk også at avhengig av lovene i landet der VPN-leverandøren er lokalisert, kan myndighetene lovlig tvinge leverandøren til å dele brukerdata med dem.
 • Beskytter deg mot malware og virus – VPN-er er rett og slett ikke designet for å beskytte enheten din og operativsystemet mot malware og virusinfeksjoner. Derfor bør du alltid bruke en pålitelig antivirus / antimalware-løsning sammen med en VPN-tjeneste.
 • Gjør deg 100% anonym på nettet – En VPN kan kryptere mye av online data og trafikk, ja, men det kan ganske enkelt ikke få det til å virke som om du er “usynlig” på nettet. Tjenesten kan ikke hindre nettsteder i å plassere informasjonskapsler på enheten din, finne ut hvilken type enhet eller stasjonær oppløsning du har, eller se hvilken type GPU du har eller hvilket operativsystem du kjører.

Hvor sikker er en VPN?

Det er ikke et lett spørsmål å svare på. Det virkelige svaret er “Det kommer an.”

På hva? Vel, på hva slags krypteringsstandarder eller VPN-protokoller VPN-leverandøren bruker, for en. For eksempel er en VPN som bare tilbyr PPTP-tilkoblinger ikke sikker i det hele tatt siden PPTP-trafikk kan bli sprukket av NSA.

På toppen av det er også hvor mye brukerdata VPN-leverandøren logger, viktig. Og det samme er landet der de har hovedkontor. Tross alt, hvis leverandøren er bosatt i et land der de lovlig er tvunget til å dele brukerdata med myndighetene (som Russland), vil du neppe kunne glede deg over noe nivå på Internett-personvern.

Totalt sett er den beste måten du kan fortelle at en VPN er trygg å bruke, hvis leverandøren:

 • Bruker kraftig kryptering (som 128/256-bit AES-brikker).
 • Bruker sikre protokoller – som OpenVPN, SoftEther og IKEv2.
 • Gjør det klart at de ikke logger brukerdata.
 • Har sitt hovedkontor i et land som har sterke personvernsentriske lover, eller som ikke er en del av noen datadelingsinformasjonsavtaler (som Gibraltar, Sveits eller Moldova).
 • Tilbyr en Kill Switch, som sikrer at trafikken din blir stengt hvis VPN-tilkoblingen din går ned.

Er VPN-er lovlige?

I de fleste land over hele verden er det helt lovlig å bruke en VPN-tjeneste. Du kan fritt laste ned og installere VPN-klienter på enhetene dine, og bruke dem til å sikre forbindelsene dine og fjerne blokkering av internettinnhold.

Er VPN-er lovlige?

Imidlertid er det noen unntak. I følgende land er bruk av VPN enten i strid med loven, eller du kan bare bruke en myndighetsgodkjent VPN-tjeneste:

 • Kina
 • Russland
 • Oman
 • UAE
 • Iran
 • Irak
 • Tyrkia
 • Hviterussland
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Nord-Korea
 • Egypt

Bare fordi VPN-bruk er i strid med loven eller regulert i disse landene, betyr selvfølgelig ikke at online brukere ikke finner måter å omgå statlige begrensninger, og uansett bruke en VPN fritt.

Les denne artikkelen for å finne ut mer om dette emnet.

Hvordan få en VPN

Å få VPN er ganske enkelt. Alt du trenger å gjøre er å finne en leverandør du liker, velge en av abonnementsplanene deres og sette opp en konto. Når du er ferdig, er det eneste som gjenstår å laste ned og installere leverandørens VPN-app.

Hvor mye koster en VPN?

En VPN-tjeneste kan koste så lite som $ 4- $ 5 per måned til så mye som $ 12- $ 13 per måned. Vanligvis, jo flere servere, funksjoner, ekstra tjenester og plattformkompatible apper som leverandøren tilbyr, jo mer vil de måtte belaste per måned for å dekke kostnadene.

Du kan generelt få ganske anstendige rabatter hvis du velger et årlig eller kvartalsabonnement – som å betale bare $ 4 per måned i stedet for $ 7.

Hvordan velge en VPN – røde flagg å se opp for

Å velge riktig VPN-leverandør avhenger av dine preferanser. Fortsatt er her noen røde flagg som skal hjelpe deg med å filtrere bort de dårlige leverandørene:

 • Begrenset datakap, båndbreddestrømning, eller hvilken som helst type båndbredde og hastighetsbegrensninger.
 • Enhver form for datalogging – spesielt hvis den inkluderer brukslogger.
 • Begrenset kundestøtte, eller ingen direkte metode for å kontakte supportteam hvis noe går galt.
 • Mangel på riktig kryptering og tilgang til svake protokoller (PPTP, L2TP) bare.
 • Tilstedeværelsen av annonser i klientene.
 • Enhver form for begrensning angående hvor mange servere du kan koble til, eller hvor ofte du kan bytte server.
 • Mangel på en gratis veiledningsperiode, eller noen pengene-tilbake-garanti.

Trenger du en pålitelig VPN-tjeneste?

Vi har dekket deg – CactusVPN tilbyr en high-end VPN som har kryptering av militær karakter, 24/7 support, en Kill Switch, 28+ høyhastighetsservere med ubegrenset båndbredde og opptil seks VPN-protokoller å velge mellom. Vi logger ikke noe av dataene dine, og tjenesten vår fungerer på flere plattformer.

CactusVPN

Og hvis du noen gang vil prøve ut andre måter å fjerne blokkering av nettsteder, tilbyr vi også en Smart DNS-tjeneste som blokkerer 300+ nettsteder for deg. Det, og alle VPN-serverne våre fungerer som proxy-servere.

Prøv tjenesten vår gratis først

Det stemmer – vi tilbyr en gratis 24-timers prøveperiode for tjenestene våre. Ingen kredittkortinformasjon er nødvendig, og du får alle funksjonene.

Og når du først er blitt CactusVPN-bruker, har vi fortsatt ryggen med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

“Hvordan får jeg et VPN gratis?”

Vel, alt du trenger å gjøre er å velge en gratis VPN-leverandør. Imidlertid bør du vite at gratis VPN-er er mye mer risikabelt enn betalte VPN-er. Du kan få båndbredden din stjålet, enheten din infisert med skadelig programvare og mye mer.

Totalt sett er den beste måten å få en gratis VPN-opplevelse å velge en leverandør som tilbyr en gratis prøveperiode. På den måten kan du teste ut tjenesten før du foretar noen betalinger.

“Kan jeg lære hvordan jeg konfigurerer mitt eget VPN?”

Ja, det kan du hvis du har tålmodigheten. Først må du skaffe deg en server. Du kan leie en anstendig dedikert en fra datasentre. Avhengig av dine behov, kan du betale hvor som helst mellom $ 15 og $ 100 per måned for det. Du bør velge en virtuell server siden de normalt sett er billigere.

VPN-funksjoner

Etterpå kan du prøve å bruke open source Algo VPN-skript for å installere avhengighetene på enheten din. Installasjonsinstruksjonene finner du her. Det er praktisk å bruke Algo VPN fordi den automatiserer VPN-installasjonsprosessen. I tillegg, hvis du bruker DigitalOcean, vil skriptene til og med opprette og konfigurere serveren for deg siden Algo VPN bruker plattformens API.

Alternativt kan du prøve å bruke SoftEther VPN eller OpenVPN for å konfigurere og konfigurere tilkoblinger.

Likevel bør du vite at det å sette opp din egen VPN har ulempene:

 • Å sette opp VPN på egen hånd kan være ganske vanskelig hvis du ikke er veldig teknisk erfaren (selv med den brukervennlige Algo VPN). Og hvis du prøver å konfigurere en OpenVPN- eller SoftEther-tilkobling, blir ting enda mer komplisert.
 • Du må håndtere begrensninger når du vil fjerne blokkering av innhold. Tross alt har du ikke tilgang til dusinvis av servere fra hele verden. Du kan selvfølgelig leie flere servere fra forskjellige områder, men det kan bli dyrt raskt.

Siden du vil være hovedbruker på serverens IP-adresse, får du ikke de samme personvernsentriske fordelene VPN-brukere med delte IP-adresser.

Hvordan bruke en VPN

Å bruke en VPN er veldig enkelt.

 1. Først må du opprette en konto hos en VPN-leverandør eller få din egen dedikerte server.
 2. Etterpå trenger du bare å laste ned og installere VPN-klienten, kjøre den og koble til en VPN-server etter eget valg (eller din egen server).
 3. Det er det – når klienten har opprettet en forbindelse til serveren, er du god til å gå.

Avhengig av VPN-leverandøren, kan du kanskje finjustere tilkoblingsinnstillingene dine før du kobler deg til en VPN-server – for eksempel å velge hvilken VPN-protokoll du vil bruke, om du vil bruke DNS-lekkasjebeskyttelse, og om du vil ha funksjoner som en Kill Switch eller ikke. og automatisk tilkobling ble slått på. Dette er bare noen eksempler – det er mange andre funksjoner du kan finpusse når du bruker en VPN-klient.

Hva plattformer fungerer VPN-er på?

VPN-er er ganske fleksible når det kommer til plattformkompatibilitet. De fungerer på de mest populære plattformene, som Windows, macOS, iOS og Android. Imidlertid kan VPN-tilkoblinger normalt settes opp eller installeres på andre plattformer, for eksempel:

 • Linux-distribusjoner (som Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Nettlesere (Firefox, Google Chrome)
 • Windows telefon
 • Boxee Box
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • e-lesere (som Kindle Fire)
 • Bjørnebær
 • Synology NAS

Enkelte plattformer tilbyr ikke noen egen støtte for VPN-er. For eksempel kan du ikke direkte konfigurere en VPN-tilkobling på en PlayStation-konsoll, noen typer smart-TV-er eller en set-top-boks. I disse situasjonene må du konfigurere en VPN-tilkobling på ruteren. På den måten vil alle internettilkoblede enheter du har hjemme, bruke VPN-tilkoblingen når den får tilgang til Internett via ruteren.

Du kan få en out-of-the-box VPN-ruter, men de kan være ganske dyre. Det beste alternativet er å skaffe en flashet ruter, eller blinke ruteren firmware, og sette opp VPN-tjenesten på den etterpå. Prosessen kan være litt kompleks, men hvis leverandøren din tilbyr trinnvise opplæringsprogrammer, burde det ikke være for vanskelig.

“Hvordan vet jeg om VPN-en min fungerer?”

Den enkleste måten å teste om VPN-forbindelsen din fungerer eller ikke, er å bruke vårt eget IP-deteksjonsverktøy. Gå til nettstedet når du er koblet til en VPN-server, og se hvilken IP-adresse som vises – den virkelige eller serverens adresse.

Test IP-lekkasjer

For å være enda grundigere, kan du prøve følgende verktøy:

 • IPLEAK.NET – Test om IP-en er lekket når du bruker en VPN.
 • DNSLeakTest – Se om VPN-forbindelsen din lider av DNS eller ikke.
 • WebRTC lekkasjetest – Forsikre deg om at VPN-tilkoblingen din ikke er utsatt for WebRTC-lekkasjer.

Følg denne lenken for å få en mer detaljert veiledning om hvordan du sørger for at VPN-systemet ditt fungerer godt.

“Hvorfor er VPN-forbindelsen min så treg?”

Det er viktig å forstå at en VPN kan redusere hastighetene på nettet. Det skjer mest på grunn av VPNs kryptering – spesielt hvis det er veldig sterkt. Hvor kraftig CPU-en din er, hvor langt du er fra serveren du bruker, og hvor rask den opprinnelige Internett-hastigheten din også bidrar til hvor mye en VPN kan redusere hastighetene.

Hvis du vil lære mer om dette emnet, kan du sjekke denne guiden.

Bør du bruke en VPN når du spiller?

Vi har allerede nevnt at du kan bruke en VPN når du laster ned torrenter, men her er de viktigste grunnene til at det er en god ide å gjøre det:

 • Det kan beskytte deg mot DMCA-kunngjøringer, og fra å slå av ISP-tjenesten din.
 • Torrenting med en VPN beskytter personvernet ditt fra de andre brukerne av Swarm (totalt antall opplastere / nedlastere på en torrent) siden de ikke kan se den virkelige IP-adressen din.
 • Det er ekstremt nyttig når du reiser. Hotell kan slå deg av nettverket hvis de fanger deg med å kjøre torrentklienter eller laste ned torrenter, så å bruke en VPN kan hjelpe deg å holde deg under radaren.

FORBEHOLD: Vi her på CactusVPN oppfordrer ikke til eller støtter ulovlig brudd på copyright og torrenting. Men vi er klar over at mange mennesker rundt om i verden bare kan få underholdnings-, skole- og arbeidsfiler eller programvare de trenger gjennom torrenting.

“Hva ser Internett-leverandøren min når jeg bruker VPN-tjenester?”

I utgangspunktet, så lenge du bruker en VPN-tjeneste som tilbyr kraftig kryptering, vil ikke Internett-leverandøren din kunne se hva du gjør på Internett. De vil ikke vite hvilke nettsteder du får tilgang til, hvilke filer du laster ned eller hvilke videoer du ser på. De vil bare se ren søppel.

Suerveillance

Det eneste ISP-en din kan se er:

 • Det faktum at du er koblet til en VPN. Dataene deres forteller dem ikke direkte, men de kan gjette på bakgrunn av at trafikken din er kryptert.
 • Tidspunktet for VPN-tilkoblingen din.
 • IP-adressen til VPN-serveren du er koblet til.
 • Mengden data du sender og mottar, men ikke hvilke data.

Det er nettopp grunnen til at mange bruker VPN-er for å omgå ISP-båndbreddestrotting.

Hvorfor blokkerer Netflix VPN-tjenester?

Netflix har forsøkt å blokkere VPN-tjenester helt siden 2016. Innsatsen ble noe møtt med suksess siden plattformen klarte å svarteliste noen leverandører.

Hvorfor fokuserer Netflix imidlertid på VPN-er så mye? Det er mest fordi plattformen ikke eier opphavsretten til alt innholdet den viser. For å kringkaste programmer og filmer over hele verden, må Netflix og opphavsrettsinnehaverne også kjøpe lisenser. Og det kan bli ekstremt dyrt, så det er ikke rart at Netflix og eierne av innholdet det viser ikke vil ha USAs innhold tilgjengelig for hele verden.

Så Netflix-blokkering av VPN-er er i utgangspunktet selskapets forsøk på å respektere alle lisensavtaler det har med film- og TV-showstudios og nettverk..

netflix utenlands

Hvordan klarer Netflix å blokkere noen VPN-er? Enkelt sagt bruker den avanserte deteksjonsmetoder for å snuse ut VPN-brukere. Siden mange tilbydere tilbyr delte IP-adresser, kan plattformen se om det kommer mye data og forespørsler fra en spesifikk adresse. Når Netflix-serverne oppdager at en IP-adresse tilhører en VPN-leverandør, svartlister den den.

Noen ganger kan Netflix blokkere IP-adresser i bulk siden noen VPN-leverandører kjøper dem på den måten. Imidlertid kan det ofte slå tilbake fordi plattformen kan ende opp med å blokkere individuelle IP-adresser som tilhører deres brukere.

Det betyr selvfølgelig ikke at alle VPN-leverandørene Netflix klarer å blokkere forbli slik. Mange leverandører utvikler løpende løsninger, så det er ikke som Netflix er konstant utilgjengelig for VPN-brukere.

Men hvis du virkelig vil forsikre deg om at du har uavbrutt tilgang til Netflix, bør du velge en leverandør som ikke bare tilbyr VPN-tjenester, men proxy- og Smart DNS-tjenester også. På den måten har du flere måter å fjerne blokkering av Netflix. Og hvis Netflix plutselig blokkerer noen tjenester, vil du ha en backup-plan (eller to).

Hva er dobbel VPN-støtte?

Dobbelt VPN-støtte betyr at leverandøren lar deg bruke to VPN-servere samtidig. I hovedsak er trafikken og dataene dine sikret to ganger – en gang av den første VPN-serveren, og en annen gang av den andre serveren.

Noen online brukere foretrekker denne typen VPN-tilkoblinger siden den gir forbedret personvern (den andre serveren kjenner ikke din virkelige IP-adresse), og forbedret sikkerhet (med hver tilkobling legges det til et nytt lag med kryptering).

Imidlertid beskriver doble VPN-er veldig onlinehastigheter og systemminne. Det er ganske enkelt å ende opp med lave tilkoblingshastigheter hvis tilkoblingene ikke er riktig konfigurert, og hvis båndbredde og CPU ikke kan håndtere dem.

Vil du finne ut mer om doble VPN-er, multihop-VPN-er og VPN-kjeder? Sjekk ut denne guiden.

Hva er en VPN? Bunnlinjen

Så hva er en VPN da?

For å holde det enkelt, er det en tjeneste som hjelper deg å skjule IP-adressen din, og sikre online trafikk og data. Det gjør selvfølgelig mye mer enn det, men det er hovedideen.

Vi har prøvd å svare på alle relevante spørsmål vi kunne tenke på i denne artikkelen. Men hvis det er andre ting du vil lære om VPN-er, gi oss beskjed i kommentarene, så prøver vi å svare ASAP.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me