Hva er forskjellen mellom VPN og proxy-tjenester? |


Hva er en fullmektig?

En proxy er en tjeneste som lar deg skjule IP-adressen din og få tilgang til geo-blokkerte eller brannmurbegrensede nettsteder. Det kan enten være en datamaskin eller et program som fungerer som en mellomting mellom enheten din og Internett.

Hvordan fungerer en fullmektig?

Det er ganske enkelt – når du bruker en proxy-server, blir forespørselen du sender til Internett (for å koble til et nettsted, for eksempel) snappet opp av proxy. Deretter vil en av to ting skje:

  1. Proxyen sjekker den lokale hurtigbufferen for å se om den allerede har innholdet du ba om, lagret i den. Hvis det gjør det, vil det returnere innholdet uten å videresende forespørselen din til Internett.
  2. Fullmakten videresender forespørselen din til nettet hvis den ikke har innholdet du ønsker i den lokale hurtigbufferen. Når den mottar dataene, vil den sende dem tilbake til enheten din.

Hva er en VPN?

En VPN (Virtual Private Network) er en tjeneste du kan bruke for å få tilgang til nettet på en sikker måte. Den skjuler IP-adressen din, krypterer Internett-trafikken og dataene dine, og hjelper deg å omgå geo-blokker og brannmurer.

Hvordan fungerer en VPN?

I utgangspunktet fungerer VPN som en mellomting mellom deg og Internett-leverandøren. Du driver klienten, kobler til en VPN-server, og Internett-trafikken din blir omdirigert gjennom den. IP-adressen din blir også erstattet med serverens IP-adresse.

Alle dine tilkoblingsforespørsler blir først kryptert av VPN-klienten, blir deretter sendt til VPN-serveren, serveren dekrypterer dem og deretter videresender de til nettet. Når de forespurte dataene er mottatt av serveren, krypterer de den og sender dem tilbake til VPN-klienten på enheten din. Når innholdet er mottatt, vil VPN-klienten dekryptere det for deg.

Så hva er forskjellen mellom VPN og proxy-tjenester?

Selv om VPN- og proxy-tjenester virker veldig like, fungerer de annerledes. Lang historie kort, både VPN og proxy-tjenester vil skjule din IP og online identitet til en viss grad, med den viktigste VPN- og proxy-forskjellen er at VPN vil kryptere alle dataene dine.

Men hvis du vil finne ut hva den reelle, dyptgående forskjellen mellom proxy- og VPN-tjenester er, bør du se hvordan hver tjeneste yter i følgende kategorier:

Online sikkerhet

Med VPN-er får du glede av et høyere sikkerhetsnivå på internett fordi de ofte bruker kraftig kryptering for å beskytte dine personlige data og online trafikk mot nettkriminelle, for eksempel AES-256-standarden som er kryptering av militær karakter. VPN-er vil ofte også bruke sikre VPN-protokoller, for eksempel SoftEther og OpenVPN.

Online sikkerhet

Fullmakter bruker ofte ingen typer kryptering, så du blir utsatt på Internett. Noen proxy-servere bruker kanskje en SSL-kryptering, men den typen sikkerhet er dessverre ikke veldig pålitelig.

En måte fullmakter kan tilby litt sikkerhet er ved å blokkere tilgang til ondsinnede nettsteder slik at brukere som deg ikke ved en tilfeldighet kobler til dem. Det er angivelig også en sjanse for at hvis du går inn på et malware-infisert nettsted via en proxy, havner skadelig programvare på proxy-serveren i stedet for på enheten din, selv om det ikke er noen garanti for at det er sant.

Og ja, en proxy-server gjemmer IP-adressen din akkurat som en VPN-server gjør. Imidlertid er hovedforskjellen mellom proxy- og VPN-tjenester i dette tilfellet det faktum at eieren av proxy-serveren alltid kan se den virkelige IP-adressen din når du bruker proxy-tjenesten. En VPN-leverandør kan normalt ikke se adressen din når du kobler til en VPN-server, siden VPN-klient-VPN-servertrafikken er kryptert ende-til-ende. Selv om en VPN-leverandør skulle se den virkelige IP-adressen din, hvis den er en anstendig, vil de ikke føre noen logger om den.

Internett-personvern

En VPN kan tilby deg et bedre nivå av personvern på nettet siden all Internett-trafikken er fullstendig kryptert. Det betyr at ingen vil være i stand til å overvåke hva du gjør på nettet – ikke Internett-leverandøren din, ikke et statlig overvåkningsbyrå og ikke noen vil-hacker.

Med en proxy får du ikke virkelig glede av mye online-personvern siden Internett-trafikken din vanligvis ikke er kryptert, noe som betyr at Internett-leverandøren din (og alle andre for den saks skyld) kan se hva du gjør på nettet. Hvis du får tilgang til noe via HTTP når du bruker en proxy, vil proxy-eieren også kunne spore online aktivitetene dine.

Du kan redusere risikoen ved å bruke en kryptert proxy, men vi har allerede nevnt at SSL-krypteringen de bruker ikke er ekstremt pålitelig..

Online hastigheter

En proxy-server har vanligvis ikke direkte innvirkning på Internett-hastigheten din, siden den vanligvis ikke bruker sterk kryptering (eller noen kryptering i det hele tatt). Dessuten kan en proxy potensielt laste inn forespurte nettsider raskere hvis de blir bufret lokalt siden de ikke trenger å videresende forespørslene dine til Internett.

Smart DNS-hastighet

Imidlertid bør du vite at proxy-servere ofte har en overfylt størrelse. Som et resultat er det alltid en sjanse for at du ender opp med lavere hastigheter.

En VPN derimot vil sannsynligvis redusere hastighetene litt med noen ganger på grunn av dens kryptering. Avstanden mellom deg og VPN-serveren kan også bidra til den langsomme effekten (det samme kan sies om proxy-servere). Det er selvfølgelig ikke garantert å skje 100% av tiden, og det er kanskje ikke engang for merkbart.

Likevel, hvis du velger en VPN-leverandør som tilbyr flere VPN-protokoller, kan du kanskje bruke en som har en tendens til å tilby bedre hastigheter (som SoftEther, for eksempel).

En annen ting som er verdt å nevne er at en VPN kan hjelpe deg å bli kvitt båndbreddestrømming siden den krypterer trafikken din. Hvis du ikke er kjent med båndbreddestrømming, er det når Internett-leverandøren begrenser båndbredden din fordi du bruker “for mye data”, noe som faktisk kan senke onlinehastighetene dine.

Ekstra funksjoner

I motsetning til VPN-leverandører, tilbyr proxy-servere vanligvis ikke tilleggsfunksjoner som en Killswitch, en Apps.Killer og DNS-lekkasjebeskyttelse. De slags ting bidrar til sikkerhetsnivået og personvernet du får glede av, men de påvirker også brukeropplevelsen.

Priser

Proxy-servere har ofte en tendens til å være gratis å bruke – spesielt offentlige fullmektiger. Imidlertid pleier gratis fullmektiger å bli drevet av frivillige, noe som betyr at tjenesten kan gå frakoblet tilfeldig. Dessuten bruker rundt 79% av gratis proxy-servere ikke engang HTTPS, noe som betyr at dataene dine blir eksponert på nettet. Ikke bare det, men noen gratis fullmektiger kan til og med bruke JavaScript for å injisere annonser i klienten du bruker.

Når det gjelder VPN-er, selv om du kan finne gratis tjenester, er de ikke verdt det i det hele tatt. Det er mye bedre (og tryggere) å bruke betalte VPN-tjenester. I motsetning til gratis VPN-er og gratis fullmektiger, tilbyr betalte VPN-er bedre pålitelighet, støtte og sikkerhet.

VPN vs. proxy – som bør du velge?

Ut fra det vi nettopp har diskutert, ser det ut til at en VPN er det beste alternativet hvis du vil ha en flott onlineopplevelse. Selvfølgelig, til syvende og sist er beslutningen opp til deg. Fortsatt, hvis du vil sørge for at online data og trafikk er fullstendig sikret, vil ha pålitelig support og vil sørge for at ingen kan spionere på dine online aktiviteter, er en VPN veien å gå.

På den annen side, hvis du bare vil omgå geo-blokker og skjule IP-adressen din uten at kryptering kommer i veien, og ikke er bekymret for tilstanden til Internett-personvernet ditt, kan du prøve å bruke en proxy-server.

Ser du etter en high-end VPN-tjeneste som også tilbyr proxy-servere?

CactusVPN er akkurat det du trenger da. Vi tilbyr en VPN-tjeneste som også er sammenkoblet med en proxy-tjeneste siden VPN-serverne våre faktisk fungerer som proxy-servere.

VPN-tjenesten vår bruker kraftig AES-kryptering for å sikre at dataene og trafikken din alltid er trygg. Bortsett fra det, sørger vi også for at personvernet ditt er beskyttet med vår ikke-logg-policy og vår Killswitch-funksjon som sørger for at du aldri blir utsatt hvis forbindelsen din til VPN-serveren går ned.

Når vi snakker om VPN-servere, tilbyr vi 28+ høyhastighets-servere over hele verden, og alle serverne våre er utstyrt med ubegrenset båndbredde. Videre fungerer CactusVPN på flere enheter og operativsystemer ved å bruke våre brukervennlige apper.

Vil du bruke en proxy? Ikke noe problem!

I tilfelle du bare var interessert i å bruke proxy-servere, eller tror du kanskje noen ganger foretrekker å bruke en proxy i stedet for et VPN, kan du bruke VPN-serverne våre som fungerer som proxy-servere. Du kan bruke denne tilleggstjenesten gratis hvis du er CactusVPN-bruker.

Fjern blokkering av over 300 nettsteder med noen få klikk

Hvis du noen gang trenger jevn, ubegrenset tilgang til enda mer innhold, har vi en ekstra tjeneste for deg – vår smarte DNS som lar deg få tilgang til 300+ geobegrensede nettsteder fra land som USA, Storbritannia, Canada, Australia , Frankrike, Tyskland, Sverige, Sveits, Polen.

Testkjør våre tjenester kostnadsfritt

Vi tilbyr en gratis 24-timers prøveperiode for våre VPN- og proxy-tjenester, så du har god tid til å se om de oppfyller alle dine behov. Ikke bekymre deg – ingen kredittkortinformasjon er nødvendig.

Når du har valgt en abonnementsplan, vil du fortsatt være dekket av 30-dagers pengene-tilbake-garantien hvis tjenestene ikke fungerer som annonsert.

Forskjellen mellom VPN og proxy-tjenester – bunnlinjen

Selv om tjenestene er ganske like, er forskjellen mellom VPN og proxy-tjenester ganske åpenbar – en VPN vil tilby deg ekstra online sikkerhet sammen med ubegrenset tilgang til geo-blokkerte og brannmurbegrensede nettsteder. For å få den beste opplevelsen, bør du se etter en VPN-leverandør hvis VPN-servere også fungerer som proxy-servere, slik at du får glede av det beste fra begge verdener.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me