Hva er Geo-Restriction Tech? (Hvordan kan du omgå det?) |


Hva er geobegrensningsteknologi?

Geo-restriksjoner (også kalt geo-blokker) er en metode innholdsleverandører bruker for å begrense tilgangen til sine tjenester og plattformer på geografisk basis. I hovedsak lar det dem gjøre nettstedene sine tilgjengelige i bestemte land.

Et godt eksempel på det er tubi – en gratis TV-streamingplattform. Hvis du prøver å få tilgang til den utenfor USA, får du begrenset tilgang til innholdet. Hvis du prøver å få tilgang til den fra EU for øyeblikket, får du en melding om at tjenesten ikke er tilgjengelig i dette området.

Netflix US er et annet godt eksempel på geo-blokkering i aksjon. I tilfelle forteller de deg ikke at tjenesten ikke er tilgjengelig i landet ditt. I stedet viderekobler de deg vanligvis til et innholdsbibliotek som fungerer i din region.

Hvordan fungerer geobegrensninger?

Det er ganske enkelt – geobegrensninger er mulig fordi nettsteder kan se din geografiske beliggenhet når du kobler deg til dem. Så alt et nettsted trenger å gjøre når den mottar en tilkoblingsforespørsel fra enheten din, er å sjekke om den er hvitelistet eller svartelistet. Hvis den er svartelistet, vil den omdirigere deg til en side som er reservert for regionen din (som Netflix gjør når den viderekobler deg til biblioteket som er tilgjengelig i landet ditt). Alternativt kan nettstedet avslå forbindelsesforespørselen din, og levere en melding om at tjenesten ikke er tilgjengelig i ditt land.

Hvordan ser et nettsted geografisk plassering? Vanligvis får de informasjonen fra:

 • IP-adressen din
 • WiFi og / eller Bluetooth MAC-adresse
 • Plasseringen av WiFi-tilkoblingen din
 • Enhetens GPS
 • Din RFID (radiofrekvensidentifikasjon)
 • Enhetens GSM (2G) eller CDMA (3G) celle-ID

6 grunner til at geo-blokker brukes

Her er en oversikt over de viktigste grunnene til at du vil komme over geobegrensninger når du er på Internett:

1. Opphavsrettsavtaler

Innholdsleverandører (som Netflix, BBC iPlayer, Hulu, etc.) eier ikke rettighetene til alt innholdet de har på skjermen – de eier bare retten til å kringkaste det. Så det er den opprinnelige opphavsrettsinnehaveren som bestemmer om innholdet kan sendes over hele verden eller ikke. Hvis dette ikke er tillatt, må innholdsplattformene respektere disse forskriftene, og geo-begrensningsteknologi hjelper dem å gjøre det.

2. Konsesjonsrettigheter

Opphavsrettsinnehavere og innholdsleverandører må kjøpe lisenserettigheter i et bestemt land hvis de vil strømme innholdet dit. Det kan bli ganske dyrt (spesielt når du tenker på andre landsspesifikke skatter som kan komme til å spille), så det er ikke vanskelig å forestille seg at å kjøpe lisenserettigheter over hele verden er uaktuelt.

3. Prisdiskriminering

Geo-begrensninger kan brukes til å håndheve prisdiskriminering – handlingen om å vise forskjellige priser basert på hvilket land den elektroniske brukeren kobler til fra. Internettforhandlere og flyselskaper pleier å gjøre dette for å dele verden bedre inn i flere markedssegmenter, og gi et større overskudd.

4. Blackouts

I USA brukes geo-blokker ofte i blackout – en praksis som er “populær” blant kringkastingsselskaper, nasjonale nettverk, sportsligaer og foreninger. I utgangspunktet brukes geobegrensninger for å sikre at en viss sportsbegivenhet ikke blir streamet i et område der:

 • Den aktuelle hendelsen finner sted.
 • Distribusjonsrettigheter eies utelukkende av nasjonale nettverk.
 • Nevnte arrangement sendes allerede lokalt.

5. Juridiske grunner

Geo-begrensningsmetoder kan ofte brukes av en regjering av juridiske årsaker. For eksempel bruker den britiske regjeringen geo-blokker for å sikre at TV-innholdet deres bare er tilgjengelig i Storbritannia (med noen unntak) fordi det hele er finansiert av skattebetalernes penger.

6. Juridiske krav

Noen ganger må visse virksomheter følge spesifikke internasjonale og nasjonale lover for å operere i et land eller region – og disse lovene kan tvinge nevnte virksomheter til å bruke geo-begrensningsmetoder.

For eksempel trenger nettcasinoer vanligvis å bruke geobegrensninger for å overholde lovgivningen på nettet – spesielt siden de ikke lovlig har lov til å tilby sine tjenester i land som forbyr online gambling.

Er bruken av geo-begrensning teknisk lovlig?

Generelt, ja. Akkurat nå ser det ut til at EU er det eneste stedet der det iverksettes rettslige skritt mot geo-begrensningsmetoder. Her er en rask oversikt over hva som har skjedd:

 • Tilbake i 2018 forbød EU tilsynelatende det de kaller “uberettiget geo-blokkering.” Selv om det høres bra ut, oppnådde forbudet ikke mye siden det var et lovlig smutthull som uttalte at forbudet ikke gjaldt hvis geo-blokkering var nødvendig for å sikre overholdelse av lovkrav. Forbudet dekket heller ikke medier som dataspill og e-bøker.
 • Spol frem noen måneder, og EU vedtok portabilitetsforskrifter for digitale medier. I utgangspunktet uttalte de nye forskriftene at innholdsleverandører som tilbyr betalte tjenester, må tilby en type “roaming” i EUs medlemsland. Sky Go og NU TV er gode eksempler på hvordan det fungerer, ettersom de lar brukere se britisk innhold utenfor landet opp til 30 dager hvis de er i EUs medlemsland.
 • Mot slutten av 2018 trådte en ny EU-forskrift i kraft, som i hovedsak satte en stopper for geo-blokkering i e-handel.

Ikke-EU-land i Europa følger kanskje ikke lovgivningen, så det er sannsynlig at geo-blokkering ikke blir sett på som et juridisk problem på disse stedene..

I regioner som Nord-Amerika og Australia anses geo-blokkering for å være en vanlig praksis som en måte å beskytte opphavsretten til artister, TV- / filmprodusenter og andre innholdsskapere. Når det gjelder steder som Asia, Midtøsten, Sør-Amerika og Afrika, er det ingen klare lover på plass som bestemmer om geo-blokkering er lovlig eller ikke. Vanligvis blir det praktisert der også.

4 enkle måter å få tilgang til geobegrenset innhold

Vanligvis er den beste og enkleste måten å omgå geo-begrensningsmetoder å skjule din IP-adresse eller geografiske plassering når du er på Internett. Selv om det kan høres vanskelig ut, er det ikke det.

Tiltredelse av geobegrenset innhold

Faktisk har du fire alternativer du kan prøve ut:

1. VPN-tjenester

En VPN-tjeneste hjelper deg å omgå geo-blokker ved å erstatte IP-adressen din med adressen til VPN-serveren du kobler til. Så hvis du kobler til en USA-basert VPN-server, kan du få tilgang til geobegrensede nettsteder som bare er tilgjengelige der

VPN-er er ganske enkle å bruke, og de kan ikke blokkeres av ISP-er (som Smart DNS-tjenester kan). I tillegg, siden en VPN bruker kryptering, kan det forhindre at Internett-leverandøren struper båndbredden din.

Likevel bør du vite at en VPN-kryptering kan forstyrre tilkoblingshastighetene dine. Det er ikke å si at onlinehastighetene dine vil 100% gå ned, men avhengig av hvor sterk krypteringskryptering og VPN-protokoll er, kan du oppleve noen avmatninger.

Pros

 • Det er alt som trengs for å skjule IP-adressen din ved å koble til en VPN-server.
 • Siden VPN-er bruker kryptering, kan de hjelpe deg med å forhindre ISP-båndbredde.
 • De fleste VPN-servere er utstyrt med høyhastighetsforbindelser og ubegrenset båndbredde.
 • Det er egentlig ikke en måte for Internett-leverandører å blokkere VPN-er.

Ulemper

 • Avhengig av hvor sterk VPN-kryptering og protokoll er, kan onlinehastighetene dine treffe.

2. Smarte DNS-tjenester

En smart DNS er en tjeneste du kan bruke for å skjule din virkelige DNS-adresse som er tildelt deg av ISP-en din. Selv om det ikke er det samme som å skjule IP-adressen din, inneholder DNS-adressen din også informasjon som avslører din virkelige geografiske plassering. Så å erstatte den med en ny adresse som inneholder data som peker til et sted i et land der innholdet er tilgjengelig, er en god måte å omgå geo-blokker.

Videre vil en smart DNS også avskjære forbindelsesforespørslene dine til ethvert nettsted du vil ha tilgang til, og erstatte alle data som finnes i dem som lekker din geografiske beliggenhet med ny informasjon som er koblet til et annet “hvitelistet” sted.

En annen flott ting med smarte DNS-tjenester er mangelen på kryptering, som lar deg få tilgang til geobegrenset innhold mens du gleder deg over de originale ISP-hastighetene. De fleste smarte DNS-tjenester tilbyr også tilgang til en enorm liste over forhåndsblokkerte nettsteder du umiddelbart får tilgang til.

På den annen side er et problem at Internett-leverandøren din kan blokkere den smarte DNS-en du bruker med en gjennomsiktig proxy. Det, og noen ganger vil du kanskje ikke finne nettstedet du ønsker på listen over forhåndsblokkerte nettsteder. Vanligvis er det ikke et stort problem siden du kan be leverandøren legge til nettstedet du ønsker på listen.

Pros

 • En smart DNS er enkel å bruke, og hjelper deg med å skjule geografien din ved å skjule DNS-adressen din.
 • Ingen kryptering brukes, så du får glede av de opprinnelige tilkoblingshastighetene.
 • Smarte DNS-tjenester tilbyr tilgang til mange forhåndsblokkerte nettsteder. Du kan også be leverandøren om å oppheve blokkeringen av nye nettsteder.
 • En smart DNS kan konfigureres på stort sett alle Internett-tilkoblede enheter.

Ulemper

 • Internett-leverandøren din kan blokkere smart DNS med en gjennomsiktig proxy.
 • Listen over forhåndsblokkerte nettsteder inneholder ikke hvert eneste nettsted i en region.

3. Proxy-servere

En proxy-server fungerer som en mellommann mellom deg og nettet. Du sender tilkoblingsforespørslene dine til den, og den videresender dem til riktig nettsted på dine vegne – men det gjør det ved å bruke sin egen IP-adresse i stedet for din egen. Så det hjelper deg å omgå geo-blokker med letthet.

Dessuten kan en proxy-server bruke lokal cache for å levere raskere svar på forespørslene dine. I utgangspunktet, hvis serveren allerede har innholdet du ber om i sin lokale cache, trenger den ikke å videresende forespørselen din til nettet, noe som sparer tid.

Noen proxyer bruker heller ikke kryptering, slik at det ikke forstyrrer onlinehastighetene dine. Det er imidlertid ikke så veldig mye når du tenker på at mange proxy-servere har båndbreddebegrensninger som hindrer deg i å få de høye hastighetene du ønsker.

Andre problemer inkluderer vanligvis mangel på teknisk støtte, det faktum at noen servere (spesielt gratis) har en tendens til å være overfylte og lide mye driftsstans, og at fullmektiger som bruker HTTP-tilkoblinger avslører din virkelige IP-adresse til proxy-eieren.

Pros

 • En proxy skjuler IP-adressen din, og kan returnere resultatene raskere hvis de arkiveres i serverens lokale cache.
 • Proxy-servere som ikke bruker kryptering, skal ikke forstyrre onlinehastighetene dine.
 • Mange proxy-tjenester kan brukes rett fra nettleseren din.

Ulemper

 • Til tross for mangelen på kryptering får du mesteparten av tiden ikke høye hastigheter fordi serverne har båndbreddebegrensninger og er overfylte.
 • Hvis du bruker en proxy-server med HTTP-tilkoblinger, kan eieren se deg ekte IP-adresse.
 • Fullmakter har en tendens til å ha mye driftsstans, og tilbyr vanligvis ikke støtte siden de ofte er gratis å bruke.

4. Tor (The Onion Router)

Tor er et anonymitetsnettverk som kan brukes gratis, og som skjuler IP-adressen din når du er på Internett, slik at du effektivt kan omgå geo-blokker. Ditt digitale fotavtrykk er også skjult siden elektronisk trafikk blir sprettet og kryptert mellom flere Tor-releer.

Tjenesten har riktignok noen problemer. For det første blir stafettene drevet av frivillige, så de er ikke garantert 100% pålitelige. En ISP kan for eksempel slå av et relé hvis de finner det (noe som kan skje med avgangsreléer, der Tor-trafikk ikke lenger er kryptert).

Videre er det nåværende antallet Tor-stafetter rundt 6000 og 7000, mens det totale antallet Tor-brukere er omtrent to millioner. Det betyr at stafettene ofte er overfylte, og at du kanskje må takle treg online-hastighet.

Til slutt er det også det faktum at regjeringer kan blokkere Tor helt hvis de virkelig vil.

Pros

 • Tor hjelper deg med å skjule IP-adressen din for å omgå geo-blokker.
 • Tor-trafikk sprettes mellom flere reléer, gjemmer din digitale trafikk og krypterer den også.
 • Antall Tor-reléer er under pari sammenlignet med antall Tor-brukere, noe som resulterer i lav hastighet og ustabile tilkoblinger.

Ulemper

 • Tor-releer kan blokkeres av ISP-er – spesielt exit-reléer.
 • Tor kan potensielt blokkeres av regjeringer.

Hvilken tjeneste er den mest praktiske geo-begrensningen forbikjøringsmetode?

Totalt sett har alle tjenester sine fordeler og ulemper, selv om det ser ut til at Tor er mindre effektivt fordi det kan blokkeres av Internett-leverandøren eller regjeringen + det er ikke nok reléer til å støtte det enorme antallet brukere, så hastighetene er ganske dårlige.

Fjern blokkering av geobegrenset innhold

VPN-er, smarte DNS-tjenester og fullmakter er ganske bundet, men smarte DNS-tjenester og VPN er et bedre valg. Ideelt sett bør du velge en VPN-leverandør som tilbyr tilgang til alle disse tjenestene samtidig, slik at du fritt kan veksle mellom dem avhengig av hva som fungerer best for deg.

Trenger du en tjeneste som hjelper deg å omgå alle metoder for geobegrensning?

Vi har akkurat det du trenger – en high-end VPN-tjeneste som også har gratis proxy-servere og en smart DNS-tjeneste. På denne måten kan du se hvilken metode som fungerer best for deg med letthet.

VPN-en vår tilbyr 28+ høyhastighetsservere, og alle er utstyrt med ubegrenset båndbredde. Serverne fungerer som proxy-servere, og du kan bruke tjenestene våre på flere plattformer med våre brukervennlige apper.

Vår smarte DNS-tjeneste kommer med en enorm liste over forhåndsblokkerte nettsteder som du øyeblikkelig får tilgang til.

Ikke bekymre deg – du trenger ikke velge et abonnement med en gang. Test gjerne vår tjeneste gratis i 24 timer først for å sikre at den oppfyller alle dine behov.

Oh, og vi bør også nevne at vi har 30-dagers pengene tilbake-garanti når du også er CactusVPN-bruker.

Konklusjon

Geo-restriksjonsteknologi brukes av innholdsleverandører for å diktere i hvilke land forskjellige online innhold og tjenester er tilgjengelige. For eksempel fungerer Pandora Radio bare i USA, og du har ikke tilgang til tjenesten utenfor landet.

Geo-begrensningsmetoder brukes vanligvis av copyright-relaterte grunner, fordi innholdsleverandøren ikke har lisenser for å kringkaste innholdet i alle land, og av juridiske årsaker. Geo-blokkering kan også brukes til å håndheve prisdiskriminering i et forsøk på å tjene mer.

Geo-blokkering anses normalt som lovlig, bortsett fra i EU der nyere regler har gjort det mindre akseptabelt.
Den beste måten å omgå geobegrensninger er å skjule geo-plasseringen din på nettet. Dette kan oppnås ved å maskere IP-adressen din (som du kan gjøre med en proxy, VPN eller Tor) eller DNS-adresse (oppnåelig med en Smart DNS-tjeneste). Ideelt sett bør du velge en leverandør som tilbyr tilgang til de mest effektive tjenestene (proxy, VPN, Smart DNS) på ett sted.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map