Hva er PFS (perfekt fremoverhemmelighet)? |


Hva er PFS?

PFS står for Perfect Forward Secrecy, og det er også kjent som Forward Secrecy (FS). Det er en krypteringsstil som dreier seg om en midlertidig privat nøkkel (nøkkelen som brukes til å dekryptere krypterte data) som produseres i VPN-klient- og VPN-serverkommunikasjon for hver økt..

Hvordan fungerer PFS?

I utgangspunktet fungerer PFS-kryptering ved å generere en unik sesjonsnøkkel for hver enkelt kommunikasjonssamling initiert av en bruker mellom en klient og en server. Hvis en sesjonsnøkkel av en eller annen grunn er kompromittert, vil dataene fra andre kommunikasjonsøkter være trygge. Når den genererte private nøkkelen er brukt opp, forsvinner den, slik at den ikke lenger kan kompromitteres.

Videre kan PFS-krypteringsnøkler til og med oppdateres i løpet av en enkelt kommunikasjonsøkt, noe som ytterligere begrenser datamengden som kan bli stjålet av en nettkriminell hvis den midlertidige private nøkkelen er kompromittert.

Sammenlignet med Perfect Forward Secrecy, har vanlig kryptering vanligvis bare klienten som bruker den samme private nøkkelen for alle klient-serverøkter. I hovedsak betyr det at det er en “hovednøkkel” som kan brukes til å dekryptere all trafikk. Hvis den nøkkelen er kompromittert, vil alle dataene som er funnet i alle kommunikasjonsøkter mellom klienten og serveren også bli kompromittert.

Med perfekt fremoverhemmelighet er det ingen slik “hovednøkkel.”

Generelt kan PFS-kryptering bruke følgende nøkkelavtaleprotokoller:

 • DHE-RSA
 • DHE-DSA
 • ECDHE-RSA
 • ECDHE-ECDSA
 • ECDH

Hva er PFS i VPN-teknologi?

“Hva med PFS i VPN-klient-serverkommunikasjon? Hvordan fungerer det? ”

Vel, det fungerer ganske mye akkurat som vanlig PFS-kryptering gjør. Det viktigste som er verdt å nevne, er at både VPN-klienten og VPN-serveren må ha PFS-aktiverte grensesnitt. Ellers fungerer ikke perfekt fremoverhemmelighet.

På VPN-nivå oppstår også PFS under “håndtrykk” -fasen (når serveren og klienten er autentisert og bytter nøkler) og tunnelprosessen (i utgangspunktet VPN-tilkoblingen).

Bortsett fra det, bør det også bemerkes at PFS vanligvis brukes med visse spesifikke VPN-protokoller, for eksempel:

 • OpenVPN
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • SSTP
 • Wireguard

Husk at PFS vanligvis ikke er aktivert som standard. Så hvis du leter etter en Perfect Forward Secrecy VPN, er det best å velge en leverandør som gjør det klart at tjenesten deres bruker PFS-kryptering som standard på visse protokoller..

Hvor viktig er perfekt fremoverhemmelighet?

PFS-sikkerhet er ganske verdifull siden den tilfører et ekstra lag med beskyttelse, og sikrer at dine personlige data er enda tryggere på Internett. Det er ikke å si at vanlig kryptering ikke kan beskytte dataene dine godt (forutsatt at sterke sifre og VPN-protokoller brukes), men det gjør aldri vondt å ta ekstra sikkerhetstiltak.

Krypteringsalgoritmer

I tillegg vurder dette – å ha en enkelt privat nøkkel som en “hovednøkkel” for all din online trafikk er noe som faktisk kan utnyttes. Og det er ikke en spekulasjon siden NSA har brukt den svakheten til å samle verdifulle data før.

Bortsett fra det, er det også Heartbleed-sårbarheten som må vurderes. Det var egentlig en feil som ble funnet i OpenSSL (en åpen kildekodeimplementering av SSL og TLS-protokoller) tilbake i 2012, noe som potensielt kan forårsake en lekkasje av data på opptil 64 kilobyte. Vel, perfekt fremoverhemmelighet er den beste måten å beskytte dataene dine mot Heartbleed.

Tatt i betraktning alt dette, er det klart at PFS sikrer at du får glede av en mye sikrere VPN-tilkobling. Dessuten vil PFS-kryptering sannsynligvis også gjøre at nettkriminelle er mye mindre sannsynlige å målrette mot VPN-serveren eller klienten, bare fordi all innsatsen som kreves for å gjøre det ikke vil være verdt det, siden de bare får tilgang til veldig begrenset informasjon.

Er det noen ulemper med å bruke PFS i VPN-teknologi?

Det er vel verdt å nevne at Perfect Forward Secrecy kan kreve mer prosessorkraft, noe som betyr at det kan ta litt lenger tid før VPN-tilkoblingen blir opprettet. Det er selvfølgelig ikke garantert å skje hele tiden, og hvis enheten din har mer enn nok prosessorkraft, vil du kanskje ikke en gang legge merke til forsinkelsen.

Sammenlignet med de svært sikre fordelene ved å bruke et PFS VPN, er det fremdeles ganske åpenbart at en potensiell forsinkelse i VPN-tilkoblingsprosessen ikke er så dårlig med en avveining.

Trenger du en PFS VPN for tryggere, bedre nettlesing?

Din sikkerhet og personvern kommer alltid først for CactusVPN, og det er grunnen til at vi bruker Perfect Forward Secrecy som standard på OpenVPN- og SoftEther VPN-protokollene (som for øvrig er ekstremt sikre krypteringsprotokoller).

Dessuten følger vi også en streng policy for ikke-logg, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at vi holder rede på hva du gjør på Internett.

PFS-sikkerheten og ekstra sikre VPN-protokollene vi tilbyr går veldig bra sammen med vår topp-of-the-line VPN-kryptering. Til å begynne med bruker vi veldig sikre sifre som AES-256 pluss RSA-2048 håndtrykkskryptering.

I tillegg til det, bør vi også nevne at tjenesten vår bruker ECDH nøkkelutvekslingsprotokoll og pålitelig autentiseringskryptering (SHA-256, SHA-384 og SHA-512).

Testkjør tjenesten vår gratis

Vil du sørge for at tjenesten vår kan dekke alle dine behov før du gjør en forpliktelse? Ikke noe problem – du kan prøve ut CactusVPN gratis i 24 timer før du velger en abonnementsplan.

Og selv etter at du har valgt en, vil du fortsatt være dekket av 30-dagers pengene-tilbake-garantien hvis noe går galt.

Bunnlinjen

Så, hva er PFS? For å si det så enkelt som mulig, det er en krypteringsfunksjon som sikrer at en ny unik privat nøkkel (dekrypteringsnøkkel) blir generert for hver eneste VPN-klient-VPN-serverøkt som er initiert av deg, i motsetning til normalt å ha en enkelt privat nøkkel for alle øktene dine.

På denne måten er dine personlige data og online trafikk sikret bedre, siden det ikke er noen måte en nettkriminell kan få tilgang til alle dataene dine hvis de på en eller annen måte ville klart å kompromittere en privat nøkkel. Med PFS ville de bare kunne dekryptere en liten bit informasjon i motsetning til hele trafikken, og sa at informasjon normalt ville være ubrukelig for dem.

De fleste VPN-leverandører tilbyr PFS-kryptering, men det er best å velge en leverandør som gjør det klart at de bruker PFS som standard på VPN-protokollene sine..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map