Hvilke typer IP-adresser tilbyr VPN-leverandører? |


Det er nøyaktig hva vi tar sikte på å svare med denne utdypende artikkelen – hvilke typer IP-adresser VPN-leverandører generelt tilbyr, hva skiller hver enkelt og hvilke som vil være best for deg, avhengig av dine interesser online.

Hva er en VPN?

Et VPN (Virtual Private Network) er en tjeneste du kan bruke for å beskytte dine online data og Internett-trafikk ved å kryptere dem. Det er også en tjeneste som kan sikre din online identitet og hjelpe deg med å omgå geo-blokker ved å skjule din virkelige IP-adresse.

Hva er en IP-adresse?

IP står for Internet Protocol, og det er et sett med regler som dikterer hvordan Internett-tilkoblede enheter kommuniserer med hverandre over et nettverk. En IP-adresse er en unik identifikator som er tilordnet en spesifikk nettkoblet enhet for å gjøre den gjenkjennelig på nettet.

Hva skjer med IP-adressen din når du bruker et VPN?

I utgangspunktet, når du bruker en VPN til å koble til en VPN-server, erstattes din virkelige IP-adresse med VPN-serverens egen IP-adresse. Som et resultat vil ethvert nettsted du kobler til eller noen som prøver å slå opp IP-adressen din bare se serverens adresse.

De 7 typene IP-adresser du muligens får fra VPN-leverandører

1. Statiske IP-adresser

Hva er en statisk IP-adresse?

En statisk IP-adresse er en IP-adresse som er konstant når du kobler deg til Internett. I utgangspunktet, når du bruker en enhet for å få tilgang til nettet, vil denne enheten tilordnes en statisk IP-adresse av VPN-leverandøren. Hver gang du bruker den enheten til å koble deg til nettet etterpå, vil den ha den samme IP-adressen tilordnet den.

Pros

 • Noen nettsteder (spesielt abonnementsbaserte plattformer – som spillnettsteder) kan kreve at du bruker en statisk IP-adresse slik at de kan identifisere deg som en gjenganger.
 • Hvis du bruker datamaskinen din som en server, kan det være mulig å få bedre nedlastings- og opplastingshastigheter med en statisk IP-adresse, selv om den ikke er garantert.
 • Hvis du vil ha tilgang til datamaskinen din eksternt, vil det være lettere å gjøre dette med en statisk IP-adresse.

Ulemper

 • Du har en IP-adresse tildelt din online aktivitet når du bruker VPN. Det blir lettere å koble søk på nettet til en bestemt bruker.
 • Statiske IP-adresser har en tendens til å være dyrere enn deres dynamiske kolleger. Som et resultat kan en VPN-leverandør som bruker statiske IP-adresser belaste mer for tjenestene sine for å dekke kostnadene.

2. Dynamiske IP-adresser

Hva er en dynamisk IP-adresse?

En dynamisk IP er en adresse som stadig endres når du går online. Så enheten du bruker for å få tilgang til nettet via VPN, vil bli tildelt en annen, midlertidig IP-adresse hver gang den kobles til Internett.

Pros

 • Dynamiske IP-adresser tilbyr bedre personvern siden onlineaktivitetene dine ikke kan kobles tilbake til en spesifikk IP-adresse.
 • Dynamiske IP-adresser er billigere å få, så en VPN-leverandør som tilbyr dynamiske IP-adresser vil sannsynligvis tilby mer kostnadseffektive abonnement.
 • En dynamisk IP-adresse er nyttig hvis du vil at et nettsted eller et program skal registrere deg som ny bruker (når du for eksempel spiller online).

Ulemper

 • Dynamiske IP-adresser er ikke eksklusive for deg siden du får en ny hver gang du går online.
 • Ifølge noen online brukere, er det en sjanse for at du kan støte på tilkoblingsproblemer når du bruker VoIP og spiller spill online. Imidlertid er det ikke alltid garantert å skje.

3. Delte IP-adresser

Hva er en delt IP-adresse?

En delt IP-adresse er en IP-adresse som – som navnet tilsier – deles mellom VPN-brukere. Så IP-en som blir tilordnet enheten din når du får tilgang til nettet koblet til en VPN, vil også bli tilordnet andre VPN-brukere samtidig.

Pros

 • Delte IP-adresser tilbyr en høy grad av personvern siden de vanligvis deles av hundrevis om ikke tusenvis av mennesker samtidig. Så det er nesten umulig å koble IP-adressen til en spesifikk brukers online aktiviteter.
 • I likhet med dynamiske IP-adresser er delte IP-er vanligvis billigere å skaffe og vedlikeholde, slik at VPN-leverandører som tilbyr dem kan gi brukere mer budsjettvennlige tjenester.

Ulemper

 • Nedgang i tilkoblingen kan potensielt oppstå hvis det er for mange mennesker som bruker den samme IP-serveren. Det er imidlertid verdt å nevne at dette vanligvis bare skjer med gratis VPN-er. Betalte VPN-er som har råd til å tilby en bedre tjeneste, vil vanligvis klare å unngå det problemet ved å bruke servere med ubegrenset båndbredde.
 • Hvis noen brukere som deler IP-en med deg, bruker den til å begå ulovlige online handlinger (som identitetstyveri) eller for å sende spam, kan IP-adressen bli blokkert av bestemte nettsteder eller lagt merke til av myndighetene. Med VPN-leverandører av kvalitet er det ikke egentlig noe problem, siden de løser problemet raskt for å sikre at online-opplevelsen din ikke lider. Hvis de har en ikke-logg-policy, trenger du ikke å bekymre deg for at myndighetene får hånden på dataene dine.

4. Dedikerte IP-adresser

Hva er en dedikert IP-adresse?

En dedikert IP er reservert for en enkelt VPN-bruker. Det betyr at hver gang du får tilgang til nettet ved hjelp av VPN-tjenesten, bare enheten din vil bli tildelt denne bestemte IP-adressen, og ingen andre.

Det kan være enkelt å forveksle dedikerte IP-adresser med statiske IP-adresser, men her er hovedforskjellen – en dedikert IP er reservert for en enkelt VPN-bruker, mens en statisk IP er reservert for en enkelt VPN-server (alle brukerne koblet til den serveren del det).

Pros

 • I motsetning til delte IP-adresser, trenger du ikke å bekymre deg for andre brukere som deler samme IP som du får den sperret, utestengt eller sporet på grunn av problematiske online aktiviteter.
 • Hvis du er den eneste VPN-brukeren som bruker IP-adressen, er det en liten sjanse for at du kan ha bedre hastigheter siden hele båndbredden er tildelt deg. Skjønt, denne fordelen er mer åpenbar hvis du bruker gratis VPN-er eller VPN-er med begrenset / avkortet båndbredde.

Ulemper

 • Mens dedikerte IP-adresser kan være sikre, kan personvernet ditt ta en hit. Selv om den virkelige IP-adressen din blir skjult, vil online handlingene dine fortsatt være bundet til en enkelt, gjenkjennelig IP-adresse.
 • Akkurat som Statiske IP-adresser koster dedikerte IP-er VPN-leverandører mer, så du vil sannsynligvis ende opp med å betale mer for å bruke denne typen IP-adresser.

5. IP-adresser til bolig

Hva er en IP-adresse til bolig?

Residential IP-adresser er en type dedikerte IP-adresser som tilbyr enda mer eksklusivitet – i stedet for å komme fra verdensomspennende datasentre, tilhører disse IP-adressene individuelle online brukere som “selger” eller “leier” dem til andre brukere. For eksempel kan noen fra New York selge / leie en ruter-IP-adresse til noen fra Japan.

Pros

 • Residential IP-adresser blir mindre sannsynlig å bli svartelistet av nettsteder (som Netflix) fordi de for dem ser ut som vanlige ISP-IP-adresser i stedet for adresser fra datasentre som tilhører VPN-er.

Ulemper

 • Residential IP-adresser kan være veldig dyre. Mange online tilbydere tilbyr dem på et abonnement / datagrense-grunnlag, med kostnader som starter på rundt $ 20 / month og enkelt går opp til $ 500 / month eller mer. Så, du – som VPN-bruker – vil ende opp med å betale mye mer for VPN-tjenesten, og kanskje du må klare deg med båndbreddebegrensninger.
 • Det er vanskelig for VPN-leverandører å fortelle om IP-adressen de bor for brukerne sine er legitim eller ikke. Noen ganger kan det være en Datacenter IP som poserer som en bolig, mens – andre ganger – IP-adressen kan bli stjålet.
 • Hvis din IP-adresse på en eller annen måte blir svartelistet eller går tapt (på grunn av en ISP-nedbrudd), kan det være veldig vanskelig å få den erstattet.

6. IPv4-adresser

Hva er en IPv4-adresse?

IPv4 er den mest brukte versjonen av Internett-protokollen for nå. En IPv4-adresse brukes til å identifisere Internett-tilkoblede enheter på nettet, og de blir tilordnet enhetene dine når du kobler til en IPv4 VPN-server. IPv4-adresser bruker desimalformat og 32-bitersformat – her er et eksempel: x.x.x.x (der “x” kan være et hvilket som helst tall mellom 0 og 255).

Pros

 • IPv4 har enklere undernett, og er kompatibel med flere enheter.
 • Med IPv4 er du ikke utsatt for potensielle IPv6-lekkasjer.
 • Det er mye enklere å huske IPv4-adresser (viktig hvis du trenger å skrive det ned eller bruke dem for ekstern tilgang).

Ulemper

 • Antallet IPv4-adresser begynner å bli utladet siden det totale antallet ligger et sted rundt 4,3 milliarder, og det totale antallet Internett-brukere i verden har allerede passert 4 milliarder mark.

7. IPv6-adresser

Hva er en IPv6-adresse?

IPv6 regnes som etterfølgeren til IPv4. En IPv6-adresse er en unik identifikator som er tilordnet en nettkoblet enhet, og den bruker et heksadesimal og 128-biters format.

IPv6-adresser kan vises på to måter:

 1. Pure Formats – x: x: x: x: x: x: x: x, hvor “x” kan være en heksadesimal verdi mellom 0 og FFFF.
 2. To formater – x: x: x: x: x: x: y: y: y: y, der “x” kan være en heksadesimal verdi mellom 0 og FFFF, og “y: y: y: y” representerer en IPv4 adresse.

IPv6-adresser tilordnes automatisk enhetene dine hver gang du kobler deg til en VPN-server som støtter IPv6.

Pros

 • Det er ingen grunn til å bekymre deg for å måtte kjempe om IPv6-adresser siden det er rundt 340 undekillionsadresser (i utgangspunktet muligheter for 340 billioner billioner billioner).
 • IPv6 har forbedret sikkerhet enn IPv4 siden den har innebygd Packet Flow Inspection, autentisering og IPSec-støtte.

Ulemper

 • De fleste Internett-tilkoblede enheter støtter ikke IPv6 ennå, og mange IPv4-enheter er ikke kompatible med IPV6. Faktisk annonserer bare rundt 25% av nettbaserte nettverk for tiden IPv6-tilkobling.
 • Hvis du har en IPv6-adresse, må du deaktivere den når du bruker en VPN for å unngå å bli utsatt for IPv6-trafikklekkasjer når du kommuniserer med IPv4-nettsteder.
 • Fordi IPv6-adresser og overskrifter tar mer plass i datapakken, er det en sjanse for at noen brukere kan oppstå i forbindelse med tilkoblingsproblemer (selv om de er små)..
 • Siden det er ganske dyrt å bytte fra IPv4 til IPv6, er det en sjanse for at du som VPN-bruker vil ende opp med å betale mer for VPN-tjenesten fordi den er dyrere.

VPN-leverandører tilbyr ikke bare en type IP-adresse

Med det mener vi at du ikke bør forvente at en VPN-leverandør bare vil tilby deg tilgang til en dedikert IP-adresse eller en dynamisk IP-adresse. Hvis for eksempel en VPN-leverandør tilbyr deg en statisk IP-adresse, kan den være en delt adresse også (siden du vil dele den med alle brukerne på serveren). Et annet eksempel er en VPN-leverandør som tilbyr en IPv6 Residential Shared IP-adresse.

Noen VPN-leverandører kan til og med tilby en spesifikk type IP-adresse som en ekstra betalt funksjon ved siden av VPN-tjenesten – som en betalt dedikert IP-adressefunksjon, for eksempel.

sammenligninger

Statiske kontra dynamiske IP-adresser

Statiske IP-adresser passer bedre når du trenger nettsteder for å gjenkjenne IP-adressen din – enten fordi du trenger å hente et tjeneste / videospill der du slapp, eller fordi du forlot en handlekurv og vil at varene dine fremdeles skal lagres. De er også nyttige når du trenger fjerntilgang til en enhet raskt.

Dynamiske IP-adresser er derimot et bedre valg hvis personvern kommer først for deg, og hvis du – uansett årsak – ønsker å bli registrert som en ny bruker av et nettsted.

Dedikerte IP vs. delte IP-adresser

Delte IP-adresser anbefales mer hvis du er interessert i å bedre beskytte personvernet ditt ved å sørge for at IP-adressen ikke kan knyttes til det du gjør på Internett, og også hvis du vil ha noen kostnadseffektive avtaler også.

Dedikerte IP-adresser fungerer bedre hvis du ikke bryr deg om ekstra kostnader, og vil ha en eksklusiv IP-adresse som bare er din (kan være viktig hvis du bruker VPN for arbeid) og ikke kan bli svartelistet eller blokkert på grunn av andre handlinger brukere. En IP-adresse til bolig (en type dedikert IP-adresse) bør bare vurderes hvis du absolutt trenger å være 110% sikker på at IP-adressen ikke blir svartelistet, og penger er ikke noe problem for deg.

IPv4 kontra IPv6 IP-adresser

For øyeblikket har du det bedre med IPv4-adresser. Det er bedre for personvernet ditt siden du ikke trenger å bekymre deg for IPv6-lekkasjer, det er stort sett ingen kompatibilitetsproblemer å håndtere, og VPN-tjenesten er generelt mer kostnadseffektiv.

Så hva er det beste alternativet?

Her er det ingen reelle svar – alt avhenger av dine preferanser. Bortsett fra når det gjelder IPv4- og IPv6-adresser. I det tilfellet, for øyeblikket, er det beste alternativet en IPv4-adresse ganske enkelt fordi IPv6-distribusjonen ikke er stor og støttes nok.

Annet enn det, hvis du er veldig god på personvern, fungerer dynamiske og delte IP-adresser best, mens dedikerte og statiske IP-er er bedre egnet hvis du har et online omdømme du trenger opprettholdt, og hvis du trenger rask, praktisk tilgang til eksterne enheter.

Bare husk at du sannsynligvis ikke vil finne en VPN-leverandør som tilbyr alle disse typer IP-adresser sammen. Så typen IP du ønsker skal være en detalj du tar med i avgjørelsen din når du velger VPN.

Likevel kan vi tilby deg en anbefaling – ikke bare se etter en eneste type IP-adresse. Velg en blanding i stedet. En statisk delt IP-adresse er for eksempel et anstendig valg siden du får nyte det beste fra begge verdener (personvern og bekvemmeligheten ved at abonnementsbaserte nettsteder husker IP-adressen din og ikke flagger deg som ny bruker, for eksempel).

Ser du etter en VPN med personvernorienterte IP-adresser & tjenester?

Vi har ryggen – CactusVPN er den typen tjenester som vet hvordan du kan beskytte OG respektere personvernet ditt. For det første bruker vi AES-kryptering av høy kvalitet for å beskytte dine personlige data og online trafikk mot overvåkningsforsøk og hackere. På toppen av det kan du også beskytte forbindelsene dine med den svært sikre OpenVPN-protokollen når du går online.

Videre håndhever vi en streng policy for ikke-logg hos selskapet vårt, noe som betyr at ingen av dataene dine blir logget av oss.

Vi tilbyr IPv4-statiske delte IP-adresser for alle brukerne våre

Vi fant at dette er den perfekte blandingen – du trenger aldri å bekymre deg for at noen kan knytte netttrafikken din til deg spesifikt siden den er blandet med trafikken til andre CactusVPN-brukere.

I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for at de vanlige nettstedene dine ikke kjenner deg igjen på grunn av en annen IP-adresse hver gang du går online – alt uten at personvernet ditt trenger å slå!

Oh, og ikke bekymre deg for potensielle båndbreddebegrensninger fordi vi bruker delte IP-adresser – alle våre høyhastighetsservere har ubegrenset båndbredde. Videre hjelper de delte IP-adressene oss med å tilby bedre priser også.

Mer enn bare en VPN-tjeneste

VPN-tjenesten vår leveres også med en smart DNS-tjeneste for de av dere som vil glede deg over enda mer innholdssortiment. I utgangspunktet, med vår smarte DNS, vil du kunne fjerne blokkeringen av over 300 geobegrensede nettsteder fra land som USA, Storbritannia, Canada, Australia, Tyskland, Polen, Sveits, Sverige, Frankrike.

Prøv tjenesten vår gratis først

Gi gjerne VPN-tjenesten vår en rask testkjøring for å se om den kan dekke alle dine behov før du gjør en forpliktelse. Du trenger ikke gi ut noen kredittkortinformasjon.

Når du har registrert deg på CactusVPN, vil du fremdeles være dekket av 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

Konklusjon

VPN-leverandører tilbyr vanligvis brukere en eller to av følgende IP-adresser:

 • Statiske IP-adresser
 • Dynamiske IP-adresser
 • Dedikerte IP-adresser
 • Delte IP-adresser
 • Residential IP-adresser
 • IPv4 IP-adresser
 • IPv6 IP-adresser

De har alle sine fordeler og ulemper, men hovedkjernen i det er dette – Dynamiske og delte IP-adresser er mer personvernorienterte og billigere å vedlikeholde (VPN-tjenestene koster dermed mindre for brukerne), mens statiske og dedikerte IP-adresser er mer eksklusive, dyre og tilbyr mindre personvern, men har mindre sannsynlighet for å bli svartelistet basert på andre brukers handlinger (pålitelige VPN-leverandører kan dog håndtere og forhindre det problemet) og bli flagget av abonnementsnettsteder for “mistenkelig” aktivitet.

Totalt sett er en “blandet” IP-adresse (som en statisk delt IP-adresse) den beste veien å gå siden du får glede av hva begge adressene har å tilby.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map