Hvad er en VPN? (Alt hvad du behøver at vide) |


Hvad er en VPN?

Kort sagt er det en onlinetjeneste, der kan skjule din IP-adresse til at maskere din geografiske placering og kryptere dine online data og trafik for at beskytte dem mod regeringsovervågning, ISP-snooping og cyberkriminelle.

Men hvad står VPN for?

Nå, akronymet stave virtuelt privat netværk, hvilket betyder, at det giver dig mulighed for at oprette et privat netværk (det er ikke fysisk – derved den “virtuelle” del) over en offentlig (Internet, i dette tilfælde).

Corporate VPNs vs. Personal VPNs

For bedre at forstå, hvad der er en VPN, skal du lære at differentiere virksomhedens VPN’er fra personlige.

I en nøddeskal, en personlig VPN er en service, der tilbydes af VPN-udbydere – tredjepartsvirksomheder, der tilbyder VPN-funktionalitet til enhver form for online bruger. Målet med personlige VPN’er er at hjælpe dig – den gennemsnitlige internetbruger – surfe på Internettet på en sikker måde og omgå alle begrænsninger, du støder på.

På den anden side, en virksomheds VPN (også kaldet en VPN til fjernadgang) er en VPN-forbindelse, som store virksomheder konfigurerer internt. Corporate VPN’er har hovedsageligt et formål – at give medarbejdere, ejere og interessenter sikker fjernadgang til virksomhedsdata.

Hvad er en VPN-udbyder?

En VPN-udbyder er et tredjepartsfirma, der tilbyder deres VPN-forbindelser, der består af applikationer, krypteringer, protokoller og servere som en tjeneste. Du skal normalt få et abonnement, men nogle udbydere kan tilbyde deres tjenester gratis.

Hvis du gerne vil lære mere om VPN-udbydere, skal du følge dette link.

Hvordan fungerer en VPN?

Kort sagt, i det øjeblik, du kører en VPN-klient og indleder en forbindelse til en VPN-server, begynder klienten at kryptere al den trafik, du sender til serveren. Når klienten opretter en forbindelse til serveren, erstattes din IP-adresse med serverens adresse.

Hvordan fungerer et VPN-diagram

Bagefter dekrypterer serveren alle de data, den modtager fra dig, og videresender dine forbindelsesanmodninger til det websted, du vil have adgang til. Når serveren har modtaget de ønskede data (som en webside), krypterer de dem og videresender dem til klienten. Når VPN-klienten på din enhed endelig modtager trafikken, dekrypteres den for dig.

Interesseret i at finde ud af mere om, hvordan VPN’er fungerer? Her er en guide, vi skrev om det emne.

Hvad er en VPN-server?

En VPN-server er en fysisk eller virtuel enhed, som VPN-udbydere bruger til at levere deres tjenester til brugere. Det lykkes de at gøre ved at installere VPN-software på serveren. Nogle udbydere har deres egne fysiske servere, men de fleste af dem lejer servere med høj sikkerhed fra pålidelige datacentre. Fysiske VPN-servere er lidt mere populære end virtuelle, men de er lige så sikre, så længe de er konfigureret korrekt.

Hvis du vil finde ud af mere om VPN-servere, og hvordan de fungerer, kan du se denne artikel.

Hvad er en VPN-klient?

En VPN-klient er en software, som du installerer på din enhed, og bruger til at starte forbindelser til en VPN-server. De er ansvarlige for at kryptere den trafik, du sender til serveren, og dekryptere alle de data, du modtager fra serveren. De fleste VPN-klienter har også tilføjet funktionalitet – som at give dig mulighed for at skifte mellem VPN-protokoller, vælge forskellige porte og slå yderligere funktioner (som en Kill Switch) til eller fra.

Det er vigtigt at skelne mellem indbyggede VPN-klienter og tredjepartsklienter. De førstnævnte er native software, der kommer forudkonfigureret på dit operativsystem (som Windows 10 VPN-klienten). Sidstnævnte er applikationer, du får fra tredjeparts VPN-udbydere.

Her er f.eks. Hvordan CactusVPN-appen ser ud:

CactusVPN-app

Følg dette link for at lære mere om VPN-klienter.

Hvad er en VPN-protokol?

VPN-protokoller er sæt instruktioner og regler VPN-udbydere bruger for at sikre, at forbindelserne, deres brugere har, er stabile og sikre. Hvor kraftig en protokol er, vil påvirke, hvor sikker VPN-forbindelsen er.

Hvad er VPN-tunnel og hvordan det fungerer

En VPN-tunnel er simpelthen den krypterede forbindelse mellem din enhed og internettet, som en VPN-service opretter for dig. Hvad angår hvordan en VPN-tunnel fungerer, indkapsler den dybest set din trafik i krypterede datapakker. Det betyder, at “tunnelen” er det lag af krypterings-VPN, der tilføjes til dine forbindelser. VPN’er bruger også tunneling-protokoller (kendt som VPN-protokoller) til yderligere at konfigurere og optimere forbindelserne.

Hvad er VPN-kryptering?

VPN-kryptering er, hvordan VPN-tjenester konverterer din trafik og data (som alle kan se) til et uleseligt format. Når de først er krypteret, er det kun en VPN-server og en klient, der kan dekryptere informationen.

Så hvad gør en VPN faktisk??

Nu hvor du ved, hvad der er en VPN, er det tid til at se på, hvad det faktisk kan gøre for dig.

Her er de vigtigste fordele, du kan nyde, mens du bruger en VPN:

 1. Det får du øget online sikkerhed. Så du behøver ikke længere at bekymre dig om, at cyberkriminelle holder øje med, hvad du gør, og stjæler dine data.
 2. Det lykkes du omgå enhver begrænsning du støder på – både firewalls og geo-blokke – da VPN skjuler din IP-adresse.
 3. Med en VPN kan du markant styrke dit internet-privatliv ved at sikre, at din internetudbyder, regeringsovervågningsbureauer og annoncører ikke formår at overvåge dine online vaner.

hvorfor bruger folk vpn

Hvis du gerne vil finde ud af endnu mere info om fordelene ved at bruge VPN’er, kan du se vores dybdegående guide.

Hvad angår, hvornår man skal bruge en VPN, er en af ​​følgende situationer tilstrækkelige:

 • Hver gang du ikke kan få adgang til websteder, fordi de ikke er tilgængelige i dit område.
 • Når din regering beslutter at censurere specifikt onlineindhold.
 • Når du er på arbejde, og ikke kan oprette forbindelse til bestemte websteder, fordi firewalls blokerer dem.
 • Hver gang du får adgang til internettet på et usikret offentlig WiFi-netværk.
 • Når du rejser til udlandet og ikke kan se indhold fra dit hjemland.
 • Når du downloader torrenter.
 • Hver gang du spiller online videospil.
 • Hver gang du vil forbedre din SEO-indsats.
 • Hver gang du vil omgå online prisdiskriminering.
 • Når du i et vist omfang vil skjule dine digitale fodaftryk.

Her er hvad en VPN ikke hjælper dig med

Som enhver form for service har en VPN sine begrænsninger. Det er vigtigt at vide om dem, da du får lettere ved at beslutte, om dette er den rigtige service for dig. Så her er hvad du ikke skal forvente, at en VPN-tjeneste kan gøre for dig:

 • Beskyt dig mod loven – Vi siger på ingen måde, at du er en kriminel eller noget lignende, men du skal forstå, at du ikke kan bruge VPN’er til at gøre noget, der kan være ulovligt i dit land (som at engagere dig i online chikane eller mobning, f.eks. ). Husk også, at afhængigt af lovgivningen i det land, hvor VPN-udbyderen er placeret, kan myndigheder muligvis lovligt tvinge udbyderen til at dele brugerdata med dem.
 • Beskytter dig mod malware og vira – VPN’er er simpelthen ikke designet til at beskytte din enhed og operativsystem mod malware og virusinfektioner. Derfor skal du altid bruge en pålidelig antivirus / antimalware-løsning sammen med en VPN-tjeneste.
 • Gør dig 100% anonym online – En VPN kan kryptere en masse af dine online data og trafik, ja, men det kan simpelthen ikke få det til at virke som om du er “usynlig” på nettet. Tjenesten kan ikke forhindre websteder i at placere cookies på din enhed, finde ud af, hvilken type enhed eller desktop-opløsning du har, eller se, hvilken type GPU du har, eller hvilket operativsystem du kører.

Hvor sikker er en VPN?

Det er ikke et let spørgsmål at besvare. Det rigtige svar er “Det afhænger.”

På hvilke? På hvilken slags krypteringsstandarder eller VPN-protokoller bruger VPN-udbyderen til en. For eksempel er en VPN, der kun tilbyder PPTP-forbindelser, slet ikke sikker, da PPTP-trafik kan blive brudt af NSA.

Oven i det, hvor meget brugerdata VPN-udbyderen logger, er også vigtigt. Og det er også det land, hvor de har hovedkvarter. Når alt kommer til alt, hvis udbyderen er bosiddende i et land, hvor de lovligt er tvunget til at dele brugerdata med regeringen (som Rusland), vil du næppe være i stand til at nyde noget niveau af internet-privatliv.

Generelt set er den bedste måde, du kan fortælle, at en VPN er sikker at bruge, hvis udbyderen:

 • Bruger kraftig kryptering (som 128/256-bit AES-cifere).
 • Bruger sikre protokoller – som OpenVPN, SoftEther og IKEv2.
 • Gør det klart, at de ikke logger brugerdata.
 • Har sit hovedkontor i et land, der har stærke privatlivscentriske love, eller ikke er en del af nogen datadeling intelligensaftaler (som Gibraltar, Schweiz eller Moldova).
 • Tilbyder en Kill Switch, der sikrer, at din trafik lukkes, hvis din VPN-forbindelse går ned.

Er VPN’er lovlige?

I de fleste lande overalt i verden er brug af en VPN-service helt lovligt. Du kan frit downloade og installere VPN-klienter på dine enheder og bruge dem til at sikre dine forbindelser og fjerne blokering af internetindhold.

Er VPN'er lovlige?

Der er dog nogle undtagelser. I de følgende lande er brugen af ​​en VPN enten i strid med loven, eller du kan kun bruge en regeringsgodkendt VPN-tjeneste:

 • Kina
 • Rusland
 • Oman
 • UAE
 • Iran
 • Irak
 • Kalkun
 • Hviderusland
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Nordkorea
 • Egypten

Bare fordi VPN-brug er i strid med loven eller reguleret i disse lande, betyder det selvfølgelig ikke, at online-brugere ikke finder måder at omgå regeringsbegrænsninger og frit bruger en VPN alligevel.

Læs denne artikel for at finde ud af mere om dette emne.

Sådan får du en VPN

At få en VPN er ret simpelt. Alt hvad du skal gøre er at finde en udbyder, du kan lide, vælge en af ​​deres abonnementsplaner og oprette en konto. Når du er færdig, er det eneste, der er tilbage, at downloade og installere udbyderens VPN-app.

Hvor meget koster en VPN?

En VPN-tjeneste kan koste så lidt som $ 4- $ 5 per måned til så meget som $ 12- $ 13 pr. Måned. Normalt er det, jo flere servere, funktioner, ekstra tjenester og tværplatformkompatible apps, som udbyderen tilbyder, jo mere skal de opkræve om måneden for at dække omkostningerne.

Du kan generelt få temmelig anstændige rabatter, hvis du vælger et årligt eller kvartalsligt abonnement – som at kun betale $ 4 pr. Måned i stedet for $ 7.

Hvordan man vælger en VPN – røde flag man skal passe på

Valg af den rigtige VPN-udbyder afhænger alle af dine præferencer. Her er stadig nogle røde flag, der skal hjælpe dig med at filtrere de dårlige udbydere:

 • Begrænset datahætter, båndbreddestrottning eller enhver form for båndbredde og hastighedsbegrænsninger.
 • Enhver form for datalogning – især hvis det inkluderer brugslogfiler.
 • Begrænset kundesupport, eller ingen direkte metode til at kontakte supportteam, hvis noget går galt.
 • Manglende korrekt kryptering og adgang til svage protokoller (PPTP, L2TP) kun.
 • Tilstedeværelsen af ​​annoncer i klienterne.
 • Enhver form for begrænsning med hensyn til hvor mange servere du kan oprette forbindelse til, eller hvor ofte du kan skifte server.
 • Mangel på en gratis tutorial periode eller nogen pengene-tilbage-garanti.

Brug for en pålidelig VPN-service?

Vi har dækket dig – CactusVPN tilbyder en high-end VPN, der indeholder kryptering af militær kvalitet, 24/7 support, en Kill Switch, 28+ højhastighedsservere med ubegrænset båndbredde og op til seks VPN-protokoller at vælge imellem. Derudover logger vi ikke nogen af ​​dine data, og vores service fungerer på flere platforme.

CactusVPN

Og hvis du nogensinde vil prøve andre måder at fjerne blokering af websteder på, tilbyder vi også en Smart DNS-service, der fjerner 300+ websteder for dig. Det, og alle vores VPN-servere fungerer som proxyservere.

Prøv vores service først

Det er rigtigt – vi tilbyder en gratis 24-timers prøveperiode for vores tjenester. Ingen kreditkortoplysninger er nødvendige, og du får alle funktionerne.

Og når du først er blevet CactusVPN-bruger, har vi stadig ryggen med en 30-dages pengene-tilbage-garanti.

“Hvordan får jeg et VPN gratis?”

Det eneste, du skal gøre, er at vælge en gratis VPN-udbyder. Du skal dog vide, at gratis VPN’er er meget mere risikable end betalte VPN’er. Du kan få din båndbredde stjålet, din enhed inficeret med malware og meget mere.

Samlet set er den bedste måde at få en gratis VPN-oplevelse at vælge en udbyder, der tilbyder en gratis prøveperiode. På den måde kan du teste tjenesten, inden du foretager betalinger.

“Kan jeg lære at konfigurere min egen VPN?”

Ja, det kan du, hvis du har tålmodigheden. Først skal du få en server. Du kan leje en anstændig dedikeret en fra datacentre. Afhængig af dine behov kan du muligvis betale mellem $ 15 og $ 100 pr. Måned for det. Du skal vælge en virtuel server, da de normalt er billigere.

VPN-funktioner

Bagefter kan du prøve at bruge open source Algo VPN-scripts til at installere afhængighederne på din enhed. Installationsvejledningen findes lige her. Det er praktisk at bruge Algo VPN, fordi det automatiserer VPN-installationsprocessen. Hvis du bruger DigitalOcean, vil scripterne endda oprette og konfigurere serveren til dig, da Algo VPN bruger platformens API.

Alternativt kan du prøve at bruge SoftEther VPN eller OpenVPN til at konfigurere og konfigurere dine forbindelser.

Du skal stadig vide, at opsætning af din egen VPN har sine ulemper:

 • Det kan være ret vanskeligt at indstille VPN på egen hånd, hvis du ikke er meget teknisk erfaren (selv med den brugervenlige Algo VPN). Og hvis du prøver at konfigurere en OpenVPN- eller SoftEther-forbindelse, bliver tingene endnu mere komplekse.
 • Du skal beskæftige dig med begrænsninger, når du vil fjerne blokering af indhold. Du har trods alt ikke adgang til snesevis af servere fra hele verden. Du kan naturligvis leje flere servere fra forskellige områder, men det kan blive dyrt hurtigt.

Da du vil være den vigtigste bruger på din server’s IP-adresse, får du ikke de samme privatlivscentriske frynsegoder VPN-brugere med delte IP-adresser.

Sådan bruges en VPN

Det er meget enkelt at bruge en VPN.

 1. Først skal du oprette en konto hos en VPN-udbyder eller få din egen dedikerede server.
 2. Bagefter skal du bare downloade og installere VPN-klienten, køre den og oprette forbindelse til en VPN-server efter eget valg (eller din egen server).
 3. Det er det – når klienten opretter en forbindelse til serveren, er du god til at gå.

Afhængig af VPN-udbyderen kan du muligvis justere dine forbindelsesindstillinger, før du opretter forbindelse til en VPN-server – som at vælge hvilken VPN-protokol, du vil bruge, hvis du vil bruge DNS-lækager, og om du vil have funktioner som en Kill Switch eller ej og automatisk genforbindelse tændt. Dette er blot nogle eksempler – der er mange andre funktioner, du kan finjustere, når du bruger en VPN-klient.

Hvilke platforme fungerer VPN’er på?

VPN’er er temmelig fleksible, når det gælder kompatibilitet på tværs af platforme. De fungerer på de mest populære platforme som Windows, macOS, iOS og Android. Imidlertid kan VPN-forbindelser normalt opsættes eller installeres på andre platforme, såsom:

 • Linux-distributioner (som Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Browsere (Firefox, Google Chrome)
 • Windows telefon
 • Boxee Box
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • e-læsere (som Kindle Fire)
 • Brombær
 • Synology NAS

Nogle platforme tilbyder dog ingen oprindelig support til VPN’er. For eksempel kan du ikke direkte konfigurere en VPN-forbindelse på en PlayStation-konsol, nogle typer smart TV’er eller en set-top-boks. I disse situationer skal du konfigurere en VPN-forbindelse på din router. På den måde vil enhver web-tilsluttet enhed, du har i dit hjem, bruge VPN-forbindelsen, når den får adgang til Internettet via din router.

Du kan få en out-of-the-box VPN-router, men de kan være temmelig dyre. Den bedste mulighed er at få en flashet router eller flash din routers firmware og opsætte din VPN-service på den bagefter. Processen kan være lidt kompliceret, men hvis din udbyder tilbyder trin-for-trin-tutorials, skulle det ikke være for svært.

“Hvordan ved jeg, om min VPN fungerer?”

Den nemmeste måde at teste, om din VPN-forbindelse fungerer eller ej, er at bruge vores eget IP-detekteringsværktøj. Gå ind på webstedet, når du er tilsluttet en VPN-server, og se, hvilken IP-adresse der vises – din rigtige eller serverens adresse.

Test IP-lækager

For at være endnu mere grundig kan du prøve følgende værktøjer:

 • IPLEAK.NET – Test, om din IP er lækket, når du bruger en VPN.
 • DNSLeakTest – Se om din VPN-forbindelse lider af DNS-lækager eller ej.
 • WebRTC lækketest – Sørg for, at din VPN-forbindelse ikke er tilbøjelig til WebRTC-lækager.

For en mere dybdegående guide til, hvordan du sikrer, at din VPN fungerer godt, skal du følge dette link.

“Hvorfor er min VPN-forbindelse så langsom?”

Det er vigtigt at forstå, at en VPN kan nedsætte dine onlinehastigheder. Det sker hovedsageligt på grund af VPN’s kryptering – især hvis det er meget stærkt. Hvor kraftfuld din CPU er, hvor langt du er fra den server, du bruger, og hvor hurtigt din originale internethastighed også bidrager til, hvor meget en VPN kunne nedsætte dine hastigheder.

Hvis du gerne vil lære mere om dette emne, kan du tjekke denne vejledning.

Skal du bruge en VPN, når du torrner?

Vi nævnte allerede, at du kan bruge en VPN, når du downloader torrents, men her er de vigtigste grunde til, at det er en god ide at gøre det:

 • Det kan beskytte dig mod DMCA-meddelelser og fra at lukke din ISP-service ned.
 • Torrent med en VPN beskytter dit privatliv mod de andre brugere af Swarm (samlet antal uploadere / downloadere på en torrent), da de ikke kan se din rigtige IP-adresse.
 • Det er yderst nyttigt, når du rejser. Hoteller sparker dig måske væk fra netværket, hvis de fanger dig med at køre torrentklienter eller hente torrenter, så at bruge en VPN kan hjælpe dig med at blive under radaren.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Vi her på CactusVPN tilskynder ikke eller støtter ulovlig krænkelse af copyright og torrenting. Men vi er opmærksomme på, at mange mennesker over hele verden kun kan hente underholdnings-, skole- og arbejdsfiler eller software, de har brug for gennem torrenting.

“Hvad ser min internetudbyder, når jeg bruger VPN-tjenester?”

Grundlæggende, så længe du bruger en VPN-tjeneste, der tilbyder kraftig kryptering, vil din internetudbyder ikke være i stand til at se, hvad du gør på Internettet. De ved ikke, hvilke websteder du får adgang til, hvilke filer du downloader, eller hvilke videoer du ser. De vil bare se rent gibberish.

Suerveillance

De eneste ting, din internetudbyder muligvis kan se, er:

 • Det faktum, at du er tilsluttet en VPN. Deres data fortæller dem ikke direkte, men de kan gætte baseret på det faktum, at din trafik er krypteret.
 • Tidspunktet for din VPN-forbindelse.
 • IP-adressen på den VPN-server, du har forbindelse til.
 • Mængden af ​​data, du sender og modtager, men ikke hvilke data.

Det er netop grunden til, at mange mennesker bruger VPN’er til at omgå ISP-båndbreddestrottling.

Hvorfor blokerer Netflix VPN-tjenester?

Netflix har forsøgt at blokere VPN-tjenester lige siden 2016. Dets indsats blev noget mødt med succes, da platformen formåede at sortliste nogle udbydere.

Hvorfor fokuserer Netflix dog så meget på VPN’er? Det skyldes mest, at platformen ikke ejer ophavsretten til alt det indhold, den viser. For at udsende shows og film over hele verden ville Netflix og indehaverne af ophavsretten også skulle købe licensrettigheder. Og det kan blive ekstremt dyrt, så det er ikke underligt at Netflix og ejere af det indhold, det viser, ikke ønsker, at det amerikanske indhold er tilgængeligt for hele verden.

Så Netflix-blokering af VPN’er er dybest set virksomhedens forsøg på at respektere alle licensaftaler, det har med film- og tv-showstudier og netværk.

netflix i udlandet

Hvordan klarer Netflix at blokere nogle VPN’er? Kort sagt, det bruger avancerede detektionsmetoder til at snuse VPN-brugere ud. Da mange udbydere tilbyder delte IP-adresser, kan platformen se, om der kommer en masse data og anmodninger fra en bestemt adresse. Når Netflix’s servere opdager, at en IP-adresse hører til en VPN-udbyder, blacklistes den.

Nogle gange kan Netflix muligvis blokere IP-adresser i bulk, da nogle VPN-udbydere køber dem på den måde. Dog kan det ofte slå tilbage, da platformen kan ende med at blokere individuelle IP-adresser, der hører til deres brugere.

Selvfølgelig betyder det ikke, at alle VPN-udbydere Netflix formår at blokere forbliver på den måde. Mange udbydere udvikler konstant løsninger, så det er ikke som Netflix konstant er utilgængelig for VPN-brugere.

Men hvis du virkelig vil sikre dig, at du har uafbrudt adgang til Netflix, skal du vælge en udbyder, der ikke kun tilbyder VPN-tjenester, men også proxy- og Smart DNS-tjenester. På den måde har du flere måder at fjerne blokering af Netflix. Og hvis Netflix pludselig blokerer for enhver service, har du en sikkerhedskopieringsplan (eller to).

Hvad er dobbelt VPN-support?

Dobbelt VPN-support betyder, at udbyderen giver dig mulighed for at bruge to VPN-servere på samme tid. I hovedsagen er din trafik og data sikret to gange – én gang af den første VPN-server og en anden gang af den anden server.

Nogle online-brugere foretrækker denne type VPN-forbindelse, da den tilbyder forbedret privatliv (den anden server kender ikke din rigtige IP-adresse) og forbedret sikkerhed (med hver forbindelse tilføjes et andet krypteringslag).

Dobbelt VPN’er beskatter dog meget på dine onlinehastigheder og systemhukommelse. Det er temmelig let at ende med langsomme forbindelseshastigheder, hvis forbindelserne ikke er korrekt konfigureret, og hvis din båndbredde og CPU ikke kan håndtere dem.

Ønsker du at finde ud af mere om dobbelt VPN’er, multihop VPN’er og VPN kæder? Se denne vejledning.

Hvad er en VPN? Bundlinjen

Så hvad er en VPN derefter?

For at holde det enkelt er det en service, der hjælper dig med at skjule din IP-adresse og sikre din online trafik og data. Det gør selvfølgelig meget mere end det, men det er hovedideen.

Vi har forsøgt at besvare alle de relevante spørgsmål, vi kunne tænke på i denne artikel. Men hvis der er andre ting, du vil lære om VPN’er, så fortæl os det i kommentarerne, og vi vil prøve at svare ASAP.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me