Hvordan fungerer en VPN? |


Men før vi kommer til det, la oss se hva en VPN er, og deretter vise frem (sammen med illustrasjoner) hvordan du opplever en online forbindelse uten og med en VPN – slik at du bedre kan forstå hvordan tjenesten fungerer.

Hva er en VPN?

Et VPN (Virtual Private Network) er en tjeneste du kan bruke for å beskytte din personlige informasjon og online trafikk på Internett. I utgangspunktet oppretter tjenesten en sikker, kryptert forbindelse mellom enheten din og en VPN-server. Alle nettforbindelsene dine går gjennom Internett-leverandøren din, men de kan ikke overvåke dem lenger. Dessuten er din virkelige IP-adresse skjult.

Hvordan du kobler deg til nettet uten VPN

Her er en nøyaktig fremstilling av hvordan forbindelsen din til Internett går:

Ubeskyttet tilkobling til Internett

Det blir raskt tydelig at når du kobler deg til nettet, går dataene og trafikken din gjennom Internett-leverandøren din i et lesbart format, noe som betyr at de i grunnen kan se alt du gjør på nettet – hva du søker etter, hvilke filer du laster ned, hvilke nettsteder du får tilgang til, og så videre.

For noen av dere kan det ikke være noen stor bekymring, men vurder dette – mange Internett-leverandører må overholde lovene om lagring av data, så de må lagre brukerdata (ja, det inkluderer nettaktiviteten din) og dele dem med myndighetene og offentlige etater. På steder som USA kan de til og med selge den informasjonen til tredjepart-annonsører.

I tillegg til dette er hackere en annen trussel siden de kan avlyse forbindelsene dine (spesielt på usikrede nettverk) og stjele dine private data. Når de har gjort det, kan de enten bruke dem til å stjele penger fra deg eller begå identitetstyveri, eller bare auksjonere dem på den dype nettet. Å, og la oss ikke glemme overvåkningsbyråer som fritt kan holde oversikt over alle nettvanene dine.

Og det er ikke alt – dine personlige data og online trafikk er ikke de eneste tingene som blir utsatt på nettet uten VPN. IP-adressen din og – følgelig – din geografiske beliggenhet blir også eksponert.

Tror ikke det er noe å være bekymret for? Tenk på det på denne måten – noen mennesker kan faktisk bruke din utsatte IP-adresse for å samle informasjon tilknyttet den, for eksempel landet og byen du bor i. I noen situasjoner kan nettkriminelle til og med finne ut hvem Internett-leverandøren din er, eller bare bruk IP-adressen din til å kjøre målrettede angrep mot enhetene og ruterne.

Hvis du er i et land der torrenting er et berørt juridisk emne, kan Internett-leverandøren enten sende deg en advarsel hvis de fanger deg torrenting-filer, eller de kan bare videresende informasjonen din til opphavsrettsinstanser, noe som kan føre til at du mottar :

 • DMCA-varsler
 • Store bøter
 • Fengselsdommer

Slik kobler du deg til nettet med en VPN

Nå er slik hvordan forbindelsen din til Internett ville se ut hvis du skulle bruke en VPN:

Hvordan fungerer et VPN-diagram

I utgangspunktet bruker du en VPN-klient for å koble til en VPN-server som du deretter bruker for å få tilgang til nettet. Innkommende trafikk blir sendt til enheten din via VPN-serveren og klienten. Det er stort sett kjernen i hvordan VPN-tilkoblinger fungerer.

Fordi det blir opprettet en kryptert “tunnel” mellom deg og VPN-serveren, kan ikke Internett-leverandøren din (eller noen andre, for den saks skyld) overvåke din online trafikk og data. Bare enhetene i hver ende av VPN-tunnelen (VPN-klienten på enheten din og VPN-serveren) kan dekryptere informasjonen, siden bare de kan kryptere den. VPN-serveren vil også erstatte IP-adressen din med sin egen så snart tilkoblingen er opprettet, og effektivt skjule geo-plasseringen din online.

Alt i alt, i motsetning til tilgang til nettet uten VPN, gjør det med en VPN at du får glede av privat surfing, trygghet og vite at din personlige informasjon er beskyttet og ubegrenset tilgang til noe innhold (siden å skjule IP-adressen din betyr at du kan omgå irriterende geo-blokker og brannmurer).

Hvordan fungerer en VPN?

En VPN er avhengig av en VPN-klient, VPN-server (r) og VPN-krypteringsprotokoller for å tilby deg en jevn, trygg onlineopplevelse. Klienten oppretter den sikre forbindelsen til serverne, og begge krypterer og dekrypterer dine online data og trafikk ved å bruke forskjellige typer VPN-protokoller.

Her er en rask oversikt over hele prosessen:

 1. Du bruker VPN-klienten til å koble til en VPN-server. Når du gjør det, begynner klienten å kryptere dataene dine.
 2. VPN-klienten oppretter en forbindelse til den aktuelle serveren via Internett-leverandøren din, og setter opp VPN-tunnelen.
 3. VPN-serveren erstatter IP-adressen din med sin egen (og skjuler dermed geo-plasseringen din), begynner å dekryptere dataene den mottar fra deg, og videresender forbindelsene dine til nettet.
 4. Når VPN-serveren mottar de elektroniske dataene du ba om fra forskjellige webservere, krypterer de den og sender dem tilbake til enheten din via Internett-leverandøren.
 5. Når VPN-klienten mottar den innkommende trafikken, dekrypterer den den for deg.

Og det er ganske mye hvordan VPN-er hjelper ved privat surfing og hvordan de fungerer. Selv om hele prosessen kan virke som om det vil ta lang tid, skjer det vanligvis nesten øyeblikkelig.

Hvordan fungerer VPN-kunder?

VPN-klienter er programvare levert av VPN-leverandører til brukerne sine slik at de enkelt kan kjøre VPN-tjenestene sine på enhetene sine. VPN-klienter fungerer vanligvis på flere enheter og operativsystemer, og er enkle å installere.

Brukere må normalt bare kjøre klienten, og velge en server de vil koble til. I tillegg kan de kanskje finjustere bestemte tilkoblingsalternativer, for eksempel å velge mellom TCP og UDP eller VPN-protokollen de vil bruke.

Når brukeren velger en server, vil klienten etablere forbindelsen, og begynne å kryptere eventuelle tilkoblingsforespørsler brukeren sender til nettet.

Hva er VPN-klientprogramvare

Ikke alle enheter tilbyr imidlertid støtte for VPN-klienter – for eksempel spillkonsoller og noen smarte TV-er. I så fall må VPN-tilkoblinger først opprettes på en ruter. På den måten vil alle enheter som kobles til nettet via den VPN-aktiverte ruteren gjøre det ved hjelp av VPN-sikrede tilkoblinger.

Nå er ikke klientapplikasjoner den eneste der ute. Foruten klienter utviklet av VPN-leverandører, har du også VPN-protokollklienter. For eksempel har OpenVPN sin egen klient, og det samme gjør SoftEther. Imidlertid pleier VPN-protokollklienter å være litt mer sammensatte og tilbyr ikke egentlig mye plattformskompatibilitet, så mange online brukere foretrekker å holde seg til klientapper i stedet.

Videre er noen ganger VPN-klienter ikke engang applikasjoner – bare VPN-protokoller eller klienter som er integrert i et operativsystem. Windows VPN-plattformen er et godt eksempel på det. Det er verdt å nevne at disse alternativene er mer DIY og ikke 100% pålitelige.

Hvordan fungerer VPN-er på mobil?

Hvordan en VPN fungerer på mobil ligner ganske mye på hvordan en VPN-klient fungerer. Den eneste forskjellen er at du må laste ned og installere en VPN-app på mobilenheten din – vanligvis gjennom iTunes eller Google Play.

I tilfelle VPN-leverandøren ikke har en fungerende mobilklient, vil de vanligvis tilby deg tilgang til opplæringsprogrammer som viser deg hvordan du konfigurerer en manuell tilkobling.

Hvordan fungerer VPN-tunneler og kryptering?

VPN-er er avhengige av kryptering for å sikre nettforbindelsene dine og den innkommende trafikken du mottar fra Internett. Enkelt sagt er kryptering en måte å konvertere data fra et lesbart format til et kodet. Bare personen / enheten som har en dekrypteringsnøkkel (i dette tilfellet, det er VPN-klienten og VPN-serveren), kan konvertere dataene tilbake til et lesbart format.

Og det er egentlig hvordan VPN-kryptering fungerer.

VPN-protokoll

Når det gjelder hvordan en VPN-tunnel fungerer, kan du bare tenke på den som et privat nettverk satt opp mellom enheten din og VPN-serveren. Alle utenfor tunnelen (Internett-leverandører, overvåkningsbyråer, hackere) kan ikke kikke seg inn i den.

Hvor sterk en VPN-kryptering er, avhenger av VPN-protokollen VPN-programvaren bruker. Mindre kraftige krypteringer tilbyr raskere hastigheter, men er mindre sikre, mens kraftigere protokoller kan bremse hastighetene litt på grunn av krypterings- / dekrypteringsprosessen. Vanligvis er dette de mest brukte VPN-protokollene:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Kort sagt – kryptering er hvordan en VPN gir sikkerhet på nettet, hvordan en VPN skjuler deg og trafikken din på Internett, og hvordan VPN-er holder hackere i sjakk.

Hvordan fungerer VPN-servere?

Hvordan en VPN-server fungerer er ganske greit – den mottar kryptert trafikk fra enheten din, dekrypterer den og videresender den til Internett. Deretter krypterer de dataene den mottar fra nettet, og sender dem tilbake til deg. Dataene blir deretter dekryptert av VPN-klienten for deg.

VPN-servere

Hvis du er nysgjerrig på hva VPN-servere er, er de i utgangspunktet normale servere som er konfigurert med VPN-programvare og har flere logiske og kommunikasjonsporter. VPN-leverandører vert for tjenestene sine på disse serverne, og leverer dem til forbrukere. VPN-programvaren vil også håndtere tilgangskontrollmekanikk, og sikre klient / server-tilkoblinger ved å bruke forskjellige typer VPN-protokoller.

Det å koble til en slik VPN-server er også hvordan VPN-er endrer IP-adressen din. Når du har koblet til den, erstattes din ISP-tildelte IP-adresse umiddelbart med IP-adressen til VPN-serveren. Så ethvert nettsted du har tilgang til mens du er koblet til en VPN-server, vil bare se VPN-serverens IP-adresse.

Ser du etter en god VPN?

Vi her på CactusVPN har fått løsningen for deg – en high-end VPN-tjeneste som kan skryte av kraftig AES-kryptering, 6 VPN-protokoller å velge mellom, og en ikke-logg-policy. Oh, og vi tilbyr også 28+ høyhastighetsservere (hvorav 9 har P2P-støtte) og plattformer-kompatible apper.

I tillegg tilbyr vi i tillegg bare førsteklasses sikkerhet og personvern andre godbiter – som en Smart DNS-tjeneste som hjelper deg med å fjerne blokkeringen av over 300 verdensomspennende geobegrensede nettsteder, en Killswitch som sørger for at du alltid vil være trygg på nettet og ubegrenset båndbredde.

Trenger litt tid på å bestemme?

Vel, hva med at du gjør det mens du prøver ut vår helt gratis 24-timers prøveperiode? Ingen kredittkortinformasjon er nødvendig, og du får bruke alle tjenestens funksjoner til deres fulle fulle.

Og det er mer – når du blir CactusVPN-bruker ved å velge et av våre flere budsjettvennlige abonnementer, vil du fortsatt være dekket av vår 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

Konklusjon

Så, hvordan fungerer en VPN? Vel, her er kortversjonen – programvaren krypterer tilkoblingsforespørslene dine til VPN-serveren, og nettinformasjonen serveren sender tilbake til deg, og sørger dermed for at Internett-leverandøren din (som er mellommann mellom deg og VPN-serveren) ikke kan overvåke hva du gjør eller får tilgang til på Internett.

Når du kobler til en VPN-server, erstattes den ISP-tildelte IP-adressen din med serverens adresse, og gjemmer effektivt geografisk plassering (og all annen informasjon tilknyttet IP-adressen din) når du er online.

Totalt sett har VPN-er mange bruksområder, og det er alltid en god idé å stole på en når du får tilgang til nettet – enten du bare vil glede deg over forbedret personvern, beskytte dataene dine mot hackere eller få tilgang til begrenset innhold.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map