Shumica e makinave të kërkimit privat

Ndërsa ekzistojnë mjaft zgjidhje për të parandaluar hakerat, spam dhe vjedhjet e identitetit, ekziston vetëm një pjesë e vogël që ju sigurojnë një nivel të lartë intimiteti pa pasur nevojë të shkarkoni, instaloni ose blini ndonjë gjë.


koncept motori detarPo flasim për një motor kërkimi të sigurt.

Kërkimet në Internet janë shërbimi më i përdorur në internet. Vetëm Google merr më shumë sesa 1 miliard pyetje në ditë. Motori i dytë më i madh i kërkimit në internet, dhe në pronësi të së njëjtës kompani, është YouTube; kryen 30 milion kërkime unike në ditë.

Njerëzit mund të kalojnë më shumë kohë në platforma të tjera, si kontrollimi i postës elektronike ose lidhja me njerëzit në mediat sociale, por të gjithë, madje edhe njerëzit që nuk kanë një llogari në Facebook ose Instagram, përdorni motorë kërkimi rregullisht. Shumica e atyre platformave të tjera gjithashtu kanë ndërtuar motorë kërkimi.

Të gjitha këto shërbime në internet kanë dy gjëra të përbashkëta: ata gjurmojnë dhe shpërndajnë informacionin tuaj, dhe të gjithë ju shohin si produkt, jo konsumatorin.

E shihni, këto shërbime “falas” janë jo vërtet falas fare. Ata merren me informacion. Google mund të duket se ofron një shërbim, por mekanizmat e tyre të ndjekjes dhe algoritmi i kërkimit ndjekin, regjistrojnë dhe ndajnë aktivitetin tuaj me reklamuesit dhe të tjerët që përfitoni nga njohja e çdo lëvizje tuaj kur shfletoni në internet. Doneshtë bërë në emër të sigurimit të komoditetit dhe një përvojë cilësore, por po sakrifikoni intimitetin tuaj në proces.

Nuk ka pse të jetë kështu. Ende mund të gjeni produkte, shërbime dhe uebfaqe që ju pëlqejnë, pa hequr dorë nga privatësia ose identiteti juaj, duke përdorur mjete të sigurta, anonime të shfletimit.

Së pari, pak rreth asaj se si motorët e kërkimit funksionojnë dhe vendosni rrezikun e të dhënave tuaja. Pastaj do t’ju tregojmë se si ta keni tortën tuaj dhe ta hani atë gjithashtu, me tetë mundësi private, të sigurta për kërkim.

Si Makinat e Kërkimit ndjekin të dhënat tuaja

Motorët e kërkimit ju ndjekin në disa mënyra. Kur shkruani për herë të parë një pyetje në shiritin e kërkimit, një cookie e palës së parë regjistron kërkimin tuaj. Pastaj skanon metadata nga faqet e internetit të ndryshme për të kthyer një listë të faqeve të internetit që i përshtaten termave të kërkimit tuaj.

Motori i Kërkimit Statistikat e marketingut në internetPasi të klikoni në një rezultat dhe të shkoni në faqen e internetit që keni kërkuar ose shfletuar rreth Internetit, cookies të palëve të treta ndjekin dhe regjistrojnë aktivitetin tuaj. Informacioni i mbledhur përdoret për të rafinuar kërkime të mëtejshme, për të ofruar sugjerime dhe për të ndërtuar një profil të preferencave tuaja. Eshte gjithashtu shitur për tregtarët kështu që ata mund të përdorin informacionin për t’ju shitur produkte dhe shërbime.

Gurët e marketingut nuk do të jenë të lumtur ta dëgjojnë këtë, por 54% e konsumatorëve preferojnë mbështetjen e personalizuar të klientit ndaj marketingut të synuar.

A është në rrezik privatësia juaj?

Përveç gjurmimit të cookies, Google përdor një proces të quajtur shtypjen e gishtave të shfletuesit për të mbledhur informacione rreth jush. Kjo teknologji lejon Google të shikojë brenda skedarëve të kompjuterit tuaj për të përcaktuar se çfarë shtojce keni instaluar, madhësinë e monitorit tuaj, në cilën zonë kohore është e vendosur kompjuteri juaj dhe më shumë.

Një problem tjetër me Google është që lidh të gjitha llogaritë tuaja të lidhura, si Gmail, YouTube dhe Google Maps, së bashku. Nëse llogaritë tuaja janë të lidhura ose i përdorni ato gjatë të njëjtës sesion siç keni bërë kërkimet tuaja, atëherë Google gjithashtu ka qasje në adresën tuaj të postës elektronike, listën e kontakteve, shtëpinë ose adresën e biznesit tuaj, emrin e vërtetë dhe vendndodhjen aktuale.

shkelja e të dhënave stat

Përgjigja është të gjeni motorin më të sigurt të kërkimit përreth; çiftoni atë me një nga VPN-të tona të rekomanduara dhe siguroni detajet tuaja të hyrjes me menaxherin më të mirë të fjalëkalimeve që mund të gjeni. Për të filluar, këtu janë tetë alternativat e kërkimit për shqyrtimin tuaj, dhe ato janë plotësisht i lirë në çdo mënyrë të mundshme.

Makinat më të mira të kërkimit privat

Përdorimi i një motori të sigurt kërkimi po bëhet më i zakonshëm – dhe më popullor – pasi shqetësimet e intimitetit rriten në dritën e rrjedhjeve të profilit të lartë DNS, kalimin e Neutralitetit Neto dhe rritjes së vetëdijes publike për këtë problem. Pasi të keni kontrolluar 20+ motorët e kërkimit që kërkojnë aftësinë e tyre për të mbrojtur përdoruesit nga disa nga tmerret e internetit, këtu janë tetë të parat.

1. Kërko Encrypt

logoja e shifruar e kërkimit

Ky motor kërkimi përdor disa nga masat më të forta të sigurisë përpara për çdo kërkim privat. Ata përdorin të njëjtin lloj kriptimi si VPN-të më të vlerësuara dhe faqet e internetit të e-commerce, AES-256, encryption, i cili është ushtarake-grade, dhe shtresa të sigurta fole (SSL), që është standardi për transaksione financiare Online.

Ata marrin informacionin nga rrjeti i partnerëve të tyre të kërkimit dhe i rikthejnë rezultatet te përdoruesit e tyre. Pasi të keni mbaruar kërkimi juaj, të gjitha termat dhe historia e kërkimit tuaj janë fshirë.

Features:
 • Lajmet, videot dhe hartat që janë miqësore për jetën private, të cilat mund të shihen menjëherë në ndërfaqen e tyre të kërkimit
 • Kriptimi SSL dhe AES-256
 • Kushtet e kërkimit dhe historia skadojnë kur të bëhet seanca
 • Kripton në vend
 • Zhduk shtimet e para-roll kur shikoni video

2. DuckDuckGo

Logoja e DuckDuckGo

Ky është një nga motorët e kërkimit privat më të vjetër, dhe sigurisht më të njohurit. Kërkimet janë grumbulluar nga motori i kërkimit të Yahoo dhe 400+ burime të tjera. Karakteristika e tyre! Bangs ju lejon të kërkoni në uebfaqe pa mbledhur cookie dhe të dhëna të tjera të përdoruesit nga ju.

Thjesht përdorni një pikë thirrjeje përpara termit tuaj të kërkimit, dhe kërkimi juaj është i koduar. Për shembull, nëse doni të kërkoni diçka në Amazon, thjesht shkruani! Amazon për të shkuar në ndërfaqen e kërkimit të DuckDuckGo.

Shtypja “! Flluskë filtri” do t’ju çojë në faqen kryesore të Wikipedia. Ka mijëra uebfaqe të aksesueshëm përmes kësaj shkurtore privatësie. Sidoqoftë, ata ruajnë informacionin tuaj të kërkimit si një agregat, megjithëse kompania pretendon se përdoruesit janë të paidentifikueshëm, dhe ata përdorin të ardhurat e reklamave duke treguar reklama të përgjithshme.

Features:
 • !bllokon shkurtesën e intimitetit në mijëra faqe në internet
 • Zgjatje e shfletuesit që rendit secilën faqe në internet që viziton në intimitetin
 • Përdor kriptimin SSL
 • Asnjë ndjekje apo ruajtje e të dhënave
 • Uebsajti ofron këshilla për privatësinë dhe sigurinë
 • Kërkimet me burim jashtë dhe u sollën përdoruesve përmes ndërfaqes së sigurt të kërkimit
 • Kërkimet e kryera përmes faqes së tyre të internetit ose përmes shtesave të shfletuesit

3. WolframAlpha

Logoja e WolframAlpha

Ky motor kërkimi nuk është një motor kërkimi, por një “motor njohuri”, sipas faqes së saj të internetit.

Ai përdor matematikë të përparuar, të dhëna të mëdha dhe algoritme llogaritëse për t’u kthyer në shënjestër, përgjigje të bazuara në njohuri për pyetjet e kërkimit në kategori si matematika, shkenca dhe teknologjia, shoqëria dhe kultura, dhe jetesa e përditshme. Uebfaqja pretendon përgjigje të nivelit të ekspertëve nga burime autorizuese, jo nga motorët e tjerë të kërkimit.

Features:
 • Bazat e të dhënave të akumuluara të më shumë se 10 trilion pjesëve të të dhënave
 • Përfshinë një mjet për të kërkuar në mënyrë të sigurt me motorët e tjerë të kërkimit
 • Aplikacione celulare për Android dhe iOS
 • Versioni Pro në dispozicion
 • Kutia e kërkimit që mund të shtohet në faqen tuaj të internetit
 • Ndërfaqe e personalizueshme
 • Shiriti i veglave mund të shtohet në çdo shfletues web

4. Gibiru

Logoja e Gibiru

Ky motor kërkimi privat përdor algoritmet e Google për të kryer kërkime private të sigurta duke hequr tiparet e përcjelljes. Sshtë në gjendje të lejojë kërkime private përmes kriptimit dhe a politikë e rreptë pa log.

Kjo do të thotë që ju do të merrni rezultate të pa filtruara pa ndjekjen e cookies dhe mbledhjen e të dhënave, do të thotë se ato nuk janë censuruar ose analizuar përpara se t’i merrni.

Features:
 • Mund të përdoret me VPN
 • Punon encryption HTTPS 256-bit
 • Asnjë cookie ose ndjekje e adresave IP; adresa juaj IP mbetet anonime
 • Nuk mbledh ose shet të dhënat e përdoruesit
 • Politikë e rreptë pa log
 • Shtesa të disponueshme për shfletuesit e uebit të Firefox, Opera dhe Chrome
 • Faqet kryesore të disponueshme për kërkim të paracaktuar

5. Fillimi

Logoja e fillimit

Faturuar nga kompania si “Motori më i kërkimit privat në botë”, StartPage kryen kërkime përmes një serveri me prokurë. Ai nuk regjistron adresat IP, vendndodhjen ose termat e kërkimit. Kërkimet mund të kryhen duke shkuar në faqen e tyre të internetit, shiriti i veglave StartPage mund të shtohet në shfletuesin tuaj, ose mund të instalohet si një shtesë për Firefox dhe Chrome.

Features:
 • Temat e personalizuara dhe skemat e ngjyrave
 • Kërkime të bazuara në prokurë
 • Asnjë ndjekje apo mbledhje e të dhënave
 • Nuk i kursen kushtet e kërkimit të pyetjeve
 • Reklama pa shënjestër
 • Rezultatet e pa censuruara, të bazuara në Google
 • Rezultate të shpejta
 • Kërkim i avancuar në dispozicion

6. Privatele

Logoja e privatëve

Me këtë motor kërkimi, do të merrni një ndërfaqe shumë të thjeshtë që nuk ka këmbanat dhe bilbilat, por shumë funksionalitet. Kjo kompani nuk regjistron adresat IP ose termat e kërkimit, dhe asnjë nga të dhënat tuaja nuk do të shitet ose nuk do të vihet në dispozicion të palëve të treta. Privatelee gjithashtu ka një veçori të përparuar të quajtur “PowerSearch” që ju lejon të konfiguroni burimet tuaja.

Features:
 • Curates rezultatet kryesore nga Google dhe Bing
 • Aftësi pafund lëvizjeje
 • Vlerëson faqet e internetit për besueshmërinë dhe sigurinë me një vlerësim “Web të Mirëbesimit”
 • Filtrat e kërkueshëm të personalizueshëm
 • Shkurtorja PowerSearch siguron rezultate më të shpejta
 • Rezultate të pa censuruara

7. Zvicra

Logoja e Swisscows

Kjo kompani përdor protokollet aktuale të kriptimit te mbani private adresën tuaj IP, vendndodhjen dhe pyetjet e kërkimit. Ata nuk i logojnë ose ruajnë informacionet dhe as nuk ua shesin atë reklamuesve të palëve të treta.

Features:
 • Zgjidhni rajone për rezultatet më të rëndësishme
 • Opsioni “Aktiviteti i qartë”
 • Rezultatet e menjëhershme
 • Mbron përdoruesit nga rrjedhjet e DNS dhe sulmet ndërmjetës
 • Asnjë analizë apo ruajtje e të dhënave
 • Asnjë kërkim ose ndjekje vendndodhjeje
 • Aplikacionet celulare dhe shtesat e shfletuesit janë në dispozicion
 • Ndërfaqja miqësore për përdoruesit
 • Vendoset nga serverat e tyre
 • Përparësitë i japin përmbajtje miqësore familjare për mbrojtjen e shtuar të fëmijëve
 • Përdor teknologjinë semantike të njohjes së të dhënave për “kërkim inteligjent” dhe rezultate të shpejta

8. Shkëputni Kërkimin

shkëputni logon e kërkimit

Kjo kompani përdor rezultate të grumbulluara nga motorë kërkimi tregtar si Google dhe Bing, por nuk i ruan pyetjet e kërkimit ose nuk regjistron adresën tënde IP. Kjo ju lejon të personalizoni kërkimet sipas vendndodhjes, dhe ju mund të specifikoni cilat mjete kërkimi të përdorni me secilën pyetje. Shkëputja është aktualisht falas, dhe ata nuk u shesin informacione palëve të treta, por ata janë duke punuar në një motor kërkimi të paguar, premium.

Features:
 • Zgjidhni motorin tuaj të kërkimit për rezultate
 • Jo-prerjet ose ndjekja
 • Kërkoni sipas veçorisë së vendndodhjes
 • Aplikacionet për Android dhe iOS me veçori të zgjuar VPN janë të përfshira
 • Zgjatja e shfletuesit në dispozicion
 • Kërkoni nga shiriti i tyre i kërkimit në faqen e internetit
 • Karakteristika e aplikacionit zvogëlon përdorimin e brezit dhe zgjat jetën e baterisë
 • Bllokon kërkesat për gjurmuesin

FAQs

Ne kemi ndërtuar këto rishikime për t’ju siguruar një përmbledhje të tetë motorëve të lartë të kërkimit privat dhe grumbulluesve të të dhënave. Këtu janë disa përgjigje shtesë për disa pyetje që bëhen shpesh në lidhje me kërkimin privat. Ju gjithashtu do të gjeni informacione në faqet e internetit të kompanive, të cilat janë të lidhura nga secili shqyrtim.

Q: A është pronë e DuckDuckGo nga Google?

A: Jo. Sshtë në pronësi të CEO dhe themeluesit, Gabriel Weinberg. Anydo konfuzion mund të vijë nga fakti se njerëzit që përpiqen të arrijnë motorin e kërkimit alternative, ndonjëherë shkruajnë Duck.com në URL. Ai domain IP do t’ju çojë në faqen e uljes së Korporatës On2, e cila u ble nga Google në vitin 2010. Google kohët e fundit e ka korrigjuar këtë duke siguruar një lidhje me DuckDuckGo në faqen e tyre të re të uljes për të ridrejtuar ata që janë të humbur.

Q: A mundet që ofruesi juaj i Internetit t’ju spiunojë ndërsa përdorni një motor kërkimi privat?

A: Ndërsa ata mund të shohin adresën tuaj IP kur jeni duke përdorur një motor kërkimi privat, nuk ka spiunim, më vete. Ata grumbullojnë informacione në lidhje me atë që zotëron adresën tuaj IP, dhe që informacioni mund t’u shitet tregtarëve të palëve të treta. Edhe nëse përdorni një motor kërkimi privat, ISP-ja juaj akoma mund të përcaktojë se cilat faqe vizitoni më shpesh, në cilën kohë hyni ose fikni në internet dhe sa kohë keni shpenzuar në faqet në internet kur vizitoni një uebfaqe. Mënyra e vetme për të marrë anonimitetin e plotë është të përdorni internetin me një rrjet privat virtual (VPN).

Q: A jam i sigurt vetëm duke përdorur modalitetin Incognito?

A: Modaliteti i njohjes është një veçori që është ndërtuar në versionet aktuale të shfletuesve si Opera, Safari, Firefox dhe Chrome. Kjo ofron një mbrojtje, por jo sa duhet. Ata nuk e ruajnë historinë tuaj të kërkimit dhe shfletimit pasi të keni hyrë në llogari, dhe të gjitha cookie-t që mbledhni ndërsa vizitoni faqet në internet fshihen pasi të dilni nga ajo faqe. Sidoqoftë, adresa juaj IP është ende e dukshme, kështu që nuk jeni saktësisht anonimë.

Q: Cili është motori më i mirë i kërkimit për privatësinë?

A: “Më i miri” është një term subjektiv. Të gjithë motorët e kërkimit të listuar më sipër ju lejojnë të kërkoni në mënyrë anonime. Ne kemi kapërcyer karakteristikat dhe funksionalitetin e motorëve të kërkimit më të mirë të disponueshëm në treg, dhe e bashkuam atë në tetë të parët sipas kritereve tona. Varet vërtet se nga cilat veçori specifike po kërkoni të përballohen përveç kërkimeve private, dhe ne kemi bërë çmos për të siguruar një përmbledhje gjithëpërfshirëse.

Mendimet përfundimtare

Pavarësisht nëse e kaloni tërë ditën në media sociale, përdorni internetin vetëm për punë, ose kërkoni bizneset lokale ashtu siç ju duhen, privatësia dhe mbrojtja duhet të jenë në mendjen e të gjithëve.

Prindërit mund të jenë veçanërisht të shqetësuar për sigurinë e fëmijëve të tyre në internet. Përdorimi i kërkimit privat ofron mbrojtje shtesë nga gjurmimi dhe parandalon qasjen e palëve të treta në të dhënat tuaja. Për mbrojtje të plotë të intimitetit, përdorni teknologjinë e kërkimit privat në kombinim me një shfletues të sigurt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me