20 чињеница о приватности података у Канади требало би да знате

Приватност података је нешто што нико не може себи дозволити да игнорише.


Од електронских података које људи похрањују код куће или у облаку до информација које се налазе у пословним мрежама, пазећи да су подаци важни само они који требају да виде. Дакле, такође се препоручује набавити најбољи безбедносни систем куће за даљу заштиту.

Концепт карактера система заштите податакаИако велик дио одговорности за заштиту својих података морате управљати ви, Канада има законе који такође пружају многе облике заштите и накнаде.

Да ли сте се икад запитали како се у Канади управља приватношћу података? Који су закони или одредбе направљени да заштите податке од крађе, измене или било каквог другог коришћења на начин који појединац или власник предузећа никада нису намеравали?

Ево неколико основних чињеница о приватности података у Канади које ће вам помоћи да схватите шта се ради да би се заштитила и у неким случајевима се баве они који би желели да украду, корумпирају или користе податке у своје сврхе..

Contents

1. У Канади постоје два савезна акта о приватности

Иако постоји низ закона који су осмишљени да заштите приватност уопште, постоје два која би посебно требало да знате.

Законом о заштити личних података и електронским документима (ПИПЕДА) и Законом о заштити приватности управља Канцеларија Повереника за приватност Канаде.

пипеда и импликације

Између два чина, они покривају широк спектар питања везаних за приватност која се односе на управљање подацима, укључујући податке прикупљене или чуване од стране свих телекомуникационих, здравствених, банкарских и интернет услуга.

2. ПИПЕДА штити податке на националном и међународном нивоу

ПИПЕДА садржи одредбе за заштита података повезаних са многим врстама пословних трансакција (више о томе прочитајте овде). То укључује трансакције обављене на међународном и домаћем нивоу. То значи да се од компанија које немају седиште у земљи, али имају значајно присуство, морају да се придржавају одредби овог закона.

3. Закон о приватности и савезна употреба личних података

Закон о приватности идентификује како владин ентитет може користити личне податке канадског становника. Постоје и одредбе које се односе на кораке које субјект мора предузети да би заштитио податке након што су добијени. Ово укључује предузимање разумних мера предострожности у вези са кршењем података који могу утицати на све становнике који живе у било којој провинцији.

дијаграм приговора о приватности

Размотрите врсту података који се налази о вама у савезним базама података. Финансијски подаци, радна историја, адресе, па чак и подаци о вашем здрављу чувају се.

Закон о приватности осигурава предузимање одговарајућих мера како би се спречило да они који желе да те податке употребе у своје сврхе не могу да их добију..

4. ПИПЕДА је измењена 2015. године

Откако је првобитно постао закон 1. јануара 2004. године, ПИПЕДА је претрпела неке промене. Оно што је познато као Закон о дигиталној приватности из 2015. године изменио је ПИПЕДА ради покривања раста интернет трговине, могућности комуникације и других задатака који би нужно морали да укључују прикупљање и дељење података. Те одредбе ступиле су на снагу у 2018. години.

Амандмани нису ослабили ниједну заштиту коју је ПИПЕДА већ доставила. Уместо тога, проширили су спектар заштита предвиђених овим законом. И појединци и пословни субјекти у коначници имају користи од ових додатних одредби.

5. Канада учествује у Споразуму о пет очију

нација са пет очијуСпоразум о пет очију је реципрочни савез између пет држава ради размене информација у случају да се појави неко велико веће безбедносно питање.. Ово укључује информације прикупљене од појединаца, као и предузећа и других врста ентитета.

Пет нација које учествују у овом савезу су Аустралија, Канада, САД, Велика Британија и Нови Зеланд.

Имајте на уму да Споразум о пет ока не забрањује успостављање сличних савеза од стране Канаде или остале четири нације са другим земљама света. Оно што успоставља је радни споразум да се подаци могу у сигурносне сврхе дијелити са било којим од ових пет нација.

6. Канаде и обавештења о обавези о кршењу

Један од амандмана наведен у новијем Закону о заштити приватности дигиталних података има везе са тим обавештавање становника када су њихови лични подаци угрожени. То укључује крађу података као и промену података у сврху инкриминације или других незаконитих радњи. Прошле године постојале су одредбе које су заштитиле потрошаче до одређене тачке, али не тако темељно као нови закон који је ступио на снагу 2018. године.

Брзо обавештавање предузећа, финансијских институција, па чак и непрофитних организација да су лични подаци прекршени, омогућава потрошачу да предузме мере пре него касније. Правовремена обавештења омогућавају затварање рачуна, спречавају отварање нових од стране неовлашћених страна и у најмању руку минимизирају штету нанесену повредом.

7. Провинције такође имају законе о приватности података

Све канадске провинције донијеле су законе који се односе на приватност података. Ови закони делују заједно са савезним законодавством и периодично се ажурирају. Са изменама и допунама ПИПЕДА-е које су ступиле на снагу 2018. године комбинација покрајинске и савезне заштите за грађане и привредне субјекте већа је него икад у прошлости.

8. Међународне компаније могу бити подложне ПИПЕДА-и

поштовање пипеда

Компанијама са сједиштем у другим земљама али управљају објектима или обављају посао који се у Канади сматра значајним обимом пословања може бити потребно да се придржавају свих или барем дијелова важећих закона о приватности података. Специфичне одредбе или степен усаглашености могу се разликовати у зависности од природе посла и / или услуга које се пружају канадским становницима.

Потрошачи који су забринути због тога како се канадски закони односе на било коју међународну компанију која снабдева личним подацима, могу да читају текстове тих закона на мрежи. На тај начин се добија боља идеја шта се може, а шта не може учинити у случају кршења приватности.

9. ПИПЕДА се примењује на приватна и јавна предузећа

Примарни закони Канаде у вези са тим заштита података и приватност односе се на све врсте пословних субјеката као и већина непрофитних агенција. То значи да би све, од приватног предузећа до корпорације која се јавно тргује, било подложно тим законима.

10. Закон о приватности не односи се на податке које су прикупили појединци за личну употребу

Подаци које појединци прикупљају за употребу у кући или у обављању својих приватних послова обично нису обухваћени одредбама савезног или покрајинског закона. Постоје изузеци, поготово ако се подаци на крају користе за радње које се сматрају криминалним.

Правни стручњаци могу помоћи појединцима да схвате како се тренутни закони односе на њихове личне податке које они одржавају у кућним мрежама, облаку складиштења и другим просторима.

11. Послодавци могу прегледати активност на уређајима који су у власништву компаније

Иако запослени немају обавезу да послодавцима омогуће приступ подацима на њиховим личним уређајима, исто није тачно када је реч о уређајима који се издају запосленима ради обављања посла и процене продуктивности запослених..

графикон губитка продуктивности

Као легални власници тих уређаја, послодавци их могу у свако доба да прегледају. То укључује преузимање историје и преглед других врста мрежних активности.

12. То укључује е-пошту и текстуалне поруке

Послодавци су слободни да прате и читају било какву комуникацију путем е-поште која је послата или примљена помоћу е-адресе коју је издала компанија. Исто важи за све текстуалне поруке које се шаљу и примају на паметном телефону компаније.

Важећи закони сматрају да су те комуникације власништво послодавца, а не власништво радника.

13. Као и активност прегледача

векторска слика прегледачаПослодавци такође имају право да прегледају све активности прегледавања интернета које се врше помоћу уређаја у власништву компаније. Уз евиденције активности које се налазе на појединим уређајима, сва евидентирана активност која је забиљежена на послужитељима компанија може се прегледати у било којем тренутку.

Када се утврди да активност није повезана са запосленим који обавља његове додељене дужности, послодавац има право да суспендује или предузме друге казнене мере против запосленог, све до укидања његовог запослења.

14. То укључује активности проведене на ВПН-у компаније

Право послодавца да надгледа активности које се врше помоћу уређаја компаније није ограничено на канцеларију. Ако запослени ради на даљину и повеже се с примарним сервером компаније користећи виртуелну приватну мрежу послодавца, све комуникације, активности прегледавања и друге врсте радњи подлежу прегледу од стране послодавца.

Најбољи ВПН-ови нуде услуге у Канади – и широм света – послодавцима олакшавају праћење свих активности, а истовремено штите податке од неовлашћеног приступа. Неовлашћена употреба података о компанији или било којих података о клијентима који се сматрају власничким могу се користити као основа за прекид аранжмана о запошљавању..

15. Казне за крађу података или разлику у манипулисању

Казне повезане са приступом неовлашћеним подацима, копирањем или крађом података или на било који начин манипулирањем њима могу нанијети широк спектар казни.

То је делимично због тешких последица које су последица жртве крађе података или кршења података.

последице кршења података

Потенцијалне казне укључују прекид Интернет услуга, новчане казне, хапшење или друге правне последице. Запослени који злоупотребљавају власничке податке могу бити демотирани или изгубити посао.

16. Употреба ВПН-а је нижа у Канади

Иако је заинтересованост за виртуелне приватне мреже као начин за јачање заштите од крађе података и злоупотребе нарасла, стварна употреба ВПН-а као дела мрежне стратегије компаније и даље је релативно ниска у Канади. Компаније у другим земљама такође у великом броју не користе своју ВПН мрежу. То укључује власнике предузећа у Аустралији, Јапану и Пољској.

Постоји перцепција да су ВПН незаконити у Канади. То није случај У ствари, Канада је једна од земаља у којој је добродошао било који ВПН сервис који има одговарајућу лиценцу за рад у земљи и који је у складу са важећим законима о заштити података и приватности..

17. Раст личне и пословне употребе ВПН-а расте

Иако је тачно да употреба личних и пословних ВПН-а није истим темпом као у другим земљама, постоји мали, али доследан раст броја потрошача и предузећа који се одлучују за коришћење ВПН услуга.

Очекује се да ће се то наставити у наредних неколико година, јер претње приватности података на мрежи повећавају и могу да виде раст из године у годину у зависности од тога колико успешно ВПН услуге могу да се пласирају на тржиште као средство заштите података и идентитета корисника..

18. Крађа података може резултирати грађанским и кривичним пријавама

циберсецурити канада

Иако се неки случајеви кршења података, крађе или злоупотребе података могу управљати као проблем у компанији, постоје случајеви када се подносе кривичне пријаве. Ово је нарочито вероватно када се копирају, мењају или краду власнички подаци попут листа купаца, докумената о истраживању и развоју и сличних информација. Упоредо са кривичном пријавом, жртве криминалне активности могу да одлуче да покрену цивилне пријаве против одговорних страна.

19. Додатни прописи су на хоризонту

Иако су напори Канаде да обезбеди већу заштиту личних и корпоративних података похвални, политичари и даље предлажу ново законодавство на покрајинском и савезном нивоу. Дјеломично је то посљедица континуираног развоја интернетских комуникација и све веће употребе вишеструких приступа за похрану осјетљивих података.

20. Чак и како се старији закони усавршавају на рачун нове технологије

Нови закони нису једини начин на који званичници настоје да повећају ниво заштите од злоупотребе података и крађе. Постојећи закони сматрају се одличним онолико колико иду, али могу или не морају имати одредбе које иду у корак са развојем технологије. Из тог разлога, постоји добра шанса да се предложе нове измене постојећих закона и на крају усвоје.

Становници могу бити у току са било којим актуелним законодавством, посећујући покрајинске и владине локације. Ово пружа могућност да се прочитају предложени закони и стекне идеја о ономе што би постигли ако би били потписани у закону.

Разумевање заштите која важи данас

Желите ли знати више о законима и прописима о приватности података који се примјењују у цијелој земљи или можда у одређеној провинцији? Постоји неколико владиних агенција које имају информације које тражите, као и ауторитативне странице које вам помажу да упоредите законе који се примјењују у више држава.

закони о заштити података по државама

Одвојите мало времена да се упознате више о томе шта ти закони значе за вас, како се заштитити сопствени подаци и зашто сада применити разумне заштитне мере. Добијање најбоље доступне бесплатне ВПН услуге може бити чак и привремено боља опција од тога да уопште нема ВПН-а

Не претпостављајте да нико није заинтересован за ваше податке на мрежи или да ваше мало предузеће неће привући пажњу хакера. Одвојите време да сазнате више о заштитима које нуде становници Канаде, као и о софтверским опцијама за најбоље у безбедности интернета.

Тестирајте снагу свог ВПН-а у погледу перформанси и заштите података. Познавање ваших права и предузимање одговарајућих корака да заштитите своје податке учиниће дуг пут ка спречавању да постанете још један статистичар.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map