5Г у Канади (све што знамо до сада)

5Г технологија је последња у дугом низу развоја бежичних телекомуникација која нас задивљава својом снагом и дометом. 5Г бежични уређаји имају много више потенцијала од својих 4Г колега, и само је питање времена док се и Канада и остатак света не уједине испод 5Г дигиталног кишобрана.


Али развој и интеграција 5Г мреже у Канади је много шири проблем него само брже време преузимања. Постоје и политичка и економска разматрања која савезна влада и пружаоци бежичних услуга морају размотрити пре него што крену даље са било којим планом. Поред тога, питање ко ће обезбедити опрему потребну за канадску мрежу 5Г показало се као теже питање само по себи..

5г лого

Испод ћете пронаћи запис развоја 5Г у Канади, као и објашњење шта су 5Г мреже и шта оне могу донети просечном потрошачу. Даљи медијски ресурси, укључујући главне вести, биће ажурирани у складу са тим. Биће обухваћена и колекција релевантних информација о 5Г мрежама.

Шта је 5Г?

Да бисте схватили зашто је 5Г долазак у Канаду толико важан, прво морате да схватите шта је 5Г и шта значи.

5Г означава „пету генерацију“. У ствари, свака верзија претходног акронима значи сличан израз – 1Г значи, „прва генерација“, и тако даље, и тако даље. 1Г бежична технологија први пут је представљен 1980-их и садржи прве бежичне телефоне: велике, блокаде које сте видели на ТВ-у или које су глумци имали у својим аутомобилима.

еволуција 5г

2Г тецх где су се ствари заиста почеле скупљати. Ови бежични уређаји доминирали су почетком деведесетих и видели су да ће се први мобилни телефони почети ширити кроз модерно друштво. Е-пошта и текстуалне поруке су креиране и увезене на мобилне телефоне, што је такође изазвало да пејџери одједном постану много мање вредни за већину људи.

3Г бежична технологија започет крајем 1990-их до 2000-их, пружајући приступ мултимедији, брзи пренос и гласовних позива и других врста података, и глобалне могућности роаминга. То је значило да сада можете да користите свој бежични мобилни телефон или друге уређаје у областима ван градских центара. Такође можете упућивати и дуже позиве и добијати информације у удаљенијим областима.

пратили су прелазак Интернета на бржи и јефтинији сервис који се брзо проширио по целом свету, чак и на места која раније нису имала много приступа Интернету. Побољшане могућности 4Г тецх одговорне су за ширење видео стриминга, стреаминга музике, константан приступ друштвеним медијима и ширење многих популарних апликација за које корисници паметних телефона не могу добити довољно.

4Г је постао толико свеприсутан у савременом друштву да многи људи више не могу замислити да се снађу без побољшане брзине и поузданости која долази са тим. Тако многи модерни паметни телефони долазе са 4Г могућностима уграђеним у њихов хардвер, а већина телекомуникационих провајдера такође нуди 4Г брзине као стандард.

, као што можда претпостављате, је још бржа генерација бежичних телекомуникационих уређаја и хардвера. Омогућује много брже могућности комуникације и стриминга и при већим брзинама од било које друге генерације у скоковима и размацима.

Како 5Г побољшава ствари?

5Г може побољшати корисничко искуство свог мобилног уређаја кроз три главне области: Латенци, Цоннецтивити и Бандвидтх.

Латентност

То се такође зна у време када је потребно да један уређај пошаље информације другом уређају преко заједничке мреже. Укратко, кашњење је време које је потребно између слања и примања пакета података. За референцу, 4Г уређаји имају кашњење око 50 милисекунди. Да бисте ово ставили у перспективу, сваки пут који трепнете око док читате овај водич траје између 100 или 400 мс.

интернет латенци мап

С друге стране, 5Г технологија ће смањити кашњење на око 1 мс. То је барем 100 пута брже него што можете трептати. Буквално омогућава пренос података у трен ока!

Ово је важно јер бежична технологија постаје компликованија и захтеваће брже време реакције, посебно на делу аутоматизованих система. Аутоматизовани аутомобили ће, на пример, захтевати 5Г технологију на минималном нивоу, јер ће морати да реагују много брже него што то може човек.

Повезивање

У бежичном техничком говору, повезивање се најбоље разуме као број уређаја који могу међусобно комуницирати. Тренутно широм свијета постоји око 10 милијарди повезаних уређаја, а многи стручњаци мисле да их има још више. До 2020. године широм света ће постојати 50 милијарди уређаја или више.

Ово се не односи само на паметне телефоне. Бежична технологија се сада проширује и на традиционално ручне алате попут термостата; многи модерни термостати повезани су на кућну Ви-Фи мрежу како би се омогућила бежична контрола. Сви бежични уређаји повезани заједно називају се Интернет ствари.

Ова повећана повезаност је неизбежност да ће 5Г побољшања учинити глаткијим и ефикаснијим. Више уређаја ће се повезати са више других уређаја, побољшавајући богатство и сложеност мреже без нужног кварења под стресом.

Проток

Коначно, пропусност се најбоље разуме као максимална брзина преузимања коју уређај може понудити. Већа пропусност коју нуди бежични уређај резултираће бржим преузимањем и бољом резолуцијом видео записа и слика, уз боља искуства стриминга (мада је то такође повезано са кашњењем).опсег мреже

Као пример, 3-Д и 360 ° видео стриминг обично су доступни само за 5Г уређаје.

Међутим, 5Г повезивање има апликације које су изван побољшаног искуства у друштвеним медијима. Омогућиће напредак у образовању, комуникацији, представљању и времену реаговања у ванредним ситуацијама. Замислите ширину појаса као максималну величину црева за воду, при чему брзина воде буде умањена пречником тог црева. 5Г уређаји имају подразумевано много шира црева.

5Г и Канада?

Па где стоји Канада у трци за 5Г могућност повезивања? Тренутно Канада покушава издати свеобухватну 5Г мрежу у току наредне године, при чему ће више конзервативне процјене претпоставити да ће 5Г мрежа бити у мрежи током наредних неколико година. То је зато што успостављање 5Г повезивања у целој земљи зависи од неколико фактора – наиме од компанија које могу да пруже услугу.

Телус Мобилити је компанија која покушава да доведе 5Г у Канаду 2020. године, иако у почетку почињу код потрошача који живе у околини Ванкувера. Телус Мобилити се ослања на „Ливинг Лаб“ који је одржив телекомуникациони провајдер који је у 2016. достигао брзину од 30 ГБ у секунди. Такође ће имати за циљ да обезбеди одрживу 5Г могућност повезивања користећи одрживо усмерене технологије и друге иницијативе.

Логотип Телус Мобилити

Рогерс Цоммуницатионс је друга компанија која покушава да избаци 5Г у Канади. Усредсређени су на Универзитет Бритисх Бритисх Цолумбиа у Ванцоуверу, а циљају и издање 20/20. ТераГо покреће фиксна суђења за бежични приступ 5Г с Нокијом 2020. године.

Најзлогласније, Хуавеи Тецхнологиес – телекомуникациона компанија Цхинес и највећа на свету – био је главни играч у развоју канадске 5Г инфраструктуре. Међутим, међународна политика спречила је да се то одвија тако без проблема како многи желе.

Многи други превозници праве своја 5Г предвиђања тако да купци могу знати када они могу да очекујем 5Г могућност повезивања:

 • Белл Мобилити- 2020
 • Фидо – крајем 2020. године
 • Коодоо Мобиле – крајем 2020
 • Виргин Мобиле – крајем 2020. године
 • Фреедом Мобиле- 2021
 • СаскТел- 2021+
 • Видеотрон- 2021+

Коначно, Канада још увек нема 5Г могућност повезивања у већим градовима а посебно не у целој земљи. Али улажу се велики кораци у омогућавању приступа 5Г у многим већим технолошким центрима земље. Ако ове иницијативе покажу обећавајуће, Канађани широм територија могу очекивати да ће приступ 5Г и уређаји почети да се појављују у наредним годинама.

Најновије вести о 5Г у Канади

Зашто су канадске одлуке о изградњи 5Г важне

5Г ће бити важан за све, без обзира да ли ћете употребљавати уређај који подржава 5Г чим га буде доступан. Иако ће 5Г конекција бити саставни део будућег дигиталног пејзажа и за многа побољшања у економији и пословним аренама, то ће такође бити веома скупа транзиција. Многи канадски бежични оператери ће уложити 26 милијарди примене 5Г инфраструктуре у наредних шест година.

5г мобилни телефон

Тако ће канадска мрежа 5Г (која је тренутно будући сан него стварност) вероватно имати инфраструктуру коју ће изградити мали број светских компанија, а не специфични канадски провајдери или бежични оператери. Ове компаније укључују Нокиа, Ериццсон и Хуавеи.

Међутим, постављена је одређена забринутост у вези са обавештавањем да ли кинеској компанији омогућити приступ западним телекомуникационим системима. Потенцијал за проблеме или надзор, неки мисле, велики је.

Оттава, Торонто Рогерс Центер постаће тест место за 5Г

Тестирање за основне апликације 5Г бежичних мрежа услиједило је касније 2018. године у Оттави. Тестови су вршени код дугогодишњег добављача мреже – Ерицссона. Иако тест није био довољно опсежан да би омогућио имплементацију 5Г у 2019. години, пружио је главни увид како би омогућио даље тестирање током наредних година и омогућио употребу 5Г у ограниченим терминима током 2019. године.

Шире размештање 5Г вероватно ће се почети дешавати 2020. године, али детаљи су препуштени многим компанијама које пружају 5Г инфраструктуру потребну за такву транзицију.

Проблем са 5Г у Канади

Изражена је забринутост да кинески Хуавеи Тецхнологиес, ​​који је највећи произвођач телекомуникационе опреме на целом свету и једна од ретких компанија која има инфраструктуру неопходну за развој 5Г мреже, не би смео да испоручује опрему за канадску мрежу 5Г..

Хуавеи логотип и паметни телефон

То је делимично зато што су многи савезници из Канаде већ забранили компанији да испоручује опрему сопственим 5Г мрежама. Обично се буди страх због могућности шпијунирања, било када се ради о финансијским подацима или опћим подацима о држављанима Канаде. У ствари, многе компаније попут Сједињених Држава, Јапана и Аустралије поставиле су забринутост због компаније Хуавеи и утврдиле да је то ризик националне безбедности.

Време ће показати да ли је Хуавеијева вредност, која се налази у његовим широким инфраструктурним способностима и ресурсима, довољно вредна да га учини главним играчем у развоју канадске 5Г мреже или ће се тражити замена због надзора владе или негодовања грађана..

Канада користећи Хуавеи 5Г могла би ометати приступ америчкој интелигенцији

Амерички саветник за националну безбедност позвао је Канаду да не користи 5Г технологију која је изведена из Хуавеијевих материјала. Рекао је да би то угрозило споразуме о дељењу обавештајних података у којима тренутно уживају Сједињене Државе и Канада, јер су САД забринуте да би свака инфилтрација у канадске мреже нужно изложила своје мреже кинеском надзору.

Канадски премијер Јустин Трудеау одложио је одлуку о томе да ли ће користити ту мрежну опрему до 21. октобра. Ова одлука имала је посљедице и изван развоја мреже, јер је утицала на политику између САД-а и Канаде на ширем, међународном нивоу.

Канадски министар одбране изјавио је да ће им требати времена да испитају све потенцијалне претње и буду опрезни о заштити нове 5Г технологије пре доношења одлуке.

Канада је одлучила да одложи Хуавеи 5Г одлуку за гласање после гласања

Извештава се да ће Канада одложити одлуку о томе да ли ће кинеска компанија Хуавеи Тецхнологиес испоручити мрежну опрему за своју 5Г мрежу до савезних избора у октобру. То је због све напетијих односа са Пекингом.

седиште хуавеи кине

Забринутост су у почетку изазвали и канадски грађани и Сједињене Државе, као и многи други канадски савезници. Многи од њихових међународних савезника већ су забранили Хуавеи-ју из сопствених мрежа из страха од кинеског надзора.

Премијер Јустин Трудеау рекао је да нерадо одлучује о одлуци док судбина два Канађана који су тренутно затворени у Кини не постане јаснија.

Ово одлагање сматра се великим проблемом за велике телекомуникационе компаније, јер оне не могу наставити са својим 5Г плановима бежичне интеграције док влада не донесе одлуку о развоју.

Додатни водичи

 • Најбоље ВПН услуге
 • Већина сигурних прегледача
 • Интернет безбедност за децу
 • Онлине водич за приватност

5Г у Канади Ресурси

 • Хуавеи 5Г мрежни архитектонски план из перспективе високог нивоа
 • Предности и употреба 5Г – ЕТСИ
 • Будући технолошки напредак и разумевање 5Г – ГСМА Интеллигенце
 • Водич за 5Г безбедност од компаније Ерицссон
 • Дефиниција и развој 5Г са веб странице канадске владе
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me