Како Фацебоок и Гоогле користе ваше податке

Како је светска мрежа сазревала у последње две деценије, два су великана у индустрији постала доминантна сила на мрежи. Приче о пореклу Гооглеа и Фацебоока добро су познате. Гоогле-ов први претраживач почео је 1996. као истраживачки пројекат на Станфорду. Друштвена мрежа Фацебоок покренута је 2004. године као споредни пројекат Марка Зуцкерберга на Харварду.


Пошто су ове две компаније изашле у јавност на берзи и стигле до корисника у свим земљама и на свим континентима, оне су приморане да постану више од корисног интернетског алата. Они су сада пуноправне корпорације које комуницирају са више података него што је ико икада замислио.

Али шта тачно Фацебоок и Гоогле раде са петабајтима информација који свакодневно пристижу кроз његове сервере? На то питање постоји мноштво одговора, а сви ћемо их истражити у овом чланку.

Оглашавање

Као што је споменуто, Гоогле и Фацебоок су обе компаније којима се тргује на берзи и зато се очекује да ће показати раст и профитабилност инвеститорима и акционарима. Попут многих дигиталних компанија које пружају услуге генералним потрошачима интернета, они се ослањају на оглашавање као свој основни облик прихода.

Као опште правило, када се пријавите за нови налог на друштвеној мрежи или другој веб локацији и не морате да платите накнаду или претплату, требало би да очекујете да ћете видети много рекламе. У суштини, ваше понашање на веб локацији и прикупљени подаци представљају вредност компаније.

како функционише оглашавање

Интернетско оглашавање стекло је негативну репутацију, али концепт који стоји иза њега није зло у природи. За претраживач попут Гоогле-а, идеја је да вам прикаже огласе уз резултате претраге с надом да ће вас привући на производ везан за ваш упит. Исто важи и за друштвене мреже попут Фацебоока: они имају за циљ да прикажу релевантне огласе на основу ваше историје интересовања и лајкова.

Спољне компаније лицитирају се на екрану некретнина како би освојиле право на приказивање сопствених реклама, обично на основу кључних речи. Друштвене мреже могу наплатити оглашивачима више новца када користе циљани систем, а не само приказивање генеричког скупа огласа свим корисницима. То је разлог зашто оглашивачи често троше више новца у интернетске кампање него што би то обично радили са новинама или другим форматима за штампање.

Без праћења вашег понашања и активности на њиховим веб локацијама и апликацијама, Гоогле и Фацебоок не би могли да послужују релевантне рекламе у свом систему. Према својим политикама приватности, обе компаније кажу да се подаци о корисницима никада не деле директно трећим лицима. Радије, системом се у потпуности управља помоћу интерних алгоритама да би се подударали са оглашивачима са релевантним корисницима.

Ако желите бити анонимнији док користите Гоогле и Фацебоок док и даље одржавате по један рачун на свакој платформи, требали бисте погледати клијенте виртуалне приватне мреже (ВПН). ВПН ствара безбедан тунел од ваше кућне или канцеларијске мреже до отвореног интернета, са свим подацима који се шаљу шифрованом каналу.

Не само да сјајна ВПН помаже да вас заштити од хакера и сајбер криминала, већ вам чини и теже праћење путем интернета. ВПН клијент издаје нову ИП адресу сваки пут када покренете везу. Гоогле и Фацебоок ће и даље моћи да прате вашу активност док сте пријављени, али они ће теже утврђивати вашу географску локацију. Погледајте нашу рецензију НордВПН или Сурфсхарк за брзи поглед колико моћне могу бити ове услуге.

Корисничко искуство и развој производа

И Гоогле и Фацебоок имају за циљ да пруже персонализовано искуство сваком кориснику. Зато када покренете нову Гоогле претрагу док сте пријављени, веб локација ће упамтити вашу историју претраживања и веб локације на које сте кликнули у прошлости. Исто важи и за Фацебоок, јер су временски рокови корисника испуњени садржајем који су претходно волели или пратили.

Све веб локације ослањају се на мрежу бацк-енд база података за складиштење критичних информација о корисницима приступ предњем делу. Компаније попут Гоогле-а и Фацебоок-а ослањају се на ове податке како би пружиле позитивно корисничко искуство прилагођено сваком поједином кориснику.

реферални промет гоогле вс фацебоок

С обзиром да њихове веб локације и апликације имају милијарде корисника широм света, Гоогле или Фацебоок не могу извести начин да остану у контакту са сваком особом и испитују њихово мишљење. Уместо тога компаније заправо прикупљају и анализирају корисничке податке они сакупљају да би стекли боље разумевање о томе шта се ради, а шта не ради у оквиру њихове понуде производа.

На пример, приликом праћења употребе у оквиру Гмаил алата, Гоогле је могао да утврди да велики проценат корисника заборавља да приложи документе одлазним мејловима и да ће тада морати да пошаље праћење поруке. Да би помогао, Гоогле је применио нову Гмаил функцију која ће скенирати одлазне поруке ради спомињања прилога и потом подсетити корисника да укључи датотеку пре него што кликне дугме за слање.

Фацебоок такође користи корисничке податке како би помогао да се одлучују о производима. Како је компанија расла, открила је да се корисници ослањају на функцију поштанског сандучета мобилне апликације попут алата за текстуалне поруке. Како би пружио боље корисничко искуство, Фацебоок је одлучио да функционалност пребаци у наменску апликацију која се зове Мессенгер.

Интеграција рачуна

Како су Гоогле и Фацебоок расли, они су се проширили далеко изнад својих оригиналних намера производа. Гоогле је много више од претраживача, са наменским алатима за е-пошту, стреаминг видео записа, хостинг у облаку и мапирање. Исто важи и за Фацебоок, јер је прешао само једну друштвену мрежу и сада поседује апликације попут Инстаграма, а истовремено развија свој сопствени хардвер.

Корисници интернета очекују да веб буде брз и једноставан за употребу. То значи да желе да смање број налога и лозинки које свакодневно морају да памте. Гоогле и Фацебоок користе своје системе података за чине Интернет погоднијим за своје кориснике.

Пријавни екран

Једном када се на рачунару или мобилном уређају пријавите на Гоогле или Фацебоок, ваше веродостојности ће аутоматски радити на било којем производу у оквиру њиховог алата. Поред тога, док прегледавате веб и наилазите на друге веб локације или апликације, често ћете наћи да се на њих можете пријавити помоћу Гоогле или Фацебоок налога, а не да креирате потпуно нове акредитиве. Неки ће корисници радије користити сигурносни алат за управљање лозинкама да би обрадили све своје вјеродајнице.

Када су ваша деца довољно стара да се региструју за Гоогле или Фацебоок, што је обично 13 година, можда би било најбоље за њихову мрежну заштиту да контролишу где им је дозвољено да користе те акредитиве. Ако им се дозволи да шире своје рачуне на друга места на вебу, то би могло учинити их рањивијим на нападе или малтретирање.

Захтеви владе

Када се пријавите за налог на Гоогле-у или Фацебоок-у, прихватате одређени ниво ризика. Ваше корисничко име је везано за сваку радњу и кликове које изводите на овим веб локацијама. Имајте на уму да компаније које поседују бацк-енд системе могу приступити тим информацијама у било ком тренутку.

Тамо где је та брига заиста у игри националне владе. Многе развијене нације, укључујући Сједињене Државе, Аустралију и Канаду, имају законодавство које диктира када владина агенција може одузети податке од интернетске компаније. У већини случајева захтев мора да потиче из питања националне безбедности.

На пример, ако влада верује да је осумњичена терористичка група комуницирала преко канала у власништву Гугла или Фацебоока, они могу компанији да поднесу захтев да преда записе са одређеног корисника, временског оквира или низа ИП адреса. Компанија не треба да вас обавештава ако су ваше информације укључене у оно што прикупљају.

детаљи колекције призме

Али, да ли су то једини случајеви у којима владе могу добити приступ великим веб локацијама попут Гооглеа или Фацебоока? На основу открића која је Едвард Сновден открио током 2013. године, врло је вероватно да велике владе и међународне институције имају приступ назад на системима ради праћења сумњивих активности.

Забрињавајућа је чињеница да постоје ове врсте бацкдоор-а, јер то значи да постоји већа вероватноћа да ће хакери бити у стању да се инфилтрирају у системе који стоје иза њих. То је један од разлога зашто је приватност на мрежи постала тако врућа тема последњих година.

Дата Сциенце

Концепт великих података постоји већ добар део деценије. Његов основни аргумент је да компаније треба да складиште што више информација, јер са више података долази до боље анализе и информиранијег одлучивања. Не само то, већ се и велики подаци заправо доказују способним да гурају нове технологије напред.

Гоогле и Фацебоок снажно су укључени у покрет машинског учења, где компаније покушавају да науче софтвер да препозна обрасце и трендове у великим сетовима података. Циљ је развити алгоритме који се временом побољшавају и настављају да се развијају, на крају гради према будућности где је вештачка стварност могућа.

веће аквизиције вештачке интелигенције

На пример, Гоогле-ова листа предложених резултата претраживања изграђена је на механизму за велике податке. Њихови алгоритми машинског учења стално анализирају нове упите који се покрећу сваке секунде, а резултат је свеобухватно разумевање онога што се креира у свету и како се понашање друштва мења.

За Фацебоок, машинско учење је дошло у игру са напретком у технологији препознавања лица. Од раних дана друштвене мреже корисници су волели функционалност складиштења и дељења фотографија. И сваки пут када је корисник учитао нову фотографију или албум, од њих се увек тражило да означавају поједине људе својим именом.

Захваљујући алгоритмима машинског учења, Фацебоок систем сада може препознати специфична лица на новим фотографијама, а да уопште не морате да дате никакве информације. Овакве карактеристике нису увек тачне или тачне, али јесу представљају импресиван напредак у чему је технологија способна да ради убудуће.

Доња граница

Начин на који ова два великана кућних техничара користе ваше податке вероватно изненађује и истовремено вас нервира. Реалност је таква да сваки пут када идете на интернет, ваши подаци се прикупљају, чувају и анализирају на више начина него што бисте желели да знате.

Ипак је џин већ из боце. Ако не одлучите да се потпуно одјавите или вам новонастала технологија блоцкцхаин-а на крају омогући да вратимо контролу над нашим подацима, очекујте, на боље и на горе, Фацебоок и Гоогле ће наставити да праве наше информације производ средишњег дела то води њиховој добити.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me