Опасност од јавног ВиФи-а


Лудовиц Ремберт –

Последњи пут ажурирано 25. марта 2020

Када први пут чујете речи „јавни ВиФи“, звучи као добра ствар. На крају крајева, отворена је за јавност. То значи да ћете добити сву корист без икаквог трошка!

Не тако брзо. У ствари, требали бисте размишљати о јавном ВиФи-у као о јавном тоалету. Може се служити у хитним случајевима, али је најбоље избегавати кад год је то могуће. Погледајмо ближе.

Шта је јавни Вифи?

јавни вифиЈавна ВиФи је свака ВиФи мрежа која је доступна широј јавности. Кафићи, тржни центри, јавни превоз, ресторани, па чак и малопродајне радње често нуде бесплатан ВиФи за купце или за било кога другог ко долази заједно.

То може бити прикладно из различитих разлога. Можете док пратите друштвене мреже док пијужете латте или прегледавате прегледе производа док прегледавате продавницу.

Нажалост, јавни ВиФи може представљати озбиљан ризик у вашу приватност на мрежи. И не говоримо само о томе да вас оглашавачи прате. Говоримо о вашим најинтимнијим, личним подацима.

На пример, претпоставимо да се пријавите на своју омиљену локацију друштвених медија на јавној ВиФи мрежи. Неко би могао добити ваше податке за пријаву. С тим могу добити приступ вашој личној комуникацији која може дајте им приступ било којим детаљима које сте можда подијелили са пријатељима.

Још горе, претпоставимо да је потребно да пребаците нешто новца са свог штедног рачуна на свој текући рачун да бисте обавили куповину. Дакле, пријавите се у апликацију своје банке да бисте извршили трансфер. Замислите шта би хакер могао учинити са лозинком за ваше интернет банкарство.

Много јавних ВиФи мрежа захтева лозинку за приступ што вам може пружити осећај сигурности. Нажалост, тај осећај сигурности може бити погрешан. Шта све ово значи? То значи требало би да избегавате јавни ВиФи кад год је могуће.

Топ 10 опасности јавног ВиФи

Дакле, зашто је јавни ВиФи толико опасан? Ево првих 10 опасности којима сте изложени када се повежете с неком од ових мрежа.

1. Нешифриране мреже

На шифрованој мрежи ваше информације су осигуране кључем за шифровање. Другим речима, трећим лицима не може лако приступити информацијама. Када мрежу постави стручњак, обично ће омогућити шифровање.

Нажалост, многе јавне ВиФи системе није поставио професионалац. На примјер, усмјеривач у вашој локалној кафани једнако је вјероватно да ће га поставити бариста као ИТ професионалац. Чак и ако је мрежа професионално постављена, не постоји начин да се поуздано каже да ли је шифрована.

На некодираној мрежи лако ће трећа страна пресрести ваше податке. Непотребно је рећи да је ово озбиљан ризик.

2. Лажне вруће точке

виФи хотспотЛажна приступна тачка је жаришна тачка која је осмишљена да изгледа легитимно, али заиста није. Обично је то једноставно као стварање мреже са сличним називом ономе са којим желите да се повежете.

Рецимо да уживате у касном ручку у вашем омиљеном ресторану. Имају ВиФи мрежу под називом „СоуперСалад“. Идите да се пријавите и случајно изаберете мрежу која се зове „СуперСалад“. Честитам. Управо сте се повезали са лажном тачком, а хакери прикупљају ваше податке.

3. Напади човека у средини

Напад човека у средини је врста напада у којем се хакер поставља између два уређаја. Када то ураде, моћи ће пресретнути, читати и чак мијењати преносе.

На пример, замислите да се повезујете са рутером на аеродромском терминалу. Ако вам је непознат, хакер се убацује између вас и усмјерника. Дакле, посетите своју интернет трговинску платформу да бисте проверили свој портфељ акција.

Када се пријавите на своју трговинску платформу, хакер може да прочита ваше корисничко име и лозинку. Седмицу касније поново се пријављујете, само да сазнате све то ваш новац више нема. То је екстремни сценарио, али илуструје колико ова врста напада може бити опасна.

4. Злонамјерни напади

напади малваре-аХакери не морају увек да читају ваше податке док сте повезани са ВиФи мрежом. Уместо тога, у ваш телефон или лаптоп могу да убаце злонамјерни софтвер, који ће и даље слати ваше податке криминалцима док их не уклоне. На јавној ВиФи мрежи ово је посебно једноставно.

Једна уобичајена метода је креирање лажног скочног прозора који захтева да инсталирате ажурирање софтвера. Када се повежете на мрежу, видећете нешкодљиво обавештење о томе да је потребно да се ажурира апликација за размену порука. Када га кликнете, уместо њега се инсталира малвер.

5. Ад хоц везе

Ад хоц веза је веза директно између два рачунара. Ако је ваш уређај постављен да аутоматски открива нове мреже или ако су омогућене ад хоц везе, хакери се могу директно повезати с уређајем чим приступите мрежи.

6. крађа корисничког имена и лозинке

Све ове методе напада имају заједничко то што откривају корисничка имена и лозинке за веб локацију. Ово може омогућити хакерима приступ било којем мрежном налогу. Могу чак продајте своје податке за пријаву на мрачном вебу.

7. крађа идентитета

Крађа идентитетаГубитак контроле над корисничким именом и лозинком може бити проблем, али то је лако поправити. Само промените лозинку чим сазнате за проблем.

Већи ризик представљају информације којима цибер-криминалци у међувремену могу приступити. На пример, можда сте послали неке пореске податке свом рачуноводству. Ако те информације укључују ваш број социјалног осигурања или канадски пензијски план, можете постати жртва крађе идентитета.

8. Црви

Црв је посебна врста злонамерног софтвера. Вируси морају да нападну одређени програм и обично се морају инсталирати. Црви, с друге стране, могу да се размножавају.

Проблем са јавном мрежом је што не знате ко је још повезан и колико су добри у заштити својих система. Ако је неко други у мрежи заражен црвом, црв може прескочити мрежу и напасти ваш рачунар.

9. Сноопинг и Њушкало

Њушкало и њушкало је када хакер користи софтвер или посебан ВиФи хардвер за слушање путем ВиФи сигнала. Помоћу ове технике, хакери могу приступити свему што радите на мрежи.

Добра вест је да ако само читате вести, не шаљете никакве личне податке. Лоша вест је да ће, чим се пријавите на веб локацију, хакери добити приступ вашем налогу.

10. Битцоин рударство

рударење битцоинимаБитцоин и друге крипто валуте захтевају велике количине процесне снаге за шифровање блок-лана. Да би стекли ову моћ, посао прераде прослеђују другим људима. Као награду за учешће у шеми шифрирања, људи повремено добијају „бесплатну“ крипто-валуту.

Овај процес се назива рудање Битцоина и то је популаран начин да људи зараде додатни новац. Нажалост, нису сви рудари Битцоин поштени људи. Понекад користе рачунаре других људи да би извршили посао за њих.

Какве то везе има са јавним ВиФи-јем? Нападач може да користи јавну мрежу да потајно инсталира Битцоин софтвер за рударство на рачунар док сте повезани.

Додуше, то није толико озбиљан проблем као крађа идентитета. Али зато што овај софтвер користи ресурсе процесора, може значајно успорити рачунар.

Шта не радити (ако се морате повезати с јавном ВиФи мрежом)

У данашњем свету је тешко избећи јавни ВиФи уопште. Сви смо овисни о својим телефонима, а понекад морамо радити и на аеродрому или у возу. Па, шта бисте требали избегавати ако се морате повезати на јавни ВиФи? Ево неколико показивача.

Не приступајте или не користите осетљиве податке

Добро правило када користите јавни ВиФи јесте претпоставити да се ваше информације читају. Очигледно да то није увек случај. Али као што каже, унца превенције вредна је килограма лека.

Као резултат тога, постоје неке ствари којима не би требало да приступате или користите на јавној мрежи. По сваку цену избегавајте приступ било којој банци или другој финансијској институцији. И никад користите или пошаљите свој број социјалног осигурања или канадски пензијски план на јавној мрежи. То је само мољење за проблеме.

Многе јавне ВиФи платформе ће од вас тражити да унесете свој е-маил или телефонски број да бисте се регистровали за њихову услугу. Када се од вас затраже ове информације, размислите два пута о томе да ли верујете мрежи или не. Ако одлучите да наставите, добра је идеја да користите секундарну адресу е-поште.

Избегавајте да се региструјете на више платформи

Многе јавне ВиФи мреже део су платформе. Ово се посебно односи на ланце ресторана, јавни превоз, аеродроме и друга велика места.

У неким случајевима је пријава за ове платформе неизбежна. Али покушајте да ограничите своју изложеност тако што ћете се пријавити за што је мање могуће. Један од начина за ублажавање овог ризика је увид да ли ваш провајдер интернетских услуга или добављач телефона нуди ВиФи жаришне тачке у вашем подручју.

Избегавајте небезбедне веб локације

Већина савремених веб локација користи Сецуре Соцкет Лаиер (ССЛ) да би шифрирао саобраћај. Можете рећи да ли је веб локација сигурна јер ће адреса почети ХТТПС уместо ХТТП-а. Прескакање саобраћаја на ХТТП вези је лакше него прескакање саобраћаја на ХТТПС вези.

У многим прегледачима је лако утврдити да ли је веб локација безбедна или не. На пример, Гоогле Цхроме ће вам упозорити „Није безбедно“ када се повежете на веб локацију без ССЛ-а. Паметно је избјегавати те веб локације опћенито, али посебно кад сте повезани преко јавног ВиФи-а.

Како заштитити своје податке на јавном ВиФи-у

Избегавање одређеног садржаја и ограничавање информација које делите само су део безбедности на јавном ВиФи. Такође је важно предузети превентивне мере. Ове мере су такође добра идеја када се код куће повежете са интернетом.

Користите безбедан прегледач

безбедно претраживањеЈедан добар начин заштите података је употреба сигурног прегледача. Ови прегледачи се у основи разликују од претраживача који се испоручују у пакету са вашим уређајем.

Уобичајено ће ваш уређај добити прегледач попут Мицрософт Едге, Сафари или Гоогле Цхроме. Ови прегледачи могу изгледати сигурни, јер долазе из реномираних извора. Проблем је што су оптимизовани за брзину и једноставност употребе, а не сигурност.

Сигурни прегледачи укључују опције као што су Фирефок, Тор, Храбри претраживач и Епиц Бровсер Приваци. Ови прегледачи раде мало спорије, али раде бољи посао у уклањању цибер криминала од ваших личних података.

Користите ВПН

Други начин да своје податке сачувате је употреба виртуелне приватне мреже (ВПН). ВПН пружа сигуран, шифровани тунел између вас и ВПН сервера. То не само да штити ваше личне податке, већ може помоћи у анонимности вашег веб промета.

Ипак, нису све ВПН мреже једнаке. На пример, постоји много такозваних “бесплатних ВПН-ова”. Нажалост, многе од ових услуга су преваре. Уместо да хакери украду ваше личне податке, ВПН услуга ће имати приступ.

Зато је важно држати се квалитетне, плаћене ВПН услуге. То ће осигурати то ваше информације су сигурније, не мање сигурно. А ни телефон не остављајте незаштићен. Доста је добрих ВПН услуга доступних за Андроид и иОС.

Увјерите се да је заштита од злонамјерног софтвера ажурирана

Добар антивирусни програм може учинити дуг пут ка заштити вашег рачунара од хакера. А ако се неки злонамерни софтвер појави на вашем уређају, редовна, аутоматска претрага брзо ће открити и уклонити претњу.

Поред тога, чак ни најбоља заштита од злонамјерног софтвера не доноси много користи ако се не редовно ажурира. Увек проверите да ли користите најновију верзију свог антивирусног софтвера и одмах га ажурирајте кад год видите обавештење о ажурирању.

Уверите се да је ваш заштитни зид омогућен

Када се користи у тандему са добрим антивирусним програмом, ватрозид може да спречи многе врсте мрежних напада. Ватрозид је препрека која штити од многих врста напада, укључујући било какав неовлашћени саобраћај или нежељене везе. Када ватрозид открије сумњиве пакете података, биће блокирани.

Понекад употреба заштитног зида може бити неугодно. Они могу спречити да неки програми раде и дају честе скочне прозоре и обавештења. Као резултат тога, многи људи искључују заштитне зидове док су код куће.

Ако свој заштитни зид обично држите искључен, укључите га пре повезивања на јавну ВиФи мрежу. У Виндовс-у то можете да урадите из одељка Систем и безбедност на контролној табли. Корисници Мац рачунара могу то учинити путем безбедности & Одељак о приватности подешавања система.

Искључите Дељење датотека и АирДроп

Ако радите у окружењу за колаборацију, можда ћете користити Виндовс Филе Схаринг или Аппле АирДроп. Ове услуге омогућавају свима да лако ставе датотеке на свој уређај. На радном месту или на универзитету, ово је корисна карактеристика. Међутим, на јавној ВиФи мрежи та иста функција може представљају озбиљан ризик.

Виндовс корисници могу онемогућити дељење датотека тако што ће отићи на део „Мрежа“ на контролној табли, кликнути на Центар за дељење, прећи на Напредне поставке дељења и искључити дељење датотека и штампача. За Мац кориснике отворите Финдер, кликните на АирДроп и изаберите „Дозволите да ме открије: Нико.“

Променом ових поставки неће се добити 100% сигурне везе. Али то ће осигурати да нико не може једноставно да повучете и испустите злонамерне датотеке на ваш чврсти диск

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map