Шта је отисак прста на претраживачу?

Отисак прста на претраживачуАко вас брине приватност на мрежи – и требало би да будете – можда сте чули за отиске прста на прегледачу. Отисци прста на претраживачу омогућавају веб локацијама и другим сервисима да одмах идентификују рачунар, чак и ако предузимате неколико мера за анонимност везе.


Па, како одржавате своју личну приватност у овом добу згуснутих веб локација? Ево кратког и једноставног водича за отиске прста на прегледачу, као и шта можете учинити у вези с тим.

Contents

Шта је отисак прста на претраживачу?

Отисак прста на претраживачу прво је развијена као мера безбедности, како би веб локације омогућиле да знају да ли неко лажно представља другог корисника. Међутим, ова технологија се последњих година користи у друге, гадније сврхе. Па, како ово ради?

Одговор лежи у начину на који Интернет функционише. Ниједна два рачунара нису 100% иста и веб локације морају да знају одређене информације да би осигурале да се веб локација исправно приказује. Засада је добро.

Међутим, ту има и слабе стране. Када се узму у обзир сви ови десеци фактора, ваш претраживач је највероватније потпуно јединствен. На пример, рачунар на коме је написан овај чланак тестиран је на две различите услуге. Обе услуге су биле потпуно јединствене.

Отисак вашег прегледача не укључује само податке о самом прегледачу. Такође укључује информације о вашем телефону или рачунару. То значи да можете бити праћени чак и ако користите неколико мера предострожности, као што је ВПН.

Шта чини отисак отиска прегледника јединственим?

Дакле, шта иде у отисак отиска? Као што смо поменули, овај отисак прста укључује информације и о вашем прегледачу и о вашем рачунару. Ево неких информација које чине отисак отиска вашег прегледача.

Хеадерс

Када се прегледач повеже на веб локацију, у информације које шаље шаље се уграђен већи број заглавља. Сва ова заглавља заједно дају веб страницу витални подаци о томе како се треба односити на ваш систем. Све у свему, постоји 8 различитих заглавља која ваш прегледач шаље. Су:

 • Заглавље језика. Ово заглавље омогућава веб локацији да зна који језик користи ваш рачунар (енглески, шпански, итд.).
 • Заглавље препоруке. Ово заглавље је присутно ако кликате везу са једне веб странице на другу. Омогућује другом сајту да знате како сте стигли тамо.
 • Кеш меморијеконтролно заглавље. Заглавље контроле предмеморије упућује веб локацију како треба да се кеширају подаци, и на страни клијента и на серверу.
 • Заглавље корисничког агента. Ово заглавље је присутно на свакој веб вези и веб локацији говори који претраживач и оперативни систем користите.
 • Заглавље за прихватање. Заглавље прихвата омогућава веб локацији да зна какве садржаје може да прикаже ваш рачунар и прегледач.
 • Садржајкодирање заглавља. Ово заглавље даје упутства о врсти компресије који ваш прегледник може да поднесе.
 • Заглавље везе. Заглавље везе одређује да ли ваша веза према веб локацији остаје отворена после тренутне везе или треба да је прекине.
 • Заглавље несигурних захтева за надоградњу. Ово заглавље говори серверу да ли прегледач захтева шифровану везу.

Као што видите, ови заглавља садрже пуно информација. У многим случајевима само су заглавља довољна да пруже јединствени отисак прста за ваш претраживач. Међутим, постоје додатне информације о прегледачу којима веб локације такође могу да приступе.

Додатне информације о прегледачу

Поред заглавља, ваш отисак прста укључује ИД израде прегледача, који веб локацији каже коју тачну верзију прегледача користите. Сигурни прегледач ће ове податке скрити.

Ваш отисак прста такође садржи листу додатака које подржава ваш прегледач. На пример, ако ваш прегледач подржава ЈаваСцрипт, али не и Фласх, ове информације ће бити укључене.

Разне поставке огласа су такође део вашег отиска прста. Укључују подешавања колачића, подешавања „Не прати“ и да ли је инсталиран АдБлоцк или не.

Коначно, ваш отисак прста садржи две различите слике. Један је приказан ХТМЛ Цанвас елементом вашег прегледача, а други је приказан помоћу ВебГЛ-а. Пошто ће различити системи генерисати нешто другачије слике, ове слике могу вам помоћи у препознавању вашег рачунара.

Информације о вашем рачунару

Као што је већ поменуто, отисци прста на вашем претраживачу садрже информације о вашем телефону или рачунару, као и о самом прегледачу. Ово укључује аудио и видео формате који се подржавају, као и који су фонтови инсталирани.

Поред тога, веб локације такође прикупљају информације о вашој временској зони као и резолуцију вашег монитора и дубину боје. Ове информације су потребне да би вам послужиле правилан садржај, али могу да се користе и за идентификацију.

Зашто се користи отисак прста на претраживачу?

Сада када знамо шта се дешава са отиском отиска, време је да разговарамо о томе како се може користити. Постоје четири основна разлога. Двоје су добре за вас, а две су лоше.

Добар разлог бр. 1: спречавање финансијских превара

Отиске прстију прегледача већ годинама користе финансијски сектор. Користе га скоро сви интернет банкарство услуга. Отиском прста на ваш уређај банка може утврдити да ли је украдена сесија прегледача и затворити лажне трансакције.

Слично томе, отисак прста на претраживачу се често користи да се спречи превара на кредитним картицама. На пример, ако картицу редовно користите на мрежи, веб локација може препознати када се одједном користи на неком другом уређају.

Добар разлог # 2: Спречавање преваре е-трговине

пословање путем е-трговинеСлично као у спречавању преваре на кредитним картицама, отисци прста на претраживачу могу се користити за борбу против разних техника преваре е-трговине. Преноси путем банке и други начини плаћања обично долазе из предвидљивог извора. Упоредо са другим факторима, изненадна промена уређаја може указивати на превару.

Лош разлог # 1: Аналитика и праћење огласа

Наша дигитална економија делом зависи и од онлајн оглашавања. Добра вест је да можете добити све врсте мрежног садржаја бесплатно. Лоша вест је да можда не желите да вас прате на овај начин.

Услуге огласа коришћене су за праћење купаца путем колачића, али многи су постали паметни. Са толико људи онемогућује колачиће на својим уређајима, оглашивачима је потребан нови начин да прате појединачне купце. Многи од њих су се као алтернатива окренули отиску прста на претраживачу.

Лош разлог # 2: Злонамерне веб локације

Отисци прста на претраживачу захтевају велике ресурсе за сервере. Већина веб локација радије би користила традиционални метод праћења. У ствари, једно истраживање показало је да само 0,4% од 10.000 најбољих веб локација користи отиске прста на претраживачу. Већина су то финансијске веб странице.

Иста студија је такође открила да Већина веб локација која користе отиске прста су или нежељене веб странице или злонамјерне веб локације. Другим речима, вероватније је да ће ваш прегледач бити отиснут путем сајбер криминала него легитимна веб локација.

Како проверити уређаје за отисак прста на претраживачу

Па, како знати да ли је отисак отиска вашег прегледача јединствен? Постоје две главне услуге: АмИУникуе и услуга Паноптицлицк Фондације Елецтрониц Фронтиер Фоундатион. Обе ове услуге су добро цењене, али постоји неколико кључних разлика.

Паноптицлицк користи само најчешће коришћене методе отиска прста. Ови укључују заглавља, верзија прегледача, временска зона, и друге методе које троше мање ресурса.

Амиуникуе користи све ове методе. Међутим, они такође користе Цртежи ВебГЛ и ХТМЛ Цанвас. Поред тога, они пружају глобалну статистику, тако да можете видети како се ваши резултати упоређују са свим њиховим осталим корисницима.

Имајте на уму да ниједна од ових услуга није савршена. Они вам могу дати неке бројеве за бочни парк, али се суочавају са два ограничења.

Први, постоји питање величине узорка. Једноставно речено, ако нико од њихових корисника не дели отиске отиска вашег прегледача, можда ћете се приказати као “јединствени” чак и када нисте. Ви сте само јединствени међу корисницима те услуге.

Друго, имају доста застарелих података. У већини случајева то није проблем, али може бити варљиво када је реч о верзији прегледача и верзији ОС-а. С обзиром да су ове веб локације већ годинама, а ваша одређена верзија прегледача вероватно је доступна само неколико месеци, вероватно ће се показати као ретка, иако је вероватно уобичајена.

Како се заштитити од отиска прста на претраживачу

Па, како се заштитити од отиска прста на прегледачу? Кратки одговор је да не постоји ниједна једина превентивна мера. Али постоји неколико метода које, када се комбинују, могу нуде значајну заштиту.

Користите ВПН

ВПН или виртуелна приватна мрежа је алат који ствара сигурну везу између рачунара и ВПН сервера. Одатле се ВПН сервер повезује на веб.

ВПН, сам по себи, неће у потпуности спречити отисак прста на прегледачу. Међутим, може прикрити много информација. На пример, ако се повежете преко ВПН-а у другој временској зони, те информације ће бити другачије.

Нису сви ВПН-ови подједнако корисни. На пример, требало би да избегавате употребу бесплатног ВПН-а. Већина је преваре која се може избјећи и послуживат ће додатне огласе или украсти ваше податке. Квалитетно плаћени ВПН коштат ће неколико долара, али можете бити сигурни да је ваша веза сигурна и сигурна.

Користите Анти-Малваре

напади малваре-аПочети са, сви би требали користити анти-малваре или антивирусну заштиту. То је само здрав разум. Заштита од злонамерног софтвера не само да вас може заштитити од гадних грешака у рачунару, већ може и да прикрије отисак отиска вашег прегледача.

Имајте на уму да ваша уграђена заштита од вируса неће смањити сенф. Производи као што су Малваребитес и ХитманПро пружиће вам потребну заштиту, спречавајући инсталацију штетног софтвера који зависи од отиска прста вашег прегледача.

Важно је имати на уму да се софтвер против злонамерног софтвера стално ажурира како би био у току са најновијим претњама на мрежи. Обавезно омогућите аутоматско ажурирање да бисте осигурали да је ваша заштита ажурна.

Онемогућите ЈаваСцрипт

Онемогућавање ЈаваСцрипта ефикасан је начин да засметате вашем претраживачу од отиска прста. Разлог је тај што није омогућен ЈаваСцрипт, веб локације не могу открити које су додатке и фонтове инсталирали. Будући да су ове информације главни део вашег отиска, добро је спречити веб странице да их не виде.

како онемогућити ЈаваСцрипт

Упркос томе, многим веб локацијама је потребан ЈаваСцрипт да би деловао ефикасно, тако да дијете можда можете избацити ван са водом. Али шта ако бисте могли најбоље од оба света?

Једно решење је употреба алата као што је НоСцрипт. НоСцрипт ће подразумевано блокирати ЈаваСцрипт на свим веб локацијама, али вам омогућава да га омогућите за веб локације које заиста желите да користите. Лоша страна је да се то мора обавити ручно, па је за ефикасно коришћење потребно мало рада.

Користите анонимни режим

Многи прегледачи имају „анонимни режим“ који затамњује многе детаље о прегледачу. У суштини, ово је постављање заглавља и профила прегледача на унапред одређене изборе. Будући да су сви прегледачи Инцогнито начина изгледају исто, веб странице ће се морати ослонити на податке рачунарског хардвера да би вас испробали и отисак прста.

хром-анонимно-како-како

Инцогнито режим је подржан на Сафари, ФиреФок, Цхроме и неколико других прегледача. Користите га док прегледавате и бићеш знатно теже пратити.

Користите Тор прегледач

ТОР претраживачТор Бровсер је пројекат који је осмишљен да промовише максималну приватност. Уместо да се директно вежете на веб локацију, повежете се путем „чвора“ Тор, што је други Торов корисник. Ваша веза је преусмерена кроз неколико чворова како би се приклонио ваш идентитет.

Да би се додатно маскирао отисак вашег прегледача, Тор прегледач стандардизује неколико аспеката вашег прегледача. На пример, ограничава фонтове на неколико изабраних опција и не дозвољава приказивање ХТМЛ Цанвас платна осим ако то посебно не одобрите сваки пут. Такође блокира ЈаваСцрипт.

Лоша страна Тор претраживача је та што је обично спор. То је зато што је ваша веза усмјерена кроз неколико других чворова. Другим речима, гледање видеа није стартер. Али за читање обичног текста, то је солидна опција.

Остале опције прегледача

Па, шта да радите ако не желите да се бавите Ториним малим брзинама? Срећом, постоји неколико опција ако желите други избор.

За кориснике оперативног система Виндовс и Андроид

У првом издању Фирефока 2020. године Мозилла је увела блокирање отисака прстију. То чине тако што блокирају захтеве веб локација и компанија за које се зна да учествују у отиску прста на претраживачу.

Ова функција је подразумевано искључена јер може спречити правилно учитавање неких веб локација. То је рекло, можете да га омогућите на Фирефок-овој страници приватности и безбедности. Мозилла ради на томе да омогући подразумевано блокирање отисака прстију, али нису најавили датум изласка за ову функцију.

Ове године је Гоогле такође најавио да ће у Цхромеу увести блокирање отисака прстију. Међутим, датум објављивања није објављен. Уз то, можете да добијете одређену меру заштите свог Андроид уређаја коришћењем ВПН-а компатибилног са Андроидом.

За кориснике Аппле-а

Заштита од отиска прста користи се у Аппле-овом претраживачу Сафари од прошле године. Ако користите најновију верзију иОС-а, заштита отиска прста ће аутоматски бити омогућен. Ова опција је доступна само на иОС уређајима, па ће корисницима рачунара бити потребна друга опција.

Сафари заштита отиска прста делује тако што дели само информације које веб локација треба да покрене. Ово није 100% ефикасно, у зависности од тога шта веб локација тврди да је потребна. Али може вас заштитити од већине лоших отисака прстију, а истовремено омогућава пожељно отисак прстију, попут вашег банковног места.

Да бисте добили бољу заштиту, обавезно користите иОС ВПН који ће прикрити друге информације, попут ваше временске зоне.

Додаци за прегледач

Постоје и други начини за спречавање отиска прста. За Цхроме кориснике то можете преузми Дисцоннецт, који аутоматски онемогућава праћење. На неким веб локацијама, посебно сајтовима за куповину, то може проузроковати проблеме. Али то можете привремено онемогућити једним кликом на дугме.

Корисници Фирефока могу инсталирати Цанвас Фингерпринт Дефендер. Ово је мало свеобухватније од Фирефок-овог уграђеног алата против отиска прста. Међутим, као што је Дефендер, такође се зна да узрокује проблеме на неким веб локацијама.

Користите опцију “Не прати”

Дон’т Нот Трацк је захтев који се може уградити у заглавље вашег прегледача. Точно тако звучи: захтева да вас веб локације не прате. Будући да је део вашег заглавља, а не колачић, остаће на месту чак и ако очистите колачиће.

Већина прегледача и сви главни прегледачи подржавају заглавље „Не прати“. Једноставно отворите подешавања прегледача и погледајте да ли је омогућено. Ако је омогућено ово заглавље, можете да кажете свом блокатору огласа да прихвата огласе са веб локација које поштују заглавље „Не прати“.

не прати хром

Већина веб локација игнорише заглавље „Не прати“, што је нажалост. Па како ово помаже? Краткорочно, не ради. Међутим, омогућава вам да подржавате веб локације које поштују вашу приватност, а истовремено блокира огласе на веб локацијама које вас прате.

Дугорочно, ако довољно људи користи опцију Не прати, веб странице ће увидети предности њеног поштовања. Пружање ове врсте финансијског подстицаја је најбољи начин да се онлајн оглашивачи промене на начин.

Закључак

Као што видите, отисак прста на претраживачу је сложен проблем. За почетак, има многе корисне сигурносне апликације. Другим речима, ако бисте то у потпуности могли спречити у свим случајевима, то не бисте желели. С друге стране, отисци прста на претраживачу омогућавају инвазивно праћење огласа, као и праћење на веб локацијама са злонамерним софтвером.

За појединца који се бави приватношћу, решење је селективно омогућавање праћења на банкарским и е-трговинским местима. За све остале апликације најбоље је користити низ мера које смо навели да спречимо отисак прста.

Додајте своју рецензију:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map