Свеобухватни водич за Е-безбедност


Последњих година у Канади је уочен пораст крађе идентитета и других интернет злочина. Као одговор на то – усвојено је законодавство познато као Закон о заштити личних података и електронских докумената (ПИПЕДА).

Нова правила о приватности осмишљена су тако да Канађане знају када дође до кршења података. Велики део нове пресуде требало би да спречи кршења у првом реду. Међутим, тренутно се од свих компанија тражи да обавештавају Канадску комисију за заштиту приватности уколико постоји стварни ризик да се подаци појединца наруше кршењем података..

Закон лагано позива компаније да предузму „одговарајуће“ радње ради заштите података. Такође користи нетачну терминологију да би одредио када компанија треба да упозори купце о кршењу података. То би могло да се тиче Канађана, јер је чување њихових података постало главна брига.

Према уреду повјереника за заштиту приватности Даниела Тхерриена, кршења података као што је велики хакер Екуифак подигли су црвене заставе за канадске грађане, али закони нису одразили ту забринутост..

Затражио је повећање годишњег буџета од 24 милиона долара за анализу и истраживање извештаја о кршењу података, што би значило дуг пут до укидања новчаних казни од 100 000 УСД по прекршају и компанија које не поступају исправно због кршења података..

Стручњаци кажу да ти прописи не иду довољно далеко и поверење у нову уредбу је ниско.

Уз рачунаре који се свакодневно прате, хакери су и даље могли да планирају и испоручују злонамерне нападе. Та чињеница чини заштиту појединаца и личних рачунара чини се готово немогућим. Међутим, то не мора бити немогуће.

На први поглед уклањање интернета из вашег дома ради заштите приватности и идентитета може се чинити једином могућношћу. Међутим, кључно је запамтити да је и интернет такође драгоцено средство.

На располагању су различити водичи који вам помажу да сачувате приватност и сигурност на мрежи, али многи су од тих водича превише општи или превише у додиру са модерном технологијом да би били од користи у неким ситуацијама. Овај свеобухватни водич ће вам помоћи да заштитите своју приватност, а истовремено заштитите децу пружајући огроман низ безбедносних савета и информација о друштвеним медијима и апликацијама за ћаскање, као што су Фацебоок и Снапцхат.

Contents

Кораци у одржавању безбедности деце на мрежи

У овом одељку овог водича добићете опште разумевање неких ствари које можете да урадите да бисте сачували приватност детета и неких ствари које он или она могу да помогну..

Родитељске смернице

Када покушавате да сачувате своју приватност, једно место за почетак је страница ресурса ФБИ на којој можете пронаћи разне корисне информације о заштити свог детета од опасности на мрежи. Ова веб страница је савршен ресурс јер се континуирано ажурира како би се задовољиле потребе нове технологије.

Са сваким новим напретком у рачунарској и телекомуникационој технологији, приступ новим изворима информација и културном искуству се проширује. Међутим, како се овај приступ повећава, тако ће грабежљивци имати прилику и за приступ приватним подацима вашег и вашег детета.

Та чињеница чини вама од виталног значаја за вас (посебно родитеље) да схватите различите опасности приступа интернету и како да надгледате промене информација које могу произаћи из проблема на мрежи.

Онлине Предаторс

Онлине предатори могу имати различите циљеве. Неки грабежљивци су тек након информација, али други желе још. Важно је схватити да мала група људи сурфа интернетом са једином намером да се спријатељи са дететом. Ово пријатељство би могло бити почетак одгајања детета за сексуално искориштавање касније.

Сексуални предатор има фантастичну способност да полако спушта дечије резерве током малог периода претварајући се да је неко други. Свако може направити профил на друштвеним медијима који је другачији од стварности.

Ако дете није сигурно, требало би да прикупите податке о тој особи. Ако се понашање младих мења, то може бити индикативно за одгајање од сексуалног предатора. Неки знакови упозорења које треба потражити укључују велике количине времена на мрежи или порнографију на рачунару вашег детета.

ФБИ је саставио спискове који садрже уобичајене знакове ако сте забринути због искуства детета на мрежи. Ако ваше дете покаже било који од ових знакова, требало би да буде отворено да разговара о претњама он-лине предатора и како да их избегне..

Требали бисте разговарати са својим дететом и контактирати локалну полицију ако нађете доказе о било каквом непримереном контакту између одрасле особе и вашег детета. Животни кључ за избегавање екстремних проблема попут злостављања путем аутомобила или сексуалних предатора је отворена комуникација између родитеља и детета.

На располагању су различити извори који помажу у информисању и вођењу родитеља. Ове странице укључују:

• Национални савет за безбедност – нуди савете како да деци обезбедите знање како да се чувају.

• Федерална комисија за трговину – пружа родитељима подршку кад разговарају са децом о томе да ли су безбедни на Интернету.

• Протецткидс.цом и Интернет Сецурити 101 – одлични су извори информација о сексуалним предаторима и саветују да помогну да се избегну опасности повезане са предаторима на мрежи..

Веб и деца

Интернет је основни дио свакодневног живота, што значи да одрасли и дјеца морају бити паметни дигитални грађани. С обзиром на то да су образовање и забава тако лако доступни, створене су посебне радне групе које ће осигурати сигурност школе и кампуса. Ове радне групе покушавају да заштите децу од насиља и насиља у школи.

Ова питања понекад прате дом детета. Међутим, Интернет се такође може користити на позитиван начин. На пример, упознавање са насиљем је увек било физичко питање и постало је значајна брига. Разне статистике доказују да је овај феномен уобичајен, али Интернет може помоћи у решавању овог проблема.

ЛовеИсРеспецт је организација којој је основна сврха едукација и оснаживање људи да помогну у спречавању или прекиду злостављања. Они су спровели студију 2008. године која је открила да је 69% тинејџера који су имали однос до 14 година, рекло да су доживели неки облик злоупотребе односа..

Ова студија је такође пружила информације где један од пет тинејџера између 13 и 14 година наводи да познаје пријатеље или вршњаке које је дечак или девојка ударио у љутњи. Такође се подразумијевало да само 51% старијих људи може препознати знакове упозорења о опасној вези.

Користећи ресурсе попут ЛовеИсРеспецт, родитељ може користити Интернет да попуни јаз у знању. Такође се може користити за решавање насиља и других питања која се јављају током критичних формативних година.

Цибербуллиинг

Насиље је дуги низ година мали део друштва, али је изумом интернета попримило сасвим нови облик.

Интернетско малтретирање може се дефинисати употребом различитих технологија (мобители, рачунари или било који други уређај повезан на Интернет) за слање, објављивање или текстуалне податке који су створени како би повриједили или осрамотили другу особу. Напади на интернет могу се догодити чак и док користите конзоле за видео игре.

Уз количину доступне технологије за злостављање у крви, родитељ мора бити изузетно будан да уочи било какве наговештаје о овом догађају. Фацебоок, Твиттер, собе за ћаскање, форуми и друге странице друштвених мрежа могу се користити за напад на друге. Цибербуллиес ће користити било који облик медија да би успели у својим штетним коментарима и поступцима.

Ови начини могу укључивати, али нису ограничени на ширење гласина, пропуштање личних података или чак лажно представљање. Када је у питању сајбер-лакирање, то се може учинити подмукло или прикривено. Без размене лицем у лице, многи насилници имају тенденцију да се понашају храбро на мрежи него у школском дворишту.

Током 2010. године, истраживање је сугерисало да је 43% тинејџера имало искуства да је жртва цибер -лиинга. Дакле, од пресудног је значаја и за родитеље да воде отворени дијалог о злостављању путем интернета са својим дететом.

Овде су наведени неки вредни ресурси на које се ово питање односи:

• Истраживачки центар за сајбер-буллиинг – садржи информације о решењима за злостављање путем интернета.

• ДоСометхинг.орг– наводи 11 чињеница о проблемима везаним за злостављање у сплету.

• Национални центар за несталу и искоришћену децу – садржи страницу која објашњава како зауставити цибер -буллиинг и како да кажете да ли се ваше дете малтретира на мрежи.

Заштита личних података

Ако је ваше дете млађе од 13 година, имате потпуну контролу над личним подацима прикупљеним на мрежи. Овај закон вам пружа могућност да пристанете на све податке који се чувају о вашем детету. Такође захтева веб локацију да чува прикупљене податке у безбедности.

Када је у питању заштита вашег дјетета на мрежи, можда ће бити вриједно истраживања закона о приватности. Неки од ових закона важе и за заштиту приватности одраслих. Различите веб странице имају корисне информације и савете о томе како да осетљиве податке сачувате од неовлашћених корисника.

Следеће веб странице пружају људима информације да буду у току и информисане о заштити својих личних података:

• Федерална комисија за трговину – нуди страницу пуну информација о питањима приватности.

• Дечји закон о заштити приватности на мрежи – пружа резиме родитеља о правном аспекту заштите дечјих података на мрежи.

• ДО-ИТ – даје разне савете како да осигурате да се подаци неће наћи на мрежи.

Кид Типс

• Било би најбоље када бисте родитеље увек питали пре него што дате личне податке.

• Никада не смете да наведете своје презиме или кућну адресу.

• Још један користан савет је да створите разумно име екрана.

• Ово екран не би требало да садржи личне податке као што су датум рођења или име.

• Важно је да то кажете родитељима пре него што се сретнете са интернета са пријатељем.

• Запамтите, нису сви они за које кажу да јесу.

Посетите следеће веб локације за више информација о безбедности док сте на мрежи:

• Њујоршка јавна библиотека – пружа одличне савете о проналажењу информација и савета за безбедност деце током интернета.

• Национални дечји заговарачки центар – пружа савете и изворе о безбедности на интернету за децу свих узраста.

• МцГруфф Сафе Кидс – наводи десет општих безбедносних правила о пружању информација на мрежи.

Савети за родитеље

Како би родитељима дао самопоуздање, Институт за породичну безбедност на мрежи пружа корисне савете о добром дигиталном родитељству. То поверење ће омогућити родитељу да подржи своје дете како би се сигурно кретало интернетом.

У складу са годинама вашег детета, питања и теме се разликују. Међутим, модерно родитељство захтева да добро разумете дешавања на мрежи. Ове информације морају да садрже различите апликације које се уводе.

Помоћу технологије можете постати супериорни родитељ. Омогућава вам да развијете поверенији и сураднички однос са дететом тако што ћете имати искрен дијалог о томе како он или она користи интернет. Морате имати дубоко разумевање и познавање различитих локација које привлаче данашње младе.

Испод су два сајта која можете користити да бисте стекли боље разумевање и усмеравање. Важно је увек имати на уму да интернет безбедност може бити критична компонента позитивног искуства на мрежи.

Веб локације које ће вам помоћи да постигнете ове циљеве су:

• Институт за породичну безбедност на мрежи – има седам корака ка добром дигиталном родитељству који пружа савете за безбедно коришћење на мрежи.

• Министарство за образовање у држави Васхингтон – нуди ПДФ документ који садржи разне мрежне савете за сигурност родитеља и деце.

Популарне апликације и веб локације

Након што истражите горе наведене веб локације како бисте научили како да сачувате децу опћенито сигурном на мрежи, овај следећи одељак ће вам дати увид у најчешће коришћене апликације и веб локације.

Једна од најпопуларнијих апликација је Снапцхат. Скоро ⅓ тинејџера у Канади свакодневно користи ову апликацију. Свакодневно се размењују милиони фотографија и видео записа.

Сваки видео, фотографија и снимање екрана требали би се аутоматски избрисати за неколико секунди када користите Снапцхат. Међутим, могуће је поништити или снимити слике на другом уређају. Овај процес оставља трајни запис онога што мислите да је привремено.

Још једна популарна апликација је Кик Мессенгер. Помоћу Кик Мессенгер-а можете да шаљете поруке без давања вашег телефонског броја. Ова чињеница чини ову популарну апликацију код људи који желе остати анонимни.

Ако прочитате рецензије за ову апликацију, брзо увиђате да је ова апликација позната по пријему и слању експлицитних порука. Чак је оцењена са 17 година због „Честе / Интензивне матуре / Сугестивне теме“. Ова оцена не спречава децу млађу од 17 година да преузму и користе апликацију.

Следећи на листи омиљених апликација је Аск.фм који је веб локација за друштвене мреже са форматом питања и одговора. Ова апликација је недавно повезана са малтретирањем и самоубиствима. Дозвољено је само деци старијој од 13 година, али апликација нема систем за праћење активности.

Ова апликација могла би се сматрати меком за сајбер-напад. Ове су апликације само неке од нових опасности на мрежи с којима се деца и одрасли морају суочити. Обавештавањем о најкоришћенијим апликацијама и веб локацијама можете научити како да створите користан дијалог о безбедности током коришћења апликација.

Доле су наведени одређени кораци које ви и ваше дете можете предузети помоћу одређених апликација и веб локација да бисте их заштитили.

Снапцхат

Ова изузетно популарна апликација за размену порука додала је функције за видео ћаскање и слање порука како би направила све-у-једном месту за комуникацију. Ова апликација је невероватно популарна код младих одраслих и тинејџера.

Снапцхат захтева да корисници старије од 13 година креирају налог. Већина корисника верује да се поруке само бришу у року од неколико секунди, али други знају да је Интернет заувек. Те „уништене“ поруке могу се брзо вратити уз ограничену количину техничког знања.

Ове поруке се такође могу сачувати снимањем екрана. Снапцхат жели да људи верују да је већина ових порука безопасна, али апликација има репутацију сексивања. Међутим, не требате паничарити.

Снапцхат има различита подешавања која се могу променити како би се заштитила приватност и елиминисало примање непримерених порука од странаца.

Заштита вашег детета на Снапцхат-у

Већина људи мисли да је приступ дечијем налогу корисно. Међутим, неће помоћи у овој конкретној апликацији. Морате охрабрити дете да не шаље или прима поруке без вашег присуства.

Та је чињеница важна јер се поруке „бришу“ након отварања. Такође је добра идеја да разговарате о томе како апликација ради, колика је употреба апликације итд. Подстакните дете да размисли пре него што пошаље слику.

Од виталног је значаја да ваше дете такође схвати да никад није у реду да шаље сексуалне фотографије. Поставку приватности могуће је поставити само тако да се допуштају поруке пријатеља и породице. То можете учинити тако што ћете покренути у менију поставки Снапцхат.

Затим кликните где пише „Ко ми може слати поруке?“. Тада можете одабрати „Моји пријатељи“. Ако бринете да ли ће ваше дете користити апликацију без вас, можете контактирати Снапцхат и они ће избрисати рачун свакога млађег од 13 година..

Овај процес се може покренути на хттпс://суппорт.снапцхат.цом/делете-аццоунт. За уклањање налога морате имати корисничко име и лозинку. Ако немате ове информације, идите на

хттпс://суппорт.снапцхат.цом/ен-УС/а/делете-ми-аццоунт1.

Ако дете млађе од 13 година покушава да отвори Снапцхат налог, уместо њега добија приступ СнапКидз-у. Међутим, ако дете лаже о својим годинама, може и даље да добија приступ апликацији.

СнапКидз омогућава деци да сликају, али не и да их шаљу. Деци је такође немогуће слати или примати поруке или додавати пријатеље на СнапКидз.

Кик Мессенгер

Са преко 100 милиона корисника, Кик је једна од најистакнутијих апликација за тинејџере данас. Помоћу ове апликације можете послати виртуелне налепнице, анкете, текстуалне поруке, фотографије и видео записе. Будући да вам је потребно само нечије корисничко име за Кик да бисте могли да пошаљете поруку, не морате да дајете свој телефонски број.

Ова чињеница може појединцима пружити лажан осећај сигурности. Можда се чини сигурним јер ваше дете пружа само анонимно мрежно корисничко име, али то није. Кик је изузетно популаран за секстинг који му даје оцену 17+ у продавници апликација.

Ипак, Кик дозвољава свима који имају 13 и више година да отворе налог. Читајући рецензије, можете видети да ова апликација није примерена за децу. Ако ваше дете користи Кик, можда ће моћи да прима поруке од било које особе у апликацији.

Заштита вашег детета на Кику

Као родитељ, можете чувати своје дете тако што ћете:

 • Охрабрујући их само да шаљу поруке људима које познају ван мреже
 • Кажем им да никада не деле личне / приватне податке са странцима или пријатељима на мрежи
 • Показивање детету како се користи функција нових људи. Кик ће слати поруке нових људи у одељак „Нови цхат“ где дете може блокирати и игнорисати пошиљаоца.
 • Чување корисничког имена детета.

Када желите да блокирате људе, прво идите на подешавања. У подручју подешавања идите на подешавања за ћаскање или подешавања приватности. Пронађите мјесто на којем пише ‘листа блокова’ и одаберите типку +. Затим бисте требали пронаћи корисника кога желите блокирати и кликните на блок за потврду.

Ако желите да задржите корисничко име приватним, реците свом детету да га дели само са људима које он познаје ван мреже и избегавајте постављање корисничког имена на било којим другим апликацијама или друштвеним мрежама.

Аск.фм

Многи родитељи су свесни огромних веб локација друштвених медија као што су Фацебоок, Инстаграм и Твиттер. Међутим, Аск.фм је још једно сајт за друштвене мреже који брзо повећава популарност код деце млађе од 18 година.

Аск.фм је јединствен сајт јер омогућава корисницима да анонимно постављају и одговарају на питања. Ова веб страница недавно је објављена у вестима повезаним са случајем самоубиства на Флориди. Помоћу апликације Аск.фм деца су малтретирала младу девојку док није починила самоубиство.

У Великој Британији, премијер Давид Цамерон, ову је апликацију назвао опаком због сличних проблема сајбер-насиља у својој земљи. Према БуззФеед.цом, девет самоубистава из целог света повезано је са овом друштвеном мрежом. Разлог за ту чињеницу је због могућности постављања питања анонимно, а да нико не надгледа садржај.

На веб локацији Аск.фм постоји изјава о одрицању одговорности која каже да компанија нема никакву одговорност за вас за садржај за који можете да сматрате да је непобитан, непристојан или лошег укуса. “Уз ризике и популарност повезане са овом апликацијом, од кључне је важности да се зна да ли ваше дете га користи и како их заштитити.

Заштита вашег детета на Аск.фм

Можете да искористите поставке приватности доступне у овој апликацији да бисте заштитили децу и одрасле. Ако особа која узнемирава прими поруку, можете да кликнете на „блокирај“ поред питања да бисте зауставили способност особе да вам поставља питања.

Такође можете да одете у подешавања и кликнете на приватност. Након што кликнете на приватност, притисните “не дозволи анонимна питања” да странцима онемогући постављање питања. Обавезно охрабрујте дете да не дели лозинке са пријатељима или непознатим особама.

Док се апликација користи, требали бисте покушати одржати дијалог отвореним, тако да ће дијете доћи к вама ако има проблема. Ако имате приступ, може бити корисно надгледати дететово понашање и интеракције како би остао одговоран.

Ваше дете такође мора разумети да било шта и све што је објављено на Аск.фм може да се дели на другим веб локацијама друштвених медија. Дакле, ако ваше дете то не би поделило са породицом, оно се не сме објављивати на мрежи.

Коначно, од пресудног је значаја разговарати са дететом о сајбер-малтретирању, интеракцији са другима и о томе како други комуницирају са вашим дететом. Ако ви или ваше дете мислите да се он или она малтретирају на мрежи, разговарајте са дететом и тада подузмите акцију.

Када други корисници прекрше услове коришћења, можете започети формални поступак жалбе употребом подручја „контактирајте нас“ или слањем е-маила на суппорт@аск.фм. Услови коришћења забрањују разне садржаје који укључују увредљиве, мржње, порнографске или претеће предмете.

Можете да деактивирате Аск.фм налог тако што се прво пријавите у апликацију. Затим кликните на поставке у горњем десном углу екрана. Затим притисните где пише „деактивирај налог.“ То морате потврдити уношењем лозинке поново.

Бадоо

Многи људи нису никада чули за Бадоо. Када размислите о тој изјави, може бити застрашујуће схватити колико дете користи то што родитељ можда ништа не зна. Истине је вероватно много.

Продавница апликација нуди преко милијарду апликација за паметне телефоне. Већина ових доступних апликација су безопасне и чак корисне, укључујући музичке апликације и апликације за јавни превоз. Међутим, мала мањина ових апликација повезује дјецу са потенцијално штетним веб локацијама на друштвеним медијима.

Бадоо је једна од ових врста апликација. Није увек прикладно директно рећи свом детету да не користи одређене апликације, али ова веб локација уопште не треба да представља ваше дете. То је сајт за упознавање.

Није нужно штетно, али сајт је дизајниран за одрасле и одрасле особе који га примарно користе. Деци не би требало бити дозвољено тамо где одрасли покушавају да упознају друге одрасле. Неки људи би помислили да би допуштање детету да користи Бадоо било слично као и слање детета у бар да упозна нове пријатеље.

Бадоо је очигледан по ограничењу за особе млађе од 18 година, јер је место сусрета одраслих. Међутим, одлучно и интелигентно дете ово ограничење може игнорисати или заобићи. Имајући то у виду, од кључне је важности да знате локацију како бисте могли да чувате своје дете.

Заштита вашег детета на Бадоо-у

Први корак у заштити ваше приватности док сте на Бадоо-у јесте разумевање сајта за одрасле. Иако се на веб страници Бадоо-а јасно наводи да је то случај за оне старије од 18 година, дете може лагати о својим годинама и још увек отворити налог.

Такође бисте требали бити свјесни да други могу креирати лажне налоге како би затражили непримјерене слике или украли личне податке. Такође бисте требали схватити да све информације које се дијеле на Бадоо-у могу се дијелити јавно. Ова чињеница важи за различите веб локације, тако да ваше дете треба знати да никада не дели личне податке са странцима.

Ако желите да избришете налог, можете да се пријавите, идите на подешавања, а затим кликните на брисање налога. Ако желите искључити услуге локације у Бадоо апликацији, можете се пријавити, отићи на профил, затим кликните ријеч ‘приватност’, а затим кликните ‘прикажи даљину.’

Бадоо-ови услови јасно наводе да су свјесни да је малољетник створио рачун, па ће избрисати податке о профилу с Бадоо-а. Овај уговор вам омогућава да пошаљете поруку Бадоо-у на страници за повратне информације и они ће уклонити малољетников рачун.

Ова страница за повратне информације може се пронаћи на хттпс://бадоо.цом/хелп/репорт-ундераге.пхтмл. Све горе наведене информације помажу да ваше дете буде сигурно, али Бадоо је веб локација за одрасле и није примерена за децу млађу од 18 година..

Фејсбук

Од свих доступних апликација, може се тврдити да је Фацебоок најчешће коришћена апликација. Подаци наведени у даљем тексту разликују се од горе представљених података јер се углавном не односе на дјецу.

Без обзира на то, ове информације су вам потребне ако желите да заштитите своју децу. Ови подаци могу бити корисни чак и онима који немају децу јер Фацебоок има много опасности и морате знати како да се заштитите.

Једна сјајна ствар Фацебоока је та што вам омогућава да се заштитите од широког спектра опасности попут прикупљања података и крађе идентитета. Међутим, морате променити подразумевана подешавања да бисте заштитили вас и вашу децу.

Заштита вашег детета на Фацебооку

Први корак је провера основних поставки. Пријавите се у апликацију и кликните падајућу мркву која се налази у горњем десном углу, а затим кликните на подешавања. Одавде можете проверити поставке приватности и безбедности.

Да бисте променили подешавања приватности, изаберите „приватност“, а затим притисните дугме за уређивање поред „ко може видети ваше будуће постове?“. Након што одаберете овај одељак, можете одабрати који ће пријатељи моћи да виде ваше постове. Можете чак и да заштитите претходна ажурирања статуса тако што ћете одабрати „ограничити ко може да види претходне постове“, а затим кликнете „ограничи претходне поруке“.

Можете да промените безбедносна подешавања тако што ћете изабрати „безбедност“, а затим кликните на „Уреди поред“ да бисте добили обавештења о непризнатим подацима за пријаву. “У овом пољу можете одабрати како вас Фацебоок обавештава о неправилним активностима.

Ако имате забринутости да би неко могао да приступи налогу, можете да изаберете „користи се двофакторска аутентификација.“ Након што изаберете ово дугме, кликните плаво дугме „започети“ и следите упутства дата на екрану.

Различите друге опције безбедности и заштите могу се наћи у оквиру подешавања. Једна корисна алатка налази се испод картице која каже „Власништво и контрола над рачуном.“ Када кликнете на ово подручје, можете да деактивирате или обришете налог.

Ако желите да привремено онемогућите свој налог, изаберите Деактивирај. Ако ћете трајно избрисати свој налог, изаберите Избриши налог.

Неке друге омиљене апликације о којима као родитељ морате знати:

Бумбле – Ова апликација је слична Тиндер-у, али захтијева од жене да направи први потез. Речено је да деца користе Бумбле за стварање лажних рачуна тако што су лажирали своје године.

Ливе.ме- Ова апликација за видео пријенос уживо користи геолокацију за дијељење видео записа. Овај поступак омогућава корисницима да лоцирају тачну локацију емисије. Могуће је и зарадити новчиће за плаћање фотографија детета.

Калкулатор% – Изгледа као апликација за калкулатор, али је тајно место за скривање фотографија, датотека, видео записа и историје прегледача.

Холла – Будући да је самопроглашена апликација за видео цхат, Холла омогућава деци приступ људима широм света. Рецензенти ове апликације тврде да су се сукобљавали са расним траговима, експлицитним садржајем и другим штетним стварима.

Шапат – Помоћу ове апликације за друштвене мреже ваше дете се подстиче да дели тајне са странцима. Такође корисничку локацију чини доступном и другима.

Вруће или не. Основни циљ ове апликације је омогућити људима да се прикаче. Подстиче се да људи оцењују профил других, траже људе у локалном крају и разговарају са странцима.

Омегле – Ова апликација је бесплатна веб локација за онлајн ћаскање која подстиче ваше дете да анонимно разговара са другима, укључујући туђе.

Жуто – У својој атмосфери која наликује Тиндер-у, Жута је дизајнирана тако да омогућава тинејџерима да флертују једно са другим.

Снимање књиге – Снимање књиге негде су тинејџери који објављују анонимне гласине. Те се гласине објављују кроз фотографије, видео записе, аудио записе и текстове.

Висхбоне – Ова апликација охрабрује децу да упоређују другу децу једни са другима. Такође омогућава деци да оцењују једни друге користећи скали.

Инстаграм – Инстаграм је најкоришћенија апликација за креирање лажног налога за скривање садржаја. Слање порука на Инстаграму такође је популарно јер се поруке бришу када дете напусти разговор.

Специфичне информације о држави

Иако се интернету може приступити широм света, свака земља, локалитет и провинција могу бити веома различити. Састављено у даљем тексту вриједне су информације за неке земље од посебног интереса.

Аустралија

Аустралија је изузетно повезана земља због које је тешко чувати децу безбедном док су на мрежи.

Преглед

Мицрософт је изабрао Аустралију као место за лансирање нове серије таблета у свим другим земљама света. Један од главних разлога овог избора била је чињеница да Аустралија већ користи више таблета по глави становника него готово било која друга држава.

Друга занимљива чињеница је да се процењује да преко 29% домаћинстава у Аустралији приступа свету широм света путем таблета. Такође се предлаже да Аустралци сваки дан користе сат времена дуже од колега у Сједињеним Државама и Великој Британији..

Употреба радне површине у Аустралији и даље опада, док је приступ интернету путем паметног телефона повећан за преко 20%. Зашто давати све те статистике? Они показују аспект преносивости колико корисника користи веб.

Не тако давно, рачунар би био смештен у некој централној тачки куће. Разни чланови породице би делили овај рачунар. Такође би било лакше контролисати могућност ограничавања приступа или садржаја деци.

Ових дана је готово нестало. У Аустралији се сугерише да око 35% деце има мобилни телефон. Дјеца до 8 година свакодневно имају приступ или носе паметни телефон. Број деце која поседују паметне телефоне удвостручио се од 2007. године.

До тренутка кад су та деца тинејџери, постаће међу 94% 16 до 17 година који имају мобилне телефоне.

Водич

У Аустралији се процењује да 85% родитеља инсталира безбедносни софтвер на преносне рачунаре своје деце. Међутим, отприлике 22% родитеља инсталира сличан софтвер на паметне телефоне своје дјеце. Када је у питању безбедност на мрежи, родитељи морају да користе исти тип размишљања за паметне телефоне као и за друге интернет уређаје.

Различите цибер импликације морају се узети у обзир приликом давања детета паметном телефону. Одличан циљ је успоставити скуп правила која се тичу употребе паметног телефона. Ова правила требају бити праћена образовањем о опасностима употребе одређених апликација и интернета.

Ресурси-Аустралија

 • Невс.цом.ау – Овај чланак је одличан извор информација о употреби паметних телефона међу аустралијском децом.
 • Прво истраживање у Аустралији – феноменална студија коју је спровела Тхе Воркс која открива различите промене у навикама друштвених мрежа.
 • Старост – ово писање објашњава резултате студије коју је урадио Офцом и која упоређује комуникацију 16 земаља са Уједињеним Краљевством.
 • Канцеларија повереника за е-безбедност – Ова веб локација је препуна ресурса који обезбеђују сигурна и позитивна искуства на мрежи.
 • Останите паметни на мрежи – Ова веб страница пружа аустралијским грађанима везе до тренутних претњи на мрежи и савете како да одговоре на те претње.
 • Аустралиа.гов.ау– Влада нуди широк избор ресурса за заштиту вашег детета на мрежи.

Америка

Сједињене Државе су подједнако повезане као и било која друга веома насељена подручја на овој листи.

Коришћење Интернета

Схаред Хопе Интернатионал провео је истраживање које је обухватило мишљења 825 одраслих и деце од 7 до 16 година. Ово истраживање је показало да један од осам родитеља пушта своју децу млађу од две године да приступају интернету, док само један од 10 родитеља није дозволио својој деци приступ интернету све док нису били старији од 10 година..

Преко 71% ових родитеља такође је изјавило да одустаје од надзора коришћења интернета када дете напуни 14 година. У Сједињеним Државама 72% случајева нестале деце који су започели путем интернета усмерено је на децу млађу од 15 година..

Тајна употреба

Многи родитељи имају добре намере и учешће, али Кидсафе фондација пружа детаље да 32% тинејџера још увек може сакрити или избрисати историју прегледавања. Још 16% тинејџера је отворило профиле на друштвеним мрежама или е-пошту без знања родитеља.

Много пута када деца отварају те тајне рачуне, лажу о својим годинама, што привлаче пажњу старијих малишана и одраслих.

Сексуална пажња

Према Националном центру за несталу и искоришћену децу, 15% од 10 до 17 година затражило је сексуални садржај на мрежи. Власти су уклониле више од 90 000 сексуалних предатора са различитих локација.

Већина ових сајтова су сајтови за друштвене мреже. Када су истраживали како су сексуални преступници пронашли своје жртве тачну локацију. 26% је пронашло ово подручје користећи нечије постове на друштвеним медијима. Шерифово одељење у Санта Клари, Калифорнија, каже да се стопа наплате сваког месеца повећава 1000%.

Јавне информације

У САД-у је откривено да је само 62% тинејџера свој Фацебоок профил поставило приватним. Огромних 17% тинејџера има све информације постављене у јавност. Ово подешавање омогућава свима да виде све објаве, податке за контакт и локацију.

Ресурси – Сједињене Државе

 • Жична сигурност – Ова веб локација је прва група за безбедност, помоћ и образовање.
 • НетСмартз – Овај сајт представља Цлицки и Интернет Оутлавс који траже од вашег детета да им се придружи за забавне и едукативне игре.
 • Анђели за тинејџере – од 13 до 18 година који су посебно обучени за интернетске волонтере о приватности, сигурности и сигурности за вођење ове странице.
 • Компанија Валт Диснеи – Валт Диснеи створио је ову страницу како би помогао родитељима да разговарају са својом дјецом о коришћењу и сигурности на мрежи.

Канада

Канада је слична другим земљама на овој листи када је у питању претња са којом се суочавају њихова деца.

Снапцхат

Снапцхат апликација може бити означена као најпопуларнија апликација коју деца данас користе. 50% свих 16 до 19 година широм света користи Снапцхат месечно док га само 40% канадских тинејџера користи. Ове статистике чине Снапцхат популарнијим од Фацебоока Мессенгер и ВхатсАпп.

Употреба паметних телефона

АВГ је спровео анкету позивајући родитеље из различитих земаља, укључујући Канаду, да одговоре на питања о употреби паметних телефона међу децом. Открили су неке занимљиве чињенице. Многа деца знају како да користе паметни телефон пре него што пишу. 89% деце између 6 и 9 година активно је на мрежи.

Приступ интернету

Канадски МедиаСмартс обавио је истраживање које је открило да 99% све деце у школској доби има интернетски приступ ван школе. 40% ових студената спава са својим мобилним телефонима. 35% од 9 до 16 година користи паметне телефоне како би приступило интернету, док остали користе таблете и лаптопе.

Профили на мрежи

У старосној групи од 15 до 16 година, 90% студената каже да има бар један профил на друштвеним медијима. У старосној групи од 11 до 12 година, 40% каже да јесте. Ова чињеница је шокантна с обзиром на старосну ограничење од 13 за већину друштвених мрежа.

Опасности

Скоро половина свих канадских тинејџера видела је неки облик сексуалне слике у последњих годину дана. Скоро 35% канадских девојака изражава да су наишле на неку врсту штетног или мржње садржаја.

Родитељски неуспех

Највећа грешка коју родитељи чине је инсталирање сигурносног софтвера на лаптопове, али не успевају да успоставе неку врсту заштите на паметном телефону своје деце.

Ресурси-Канада

 • Канадски центар за заштиту деце Инц – Одличан извор за учење о безбедности на интернету и како да заштитите своје дете.
 • Влада Канаде – Ова веб страница вам помаже да одаберете одговарајући мобител.
 • Краљевска канадска полиција – монтирана полиција пружа неке занимљиве чињенице о безбедности на мрежи и злостављању путем интернета.
 • Глобалне вести – На овој вести налази се чланак о канадској омладини и интернету.
 • ЛИФЕ – Овај чланак говори о студији која је показала деци да уче да користе паметне телефоне пре писања.
 • Канадско веће за безбедност – Ова листа може вам помоћи да успоставите онлајн безбедносна правила за своју децу.

Ирска

Дјеца у Ирској су добро повезана баш као и већина напредних економија.

Социјална мрежа

Као и у Канади, Снапцхат користи 40% ирских тинејџера што га чини популарнијим од Фацебоока и ВхатсАпп-а. Кик Мессенгер је још једна популарна апликација у Ирској. Популарност ове апликације вероватно долази од могућности анонимног слања порука.

Још једна упитна апликација, популарна у Ирској у Аск.фм. Ова апликација омогућава корисницима да користе формат питања и одговора и повезана је са насилничким проблемима и самоубиствима у различитим земљама.

Деца која приступају интернету

Ирска је учествовала у студији коју је наручила Европска комисија под називом Нет Цхилдрен Го Мобиле. Ова студија је обухватила укупно седам европских дестинација. У Ирској, ова студија је открила да 35% од 9 до 16 година користи паметне телефоне, 29% користи лаптоп, а 27% користи таблет рачунаре за приступ интернету.

Такође је утврђено да се 60% коришћења интернета догодило код куће, али је 46% ових ученика приступило интернету само из спаваће собе без надзора. Ови статистички подаци сугерирају да многа дјеца приступају интернету без стандардног родитељског надзора.

Као и у Канади, 90% Ирска од 15 до 16 година има профил друштвених медија, а 40% старијих од 11 до 12 година такође.

Употреба паметних телефона

Уз опасности повезане са паметним телефонима и немогућност надзора у сваком тренутку, можда би било препоручљиво деци млађој од 13 година дати основни мобител..

Ресурси – Ирска

 • Нет Цхилдрен Го Мобиле – Ова веб локација је службена страница студије Европске комисије.
 • Хотлине.ие – Савјети за сигурност овог веб мјеста и разне друге корисне информације о интернету.
 • Вебвисе.ие-Ова веб страница нуди бесплатне информације, савете и едукације о безбедности на Интернету.
 • Министарство правде и једнакости – На овој веб страници налази се подела власти која процесуира цибер криминал.

Нови Зеланд

Иако је Нови Зеланд физички изолиран, домороци су и даље подједнако повезани као и било која друга напредна економија.

Социјална мрежа

На Новом Зеланду око 50% старијих од 16 до 19 година користи Снапцхат. Недавно је новозеландска саобраћајна агенција Снапцхат сматрала изузетно корисним када су циљали на кориснике дрога због опасности везаних за вожњу током коришћења дроге.

Уз овај ниво употребе, отворен је и позитиван разговор са децом о веб локацијама као што су Снапцхат, Кик Мессенгер, Аск.фм, итд. Ваша деца морају разумети опасности повезане са овим типовима веб локација.

Приступ Интернету

70% деце на Новом Зеланду повезано је између 6 и 9 година. 2000. године 22% становништва Новог Зеланда било је на мрежи. Овај број се до 2012. повећао на 86%. 80% од 15 до 16 година и 40% од 11 до 12 година има профил друштвених медија.

Опасност паметних телефона

Око 35% од 9 до 16 година користи паметни телефон како би приступило интернету. Осталих 65% углавном користи лаптопе и таблете, а не радну површину. Истим информацијама можете да приступите на паметном телефону као и таблету или лаптопу, али на паметним телефонима постоји много мање сигурносног софтвера у поређењу са лаптопима и таблетима.

Ресурси – Нови Зеланд

 • Статистика Нови Зеланд – Овај чланак истражује студију о употреби Интернета на Новом Зеланду.
 • Новозеландска полиција – Новозеландска полиција нуди неколико савета који ће вам помоћи да ваше дете буде безбедно на мрежи.
 • Породице кивија – одличан чланак о безбедности на интернету.
 • Интернет Ворлд Статс – Састављена листа чињеница о коришћењу Интернета на Новом Зеланду.

Рачунало прилагођено деци

Ако желите да учите о свету, комуницирате са другима и добро се забавите, испробајте Интернет. Мрежа широм света постала је витални део живота када су у питању рад и истраживање. Те чињенице чине да родитељи потичу своју децу да науче како користити интернет.

Слично као у стварном свету, Интернет може бити пун небезбедних, беспомоћних и несигурних ликова и ситуација. Насилна слика и експлицитни сексуални садржај само су два примера врста предмета којима деца не би требало да имају приступ.

Већину времена можете заштитити своје дете од стварног света. Међутим, застрашујуће је то што је за разлику од стварног света, Интернет удаљен само неколико кликова од вашег детета. Ова чињеница значи да родитељи морају пажљиво обликовати искуства која деца имају на мрежи. Важно је имати на уму да морате бринути више од само филтрирања садржаја.

Интернет искуство прилагођено деци

Када покушавате да осигурате да дете има искуство интернета прилагођеног детету, требало би да следите мноштво различитих циљева. Ови циљеви се могу поделити на позитивне и негативне циљеве. Негативни су центри око предмета које треба блокирати, цензурисати или филтрирати, а позитивни циљеви су центрирани око ставки како би их подржали, охрабрили или промовисали.

Неки негативни циљеви укључују:

 • Цензурирање секса, насиља и другог садржаја који је приговорио
 • Заштита вашег детета од одраслих предатора
 • Штитите своје дете од вршњачког понашања од вршњака
 • Онемогућавање куповине путем апликације и други начини трошења новца на мрежи
 • Заустављање вашег детета од уклањања рачунарске сигурности

Неки позитивни циљеви укључују:

 • Промовисање образовања и учења
 • Подстицање и подржавање здравих пријатељских веза на мрежи
 • Помажући својој деци да течно и пријатно користе технологију

Скочи преко висећих технологија

Када је у питању технологија, родитељи су знали да кажу неке занимљиве ствари, укључујући:

“Ја знам мање о технологији него моје дете.”

„Моја седмогодишњакиња ме научила како да користим интернет.“

„Деца су изузетно паметна у вези са рачунаром, јер су стално на њима.“

Ако прочитате између редова ове изреке, можда схватите да питање (страх) вреба. Понекад се изговори овај страх, али други пут родитељ то задржава код себе:

„Могу ли заштитити своје дете док је на мрежи? Дете зна више од мене! Може да обилази све филтере које ставим на интернет. Зашто се уопште гњавити? Шта може да се уради?”

Такав став може бити поражен и беспомоћан, али може бити и опасан. Добра ствар је што су те идеје грађене на погрешним претпоставкама.

Да ли су деца заиста паметнија у погледу технологије?

Одговор на ово питање је можда. Нека деца су сјајна, а када се та врста деце укључи у технологију или рачунаре, то може бити изузетак када је дете заправо паметније од родитеља у погледу технологије. Међутим, вероватно је тачно да већина данашње деце не одраста у рачунарске науке или програмере.

Ово веровање вероватно потиче из чињенице да је већина деце течно у употреби рачунара и технологије, али та чињеница не значи да је дете потпуно разумело како ти рачунари и технологија раде.

Када сваки дан користите нешто, може се чинити да сте стручњак за ту робу. Возите аутомобил, отворите фрижидер и откључате улазна врата вероватно сваког дана.

Имате ли дубоко разумевање како раде закључавање аутомобила, фрижидера или врата? Ако би се неки од тих предмета покварио, да ли бисте то могли да поправите? Ваше дете може имати исте одговоре на ова питања о технологији и рачунарима.

Могућа је ненадмашна сигурност

Надамо се да ће ове изјаве родитеље схватити да чак и ако је дете заиста одлично са технологијом, ипак можете да створите сигурно окружење на мрежи које дете не може заобићи. Такође је могуће обезбедити сигурно окружење за изузетно светлу и образовану децу.

Ослобађање од родитељског вешања

Многи родитељи још увек имају вешање када је у питању безбедност деце на мрежи, чак и након што смисле технологију. Разни родитељи се и даље осећају безнадно и да ће приступ штетном садржају доћи до детета без обзира, али ова је изјава потпуно погрешна.

Има везе

Пролазите кроз све проблеме како бисте обезбедили безбедно окружење на мрежи, али ваше дете и даље гледа прљаве филмове у кући пријатеља, игра насилну видео игру, разговара са непознатим особама, итд. И даље то вреди, и то има везе!

Један од највећих разлога који је то битан је пример који постављате. Дјетету јасно дајете до знања шта је, а шта није прикладно.

Други разлог је тај што је виђање или посећивање штетних садржаја с времена на време потпуно другачије од свакодневног позивања опасних материја у ваш дом. Приступ овој врсти информација може постати навика или чак зависност.

Сви учествују у нездравим понашањима, као што су једење лоше хране и конзумирање превише алкохола. Ова понашања постају опасна само кад се нормализују као прихватљива понашања.

То може бити готово немогуће спречити да се дете укључи у неко нездраво понашање. Међутим, можете га избећи да постане редован део свакодневног живота вашег детета.

Промовисање употребе рачунара прилагођеног детету

С неколико једноставних корака можете промовисати добро и сигурно коришћење рачунара без превеликих потешкоћа.

Сигурно окружење рачунара

Први корак је побољшање сигурног рачунарског окружења. Једна апликација или програм за филтрирање садржаја није довољна. Морате уклонити административни приступ свом детету ако желите да спречите његово дете да истински заобиђе родитељски надзор.

Са свим значајним рачунарским системима данас (Мац, Линук и Виндовс), можете поставити посебног корисника. Можете да поставите две пријаве. Један ће бити појединачни корисник, а други администраторски налог. Администраторски налог ће бити заштићен лозинком. Молимо вас да не запишете лозинку јер ће је ваше дете пронаћи.

Док ваше дете користи кориснички рачун, он или она не могу инсталирати нове апликације без вашег одобрења. Овај поступак такође неће дозволити апликације које ће заобићи родитељски надзор и било какве филтере садржаја. Такође је могуће контролисати садржај за паметне телефоне.

Испод су неке везе на којима ћете пронаћи упутства за подешавање посебног дечијег налога:

 • Виндовс 10
 • Цхромебоок
 • МАЦ ОСКС
 • Линук
 • Смартпхоне

Интернет прегледавање детета

Следећи одељак садржи неке појединачне прегледаче направљене да помогну деци у безбедности. Популарни додаци за прегледаче су такође укључени у овај одељак. На крају ће се расправљати о прегледачима дизајнираним за децу са посебним потребама.

Кид-прегледачи

Одређени прегледач који садржи забавно интерфејс у ​​облику цртаног филма треба да се користи деци млађој од 8 година. Овај интерфејс ће омогућити приступ само садржају који одговара старости.

Зоодлес и Кидоз су два посебна претраживача која могу бити од користи, али морате бити опрезни. Понекад су неке ствари означене образовним, али нису добре за ваше дете. Ако вашем детету није дозвољено да чита цртане филмове цео дан, онда му не би требало бити дозвољено да читави дан игра на рачунару.

Мониторинг и филтрирање

Како деца остаре, вероватно ће прећи на прегледаче попут Цхроме или Фирефок. Већина дванаестогодишњака не жели претраживач који личи на цртић. У овом узрасту, тинејџери и тинејџери требају стварно рачунарско искуство. То је такође време када ће почети активно тражити ствари које најбоље избегавају.

Програм филтрирања садржаја следећи је корак за ову старосну групу. Неке уобичајене опције укључују:

 • ОпенДНС – Овај програм за филтрирање садржаја користи разне компаније за филтрирање садржаја запослених. Невероватно је лако подесити га на било који рачунар или лаптоп.
 • НетНанни– Овај систем је вероватно најпопуларнији филтер код куће. У послу су од 1996. године и имају одличне критике.
 • Кс3Ватцх – Овај се филтер користи посебно за заштиту од порнографије. Првобитно је створен као начин да се помогне одраслима да преброде зависност од порнографије.
 • К9– Овај филтер је један од најпопуларнијих филтера који користе школе. То је бесплатни софтвер који не само да филтрира, већ пружа родитељску контролу.

Посебне потребе

Широк спектар деце има посебне потребе које их ограничавају у могућностима да се укључе у продуктивно искуство на мрежи. Неки корисни алати који ће помоћи да интернет постане привлачније место за децу са посебним потребама укључују:

 • Опен Дислекиц – Овај додатак за Цхроме мења садржај странице у фонт дизајниран за дислексију. Опен Дислекиц је слободан за личну, пословну или образовну употребу.
 • Дислите – Овај додатак је сличан Опен Дислекиц-у, али нуди шири избор фонтова. Компанија наплаћује употребу овог додатка.
 • ВеббИЕ – Овај претраживач је креиран за слепе и слабовиде. Дизајниран је за рад са предметима као што су читачи екрана и софтвер за текст и говор.

Након што истражите све опасности на Интернету, на крају, морате се сјетити да је интернет у цјелини позитивна ствар за вашу дјецу. Може обогатити живот вашег детета на начин што ништа друго не може. Ипак, увек их морате сигурно чувати. Надамо се да ће вам овај водич помоћи да добијете алат како бисте могли да заштитите своје дете док отварате линије комуникације.

Ажурирано 19. априла 2020

Здраво, ја сам Лудовиц. Направила сам ову страницу као потрошачки ресурс како бих помогла колегама Канађанима да боље схвате променљиви свет сајбер-безбедности. Прије стварања овог ресурса видио сам два основна проблема са индустријом приватности потрошача. Прво, образовање – већина људи не схвата важност сопствених података. Друго, злогласне маркетиншке праксе – постоји широк спектар самопроглашених безбедносних решења која не раде ништа друго него посредовање корисничких података без пристанка.

Пошаљите коментар Откажи одговор

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

Коментирај

Име *

Емаил *

Веб сајт

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me