Водич за ИПв6 наспрам ИПв4: основна поређења

Ако нисте техно-геек, вероватно нисте прославили 8. јуна 2011. Тај повољан датум био је Светски дан ИПв6. То вероватно није обележено црвено у календару, а вероватно нисте ни знали да се то догађа.


Већина људи не зна шта је ИПв6 или чак шта је његов претходник, ИПв4. Реалност је да су обје ове ствари утичу на живот свих јер су они велики део шта Интернет чини функционалним.

Шта је ИПв4?

Ипв4 адресаИнтернет Протоцол верзија 4, или ИПв4, како се уобичајено назива, је технологија која омогућава уређајима да се повежу на Интернет. Ова четврта верзија Интернет протокола постоји од 1983. године и добро нам се служи. ИПв4 још увек делује и и даље напаја већину Интернета.

То се постиже путем ИП адресе коју имају сви уређаји повезани на Интернет. Десктоп рачунари, лаптопи, таблети, паметни телефони, играће конзоле, фрижидери и други дигитални прибор свима могу бити додељени ИП адресе. Кад год тај уређај повезан са Интернетом изађе на веб да би нешто потражио, повезује се са другим уређајем који има ИП адресу.

ИП адресе су како људи могу доћи до места на којем желе да иду на интернет.

32-битне адресе

Сваки уређај који подржава ИПв4 има 32-битну ИП адресу. Типичан пример може изгледати као 191.148.205.315 или 99.48.227.227. Овај систем садржи око 4,3 милиона адреса.

Чини се да је то значајан број, и јесте.

Без обзира на то, ИПв4 понестаје доступних адреса.

Тај се недостатак делимично може приписати чињеници да тако невероватан број уређаја сада има везу са Интернетом. Свако домаћинство са широкопојасном претплатом, сваки паметни телефон и сваком рачунару је потребна ИП адреса. Значајнији уређаји и аутомобили су сада способни за интернет.

како функционише ип адреса

То није једини фактор који објашњава недостатак ИПв4 адреса. Многе компаније поседују хиљаде или чак милионе ИПв4 адреса. Током осамдесетих година прошлог века постојала је раширена пракса додељивања милиона ИП адреса великим организацијама.

Често им је додељено далеко више адреса него што су их икада могли користити.

Последица је да постоје милиони у власништву, али неискоришћене ИПв4 адресе тамо су то трошим. Последњих година је дошло до покрета чији је циљ враћање ових ИП адреса, али долазак ИПв6 чини овај напор разумно застарелим..

Шта је ИПв6?

Као и ИПв4, Интернет Протоцол верзија 6 постоји већ неколико година. Рад на њеном стварању завршио се 1998. године, али прелазак са ИПв4 на ИПв6 догодио се с леденом спорошћу. Званично лансирање ИПв6 било је 2011. године са Светским даном ИПв6. Од тада, Интернет власти напорно раде на примјени новог система.

ипв6 објаснио

128-битне ИП адресе

Док је ИПв4 користио 32-битне ИП адресе, новији Интернет протокол користи 128-битне адресе. Уместо јаких 4,3 милијарде ИП адреса, ИПв6 нуди 3,4 Кс 10 до 38. снаге или 340 ундециллион адреса.

То је огроман број. Уобичајена 128-битна ИП адреса може изгледати овако:

2001: 0дб8: 85а3: 0000: 0000: 8а2е: 0370: 7334

То је далеко дужа и сложенија адреса него што смо је имали у систему ИПв4. Ова сложеност не значи само то ускоро нам неће понестати ИП адреса али и да сваки уређај сада има потенцијал да има јединствену ИП адресу.

Јединствена ИП адреса за сваки уређај

Под ИПв4 системом, није сваки уређај повезан са Интернетом имао јединствену адресу. Уместо тога, рутерима је додељена једна адреса. Појединачни уређаји који имају везу са Интернетом путем ових рутера не морају нужно имати јединствену ИП адресу. Рутер прима захтеве за податке који се одатле шаљу на ИП адресу примаоца.

Чини се да не би требало радити.

Уосталом, ако је ваша кућна адреса идентична кућној адреси неког другог, не бисте ли увек били на крају са њиховом поштом и обрнуто?

Систем је функционирао због нечега што се зове Превођење мрежних адреса или НАТ.

приватни вс јавни ип

НАТ је корисна јер омогућава мрежном уређају попут фиревалл-а да додијели јавну адресу рачунару или чак цијелој групи њих који дјелују унутар приватне мреже. НАТ су користиле организације да ограниче колико отворених ИП адреса је у функцији.

Ова врста употребе важна је са становишта економије и сигурности. Тхе упсхот је ли то НАТ функционише као агент између јавни Интернет и приватна мрежа.како функционира нат

Вероватно га тренутно користите.

нажалост, НАТ има недостатке. Не пружа никакву додатну сигурност, па чак може учинити и неке протоколе неспособнима да заштите одређене уређаје. НАТ такође мора користити неки од ресурса вашег уређаја да функционишу, што би могло бити штетно.

Са ИПв6, нема потребе за НАТ, јер постоји толико ИП адреса које су доступне под ИПв6. Системи који раде са ИПв6 могу имати јединствену ИП адресу за сваки уређај, тако да постоји нема потребе за радом преко рутера.

Друге предности ИПв6

ИПв6 је ефикаснији него ИПв4. Заглавља пакета података су поједностављена, а функција усмјеравања је далеко поједностављена. Такође постоји већа подршка за пеер-то-пеер умрежавање.предности ипв6

Међутим, већина рангираних корисника интернета неће видети огромне резултате скок напријед у функционалности са преласком на ИПв6. То је зато што се већина промена дешава иза сцене и полако.

Запамтите, већина интернета и даље функционише у систему ИПв4. Промјена ИПв6 је поступна. Како више уређаја и више Интернета прелази на нови протокол, видјет ћете ефикаснији пријенос података, иако ће се то дешавати постепено.

Где стоји сада ИПв6

ипв64 корисника по земљамаМогли бисте очекивати да ће технологија која је финализирана 1998. године застарјети, али стварност ИПв6 је то је то тек почиње. Само незнатан део Интернета прошао је конверзију у ИПв6 функционалност.

Од маја 2017. године, постојало је само 37 земаља широм света којима је више од пет процената њиховог веб промета прошло путем ИПв6. Седам држава имало је 15 процената свог веб промета путем ИПв6.

Ако ИПв6 представља технолошки скок напријед, зашто се он широко не примјењује? Кратки одговор је да то кошта много новца.

За конверзију је потребан нови хардверски и серверски софтвер.

Такође је вредно приметити да постоји нема повратне компатибилности са ИПв4. Веб страница која жели добродошлицу људима који користе или ИПв4 или ИПв6 треба имати двије верзије, по један за сваки протокол.

Без обзира на то, ИПв6 добија све већу популарност. Већина нових рутера и оперативних система који су данас доступни нуди подршку и компатибилност за ИПв6. Неки од најпопуларнијих и широко коришћених добављача интернетских услуга на сличан начин распоређују одређени опсег ИПв6 функционалности.

Прављење прекидача

Да ли је време да почнете да користите ИПв6?

Може бити да већ јесте, мада је то релативно мало вероватно. Ако ваш ИСП нуди ИПв6, онда је добра идеја да га користите.

Ако нисте сигурни да ли већ користите ИПв6 или не, посетите ввв.тест-ипв6.цом да бисте то сазнали. Они који тренутно користе ИПв4 видеће екран који изгледа овако:

ипв6 тест повезивања

Ако видите овај екран и желите да покушате да укључите ИПв6 могућности, ваша способност да то учините зависиће и од рутера и од вашег ИСП-а..

У свој омиљени претраживач унесите кључне речи „[произвођач рутера] ипв6 [ваш ИСП].“ Такође може бити препоручљиво надоградити на ДД-ВРТ за фирмвер вашег рутера. Ова промена би требало да учини прелаз мање компликовано.

Приступање веб локацијама ИПв6

Веб локацијама ИПв6 можете приступити кроз два различита механизма. Први од њих је механизам транзиције. Тренутно је најпопуларнији од тога је 6то4. Ова технологија обухвата ИПв6 податке са ИПв4 комуникацијом тако да можете видети новије верзије веб локација са старијим протоколом.

Други механизам укључује изворну везу. Ова врста везе омогућава вам да заобиђете прелаз како бисте могли да се потпуно пребаците на ИПв6. Изаберите изворни ИПв6 ако вам усмјеривач даје ову опцију.

Коришћење ВПН-ова са ИПв6

Многи ВПН-ови још нису спремни за обраду ИПв6 промета. Овај недостатак значи то постоји опасност да ће сваки ИПв6 саобраћај бити преусмерен преко вашег ИСП-а уместо вашег ВПН-а, остављајући вас изложеним. Ако сте икада чули за цурење ИПв6, то је био предмет расправе.

онеспособити ИПв6

Пре него што одаберете ВПН, обавезно прочитајте ВПН прегледе да бисте видели који провајдери нуде заштиту од протицања ИПв6 као и оне који пружају подршку за ИПв6 саобраћај. Неколико најбољих приватних канала у Канади које имају заштиту од пропуштања ИПв6 Сурфсхарк и НордВПН.

Алтернативно, неке од најбољих ВПН услуга могу препоручити да не користите ИПв6 ако желите да будете потпуно заштићени и приватни. Овај захтев је можда потпуно разуман, поготово јер ИПв6 тренутно није широко доступан. То можете очекивати више ВПН-ова ће у будућности постати ИПв6 компатибилни.

Извори:

  • хттпс://сеарцхнетворкинг.тецхтаргет.цом/дефинитион/ИПв6-Интернет-Протоцол-Версион-6 
  • хттпс://ввв.вебопедиа.цом/ДидИоуКнов/Интернет/ипв6_ипв4_дифференце.хтмл
  • хттпс://ввв.ипв6.цом/генерал/ипв6-тхе-нект-генератион-интернет/
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me