ВПН протоколи – различите врсте упоређивања

Како све више Канађана разуме потребу за заштитом приватности и безбедности на мрежи путем ВПН-а, они постају софистициранији у погледу карактеристика које траже угледни ВПН..


Ризик од крађе података и крађе идентитета, што јесте у порасту, показује потребу за ВПН-ом.

Број жртава крађе идентитета и количина украдене

Једна од најкритичнијих карактеристика коју има смисла размотрити су протоколи које ВПН провајдер ставља на располагање корисницима.

Шта су ВПН протоколи? Већина људи који су нови у тој идеји сматрају да је ово невероватно технички израз који може имати мало утицаја на њихово искуство прегледавања. Реалност је да протокол који користи ваш ВПН може направити значајна разлика колико сте заиста сигурни и сигурни када сте на мрежи.

Погледајмо ближе шта су ВПН протоколи и како утичу на ваше искуство на мрежи. Затим ћемо истражити најчешће протоколе који су данас доступни како бисте могли донети мудру одлуку.

Шта су ВПН протоколи?

ВПН у основи успоставља тунел између рачунара и интернета. Унутар овог тунела заштићени сте од цурења ДНС-а. Ваша права ИП адреса је у потпуности заштићена; ВПН тунел га маскира са ИП адресом сервера, што вас у ствари чини невидљивима. Чини се да изгледате као да претражујете са локације која није стварна локација.

Доступно је неколико метода за успостављање ВПН тунела. Неки од њих постоје већ дужи низ година и више се не сматрају нарочито безбедним. Остале су сасвим нове и нуде апсолутно најбољу доступну сигурност.

како-а-впн-функционише

Када се пријавите путем ВПН-а, можда ће вам се понудити бројни ВПН протоколи за избор. Како можете знати да ли је један од њих старији протокол са мање робусним безбедносним функцијама? Још важније је како препознати ону која ће вам пружити апсолутно најбољу заштиту без обзира на то што радите на мрежи?

Већина ВПН провајдера нуди избор између ППТП, ССТП, Л2ТП / ИПСец, ВиреГуард, СофтЕтхер, ИКЕв2 / ИПСЕЦ и ОпенВПН протокола. Након што прочитате опис сваког од њих, моћи ћете да се информишете о томе који је протокол идеалан за ваше потребе.

ППТП протокол

Мицрософт је развио, протокол тунелирања од тачке до тачке или ППТП, један је од најранијих ВПН протокола, али се и даље користи, мада је све ређи. Ипак, одређени ВПН-и који су одлучни да својим корисницима нуде највећи број опција и даље га чине доступним.

Иако је ППТП можда доступан, он се данас не препоручује за редовну употребу од стране безбедносних стручњака, јер је препун сигурносних рањивости које би вас могле оставити изложене управо када вам је највише потребна заштита вашег ВПН-а..

У своју корист, ППТП је компатибилан и изворно доступан у свим верзијама оперативног система Виндовс. Већина других оперативних система такође га може покренути. Брзине преноса података су прилично брзе са ППТП-ом. Међутим, ако веза падне, можда ће бити тешко поново успоставити везу.

Ако је важно да ваше мрежне активности буду строго приватне и анонимне, и суочимо се с тим, зато на првом месту користите ВПН, не бисте се требали одлучити за употребу ППТП-а. С друге стране, ако је ваш циљ бити у могућности да струји садржај на Нетфлику из друге географске регије, ППТП би могао бити довољан за ваше потребе, захваљујући релативно доброј брзини.

Без обзира на то, немојте то чинити као подразумевани протокол. Ако то учините, можда оставља вас рањивим за хаковање, злонамјерни софтвер и шпијунирање трећих страна.

ССТП Протокол

Протокол сигурног подешавања тунела је још један производ компаније Мицрософт. За разлику од многих других ВПН протокола, компатибилан је само са уређајима који покрећу Виндовс. То значи да није међу најчешће кориштеним протоколима. Без обзира на то, он се не мучи с познатим безбедносним питањима онакав какав је ППТП.

ССТП се ослања на слој сигурног утичнице, или ССЛ, протокол за кретање на мрежи. Људи који се баве озбиљним мрежним ограничењима, попут оних која су наметнута у тоталитарним државама попут Кине, могу открити да је то значајна предност.

Корисници који су суочени са владиним режимом који контролирају или који открију да су други ВПН протоколи рутински блокирани на њиховом систему могу наћи да је ССТП савршено прихватљиво решење. Стабилан је, прилично брз и релативно сигуран. Такође омогућава ВПН корисницима да деблокирају веб странице и други сличан садржај са ограниченим ограничењима. Нажалост, постоји само неколико ВПН провајдера који заправо подржавају ССТП.

Ако имате приступ супериорном протоколу као што је ОпенВПН, било би паметно да га изаберете уместо ССТП-а..

ВиреГуард Протокол

ВиреГуард је релативно нов протокол са којим програмери још увек експериментишу. Будући да је у раној фази развоја, ВиреГуард још није ревидиран од стране треће стране. Поред тога, заговорници приватности имају забринутости да ли ће употреба ВиреГуарда захтевати записнике. Ова забринутост за сада може бити неспорна јер мали број ВПН провајдера заправо чини ВиреГуард опцијом.

У ствари, многи ВПН-ови који омогућавају ВиреГуард доступни су на тестирању, што значи да корисници у основи помажу у процесу развоја. То значи да могу постојати проблеми са сигурношћу, тако да није паметно користити ВиреГуард када радите нешто заиста осетљиво.

ВиреГуард се развија са надом да ће понудити врхунску брзину, перформансе и сигурност у поређењу с осталим доступним ВПН протоколима. Оглашава се као боља опција у погледу потрошње батерије, а корисницима мобилних уређаја може се свидети да ВиреГуард обећава могућност преласка са једног мрежног интерфејса на други без губитка везе.

У овом тренутку се ВиреГуард не може од срца препоручити јер још увек је у фази развојат. Ипак, ако је у стању једног дана да испуни своја обећања у погледу брзине, перформанси и сигурности, сигурно ће бити достојан наследник ОпенВПН-а.

СофтЕтхер Протокол

СофтЕтхер је један од ретких, новијих ВПН протокола који почиње да покреће ОпенВПН протокол за свој новац. Био је то пројекат који су развили студенти са Универзитета у Тсукуби, али постао је широко кориштен ВПН протокол последњих година.

СофтЕтхер је технологија отвореног кода, слично као ОпенВПН. То значи да су га тестирали, ревидирали и развили стручњаци широм света. Заговорници цене да СофтЕтхер ради на мноштву оперативних система, чак и неким који се не користе у многим другим протоколима.

Ови оперативни системи укључују уобичајене попут Мац, Виндовс и Андроид, али такође укључују Линук, Соларис и ФрееБСД.

СофтЕтхер је чак компатибилан са осталим ВПН протоколима попут ОпенВПН, Л2ТП / ИПСец и других. Корисници често постављају СофтЕтхер на свом оперативном систему и истовремено користе други ВПН протокол, што значи да су заштићени без обзира на то што се догодило. Будући да је тако невероватно флексибилан, СофтЕтхер брзо постаје популаран.

Овај ВПН протокол може заобићи већину фиревалл-а и сигурно је брз. Међутим, не морате се бринути да жртвујете сигурност за брзину. СофтЕтхер користи АЕС 256-битну енкрипцију, коју такође користе велике владине и војне агенције.

Различити ВПН протоколи

Ипак, СофтЕтхер није без недостатака. То је прилично нова технологија па није тако добро тестирана као ОпенВПН протокол. Штавише, није доступан на многим ВПН-овима. Ово остаје алтернатива на коју треба пазити у будућности.

ИКЕв2 / ИПСец Протокол

Интернет Екцханге Екцханге верзија 2, или ИКЕв2, заједнички је пројекат Мицрософта и Цисца. ИКЕв2 је у основи протокол за тунелирање. Да би био посебно безбедан, упарен је са Интернет Протоцол Сецурити-ом или ИПСец-ом. Ова технологија шифрира и потврђује пакете података који се шаљу преко ИП мреже.

Радна група за Интернет инжењеринг развила је ИПСец да би имао природну компатибилност са великим бројем оперативних система. Према томе, није потребно имати апликацију треће стране за покретање ИПСеца као што је то случај са ОпенВПН и другим протоколима.

ИКЕ технологија постоји од 1998. године. Тренутна, друга верзија представљена је 2005. Упоређивање ИКЕв2 са другим ВПН протоколима открива да он може корисницима понудити предности у погледу његове могућности успостављања везе, брзине, стабилности и сигурности. Изворна подршка за ИКЕв2 налази се на уређајима са оперативним системом Мац ОС 10.11 или новијим, Виндовс 7 или новијим, иОС, Андроид и Блацкберри.

Неки заговорници приватности који брину због ризика цибер сигурности забринути су за ИКЕ технологију јер је софтвер затвореног кода. То значи да су га развили Мицрософт и Цисцо без доприноса независних програмера.

Сигурносни стручњаци су забринути да то значи да ИКЕв2 може имати рањивости које програмери нису открили. Међутим, технологија је постојала довољно дуго да су треће стране креирале верзије отвореног кода. Неке од ових независних верзија могу пружити још чвршћу сигурност од оригинала.

ИКЕв2 / ИПСец је препоручени ВПН протокол, али ОпенВПН се углавном сматра супериорним.

Л2ТП / ИПСец Протокол

Као ИКЕв2, Протокол тунелирања нивоа 2 или Л2ТП обично је у партнерству са ИПСец-ом како би се добио додатни ниво шифрирања и сигурности. Такође као ИКЕв2, Л2ТП / ИПСец је изворно компатибилан са многим најчешћим оперативним системима.

Уређаји на којима је инсталиран Виндовс 2000 / КСП или новији, Мац ОС 10.3 или новији или Андроид требало би да имају брзо и једноставно подешавање са Л2ТП / ИПСец. Приступ овом протоколу једноставан је колико и увоз потребних датотека са вашег ВПН-а.

Л2ТП су такође развили Мицрософт и Цисцо. То значи да је софтвер затвореног кода и можда има рањивости које нису идентификоване. Л2ТП није толико популаран као ИКЕв2, што значи да га независни програмери нису толико помно проучили. Слабости могу да вас оставе отворене за ненамјерно откривање ваше ИП адресе.

Ако сте заиста забринути за одржавање приватности, тада ћете знати да Л2ТП двапут капсулира податке. Међутим, ова двострука капсулација има тенденцију да мало успори обраду.

Супротно томе, Л2ТП / ИПСец врши шифровање и дешифровање у језгри, што може пружити побољшану брзину. Да ли ће коришћење Л2ТП / ИПСец успорити перформансе на вашем систему? Одговор може да варира. Можда ћете морати да га испробате да бисте видели колико добро делује за вас.

Све у свему, протоколи ИКЕв2 / ИПСец и ОпенВПН препоручују се више од Л2ТП / ИПСец. Ако не можете да приступите другим протоколима, Л2ТП / ИПСец је још увек бољи избор од старијих, мање робусних протокола.

Уз многе најпожељније препоручене ВПН, имат ћете избор протокола. Ово би могла бити изразита предност јер је могуће да ће један протокол боље радити за одређене апликације него за друге.

ОпенВПН Протокол

Изворно развијен од стране ОпенВПН Тецхнологиес, ​​овај протокол је опен соурце. То значи да су програмери широм света допринели његовом усавршавању, тражећи слабости и рањивости како би их могли елиминисати. Резултат је невероватно сигурно и свестрано окружење за истраживање онлајн света.

ОпенВПН се углавном сматра најсигурнијим протоколом који је данас доступан и који се широко користи. Неколико је пута извршила ревизију од стране безбедносних фирми, тако да можете да јој верујете да би чували своје податке. У ствари, ОпенВПН се сматра индустријским стандардом, посебно када се користи у комбинацији са ССЛ / ТЛС разменом кључева.

Већина угледних ВПН провајдера ставља ОпенВПН протокол на располагање клијентима. То ће вероватно бити подразумевани избор. Ако није, онда се корисницима препоручује да ажурирају своја подешавања. ОпенВПН је компатибилан са свим платформама укључујући Мац, Виндовс, Линук, Андроид и иОС. Такође ради у сарадњи са разним рутерима.

Последње мисли

ОпенВПН је посебно сигуран и безбедан када се користи са Усер Датаграм Протоцол или УДП, уместо протокола за контролу преноса или ТЦП. Коришћење ТЦП-а може значити нешто спорије брзине преноса.

Без обзира на то, ОпенВПН остаје стабилан и поуздан. Коришћење ТЛС протокола и ОпенССЛ библиотеке за шифровање значи да је ОпенВПН изузетно вешт у чувању података.

Ако желите потпуну заштиту, размислите о употреби приватног претраживача приликом прегледавања веба. Ово ће анонимити све упите, елиминисати потребу за кешом и заштитити вас од наметљивих огласа истовремено пружајући напредну детекцију претњи веб локација.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me