A nyilvános WiFi veszélye


Ludovic Rembert –

Utoljára 2020. március 25-én frissítették

Amikor először hallja a „nyilvános WiFi” szavakat, ez jó dolognak hangzik. Végül is nyitva áll a nyilvánosság számára. Ez azt jelenti, hogy minden haszon költség nélkül megkapja az összes előnyt!

Nem olyan gyorsan. Valójában úgy kell gondolni a nyilvános WiFi-re, mint egy nyilvános WC-re. Vészhelyzetben javítható, de a lehető legjobb esetben kerülendő. Vessünk közelebbről.

Mi a nyilvános Wifi?

nyilvános wifiA nyilvános WiFi minden olyan WiFi hálózat, amely a nagyközönség számára elérhető. Kávézók, bevásárlóközpontok, tömegközlekedés, éttermek és még kiskereskedelmi üzletek gyakran ingyenes Wi-Fi-t kínálnak az ügyfeleknek vagy bárki másnak, aki jön.

Ez különféle okokból kényelmes lehet. Lépést tarthat a szociális média mellett, miközben kortyolgat a latte-t, vagy kereshet termékértékeléseket az üzlet böngészése közben.

Sajnos nyilvános WiFi súlyos veszélyt jelenthet az online adatvédelemhez. És nem csak arról beszélünk, hogy a hirdetők követnek téged. A legmeghittségesebb, személyes adatairól beszélünk.

Tegyük fel például, hogy bejelentkezik a közösségi média kedvenc webhelyére egy nyilvános WiFi hálózaton. Lehet, hogy valaki megkapja a bejelentkezési adatait. Ezzel hozzáférhetnek a személyes kommunikációhoz, amely ezt megteheti hozzáférést biztosít számukra az esetlegesen megosztott részletekhez barátokkal.

Még ennél is rosszabb: tegyük fel, hogy a vásárláshoz pénzt kell átutalnia a megtakarítási számláról a bankszámlára. Tehát jelentkezzen be bankja alkalmazásába az átutalás végrehajtásához. Képzelje el, mit tehet egy hackerek az online banki jelszóval.

Számos nyilvános WiFi-hálózathoz jelszó szükséges a hozzáféréshez, amely biztonság érzetét kölcsönözheti. Sajnos ez a biztonsági érzés félrevezető lehet. Mit jelent ez az egész? Azt jelenti kerülje a nyilvános WiFi-t amikor csak lehetséges.

A nyilvános WiFi 10 legfontosabb veszélye

Miért olyan veszélyes a nyilvános WiFi? Itt találja a 10 legfontosabb veszélyt, amelyeknek ki lehet téve magát, amikor csatlakozik ehhez a hálózathoz.

1. Titkosítatlan hálózatok

Titkosított hálózaton adatait titkosítási kulcs biztosítja. Más szavakkal, az információhoz harmadik fél nem férhet hozzá könnyen. Ha a hálózatot egy profi állítja be, akkor általában engedélyezik a titkosítást.

Sajnos sok nyilvános WiFi rendszert nem professzionálisan állított be. Például a helyi kávézóban lévő útválasztót ugyanolyan valószínűséggel állította fel egy barista, mint egy informatikai profi. És még ha a hálózatot professzionálisan is felállították, nem lehet biztosan megmondani, hogy titkosítva volt-e..

Titkosítatlan hálózaton harmadik fél számára könnyű elfogni az Ön adatait. Mondanom sem kell, hogy ez komoly kockázatot jelent.

2. Hamis fogadóhelyek

wifi csatlakozási pontA hamis hotspot olyan hotspot, amelyet úgy terveztek, hogy legitimnek tűnjön, de valójában nem az. Ez általában annyira egyszerű, mint egy hálózat létrehozása hasonló névvel, mint amelyhez csatlakozni szeretne.

Tegyük fel, hogy késői ebédet élvez a kedvenc éttermében. Van egy „SouperSalad” nevű WiFi hálózat. Bejelentkezik, és véletlenül kiválasztja a „SuperSalad” nevű hálózatot. Gratulálunk. Most csatlakoztál egy hamis hotspothoz, és a hackerek gyűjtik az Ön adatait.

3. Középső támadások

A középső ember támadása egy olyan típusú támadás, ahol a hackerek két eszköz között helyezkednek el. Amikor ezt megteszik, képesek lesznek megszakítani, olvasni és még megváltoztatni az átvitelt.

Képzelje el például, hogy csatlakozik egy útválasztóhoz egy repülőtéri terminálon. Önök ismeretében egy hackerek beillesztik magukat közted és az útválasztó közé. Tehát felkeresi az online kereskedési platformot, és ellenőrizheti részvényportfólióját.

Amikor bejelentkezik a kereskedési platformra, a hacker képes elolvasni a felhasználónevét és jelszavát. Egy héttel később újra bejelentkezik, csak hogy megtudja, hogy az összes a pénzed eltűnt. Ez egy szélsőséges forgatókönyv, de megmutatja, milyen veszélyes lehet ez a támadás.

4. Malware támadások

malware támadásokA hackereknek nem mindig kell elolvasniuk az Ön adatait, miközben csatlakozik a WiFi hálózathoz. Ehelyett rosszindulatú programokat helyezhetnek a telefonba vagy a laptopba, amely továbbra is továbbítja az adatokat bűnözőknek, amíg azok eltávolításra nem kerülnek. Nyilvános WiFi hálózaton ez különösen egyszerű.

Az egyik leggyakoribb módszer hamis előugró ablak létrehozása, amely felszólítja a szoftverfrissítés telepítésére. Amikor csatlakozik a hálózathoz, ártatlan megjelenésű értesítést kap, amely szerint az üzenetküldő alkalmazás frissítésre szorul. Ha rákattint, ehelyett a rosszindulatú programok kerülnek telepítésre.

5. Ad Hoc kapcsolatok

Az ad hoc kapcsolat egy kapcsolat közvetlenül két számítógép között. Ha az eszköz úgy van beállítva, hogy automatikusan felfedezzen új hálózatokat, vagy ha az ad hoc kapcsolatok engedélyezve vannak, a hackerek közvetlenül csatlakozhatnak az eszközéhez, amint online.

6. Felhasználónév és jelszó lopás

A támadási módszerek mindegyike közös, hogy feltárják webhelyének felhasználóneveit és jelszavait. Ez a hackerek számára hozzáférést biztosít bármilyen online fiókhoz. Lehet, hogy még eladja a bejelentkezési adatait a sötét interneten.

7. Személyi lopás

személyazonosság-lopásProbléma lehet a felhasználónév és jelszó ellenőrzésének elvesztésével, de ezt könnyű megjavítani. Csak változtassa meg a jelszavát, amint rájött a problémára.

A nagyobb kockázat az az információ, amelyhez a számítógépes bűnözők időközben hozzáférhetnek. Lehet, hogy e-mailen e-mailt küldött e-mailben a könyvelőnek. Ha ezek az adatok tartalmazzák a társadalombiztosítási vagy a kanadai nyugdíjalap számát, akkor személyazonosság-lopás áldozatává válhat.

8. férgek

A féreg egy speciális típusú rosszindulatú program. A vírusoknak meg kell támadniuk egy adott programot, és általában telepíteniük kell őket. A férgek viszont képesek szaporodni.

A nyilvános hálózat problémája az, hogy nem tudja, ki mással csatlakozik, és mennyire jók a rendszerük védelmében. Ha valaki más a hálózaton féreggel fertőzött meg, a féreg átugorhatja a hálózatot, és megtámadhatja a számítógépet.

9. Szippantás és szippantás

A szippantás és a szippantás akkor jelentkezik, amikor a hacker szoftvert vagy speciális WiFi hardvert használ a WiFi jelek hallgatására. Ezzel a technikával a hackerek hozzáférhetnek mindenhez, amit online végeznek.

A jó hír erről az, hogy ha csak a híreket olvassa, akkor nem küld személyes információt. A rossz hír az, hogy amint belép egy weboldalra, a hackerek hozzáférnek az Ön fiókjához.

10. Bitcoin bányászat

bitcoin-bányászatA Bitcoin és más kriptovaluták nagy mennyiségű feldolgozási energiát igényelnek a blokklánc-titkosításukhoz. Ennek a hatalomnak a megszerzéséhez más személyekre bízza a feldolgozási munkát. Jutalomként a titkosítási rendszer részvételéért az emberek időnként „ingyenes” kriptovalutát kapnak.

Ezt a folyamatot Bitcoin bányászatnak hívják, és népszerű módja az embereknek, hogy extra dollárt keresjenek. Sajnos nem minden Bitcoin bányász van becsületes ember. Időnként más emberek számítógépeit használják a munkájuk elvégzésére.

Mi köze van ennek a nyilvános WiFi-hez? A támadó a nyilvános hálózat segítségével titokban telepítheti a Bitcoin bányászati ​​szoftvert a számítógépére, miközben csatlakozik.

Igaz, hogy ez nem olyan súlyos probléma, mint a személyazonosság-lopás. De mivel ez a szoftver processzor erőforrásokat használ, akkor képes jelentősen lelassul a számítógéped.

Mit ne tegyen (ha csatlakoznia kell a nyilvános WiFi-hez)

A mai világban nehéz elkerülni a nyilvános WiFi-t. Mindannyian rabja vagyunk a telefonjainknak, és néha a repülőtéren vagy a vonaton kell dolgoznunk. Szóval, mit kell kerülnie, ha csatlakoznia kell a nyilvános WiFi-hez? Itt van néhány mutató.

Ne férjen hozzá vagy használja az érzékeny adatokat

A nyilvános WiFi használatakor az a jó ökölszabály, ha feltételezzük, hogy adatait olvasják. Nyilvánvaló, hogy nem mindig ez a helyzet. De amint a mondás szól: egy uncia prevenció megéri egy kiló gyógymódot.

Ennek eredményeként vannak bizonyos dolgok, amelyekhez nem szabad hozzáférnie vagy nyilvános hálózaton használni. Minden áron kerülje el a bankokhoz vagy más pénzügyi intézményekhez való hozzáférést. És soha használja vagy küldje el társadalombiztosítási vagy kanadai nyugdíjprogramjának számát nyilvános hálózaton. Ez csak a bajért könyörög.

Számos nyilvános WiFi-platform megkérdezi Önt, hogy írja be e-mail címét vagy telefonszámát, hogy regisztrálja magát a szolgáltatásra. Amikor ezt az információt kérik, gondolja át kétszer, hogy bízik-e a hálózatban. Ha úgy dönt, hogy folytatja, érdemes másodlagos e-mail címet használni.

Kerülje a több platformon történő feliratkozást

Számos nyilvános WiFi hálózat része egy platformnak. Ez különösen igaz a láncos éttermekre, a tömegközlekedésre, a repülőterekre és más nagy helyszínekre.

Egyes esetekben elkerülhetetlen a regisztráció ezen platformokra. De próbáld korlátozni az expozíciódat a lehető legkevesebb regisztrációval. Ennek a kockázatnak az egyik csökkentésének egyik módja az, ha látja, hogy az internetszolgáltató vagy a telefonszolgáltató kínál-e WiFi hotspot-ot az Ön területén.

Kerülje a nem biztonságos webhelyeket

A legtöbb modern webhely egy biztonságos socket réteget (SSL) használ a forgalom titkosításához. Megmondhatja, hogy a webhely biztonságos-e, mert a cím HTTPS-vel kezdődik, a HTTP helyett. A forgalom szippantása egy HTTP kapcsolaton sokkal könnyebb mint a forgalom szimatolása HTTPS kapcsolaton keresztül.

Számos böngészőben könnyű megmondani, hogy egy weboldal biztonságos-e vagy sem. Például a Google Chrome egy „Nem biztonságos” figyelmeztetést küld, ha SSL nélküli webhelyhez kapcsolódik. Okos általában elkerülni ezeket a webhelyeket, de különösen akkor, ha nyilvános WiFi-vel csatlakozik.

Hogyan védje meg adatait a nyilvános WiFi-n

A bizonyos tartalmak elkerülése és a megosztott információk korlátozása csak a biztonságos nyilvános Wi-Fi hozzáférés része. Fontos a megelőző intézkedések meghozatala is. Ezek az intézkedések szintén jó ötlet, ha otthon csatlakozik az internethez.

Használjon biztonságos böngészőt

biztonságos BöngészésAz információk védelmének egyik jó módja egy biztonságos böngésző használata. Ezek a böngészők alapvetően különböznek a készülékhez csomagolt böngészőktől.

Az eszköz általában egy olyan böngészővel lesz telepítve, mint a Microsoft Edge, a Safari vagy a Google Chrome. Ezek a böngészők biztonságosnak tűnhetnek, mert jó hírű forrásokból származnak. A probléma az, hogy optimalizálták a sebességet és a könnyű használatot, nem a biztonság.

A biztonságos böngészők olyan opciókat tartalmaznak, mint a Firefox, Tor, Brave Browser és az Epic Privacy Browser. Ezek a böngészők kissé lassabban működnek, de jobban teljesítenek abban, hogy a számítógépes bűnözőket távol tartják az Ön személyes adataitól.

Használjon VPN-t

Az adatok biztonságának megőrzésének másik módja egy virtuális magánhálózat (VPN) használata. A VPN biztonságos, titkosított alagutat biztosít Ön és a VPN szerver között. Ez nem csak a személyes adatait védi, hanem elősegíti a webes forgalom névtelenítését.

Ennek ellenére nem minden VPN jön létre egyenlően. Például sok úgynevezett „ingyenes VPN” létezik. Sajnos ezek közül a szolgáltatások közül sok csalások. A személyes adatait ellopó hackerek helyett a VPN-szolgáltatás fér hozzá.

Ezért fontos ragaszkodni egy minőségi, fizetett VPN-szolgáltatáshoz. Ez biztosítja ezt az Ön adatai biztonságosabb, nem kevésbé biztonságos. És ne hagyja védelem nélkül a telefonját. Rengeteg jó VPN-szolgáltatás érhető el az Android és az iOS számára.

Győződjön meg arról, hogy a rosszindulatú programok elleni védelem naprakész

Egy jó víruskereső program nagy előrelépést jelenthet a számítógép hackerekkel szembeni védelme érdekében. És ha bármilyen rosszindulatú program teszi azt az eszközére, a rendszeres, automatikus szkennelés gyorsan azonosítja és kiküszöböli a fenyegetést.

Ennek ellenére még a legjobb rosszindulatú programok elleni védelem sem jár jó, ha rendszeresen nem frissítik. Mindig ellenőrizze, hogy a víruskereső szoftver legújabb verzióját használja-e, és azonnal frissítse, amikor frissítési értesítést lát.

Győződjön meg arról, hogy a tűzfal engedélyezve van

Ha egy jó víruskereső programmal együtt használják, a tűzfal sokféle online támadást megakadályozhat. A tűzfal olyan akadály, amely megvédi a sokféle támadást, beleértve az illetéktelen forgalmat vagy a nem kívánt kapcsolatokat is. Amikor egy tűzfal gyanús adatcsomagokat észlel, blokkolva vannak.

A tűzfal használata néha bosszantó lehet. Megakadályozhatják egyes programok működését, és gyakran előugró ablakokat és értesítéseket jelentenek. Ennek eredményeként sokan otthon kikapcsolják a tűzfalakat.

Ha általában nem használja a tűzfalat, kapcsolja be, mielőtt csatlakozna egy nyilvános WiFi hálózathoz. A Windows rendszerben ezt a Vezérlőpult Rendszer és biztonság szakaszában teheti meg. A Mac felhasználók ezt a Biztonságon keresztül tehetik meg & A Rendszerbeállítások adatvédelmi szakasza.

Kapcsolja ki a File Sharing és az AirDrop alkalmazást

Ha együttműködő környezetben dolgozik, használhatja a Windows File Sharing vagy az Apple AirDrop szoftvert. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy bárki könnyen fájlokat helyezhessen el a készülékére. Ez a munkahelyen vagy az egyetemen hasznos funkció. Ugyanakkor egy nyilvános WiFi hálózaton ugyanez a szolgáltatás képes komoly kockázatot jelentenek.

A Windows felhasználók letilthatják a fájlmegosztást, ha a Vezérlőpult „Hálózat” részére lépnek, rákattintanak a Megosztási központra, navigálnak a Speciális megosztási beállítások elemre, és kikapcsolják a fájl- és nyomtatómegosztást. Mac felhasználók számára nyissa meg a Finder alkalmazást, kattintson az AirDrop elemre, és válassza az „Engedje meg, hogy senki sem fedezzen fel.” Lehetőséget.

Ezeknek a beállításoknak a megváltoztatása nem biztosítja a 100% -ban biztonságos kapcsolatot. De biztosítani fogja, hogy senki sem húzhat át rosszindulatú fájlokat a merevlemezére

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map