Hogyan használja a Facebook és a Google az Ön adatait

Ahogy a világháló érlelődik az elmúlt két évtizedben, az ipar két titánja vált domináns erőnek az interneten. A Google és a Facebook származási története jól ismert. A Google első keresőmotorja 1996-ban indult kutatási projektként a Stanfordon. A Facebook közösségi hálózat 2004-ben indult Mark Zuckerberg mellékprojektjeként a Harvardon.


Mivel ez a két társaság nyilvánosságra került a tőzsdén, és minden országban és minden kontinensen eljutott a felhasználókhoz, kénytelenek voltak többre lenni, mint egyszerű internetes eszköz. Most már teljes jogú vállalatok több adattal léphet kapcsolatba, mint bárki elképzelte volna.

De pontosan mit csinálnak a Facebook és a Google azoknak az adatoknak a petabitjaival, amelyek napi rendszeren áramlanak a szerverein? Erre a kérdésre sokféle válasz található, és ezeket a cikkben mindegyiket feltárjuk.

Hirdető

Mint említettük, a Google és a Facebook egyaránt nyilvános részvénytársaságok a tőzsdén, ezért várhatóan növekedést és jövedelmezőséget mutatnak a befektetők és a részvényesek számára. Mint sok olyan digitális cégnél, amely az internet általános fogyasztói számára megfelelő, a bevétel elsődleges formája a reklám.

Általános szabály, hogy amikor új fiókra jelentkezik egy közösségi hálózaton vagy más webhelyen, és nem kell fizetnie díjat vagy előfizetést, akkor számíthat sok hirdetésre. Lényegében az, hogy a webhelyen viselkedsz, és az összegyűjtött adatok a társaság számára értékes eszköz.

hogyan működik a reklám

Az online hirdetés negatív hírnevet szerzett, ám a koncepció mögött rejlik a természetben nem gonosz. Egy olyan keresőmotor esetében, mint a Google, az ötlet az, hogy hirdetéseit jelenítse meg a keresési eredmények mellett azzal a reménytel, hogy vonzza Önt a lekérdezéséhez kapcsolódó termékhez. Ugyanez vonatkozik a közösségi hálózatokra, például a Facebookra: célja, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg az Ön előzményei alapján érdekek és szeretek.

A külső vállalatok a képernyőn megjelenő ingatlanokra tehetnek ajánlatot, hogy megszerezzék a saját hirdetéseik megjelenítésének jogát, általában kulcsszavak alapján. A közösségi hálózatok több pénzt számíthatnak fel a hirdetőknek, ha egy célzott rendszert használnak, ahelyett, hogy egy általános hirdetéskészletet jelenítenek meg minden felhasználó számára. Ez az oka annak, hogy a hirdetők gyakran több pénzt költenek online kampányokkal, mint általában az újságok vagy más nyomtatott formátumok.

Annak nyomon követése nélkül, hogy viselkedése és tevékenysége a webhelyeken és az alkalmazásukban történik, a Google és a Facebook nem lenne képes releváns hirdetéseket megjeleníteni rendszerében. Adatvédelmi politikájuk szerint mindkét vállalat azt állítja, hogy a felhasználói adatokat soha nem osztják meg közvetlenül harmadik felekkel. Inkább, a rendszert teljes mértékben belső algoritmusok segítségével kezelik a hirdetők és a releváns felhasználók összehangolása érdekében.

Ha alig várja, hogy anonimabbá váljon a Google és a Facebook használata közben, miközben továbbra is fenntart egy fiókot minden platformon, érdemes megnéznie a virtuális magánhálózat (VPN) ügyfeleit. A VPN biztonságos alagútot hoz létre otthoni vagy irodai hálózatról a nyílt internetre, titkosított csatorna összes adatának elküldésével.

A nagyszerű VPN nem csak a hackerektől és a számítógépes bűnözőktől segít megvédeni, hanem nehezebbé teszi az online nyomon követést is.. A VPN-ügyfelek minden egyes új kapcsolat elindításakor új IP-címet adnak ki. A Google és a Facebook továbbra is képes lesz nyomon követni az Ön tevékenységét bejelentkezve, de nehezebb idő lesz a földrajzi helyzetének azonosításában. Nézze meg a NordVPN vagy Surfshark gyorsan megnézheti, hogy ezek a szolgáltatások milyen hatékonyak lehetnek.

Felhasználói élmény és termékfejlesztés

A Google és a Facebook egyaránt célja, hogy személyre szabott élményt biztosítson minden felhasználó számára. Éppen ezért, amikor bejelentkezésekor futtat egy új Google-keresést, a webhely emlékezni fog a keresési előzményekre és arra a webhelyre, amelyre a múltban kattintott. Ugyanez vonatkozik a Facebookra, mivel a felhasználók ütemezését olyan tartalommal töltik meg, amelyet korábban szerettek vagy követtek.

Minden webhely háttér-adatbázis-hálózatra támaszkodik, hogy a felhasználókkal kapcsolatos kritikus információkat tárolja hozzáférés a kezelőfelülethez. Az olyan vállalatok, mint a Google és a Facebook, ezekre az adatokra támaszkodnak, hogy minden egyes felhasználó számára testreszabott pozitív felhasználói élményt nyújtsanak.

google vs facebook áttételi forgalom

Mivel webhelyeik és alkalmazásuk milliárd felhasználója van világszerte, a Google vagy a Facebook számára nincs megvalósítható módja annak, hogy kapcsolatba lépjen minden egyes emberrel, és felmérje véleményét. Ehelyett a a vállalatok ténylegesen összegyűjtik és elemezik a felhasználói adatokat gyűjtnek, hogy jobban megértsék, mi működik, és mi nem működik termékkínálatukban.

Például a Gmail eszköz használatának nyomon követésekor a Google megállapította, hogy a felhasználók nagy százaléka elfelejtette dokumentumokat csatolni a kimenő e-mailekhez, és utólagos üzenetet küldött. Súgóként a Google új Gmail funkciót telepített, amely letapogatja a kimenő üzeneteket mellékleteként, majd emlékezteti a felhasználót, hogy tegye a fájlt a küldés gombra kattintás előtt..

A Facebook felhasználja a felhasználói adatokat is, hogy segítsen a termék döntésében. A vállalat növekedésével rájött, hogy a felhasználók a mobil alkalmazás postaládájának funkciójára támaszkodnak, mint egy szöveges üzenetküldő eszköz. A jobb felhasználói élmény érdekében a Facebook úgy döntött, hogy a funkcionalitást egy erre a célra elnevezett alkalmazásra váltja Hírnök.

Fiókintegráció

A Google és a Facebook növekedésével messze meghaladták eredeti termék-szándékaikat. A Google sokkal több, mint pusztán keresőmotor, dedikált eszközökkel az e-mailekhez, a video streaminghez, a felhőtároláshoz és a térképezéshez. Ugyanez igaz a Facebookra, mivel egy társadalmi hálózaton túlra került, és olyan alkalmazásokkal rendelkezik, mint például az Instagram, miközben saját hardvert fejlesztett.

Az internethasználók azt várják el, hogy az internet gyors és könnyen használható. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni akarják azoknak a fiókoknak és jelszavaknak a számát, amelyekre naponta emlékezniük kell. A Google és a Facebook egyaránt használja adatrendszereit az internet kényelmesebbé tétele a felhasználók számára.

Bejelentkezés képernyőn

Miután bejelentkezett egy számítógépen vagy mobil eszközön a Google-ba vagy a Facebook-ba, hitelesítő adatai automatikusan működnek az eszközkészlet bármely termékén. Ezen túlmenően, amikor az interneten böngész és más webhelyekre vagy alkalmazásokra botlik, gyakran észlelheti, hogy vadonatúj hitelesítő adatok létrehozása helyett Google vagy Facebook fiókkal jelentkezhet be. Egyes felhasználók azonban inkább biztonságos jelszókezelő eszközt szeretnének használni az összes hitelesítő adatuk kezeléséhez.

Ha gyermekei elég idősek ahhoz, hogy regisztrálhassanak a Google-hoz vagy a Facebook-hoz (általában 13 éves), akkor az online védelem számára a legjobb, ha ellenőrzik, hogy megengedik-e ezeket a hitelesítő adatokat. Ha engedik nekik, hogy terjesszék fiókjaikat az interneten más helyekre, az kiszolgáltatottabbá teheti őket támadások vagy megfélemlítés ellen.

Kormány kérések

Amikor regisztrál fiókot a Google-on vagy a Facebookon, elfogadja egy bizonyos szintű kockázat. A felhasználóneved hozzá van kötve minden művelethez és kattintáshoz, amelyet ezen a webhelyen végrehajt, és ne feledje, hogy a háttér-rendszert birtokló cégek bármikor hozzáférhetnek ehhez az információhoz.

Ahol ez az aggodalom ténylegesen felmerül? nemzeti kormányok. Számos fejlett országban, köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában léteznek jogszabályok, amelyek előírják, hogy mikor lehet egy kormányzati ügynökség az internetes cég adatait megragadni. A legtöbb esetben a kérésnek nemzetbiztonsági kérdésből kell származnia.

Például, ha egy kormány úgy véli, hogy a gyanúsított terrorista csoportról a Google vagy a Facebook tulajdonában lévő csatornán keresztül kommunikáltak, kérést kérhetnek a társaság számára egy adott felhasználó, az időkeret vagy az IP-címek tartományának átadására. A vállalatnak nem kell értesítenie Önt, ha az Ön adatai szerepelnek a gyűjtött adatokban.

prizmagyűjtemény részletei

De ezek az egyetlen eset, amikor a kormányok hozzáférhetnek olyan nagy webhelyekhez, mint a Google vagy a Facebook? Az Edward Snowden által 2013-ban feltárt kijelentések alapján nagyon valószínű, hogy a nagyobb kormányok és a nemzetközi intézmények hátsó ajtóban férnek hozzá a rendszerekhez a gyanús tevékenységek nyomon követése céljából..

Aggasztó az a tény, hogy ilyen típusú ajtók léteznek, mert ez azt jelenti, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hackerek képesek lesznek behatolni a mögöttük lévő rendszerekbe. Ez az egyik oka annak, hogy az online adatvédelem az elmúlt években olyan fontos téma lett.

Data Science

A nagy adatok fogalma egy évtized jobb részében érvényesült. Alapvető érvelése az, hogy a vállalatoknak minél több információt kell tárolniuk, mivel a több adatmal jobb elemzés és megalapozottabb döntéshozatal történik. Nem csak ez, de a nagy adatok valóban bizonyítják az új technológiák előmozdítását.

A Google és a Facebook egyaránt erősen részt vesz a gépi tanulás mozgalomban, ahol a vállalatok megkísérlik a szoftvereket megtanítani a nagy adatkészletek mintáinak és trendeinek azonosítására.. A cél olyan algoritmusok kifejlesztése, amelyek az idő múlásával javulnak és tovább fejlődnek, végül egy olyan jövő felé építve, ahol lehetséges a mesterséges valóság.

mesterséges intelligencia főbb akvizíciói

Például a Google által javasolt keresési eredmények listája nagy adatmotorra épül. Gépi tanulási algoritmusaik folyamatosan elemezik a másodpercenként futtatott új lekérdezéseket, és a kimenet átfogó megértést ad arról, mi világszerte trend és hogyan változik a társadalom viselkedése.

A Facebook számára a gépi tanulás az arcfelismerési technológiával kapcsolatos előrelépéseivel játszott szerepet. A közösségi háló kezdeti napjaitól kezdve a felhasználók szeretik a fotótároló és -megosztó funkciókat. És minden alkalommal, amikor egy felhasználó új fényképet vagy albumot töltött fel, mindig arra kérték őket, hogy címkézzenek meg egyes embereket a nevükkel.

A gépi tanulási algoritmusoknak köszönhetően a Facebook rendszer most már valójában azonosíthat bizonyos képeket az új fényképekben anélkül, hogy Önnek bármilyen információt kellene megadnia. Az ilyen funkciók nem mindig pontosak és helyesek, ám vannak lenyűgöző haladást jelent a technológia számára a jövőben.

Alsó vonal

Ahogyan ez a két háztartási technológiai óriás felhasználja az Ön adatait, valószínűleg megdöbbent, és idegesít. A valóság az, hogy minden alkalommal, amikor online jelentkezik, adatait sokkal több módon gyűjtik, tárolják és elemzik, mint szeretné tudni.

A dzsinnnek azonban már nincs a palackja. Hacsak nem dönt úgy, hogy teljesen offline állapotba lép, vagy ha az újszintű blokklánc-technológia végül lehetővé teszi számunkra, hogy visszavegyük az adatok irányítását, jobb és rosszabb szempontból várjuk el, hogy a Facebook és a Google továbbra is információink középpontjában álló termék ami nyereségükhöz vezet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map