Öt szem elmagyarázva (FVEY) – A nagy testvér figyel téged

az öt szem


Noha az Öt Szem bűnszervezetnek hangzik egy James Bond-filmből, ez nem fikció. Az adatok és a technológia titkos megosztása az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Királyság között létrehozta a történelem kétségtelenül legkifinomultabb online nyilvános megfigyelési műveletét. Más szavakkal, ha már az interneten vagy, akkor nagy esély van arra, hogy az Öt Szem tud róla.

A legtöbb internetes felhasználó tudja, hogy a VPN a virtuális magánhálózatokat jelenti, amelyek lehetővé teszik az anonim böngészést. Ez azonban általában csak addig megy, amíg a tudás megy. Az Öt Szemet nagyon érdekli a VPN, mivel a technológia által kínált névtelenség megnehezíti számukra a kémkedés „munkáját”..

VPN vs az öt szem

Az adatvédelmi törvényekkel, a titoktartással és egyes tartalmakhoz való hozzáférés törvényességével kapcsolatos aggodalmak eredetileg a VPN-ekhez vezettek. Ennek oka az, hogy a VPN telepítése lehetővé teszi, hogy megkerülje a földrajzi blokkokat, és olyan webhelyeket használjon, amelyeket állítólag letiltanak az Ön országában.

A Netflix például az USA-tartalmának nagy részét más külföldi országokba blokkolja. Hasonlóképpen, az Egyesült Államokban az emberek nem férhetnek hozzá a Dél-Amerikában bemutatott TV-műsorokhoz és filmekhez. A VPN-k kiskapát hoznak létre az ilyen korlátozás körül, és lehetővé teszik a felhasználók számára a blokkolt webhelyek elérését.

Nyilvánvalónak kell lennie, hogy az Öt Szem megfigyelő szövetség miért nem nagy rajongója a VPN-knek. Azt akarják tudni, hogy az online tevékenységeket figyelemmel kísérik. A VPN megnehezíti ezt.

az öt szem

Ha úgy tűnik, hogy ez a szervezet nem más, mint kémek csoportja, amely kétséges tevékenységeket keres, anélkül, hogy sok valószínű okra támaszkodna, akkor igaza lenne. Mivel mind az öt angol nyelvű ország, így a megosztott információk megosztása rendkívül egyszerű.

Történelem

Az öt szem mögött meghúzódó koncepció egy ideje fennmaradt. Valójában a modern megállapodás alapját képező megfigyelési megállapodást és az adatmegosztást sok évvel ezelőtt hozták létre, mint az Egyesült Királyság – USA megállapodást, amelyet 1943-ban a második világháború idején hoztak létre..

NSA Nato szövetség

A hidegháború befejezése után más országoknak felajánlották a tagságot a szövetségben, elsősorban a nemzetközi terrorizmus növekvő fenyegetésének kezelésére tett erőfeszítések eredményeként.

Ahogy az Öt Szem résztvevőinek listája nőtt, az online globális megfigyelés mértéke is nőtt. Ha meg szeretné tudni, hogy milyen szélsőségek vannak ezeknek az országoknak a figyelésére a felhasználók számára, olvassa el ezt a 2013-as Edward Snowden-féle kiállítást..

Ahogy az öt ország munkája kifinomultabbá vált, a finanszírozás tovább növekedett, és egyre nagyobb a kereslet a több biztonsági és hírszerző ügynökség bevonására. A világ legerősebb rövidítései, például az FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB és még sok más.

Noha a szervezet tevékenységeit felkínálják a bűnüldözéshez szükséges módon, nem nehéz elképzelni az öt szem baljóslóbb céljait, főleg mivel a magánélet védelméről szóló törvények kijátszásának célja. Ha az olvasók elfelejtették, az Egyesült Államok kormányának törvénye sérti a saját állampolgárainak kémkedését.

Az Öt Szemnek köszönhetően könnyű megkérdezni a másik négy ország egyikét, hogy tegye meg érte.

Az öt szem csak a kezdete

Noha az öt ország közötti megállapodás elegendő lehet ahhoz, hogy félelmet keltsen azok számára, akik meg akarják védeni magánéletüket, a megfigyelés itt nem fejeződik be. Valójában két másik szövetség növeli a szemek számát, mivel az országok száma nagyobb. De először: Japán az öt szem hatodik tagja lesz?

Az öt szem plusz egy: Japán a házban

Az Öt Szem jelenleg fontolóra veszi egy hatodik tag hivatalos felvételét a világ leginkább exkluzív kémplubába – Japánba. Nem olyan radikális lépés, ha figyelembe vesszük, hogy a szövetség számíthatott a japán együttműködésre, egészen a hidegháborúig. Földrajzi közelségének köszönhetően Japán nagyban hozzájárult a Kínai szárazföld, a Dél-kínai-tenger és Észak-Korea hírszerzéséhez. Az Öt Szem hivatalos tagsága egyszerűen felnevezi a pontokat a pontozott vonalra, hogy biztonsági másolatot készítsen a már meglévő valóságról..

Hogyan jár az öt szem a tagok felvételével? Már egy ideje csinálják, de az egyik államfőnek egyszerűen ki kell jelölnie. Az elfogadás vagy az elutasítás egyszerű szavazáson alapul. Mivel az elmúlt években mind az öt szemmel működő ország a japán hírszerzési együttműködés fogadó végén állt, a legtöbb szakértő szerint a döntés tényleges végrehajtás. Legyünk az elsők, akik azt mondják: “Welcome!” a hatodik szem felé.

Kilenc szem

Dániával, Franciaországgal, Hollandiával és Norvégiával az említett öt ország közötti eredeti unió kiterjed az úgynevezett „Nine Eyes” felügyeleti szövetségre. Nevének inspirálatlan kreativitásától eltérően ez a szervezet olyan elképesztő képességekkel rendelkezik, amelyek csak az új országok felvételével növekedtek.

Tizennégy szem

Végül Németország, Belgium, Olaszország, Svédország és Spanyolország hozzáadása segített létrehozni a szövetség végleges formáját (egyelőre). Összesen 14 országgal a szövetség iterációjának neve „tizennégy szem”.

14 Eyes

Miért érdekelne a felhasználók??

Noha az öt ország által végzett felügyelet nélküli megfigyelést nehéz teljesen megérteni, miért kellene aggódnia egy átlagos felhasználónak? Ha figyelembe vesszük, hogy a világ összes VPN-jének nagy száma a fent említett öt ország egyikében található, és az említett joghatósági törvényekre is figyelemmel, nem lenne meglepő, ha a VPN használatának gyakorlata támadás alá kerülne..

A lényeg az, hogy ha VPN-t használ anonim maradása érdekében, ez problémát jelenthet egy öt szemű országban. Ezen a ponton az adatvédelem az ablakon kívül lesz, és a VPN értelmetlenné tételének fő oka.

Védelem a szövetségtől

A valóságban a világ minden tájáról érkező kormányok megkönnyítik az adatok kémkedését, ha egy másik országban található VPN-t használnak. Például Kína nem szerepel azon szövetségek listájában, amelyekben az adatfigyelés normálisnak tekinthető.

online cenzúra országonként

Így egy Kínában alapuló VPN megléte lehetetlenné teszi ezeknek a csoportok számára a böngészési előzmények elérését. Ez természetesen az, ha Kína nem csatlakozik a csoporthoz, vagy történik, hogy titokban dolgozik velük.

A másik alternatíva, amely még könnyebb és olcsóbb, egyszerűen támaszkodni a weboldal titkosításra. Ez úgy érhető el, ha a webhely lehetővé teszi a biztonságos böngészést. Annak megerősítéséhez, hogy valóban biztonságos, csak keressen egy zöld „https: //” szöveget, amely a weboldal aktuális URL-jének jobb oldalán található. Ha ott van, a tartalom és a felhasználó és a weboldal közötti bármilyen interakció titkosítva van.

Alapvető fontosságú megérteni, hogy semmilyen módon nem akadályozhatja meg teljesen az embereket az adatokhoz való hozzáférés vagy a böngészési előzmények elérésében. Ennek oka az, hogy a szó szoros értelmében lehetetlen egy olyan rendszert létrehozni, amely az idő 100% -ában helyesen működik hiba nélkül. Sajnálom, ez csak az élet valósága.

Valójában elegendő idővel, pénzzel és ismeretekkel rendelkező hacker elméletileg behatolhat a Pentagon hiábavaló adatközpontjába. A probléma azonban az, hogy a legtöbb hackerek nem rendelkeznek a három bemenet megfelelő kombinációjával. Amikor a felhasználó titkosítja az adatait, az nem ösztönzi az online tevékenységeket figyelő hackereket vagy kormányokat arra, hogy megpróbálják bejutni, mert a szükséges időtartam gyorsan csökkenő visszatérési pontot hoz létre.

Végül, a felhasználók az összes online tevékenységüket és fájljaikat mikrokezeléssel kezelhetik azáltal, hogy olyan alkalmazásokat és szolgáltatókat keresnek, amelyek garantálják a magánélet védelmét. Ide tartoznak például a SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, OTR chat és olyan nyílt forráskódú eszközök listája, amelyek az adatvédelmet helyezik előtérbe.

Ha jobb online védelmi örömöket keres, olvassa el a kanadai VPNS ajánlott listáját.

Utoljára 2020. április 19-én frissítették

Helló, Ludovic vagyok. Ezt a webhelyet fogyasztói erőforrásként hoztam létre, hogy a kanadai társak jobban megértsék a kiberbiztonság változó világát. Mielőtt létrehoztam ezt az erőforrást, két alapvető problémát láttam a B2B fogyasztói adatvédelem területén. Először is, oktatás – az emberek többsége nem veszi észre saját adatainak fontosságát. Másodszor, zavaró marketing gyakorlatok – széles körű önkényesített biztonsági megoldások léteznek, amelyek csak a felhasználói adatok közvetítésével járnak el hozzájárulás nélkül.

1 megjegyzés

  1. Joaquin Kooser

    Joaquin Kooser
    2019. október 23-án, 9: 18-kor

    Hallottam valami érdekeset, amit a Bernie Sanders mondott. Azt hiszem, a kémkedési cselekmény alapján bejelentette, hogy véget vet a visszaélések fújóinak. Nagyszerű hír Edward Snowdennek, akkor nem igaz? Vagyis természetesen akkor történik meg …

    Válasz

Küldj egy megjegyzést Mégsem a választ

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezőket * jelöli

Megjegyzés

Név *

E-mail *

Weboldal

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me