VPN-protokollok – különféle típusok összehasonlítva

Mivel egyre több kanadai megértik az online magánélet és biztonság védelmének szükségességét egy VPN segítségével, egyre kifinomultabbá válnak a jó hírű VPN-ben keresett tulajdonságok szempontjából..


Az adatok hackelésének és a személyazonosság-lopásnak a kockázata, azaz emelkedik, bemutatja a VPN szükségességét.

Azonosító lopások áldozatainak száma és az ellopott mennyiség

Az egyik legkritikusabb szolgáltatás, amelyet érdemes figyelembe venni, a VPN-szolgáltató által a felhasználók számára elérhető protokollok.

Melyek a VPN protokollok? Az emberek többsége, akik újak az ötletben, azt gondolják, hogy ez egy hihetetlenül technikai kifejezés, amely kevés hatással lehet böngészési élményükre. A valóság az, hogy a VPN által használt protokoll a jelentős különbség, mennyire biztonságos vagy amikor online vagy.

Vizsgáljuk meg közelebbről, mi a VPN-protokollok és hogyan befolyásolják az online élményt. Ezután feltérképezzük a jelenleg elérhető leggyakoribb protokollokat, hogy bölcs döntést hozzon.

Mik a VPN-protokollok??

A VPN alapvetően alagutat hoz létre a számítógép és az internet között. Ezen az alagúton belül védett a DNS szivárgások ellen. Valódi IP-címe teljesen védett; a VPN-alagút eltakarja a szerver IP-címével, lényegében láthatatlanná téve téged. Olyannak tűnik, mintha a tényleges helyétől eltérő helyről böngészne.

Számos módszer áll rendelkezésre a VPN-alagút létrehozására. Ezek közül néhány már évek óta fennáll, és már nem tekintik különösen biztonságosnak. Mások meglehetősen új és a rendelkezésre álló abszolút legjobb biztonságot nyújtják.

hogyan-a-VPN-művek

Amikor feliratkozik egy VPN-re, számos VPN-protokollt kínálhat Önnek, amelyek közül választhat. Honnan tudja, hogy az egyik régebbi protokoll-e kevésbé robusztus biztonsági funkciókkal? Ennél is fontosabb, hogyan lehet azonosítani azt, amely az Ön abszolút legjobb védelmét nyújtja Önnek, függetlenül attól, hogy mit tesz online?

A legtöbb VPN szolgáltató választhat a PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC és OpenVPN protokollok között. Miután elolvasta az egyes leírást, tájékozottan dönthet úgy, hogy melyik protokoll felel meg az Ön céljainak.

PPTP Protokoll

A Microsoft által kifejlesztett Point-to-Point Tunneling Protocol vagy PPTP az egyik legkorábbi VPN-protokoll, még mindig használatban van, bár egyre ritkábbá válik. Mindazonáltal egyes VPN-k, amelyek eltökélt szándéka, hogy a felhasználók számára a legtöbb lehetőséget kínálják, továbbra is elérhetővé teszik azt.

Annak ellenére, hogy elérhető a PPTP, ma nem ajánlott rendszeresen használni a biztonsági szakértők számára, mivel olyan biztonsági rések miatt, amelyek valószínűleg akkor tesznek kitéve, amikor a leginkább a VPN védelmére van szüksége..

A javára a PPTP kompatibilis, és natívan elérhető a Windows összes verziójában. A legtöbb más operációs rendszer szintén képes futtatni. Az adatátviteli sebesség meglehetősen gyors a PPTP-vel. Ha azonban a kapcsolat megszakad, akkor nehéz lehet újracsatlakozni.

Ha fontos, hogy online tevékenységeit szigorúan magántulajdonban és névtelenül tartsuk, és nézzünk szembe, ezért először is VPN-t használunk, akkor nem szabad a PPTP-t választaniuk. Másrészt, ha a cél az, hogy képes legyen a Netflix tartalmát egy másik földrajzi régióból streamálni, akkor a viszonylag jó sebességnek köszönhetően a PPTP elegendő lehet a céljainak..

Ennek ellenére ne tegye az alapértelmezett protokollnak. Ezt teheti harmadik személyek támadásait, rosszindulatú programjait és kémkedéseit veszélyezteti.

SSTP Jegyzőkönyv

A Secure Socket Tunneling Protocol a Microsoft másik terméke. Sok más VPN-protokolltól eltérően, csak a Windows rendszert futtató eszközökkel kompatibilis. Ez azt jelenti, hogy nem tartozik a legszélesebb körben használt protokollok közé. Mindazonáltal nem szenved az ismert biztonsági problémáknak, ahogyan a PPTP is.

Az SSTP a Secure Socket Layer-re támaszkodik, vagy SSL, az online forgalom mozgatására szolgáló protokoll. Azok az emberek, akik olyan súlyos hálózati korlátozásokkal foglalkoznak, mint például a totalitárius államokban, például Kínában bevezetett korlátozások, úgy találhatják, hogy ez jelentős előnye.

Azok a felhasználók, akik ellenőrző kormányzati rendszerrel szembesülnek, vagy akik úgy találják, hogy más VPN-protokollokat rendszeresen blokkolnak a rendszerükön, azt tapasztalhatják, hogy az SSTP teljesen elfogadható megoldás. Stabil, meglehetősen gyors és viszonylag biztonságos. Ezenkívül lehetővé teszi a VPN-felhasználók számára a webhelyek és más hasonlóan korlátozott tartalmak feloldását. Sajnos csak néhány olyan VPN-szolgáltató támogatja az SSTP-t.

Ha hozzáféréssel rendelkezik egy olyan kiváló protokollhoz, mint például az OpenVPN, bölcs dolog ezt választani, az SSTP helyett..

WireGuard Jegyzőkönyv

A WireGuard egy viszonylag új protokoll, amellyel a fejlesztők még mindig kísérleteznek. Mivel a fejlesztés korai szakaszában van, a WireGuardot még nem ellenőrizte harmadik fél. Ezenkívül az adatvédelmi képviselõknek aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a WireGuard használatához naplók szükségesek-e vagy sem. Ezek az aggodalmak egyelőre vitathatatlanok, mivel oly kevés VPN-szolgáltató valójában a WireGuardot választja.

Valójában sok olyan VPN, amelyek elérhetővé teszik a WireGuard-t, tesztelési alapon teszik ezt, vagyis a felhasználók lényegében segítenek a fejlesztési folyamatban. Ez azt jelenti, hogy biztonsági problémák is felmerülhetnek, ezért nem bölcs dolog a WireGuard használata, ha valami igazán érzékeny dolgot csinál.

A WireGuard fejlesztése abban a reményben történik, hogy kiváló sebességet, teljesítményt és biztonságot kínál a többi elérhető VPN-protokollhoz képest. Úgy hirdetik, hogy ez jobb választás az akkumulátor fogyasztása szempontjából, és a mobil eszközök felhasználói szerethetik, hogy a WireGuard megígéri, hogy képes átváltani az egyik hálózati interfészről a másikra a kapcsolat elvesztése nélkül.

A WireGuard alkalmazását jelenleg nem lehet teljes szívvel javasolni, mert még mindig fejlesztés alatt állt. Mindazonáltal, ha képes lesz valaha teljesíteni a sebesség, a teljesítmény és a biztonság tekintetében tett ígéreteit, akkor minden bizonnyal méltó utódja az OpenVPN-nek.

SoftEther Jegyzőkönyv

A SoftEther egyike azon kevés, újabb VPN-protokolloknak, amelyek az OpenVPN protokollt futtatni kezdenek a pénzéért. Ez egy projekt volt, amelyet a Tsukuba Egyetem hallgatói fejlesztettek ki, de az utóbbi években széles körben használt VPN protokollmá vált.

A SoftEther nyílt forráskódú technológia, hasonlóan az OpenVPN-hez. Ez azt jelenti, hogy az egész világon szakemberek tesztelték, ellenőrizték és fejlesztették ki. A támogatók értékelik, hogy a SoftEther számos operációs rendszeren működik, még azokon is, amelyeket sok más protokoll nem szolgál fel..

Ezek az operációs rendszerek tartalmazzák a szokásos, mint a Mac, a Windows és az Android, de a Linuxot, a Solarist és a FreeBSD-t is.

A SoftEther még kompatibilis más VPN protokollokkal, mint például az OpenVPN, L2TP / IPSec és mások. A felhasználók gyakran beállítják a SoftEther-et az operációs rendszerükön, és ezzel egyidejűleg egy másik VPN-protokollt is használnak, ami azt jelenti, hogy védettek legyenek, függetlenül attól, hogy mi történik. Mivel annyira hihetetlenül rugalmas, a SoftEther gyorsan népszerűvé válik.

Ez a VPN-protokoll képes megkerülni a legtöbb tűzfalat, és minden bizonnyal gyors. Nem kell azonban aggódnia, hogy a sebességet feláldozza. A SoftEther AES 256 bites titkosítást használ, amelyet a nagyobb kormányzati és katonai ügynökségek is használnak.

Különböző VPN protokollok

Ennek ellenére a SoftEther nem tartalmaz hibákat. Ez meglehetősen új technológia, tehát még nem tesztelték olyan széles körben, mint az OpenVPN protokollt. Ráadásul sok VPN-n nem érhető el. Ez továbbra is egy alternatíva, amelyre a jövőben figyelni kell.

IKEv2 / IPSec Jegyzőkönyv

Az Internet Key Exchange 2. verziója, vagy az IKEv2, a Microsoft és a Cisco közös projektje. Az IKEv2 alapvetően egy alagutazási protokoll. Annak érdekében, hogy különösen biztonságos legyen, párosul az Internet Protocol Security-vel vagy az IPSec-rel. Ez a technológia titkosítja és hitelesíti az IP-hálózaton keresztül küldött adatcsomagokat.

Az Internet Engineering Task Force kifejlesztette az IPSec-et, hogy natív kompatibilitást biztosítson az operációs rendszerek sokféle változatával. Ennek megfelelően az IPSec futtatásához nem szükséges harmadik fél által készített alkalmazás, mint az OpenVPN és más protokollok esetében..

Az IKE technológia 1998 óta működik. A jelenlegi második verziót 2005-ben vezették be. Az IKEv2 és más VPN protokollok összehasonlítása rámutat arra, hogy az előnyöket kínálhat a felhasználók számára a kapcsolat felépítésének képessége, a sebesség, a stabilitás és a biztonság szempontjából. Az IKEv2 natív támogatása a Mac OS 10.11 vagy újabb, Windows 7 vagy újabb, iOS, Android és Blackberry rendszert futtató eszközökön található..

Egyes adatvédelmi képviselők, akik aggódnak a kiberbiztonsági kockázatok miatt, aggódnak az IKE technológia miatt, mivel ez zárt forrású szoftver. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft és a Cisco fejlesztette ki független fejlesztők hozzájárulása nélkül.

A biztonsági szakértők attól tartanak, hogy ez azt jelenti, hogy az IKEv2 olyan biztonsági réseket tartalmazhat, amelyeket a fejlesztők nem fedeztek fel. A technológia azonban elég hosszú ahhoz, hogy harmadik felek nyílt forráskódú verziókat készítsenek. Ezen független verziók némelyike ​​még robusztusabb biztonságot nyújthat, mint az eredeti.

Az IKEv2 / IPSec egy ajánlott VPN protokoll, de az OpenVPN általában jobb.

L2TP / IPSec Jegyzőkönyv

Az IKEv2-hez hasonlóan a Layer 2 Tunneling Protocol vagy az L2TP általában az IPSec-vel társul, hogy extra titkosítást és biztonságot biztosítson. Az IKEv2-hez hasonlóan az L2TP / IPSec natív módon kompatibilis a leggyakoribb operációs rendszerekkel.

A Windows 2000 / XP vagy újabb, Mac OS 10.3 vagy újabb vagy Android rendszert futtató eszközöknek gyorsan és egyszerűen telepíteniük kell az L2TP / IPSec szoftvert. A protokollhoz való hozzáférés ugyanolyan egyszerű, mint a szükséges fájlok importálása a VPN-ből.

Az L2TP-t a Microsoft és a Cisco is kifejlesztette. Ez azt jelenti, hogy egy zárt forrású szoftver, és lehet, hogy nem találtak sebezhetőségeket. Az L2TP nem olyan népszerű, mint az IKEv2, ami azt jelenti, hogy független fejlesztők nem vizsgálták meg olyan szorosan. A gyengeségek lehetővé teszik az Ön IP-címének akaratlan közlését.

Ha igazán aggódik a magánélet fenntartása mellett, akkor értékelni fogja, hogy az L2TP kétszer beágyazza az adatokat. Ez a kettős beágyazás azonban hajlamos egy kicsit lelassítani a feldolgozást.

Ezzel szemben az L2TP / IPSec titkosítást és visszafejtést hajt végre a rendszermagban, ami javított sebességet eredményezhet. Az L2TP / IPSec használata lelassítja a rendszer teljesítményét? A válasz változhat. Lehet, hogy kipróbálnia kell, hogy megtudja, mennyire jól működik az Ön számára.

Összességében az IKEv2 / IPSec és az OpenVPN protokollok erősen ajánlottak, mint az L2TP / IPSec. Ha nem fér hozzá ezekhez a többi protokollokhoz, az L2TP / IPSec továbbra is jobb választás, mint néhány régebbi, kevésbé robusztus protokoll..

A legtöbb leginkább ajánlott VPN-vel a választott protokollokat választhatja meg. Ez egyértelmű előnye lehet, mivel lehetséges, hogy az egyik protokoll jobban teljesít egyes alkalmazások számára, mint másoké.

OpenVPN Jegyzőkönyv

Eredetileg az OpenVPN Technologies fejlesztette ki ezt a protokollt nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők az egész világon hozzájárultak annak tökéletesítéséhez, gyengeségeket és sérülékenységeket keresve annak kiküszöbölése érdekében. Az eredmény hihetetlenül biztonságos és sokoldalú környezet az online világ felfedezéséhez.

Az OpenVPN-t általában a jelenleg elérhető legbiztonságosabb protokollnak tekintik, és széles körben használják. Harmadik féltől származó biztonsági cégek többször ellenőrizték, így bízhat benne, hogy adatai biztonságban vannak. Valójában az OpenVPN-t ipari szabványnak tekintik, különösen akkor, ha SSL / TLS kulcscserével együtt használják..

A legmegbízhatóbb VPN-szolgáltatók az OpenVPN protokollt elérhetővé teszik az ügyfelek számára. Valószínűleg ez az alapértelmezett választás. Ha nem, akkor a felhasználóknak javasoljuk, hogy frissítsék a beállításaikat. Az OpenVPN kompatibilis az összes platformon, beleértve a Mac, Windows, Linux, Android és iOS rendszereket. Különböző útválasztókkal együtt is működik.

Végső gondolatok

Az OpenVPN különösen biztonságos, ha a Felhasználói Datagram Protokolllal vagy UDP-vel használják, a Transmission Control Protocol vagy a TCP helyett. A TCP használata kissé lassabb átviteli sebességet jelenthet.

Ennek ellenére az OpenVPN stabil és megbízható marad. A TLS protokollok és az OpenSSL könyvtár titkosításhoz történő felhasználása azt jelenti, hogy az OpenVPN kivételesen alkalmas az adatok biztonságának megőrzésére..

Ha teljes védelmet szeretne, fontolja meg egy privát keresőmotor használatát az internetes böngészés során. Ez anonimizálja az összes lekérdezést, kiküszöböli a gyorsítótár szükségességét és védi a tolakodó hirdetésektől, miközben fejlett webhely-fenyegetés-észlelést biztosít.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me