5G в Канада (всичко, което знаем досега)

5G технологията е най-новото в дълга линия от разработки за безжични телекомуникации, за да ни изуми със своята сила и обхват. 5G безжичните устройства имат много по-голям потенциал от своите 4G колеги, и е само въпрос на време, докато Канада и останалият свят се обединят под 5G цифров чадър.


Но развитието и интеграцията на 5G мрежа в Канада е много по-широк проблем от просто по-бързото изтегляне. Има както политически, така и икономически съображения, които федералното правителство и доставчиците на безжични услуги трябва да обмислят, преди да продължат напред с всеки план. Освен това въпросът кой ще осигури оборудването, необходимо за канадска 5G мрежа, се оказа по-труден въпрос сам по себе си.

5g лого

По-долу ще намерите запис на развитието на 5G в Канада, както и обяснение за това какво представляват 5G мрежите и какво могат да донесат на обикновения потребител. Допълнителните медийни ресурси, включително основните новини, ще бъдат актуализирани съответно. Ще бъде включена и колекция от подходяща информация за 5G мрежи.

Какво е 5G?

За да разберете защо 5G пристигането в Канада е толкова важно, първо трябва да разберете какво е и какво означава 5G.

5G означава „пето поколение“. Всъщност всяка версия на предишния акроним означава подобен термин – 1G означава, “първо поколение” и т.н., и така нататък. 1G безжична технология е представена за първи път през 80-те години на миналия век и включва първите безжични телефони: големите, блокирани, които видяхте по телевизията или които актьорите имаха в колите си.

еволюцията на 5g

2G техн е мястото, където нещата наистина започнаха да се качват. Тези безжични устройства доминираха в началото на 90-те години и видяха, че първите клетъчни телефони започват да се разпространяват чрез съвременното общество. Имейл и текстови съобщения са създадени и импортирани в мобилни телефони, което също така причинява пейджърите изведнъж да станат много по-малко ценни за повечето хора.

3G безжична технология стартира в края на 90-те до 2000-те, като предоставя мултимедиен достъп, високоскоростни предавания както на гласови разговори и други видове данни, така и на глобални роуминг възможности. Това означаваше, че вече можете да използвате безжичния си мобилен телефон или други устройства в райони извън столичните центрове. Можете също да правите по-дълги разговори и да получавате информация в по-отдалечени райони.

4G придружи прехода на Интернет към по-бърза и по-евтина услуга, която бързо се разпространи по целия свят, дори до места, които преди това изобщо нямаха много достъп до Интернет. Подобрените възможности на 4G tech са отговорни за разпространението на поточно видео, музика за стрийминг, постоянен достъп до социални медии и разпространението на много популярни приложения, от които потребителите на смартфони не могат да получат достатъчно.

4G стана толкова повсеместно в съвременното общество, че много хора вече не могат да си представят преминаването без повишената скорост и надеждност, която идва с него. По този начин много съвременни смартфони се предлагат с 4G възможности, вградени в техния хардуер, а повечето телекомуникационни доставчици предлагат 4G скорости като стандарт.

5G, както може би се досещате, е още по-бързо поколение безжични телекомуникационни устройства и хардуер. Той позволява много по-бързи комуникационни и поточни възможности и с по-висока скорост от всяко друго поколение в скокове и граници.

Как 5G подобрява нещата?

5G може да подобри потребителското изживяване на мобилното си устройство чрез три основни области: латентност, свързаност и честотна лента.

латентност

Това е известно и по времето, когато е необходимо на едно устройство да изпрати информация до друго устройство в споделена мрежа. С две думи, латентността е времето, което отнема между изпращане и получаване на пакет от данни. За справка, 4G устройствата имат закъснение около 50 милисекунди. За да направите това в перспектива, всеки миг на очите, който правите, докато четете това ръководство, отнема между 100 или 400 ms.

карта за забавяне в интернет

5G tech, от друга страна, ще намали закъснението до около 1 ms. Това е поне 100 пъти по-бързо, отколкото можете да мигате. Той буквално позволява предаването на данни в рамките на миг на око!

Това е важно, тъй като безжичната технология се усложнява и ще изисква по-бързи времена за реакция, особено от страна на автоматизираните системи. Автоматичните автомобили, например, ще изискват 5G технология с минимален минимум, защото ще трябва да реагират много по-бързо, отколкото човек може.

Свързаност

В безжичния технологичен език свързаността се разбира най-добре като броя устройства, които могат да комуникират помежду си. В момента по света има около 10 милиарда свързани устройства, като много експерти смятат, че има още повече. До 2020 г. в целия свят ще има 50 милиарда устройства или повече.

Това не е само за смартфони. Безжичната технология сега се простира до традиционно ръчни инструменти като термостат; много съвременни термостати са свързани към домашната Wi-Fi мрежа, за да позволят безжичен контрол. Всички безжични устройства, свързани заедно, са общо известни като Интернет на нещата.

Тази повишена свързаност е неизбежност, че подобренията на 5G ще направят по-плавни и по-ефективни. Той ще има повече устройства, които да се свързват с повече устройства, подобрявайки богатството и сложността на мрежата, без да се разпада непременно под напрежението.

Bandwidth

И накрая, честотната лента се разбира най-добре като максималната скорост на изтегляне, която дадено устройство може да предложи. Повече честотна лента, предлагана от безжично устройство, ще доведе до по-бързо изтегляне и видеоклипове и снимки с по-добра разделителна способност, заедно с по-добри поточни изживявания (въпреки че това също е свързано с латентността).мрежова честотна лента

Например, 3-D и 360 ° видео стрийминг обикновено са достъпни само за 5G устройства.

5G свързаността обаче има приложения извън подобрения опит в социалните медии. Той ще даде възможност за напредък в образованието, комуникацията, представителството и времето за реагиране при извънредни ситуации. Помислете за широчината на лентата като максимален размер на маркуч за вода, като скоростта на водата се заглушава от диаметъра на маркуча. 5G устройствата имат много по-широки маркучи по подразбиране.

5G и Канада?

И така, къде Канада стои в надпреварата за 5G свързаност? В момента Канада се опитва да пусне цялостна 5G мрежа в рамките на следващата година, като по-консервативни оценки предполагат, че 5G мрежата ще бъде онлайн през следващите няколко години. Това е така, защото разгръщането на 5G свързаност в цялата страна зависи от няколко фактора – а именно от компаниите, които могат да предоставят услугата.

Telus Mobility е компания, която се опитва да внесе 5G в Канада през 2020 г., въпреки че първоначално започва с потребителите, които живеят в района на Ванкувър. Telus Mobility разчита на „Living Lab“, който е устойчив телекомуникационен доставчик, който достигна скорост от 30 GB в секунда през 2016 г. Той също така ще има за цел да осигури устойчива 5G свързаност, използвайки устойчиво фокусирани технологии и други инициативи.

Логото на Telus Mobility

Роджърс Комуникации е друга компания, която се опитва да пусне 5G в Канада. Те са съсредоточени в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и също се насочват към 20/20 издаване. TeraGo провежда фиксирани изпитания за безжичен 5G достъп с Nokia през 2020 г..

Най-скандално Huawei Technologies – телекомуникационна компания Chines и най-голямата в света – е основен участник в развитието на канадската 5G инфраструктура. Международната политика обаче е спряла това да не се случва толкова гладко, колкото мнозина биха желали.

Много други превозвачи правят свои собствени 5G прогнози, така че техните клиенти да знаят кога те може да очаквате 5G свързаност:

 • Bell Mobility- 2020
 • Фидо – Късна 2020 година
 • Koodoo Mobile – края на 2020 г.
 • Virgin Mobile – края на 2020 г.
 • Freedom Mobile- 2021
 • SaskTel- 2021+
 • Видеотрон- 2021г+

в края на краищата, Канада все още няма 5G свързаност в големите градове и особено не в цялата страна. Но се правят големи успехи в осигуряването на 5G достъп в много от основните технологични центрове на нацията. Ако тези инициативи покажат обещание, канадците от всички територии могат да очакват 5G достъп и устройства да започнат да се разпространяват в рамките на следващите години.

Последни новини за 5G в Канада

Защо решенията за изграждане на 5G в Канада са важни

5G ще бъде от значение за всички, независимо дали ще използвате или не 5G устройство, веднага щом е налице. Но докато 5G свързаността ще бъде неразделна част за бъдещия дигитален пейзаж и за много подобрения в областта на икономиката и бизнеса, това също ще бъде много скъп преход. Много канадски безжични оператори ще инвестират 26 милиарда, използвайки 5G инфраструктура през следващите шест години.

5g мобилен телефон

По този начин, 5G мрежата на Канада (която в момента е бъдеща мечта, отколкото реалност) вероятно ще има изградена инфраструктура от малък брой световни компании, а не от конкретни канадски доставчици или безжични оператори. Тези компании включват Nokia, Ericcson и Huawei.

Изказаха се обаче някои опасения по отношение на разузнаването за разрешаване на достъп на китайска компания до западните телекомуникационни системи. Потенциалът за проблеми или наблюдение, някои смятат, е голям.

Отава, Центърът на Роджърс в Торонто ще стане тестов сайт за 5G

Тестването за основните приложения на 5G безжични мрежи дойде по-късно през 2018 г. в Отава. Тестовете бяха проведени с дългогодишен доставчик на мрежа – Ericsson. Въпреки че тестът не беше достатъчно обширен, за да позволи разгръщане на 5G през 2019 г., той даде главна представа, за да позволи по-нататъшното тестване да се случи през следващите години и да даде възможност за 5G внедряване в ограничени срокове през 2019 г..

По-широкото внедряване на 5G вероятно ще започне да се случва през 2020 г., въпреки че подробностите са оставени на много от компаниите, предоставящи 5G инфраструктурата, необходима за такъв преход.

Проблемът с 5G в Канада

Изказаха се опасения, че китайската компания Huawei Technologies, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в целия свят и една от малкото компании с инфраструктурата, необходима за изграждане на 5G мрежа, не трябва да бъде разрешена да доставя оборудване за 5G мрежа в Канада.

Лого и смартфон на Huawei

Това е частично, защото много от съюзниците на Канада вече са забранили на компанията да доставя оборудване за собствените си 5G мрежи. Обикновено възникват страхове относно възможността за шпиониране, когато става въпрос за финансови данни или за общи данни за канадските граждани. Всъщност много компании като Съединените щати, Япония и Австралия повдигнаха опасения с Huawei и решиха, че това е риск за националната сигурност.

Времето ще покаже дали стойността на Huawei, която се крие в нейните широки инфраструктурни способности и ресурси, е достатъчно ценна, за да го превърне в основен играч в развитието на канадска 5G мрежа или дали ще се търси подмяна поради държавния надзор или възмущението на гражданите.

Канада, използваща Huawei 5G, може да затрудни достъпа до американското разузнаване

Съветникът по националната сигурност на САЩ призова Канада да не използва 5G технология, получена от материали на Huawei. Той каза, че това ще застраши споразуменията за споделяне на разузнавателна информация, на които сега се ползват Съединените щати и Канада, тъй като САЩ са обезпокоени, че всяка инфилтрация в канадските мрежи непременно ще изложи собствените си мрежи на китайското наблюдение.

Канадският премиер Джъстин Трюдо отложи решението дали да се използва това мрежово оборудване до 21 октомври. Това решение имаше последствия от развитието на мрежата, тъй като повлия на политиката между САЩ и Канада на по-широко международно ниво.

Канадският министър на отбраната заяви, че ще им е нужно време, за да разгледат всички потенциални заплахи и да бъдат внимателни при защитата на нова 5G технология, преди да вземат решение.

Канада заложи да отложи решението на Huawei 5G за след гласуване

Съобщава се, че Канада отлага решението си дали китайските Huawei Technologies ще доставят мрежовото оборудване за своята 5G мрежа до след федералните избори през октомври. Това се дължи на все по-обтегнатите отношения с Пекин.

централата на huawei Китай

Първоначално проблемите бяха повдигнати както от гражданите на Канада, така и от САЩ, както и от много други канадски международни съюзници. Много от техните международни съюзници вече забраниха Huawei от собствените си мрежи от страх от китайското наблюдение.

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че не желае да вземе решение, докато съдбата на двама задържани в момента канадци в Китай не стане по-ясна.

Това отлагане се разглежда като проблем за големите далекосъобщителни компании, тъй като те не могат да продължат своите 5G планове за безжична интеграция, докато правителството не вземе решение за развитие.

Допълнителни ръководства

 • Най-добрите VPN услуги
 • Повечето сигурни браузъри
 • Интернет безопасност за деца
 • Онлайн ръководство за поверителност

5G в Канада ресурси

 • План за архитектура на Huawei 5G от перспектива на високо ниво
 • Предимства и употреба на 5G – ETSI
 • Бъдещи технологични постижения и разбиране на 5G – GSMA Intelligence
 • Ръководство за 5G сигурност от Ericsson
 • Определение и разработки на 5G от уебсайта на канадското правителство
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me