Изчерпателно ръководство за електронна безопасност


През последните години в Канада се наблюдава увеличение на кражбите на идентичност и други интернет престъпления. В отговор на това – прието е законодателство, известно като Закона за защита на личната информация и електронните документи (PIPEDA).

Новите правила за поверителност са създадени, за да уведомят канадците, когато има нарушение на данните. Предполага се, че голяма част от новото решение трябва да предотврати нарушения. Въпреки това, понастоящем всички компании са задължени по закон да предупреждават Комисията за поверителност на Канада, ако съществува действителен риск данните на дадено лице да бъдат компрометирани при нарушаване на данните..

Законът слабо призовава компаниите да предприемат „подходящи“ действия за запазване на данните. Освен това използва неточна терминология, за да диктува кога една компания трябва да предупреди клиентите за нарушаване на данните. Това може да се отнася за канадците, тъй като запазването на данните им е станало основен проблем.

Според службата на комисаря по защита на личните данни Даниел Териен нарушенията на данните, като големият хак на Equifax, са повдигнали червени знамена за гражданите на Канада, но законите не отразяват тази загриженост.

Той поиска годишно увеличение на бюджета за 24 милиона долара, което да се използва за анализ и разследване на доклади за нарушения на данните, което ще измине дълъг път до разрешаването на глобите от 100 000 долара за нарушение, които са на линия за компании, които не обработват правилно нарушенията на данните..

Експертите казват, че тези разпоредби не стигат достатъчно далеч и доверието в новия регламент е ниско.

С компютрите, които се наблюдават денонощно, хакерите все още са успели да планират и извършват злонамерени атаки. Този факт прави защитата на хората и личните компютри изглеждат почти невъзможни. Това обаче не е необходимо да бъде невъзможно.

На пръв поглед премахването на интернет от дома ви, за да се защити вашата поверителност и идентичност, може да изглежда единствената възможност. От съществено значение е да се помни, че интернет също е ценен инструмент.

Налични са различни ръководства, които да ви помогнат да запазите поверителността и сигурността на децата онлайн, но много от тези ръководства са твърде общи или прекалено недостъпни за модерна технология, за да бъдат от голяма полза в някои ситуации. Това изчерпателно ръководство ще ви помогне да защитите поверителността си, докато защитавате децата, като предоставя богат набор от съвети за безопасност и информация за социални медии и приложения за чат като Facebook и Snapchat.

Contents

Стъпки за запазване на безопасността на децата онлайн

В този раздел на това ръководство ще получите общо разбиране за някои елементи, които можете да направите, за да запазите поверителността на детето си и някои неща, които той или тя може да направи, за да помогне.

Насоки за родители

Когато се опитвате да запазите поверителността си, едно място да започнете е страницата с ресурси на ФБР, където можете да намерите разнообразна полезна информация за защита на детето си от опасности онлайн. Този уебсайт е перфектният ресурс, защото непрекъснато се актуализира, за да отговори на нуждите на новите технологии.

С всеки нов напредък в компютърните и телекомуникационните технологии достъпът до нови източници на информация и културен опит се разширява. С увеличаването на този достъп се увеличава и възможността хищниците да получат достъп до личната информация на вашето и вашето дете.

Този факт прави жизненоважно за вас (особено родителите) да разберете различните опасности от достъпа онлайн и как да наблюдавате промените в информацията, които могат да се получат от проблеми онлайн.

Онлайн хищници

Онлайн хищниците могат да имат различни цели. Някои хищници са само след информация, но други искат повече. Важно е да се признае, че малка група хора сърфират в Интернет с единственото намерение да се сприятели с дете. Това приятелство може да бъде началото на отглеждането на дете за сексуална експлоатация по-късно.

Сексуалният хищник има фантастична способност да намалява бавно резервите на детето за малък период, като се преструва на някой друг. Всеки може да направи профил в социалните медии, който е различен от реалността.

Ако детето не е сигурно, трябва да съберете информация за това лице. Ако поведението на младежта се промени, това може да е показателно за отглеждане от сексуален хищник. Някои предупредителни знаци, които трябва да търсите, включват големи количества време онлайн или порнография на компютъра на детето ви.

ФБР състави списъци, които включват общи признаци, ако се притеснявате за онлайн практическата работа на вашето дете. Ако детето ви показва някой от тези признаци, трябва да сте готови да говорите открито за заплахите на онлайн хищници и как да ги избегнете.

Трябва да говорите с детето си и да се свържете с местната полиция, ако откриете доказателства за неподходящ контакт между възрастен и ваше дете. Жизненоважен ключ за избягване на екстремни проблеми като кибертормоз или сексуални хищници е отворената комуникация между родителя и хлапето.

Налични са различни източници, които помагат на информирането и насочването на родителите. Тези сайтове включват:

• Национален съвет за безопасност – предлага съвети как да осигурите на децата си да знаят как да се пазят.

• Федерална комисия по търговия – предоставя подкрепа на родителите, когато говорят с децата за безопасността им в интернет.

• Protectkids.com и Internet Safety 101 – са отлични източници на информация за сексуални хищници и съветват да се избегне опасността, свързана с онлайн хищници.

Мрежата и децата

Интернет е основна част от ежедневието, което означава, че възрастните и децата трябва да бъдат умни цифрови граждани. Тъй като образованието и развлеченията са толкова лесно достъпни, бяха създадени специални целеви групи, които да помогнат за осигуряването на безопасност в училищата и кампусите. Тези целеви групи се опитват да защитят децата от тормоз и насилие в училище.

Тези проблеми понякога следват дома на детето. Интернет обаче може да се използва и по положителни начини. Например запознанството с насилието винаги е било физически проблем и е станало сериозно притеснение. Различни статистически данни доказват, че това явление е често срещано, но интернет може да помогне за решаването на този проблем.

LoveIsRespect е организация с основна цел да обучава и овластява хората, за да помогне за предотвратяване или прекратяване на злоупотреби. Те проведоха проучване през 2008 г., което установи, че 69% от тийнейджърите, които са имали полов акт до 14 г., заявиха, че са изпитали някаква форма на злоупотреба в отношенията.

Това проучване също така предоставя информация, когато един от пет тийнейджъри между 13 и 14 години заявява, че познава приятели или връстници, които са били ударени от гняв или приятелка от гняв. То също предполага, че само 51% от пребиваващите могат да идентифицират предупредителни признаци на опасна връзка.

Използвайки ресурси като LoveIsRespect, родител може да използва интернет, за да попълни празнината в знанията. Може да се използва и за справяне с насилието и други въпроси, които възникват през критичните години на формиране.

Кибертормоз

Тормозът е малка част от обществото от много години, но с изобретяването на интернет той придоби съвсем нова форма.

Кибертормозът може да бъде дефиниран чрез използването на различни технологии (мобилни телефони, компютри или всяко друго устройство, свързано към интернет) за изпращане, публикуване или текстови данни, които са създадени да наранят или смущават друг човек. Кибертормозът може дори да се случи, докато използвате конзоли за видеоигри.

С количеството технологии, налични за кибертормоз, родител трябва да бъде изключително бдителен, за да забележи всякакви намеци за това. Facebook, Twitter, чат стаи, форуми и други сайтове за социални мрежи могат да бъдат използвани за атака на други. Кибертормоните ще използват всякаква форма на медиум, за да успеят в своите вредни коментари и действия.

Тези начини могат да включват, но не се ограничават до разпространение на слухове, изтичане на лична информация или дори представяне. Когато става дума за кибертормоз, това може да се направи грубо или упорито. Без обмен лице в лице, много побойници са склонни да действат по-смело онлайн, отколкото в училищния двор.

През 2010 г. изследванията сочат, че 43% от тийнейджърите имат опит да са жертва на кибертормоз. И така, от съществено значение е родителите да водят отворен диалог за кибертормоза с детето си.

Тук са изброени някои ценни ресурси за справка по този въпрос:

• Изследователски център за кибер тормоз – съдържа информация за решения за кибертормоз.

• DoSomething.org – изброява 11 факта за проблемите, свързани с кибертормоза.

• Национален център за изчезнали и експлоатирани деца – включва страница, която обяснява как да спрете кибертормоза и как да разберете дали детето ви е тормозено онлайн.

Защита на личната информация

Ако детето ви е под 13 години, имате пълен контрол върху личната информация, събрана онлайн. Този закон ви предоставя възможност да се съгласите с всякакви данни, които се съхраняват за вашето дете. Той също така изисква от уебсайта да съхранява събраните данни защитени.

Що се отнася до защитата на детето ви онлайн, може да си струва да проучите законите за поверителност. Някои от тези закони се прилагат и за защита на личния живот на възрастен. Разнообразие от уебсайтове имат полезна информация и съвети как да запазите чувствителната информация далеч от неоторизирани потребители.

Следните уебсайтове предоставят на хората информация, за да се актуализират и да бъдат информирани за защитата на личната им информация:

• Федерална комисия по търговия – предлага страница, пълна с информация за проблеми с поверителността.

• Закон за защита на поверителността на децата онлайн – предоставя обобщение за родителите относно правния аспект на защитата на детската информация онлайн.

• DO-IT – дава разнообразни съвети как да гарантирате, че данните ви няма да бъдат намерени онлайн.

Детски съвети

• Най-добре би било винаги да питате родителите си, преди да дадете лична информация.

• Никога не трябва да посочвате вашето фамилно име или домашен адрес.

• Друг полезен съвет е да създадете разумно екранно име.

• Това екранно име не трябва да включва лични данни като дата на раждане или име.

• Жизнено важно е да кажете на родителите си, преди да се срещнете с приятел от онлайн.

• Не забравяйте, че не всеки е този, който казва, че е.

Посетете следните сайтове за повече информация относно безопасността, докато сте онлайн:

• Обществена библиотека в Ню Йорк – предоставя отлични съвети за намиране на информация и съвети за запазване на децата, докато са онлайн.

• Национален център за защита на децата – дава съвети и ресурси за безопасност в интернет за деца от всички възрасти.

• McGruff Safe Kids – изброява десет общи правила за безопасност относно предоставянето на информация онлайн.

Съвети за родители

За да даде увереност на родителите, Институтът за семейна онлайн безопасност предоставя полезни съвети за доброто цифрово родителство. Тази увереност ще даде възможност на родителя да подкрепи детето си, за да се движи безопасно в интернет.

Според възрастта на детето ви проблемите и темите варират. Въпреки това, съвременното родителство изисква от вас да сте наясно със събитията онлайн. Тази информация трябва да включва различните приложения, които се въвеждат.

Можете да станете превъзходен родител, използвайки технологията. Тя ви позволява да развиете по-доверчиви и съвместни отношения с детето, като провеждате честен диалог за това как той или тя използва интернет. Трябва да имате дълбоко разбиране и познаване на различните сайтове, които се харесват на младите днес.

По-долу са два сайта, които можете да използвате, за да придобиете по-добро разбиране и насоки. Жизненоважно е винаги да помните, че безопасността в интернет може да бъде критичен компонент на положителното онлайн изживяване.

Сайтовете, които ще ви помогнат да постигнете тези цели са:

• Институт за семейна онлайн безопасност – има седем стъпки към доброто цифрово родителство, което предоставя съвети за безопасно онлайн използване.

• Министерство на образованието на щата Вашингтон – предлага PDF, който съдържа разнообразни онлайн съвети за безопасност за родители и деца.

Популярни приложения и уебсайтове

След като разгледате горепосочените уебсайтове, за да научите как да запазите децата си като цяло безопасни онлайн, този следващ раздел ще ви даде представа за най-широко използваните приложения и уебсайтове.

Едно от най-популярните приложения е Snapchat. Почти ⅓ от тийнейджърите в Канада използват това приложение ежедневно. Милиони снимки и видеоклипове се обменят всеки ден.

Всяко видео, снимка и заснемане на екрана трябва да се изтриват автоматично за няколко секунди, когато използвате Snapchat. Възможно е обаче да се премахне или екранизират изображенията на друго устройство. Този процес оставя постоянен запис на това, което смятате за временно.

Друго популярно приложение е Kik Messenger. С Kik Messenger можете да изпращате съобщения, без да посочвате телефонния си номер. Този факт прави това популярно приложение с хора, които искат да останат анонимни.

Ако прочетете отзивите за това приложение, бързо осъзнавате, че това приложение е известно с получаването и изпращането на изрични съобщения. Дори е оценен 17+ заради „Чести / Интензивни зрели / Предлагащи теми“. Тази оценка не спира децата под 17 години да изтеглят и използват приложението.

Следващ в списъка с любими приложения е Ask.fm, който е уебсайт за социални мрежи с формат на въпросите и отговорите. Това приложение е свързано наскоро с тормоза и самоубийствата. Разрешени са само деца над 13-годишна възраст, но приложението няма система за наблюдение на активността.

Това приложение може да се счита за мека за кибертормоз. Тези приложения са само няколко от новите онлайн опасности, с които децата и възрастните трябва да се сблъскат. Като сте информирани за най-широко използваните приложения и уебсайтове, можете да научите как да създадете полезен диалог за безопасността, докато използвате приложенията.

По-долу са изброени някои конкретни стъпки, които вие и вашето дете можете да предприемете с конкретни приложения и уебсайтове, за да ги запазите.

Snapchat

Това изключително популярно приложение за съобщения е добавило функции за видео чат и текстови съобщения, за да създаде комуникационен сайт всичко в едно. Това приложение е невероятно популярно при млади възрастни и тийнейджъри.

Snapchat изисква потребителите да са на възраст над 13 години, за да създадат акаунт. Повечето потребители вярват, че съобщенията се изтриват само за няколко секунди, но други знаят, че интернет е завинаги. Тези „унищожени“ съобщения могат бързо да бъдат възстановени с ограничено количество техническо ноу-хау.

Тези съобщения също могат да бъдат запазени, като се направи екранна снимка. Snapchat иска хората да повярват, че повечето от тези съобщения са безобидни, но приложението има репутация на секстинг. Не е нужно да изпадате в паника.

Snapchat има различни настройки, които могат да бъдат променени, за да защитят поверителността и да премахнат получаването на неподходящи съобщения от непознати.

Защита на вашето дете на Snapchat

Повечето хора смятат, че достъпът до акаунта на детето е полезен. Това обаче няма да помогне с това конкретно приложение. Трябва да насърчите детето да не изпраща и не получава съобщения, без да присъствате.

Този факт е важен, защото съобщенията „изтриват“ след отварянето им. Също така е добра идея да обсъдите как работи приложението, рискува с използването на приложението и др. Насърчете детето си да мисли преди да изпрати изображение.

Жизненоважно е детето ви също да разбере, че никога не е добре да изпращате сексуални снимки. Възможно е да зададете настройка за поверителност само за да позволявате съобщения от приятели и семейство. Можете да направите това, като започнете от менюто за настройки на Snapchat.

След това щракнете върху мястото, където пише „Кой може да ми изпраща съобщения?“. След това можете да изберете „Моите приятели“. Ако се притеснявате дали детето ви ще използва приложението без вас, можете да се свържете с Snapchat и те ще изтрият акаунта на всеки под 13-годишна възраст.

Този процес може да започне на https://support.snapchat.com/delete-account. Трябва да имате потребителско име и парола, за да премахнете акаунт. Ако нямате тази информация, отидете на

https://support.snapchat.com/en-US/a/delete-my-account1.

Ако дете под 13-годишна възраст се опита да създаде акаунт в Snapchat, вместо това получава достъп до SnapKidz. Ако детето обаче лъже за възрастта си, то може да получи достъп до приложението.

SnapKidz позволява на децата да правят снимки, но не и да ги изпращат. Също така е невъзможно децата да изпращат или получават съобщения или да добавят приятели на SnapKidz.

Kik Messenger

С над 100 милиона потребители, Kik е едно от най-известните приложения за тийнейджъри днес. Можете да изпращате виртуални стикери, анкети, текстови съобщения, снимки и видеоклипове с помощта на това приложение. Тъй като за съобщение се нуждаете само от потребителско име на Kik, не е необходимо да посочвате телефонния си номер.

Този факт може да даде на хората невярно чувство за сигурност. Може да изглежда безопасно, защото детето ви предоставя само анонимно онлайн потребителско име, но не е. Kik е изключително популярен за секстинг, което му дава оценка 17+ в магазина за приложения.

Независимо от това, Kik позволява на всеки 13+ да си създаде акаунт. Като прочетете отзивите, можете да видите, че това приложение не е подходящо за деца. Ако детето ви използва Kik, то може да може да получава съобщения от всеки човек в приложението.

Защита на вашето дете на Кик

Като родител можете да пазите детето си, като:

 • Насърчава ги само да изпращат съобщения до хора, които познават офлайн
 • Казвайки им никога да не споделят лична / частна информация с непознати или онлайн приятели само
 • Показване на детето как да използва функцията за нови хора. Kik ще изпраща съобщения от нови хора в раздел „Нов чат“, където детето може да блокира и игнорира подателя.
 • Запазване на потребителското име на детето лично.

Когато искате да блокирате хората, първо отидете на настройки. В областта на настройките отидете на настройките за чат или настройките за поверителност. Намерете къде се казва „списък с блокове“ и изберете бутона +. След това трябва да намерите потребителя, който искате да блокирате, и щракнете върху блок за потвърждение.

Ако искате да запазите потребителско име лично, кажете на детето си да го споделя само с хора, които той познава офлайн и избягвайте да публикувате потребителското име в други приложения или сайтове за социални медии.

Ask.fm

Много родители са наясно с гигантските сайтове за социални медии като Facebook, Instagram и Twitter. Въпреки това, Ask.fm е друг сайт за социални мрежи, който бързо набира популярност при деца под 18 години.

Ask.fm е уникален сайт, защото позволява на потребителите да задават и отговарят на въпроси анонимно. Този сайт беше наскоро в новините, свързани със случай на самоубийство във Флорида. С помощта на приложението Ask.fm децата тормозят младо момиче, докато не се самоубие.

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън посочи приложението като мерзост заради подобни проблеми с кибертормоза в своята страна. Според BuzzFeed.com девет самоубийства от цял ​​свят са свързани с този сайт за социални медии. Причината за този факт е заради възможността да се задават въпроси анонимно, без никой да следи съдържанието.

Уебсайтът Ask.fm има отказ от отговорност, според който компанията няма „отговорност към вас за съдържание, което може да ви се стори неприятно, нецензурно или с лош вкус.“ С рисковете и популярността, свързани с това приложение, е жизненоважно да знаете дали вашето дете го използва и как да ги защити.

Защита на вашето дете в Ask.fm

Можете да се възползвате от настройките за поверителност, налични в това приложение, за да защитите децата и възрастните. Ако съобщение е получено от тормозлив човек, можете да кликнете върху „блокиране“ до въпроса, за да спрете способността на човека да ви задава въпроси.

Можете също да отидете в настройките и да кликнете върху поверителността. След като щракнете върху поверителността, натиснете „не позволявайте анонимни въпроси“, за да предотвратите непознатите да могат да задават въпроси. Не забравяйте да насърчите детето си да не споделя пароли с приятели или непознати.

Докато приложението се използва, трябва да се опитате да поддържате диалог отворен, така че детето ви ще дойде при вас, ако има проблеми. Ако имате достъп, може да бъде полезно да наблюдавате поведението и взаимодействията на детето, за да поддържате негова отговорност.

Вашето дете също трябва да разбере, че всичко и всичко, публикувано на Ask.fm, може да бъде споделено в други сайтове за социални медии. Така че, ако детето ви не би го споделило със семейството, то не трябва да се публикува онлайн.

И накрая, важно е да говорите с детето си за кибертормоз, взаимодействие с другите и за това как другите общуват с вашето дете. Ако вие или вашето дете смятате, че той или тя е тормозен онлайн, говорете с детето си и след това предприемете действия.

Когато други потребители нарушат условията за ползване, можете да започнете официален процес на подаване на жалби, като използвате зоната „свържете се с нас“ или изпратете имейл на [email protected] Условията за употреба забраняват разнообразно съдържание, което включва обидни, омразни, порнографски или заплашителни елементи.

Можете да деактивирате акаунт на Ask.fm, като първо влезете в приложението. След това щракнете върху настройките в горната дясна част на екрана. След това натиснете където пише „деактивирайте акаунта.“ Трябва да потвърдите това, като въведете паролата отново.

Badoo

Много хора никога не са чували за Badoo. Когато мислите за това твърдение, може да бъде ужасяващо да осъзнаете колко много дете използва, че родителят може да не знае нищо. Истината вероятно е много.

Магазинът за приложения предлага над милиард приложения за смартфони. Повечето от тези налични приложения са безобидни и дори полезни, включително приложения за музика и приложения за обществен транспорт. Малка част от тези приложения обаче свързват децата с потенциално вредни сайтове за социални медии.

Badoo е един от тези видове приложения. Не винаги е подходящо да кажете на детето си да не използва конкретни приложения, но този сайт изобщо не е такъв, на който детето ви трябва да работи. Това е сайт за запознанства.

Не е задължително да е вредно, но сайтът е предназначен за възрастни и възрастни използват предимно сайта. Децата не трябва да се допускат там, където възрастните се опитват да опознаят други възрастни. Някои хора биха си помислили, че позволяването на дете да използва Badoo би било подобно на изпращането на детето му в бар, за да се срещне с нови приятели.

Badoo е очевиден в ограничението си за хора под 18 години, защото е място за срещи на възрастни. Това ограничение обаче може да бъде игнорирано или заобиколено от решително и интелигентно дете. Имайки това предвид, за вас е важно да знаете сайта, за да можете да пазите детето си в безопасност.

Защита на вашето дете в Badoo

Първата стъпка в защитата на поверителността ви, докато сте в Badoo, е да разберете, че сайтът е за възрастни. Въпреки че в условията на уебсайта на Badoo ясно се посочва, че е за тези над 18-годишна възраст, детето може да лъже за възрастта си и все пак да си създаде акаунт.

Трябва също да знаете, че другите могат да създават фалшиви акаунти, за да поискат неподходящи снимки или да откраднат лични данни. Трябва също да разберете, че всякаква информация, споделена в Badoo, може да бъде споделена публично. Този факт е валиден за различни сайтове, така че вашето дете трябва да знае никога да не споделя лична информация с непознати.

Ако искате да изтриете акаунт, можете да влезете, да отидете на настройки и след това щракнете върху изтриване на акаунт. Ако искате да изключите услугите за местоположение в приложението Badoo, можете да влезете, да отидете в профила, след това щракнете върху думата „поверителност“ и след това щракнете върху „показване на разстояние.“

Общите условия на Badoo ясно посочват, ако те са наясно, че непълнолетен е създал акаунт, те ще изтрият информацията за профила от Badoo. Това споразумение ви позволява да изпратите съобщение в Badoo на страницата за обратна връзка и те ще премахнат профила на непълнолетния.

Тази страница за обратна връзка може да се намира на адрес https://badoo.com/help/report-underage.phtml. Цялата горепосочена информация помага да се запази детето ви, но Badoo е уебсайт със строго възрастни и не е подходящ за деца под 18 години.

Facebook

От всички налични приложения може да се твърди, че Facebook е най-използваното приложение. Предоставената по-долу информация е различна от данните, представени по-горе, тъй като не се отнася главно за деца.

Независимо от това, тази информация е необходима, ако искате да запазите децата си в безопасност. Тези данни дори могат да бъдат полезни за тези хора, които нямат деца, защото Facebook има много опасности и трябва да знаете как да се защитите.

Едно страхотно нещо във Facebook е, че той ви позволява да се предпазите от широк спектър от опасности като събиране на данни и кражба на идентичност. Трябва обаче да промените настройките по подразбиране, за да защитите вас и вашите деца.

Защита на вашето дете във Facebook

Първата стъпка е да проверите основните си настройки. Влезте в приложението и кликнете върху падащия морков, разположен в горния десен ъгъл, след което щракнете върху настройките. От тук можете да проверите настройките за поверителност и сигурност.

За да промените настройките за поверителност, изберете „поверителност“ и след това натиснете бутона за редактиране до „кой може да вижда бъдещите ви публикации?“. След като изберете този раздел, можете да изберете кои приятели могат да виждат вашите публикации. Можете дори да защитите предишни актуализации на състоянието, като изберете „ограничете кой може да вижда минали публикации“ и след това щракнете върху „Ограничете минали публикации“.

Можете да промените настройките за защита, като изберете „сигурност“ и след това щракнете върху редактиране до „получавайте сигнали за неразпознати данни за вход.“ В тази област можете да изберете как Facebook да ви уведомява за нередовна дейност.

Ако имате притеснения, някой да има достъп до акаунта, можете да изберете „използвайте двуфакторна автентификация.“ След като изберете този бутон, щракнете върху синия бутон „стартиране“ и следвайте инструкциите, предоставени на екрана.

Различни други опции за сигурност и защита могат да бъдат намерени в областта за настройки. Един полезен инструмент се намира под раздела, който казва „Собственост и контрол върху акаунта.“ След като кликнете върху тази област, можете да деактивирате или изтриете акаунта..

Ако искате да деактивирате акаунта си временно, изберете Деактивиране. Ако ще изтриете окончателно профила си, изберете Изтрий акаунта.

Някои други любими приложения, за които като родител трябва да знаете, включват:

Bumble – Това приложение е подобно на Tinder, но изисква жената да направи първия ход. Казано е, че децата използват Bumble за създаване на фалшиви акаунти, като фалшифицират възрастта си.

Live.me – Това приложение за видео на живо използва геолокация за споделяне на видео. Тази процедура позволява на потребителите да намерят точното местоположение на излъчването. Възможно е също да печелите монети, за да платите за снимки на дете.

Калкулатор% – Изглежда като приложение за калкулатор, но е тайно място за скриване на снимки, файлове, видеоклипове и история на браузъра.

Holla – Като самопровъзгласяващо приложение за видео чат, Holla позволява на децата достъп до хора по целия свят. Рецензенти на това приложение твърдят, че те са се сблъсквали с расови заблуди, изрично съдържание и други вредни вещи.

Шепот – С това приложение за социални медии детето ви се насърчава да споделя тайни с непознати. Освен това прави местоположението на потребителя достъпно за други.

Горещо или не – Основната цел на това приложение е да позволи на хората да се закачат. Хората се насърчават да оценят взаимно профила си, да търсят хора в местния район и да разговарят с непознати.

Omegle – Това приложение е безплатен уебсайт за чат, който насърчава детето ви да разговаря анонимно с други хора, включително с непознати.

Жълто – Със своята атмосфера, наподобяваща Tinder, Yellow е създаден, за да позволи на тийнейджърите да флиртуват един с друг.

Burn Book- Burn Book е някъде тийнейджърите отиват да публикуват анонимни слухове. Тези слухове се публикуват чрез снимки, видеоклипове, аудио и текстове.

Wishbone – Това приложение насърчава децата да сравняват други деца един срещу друг. Също така позволява на децата да се оценяват взаимно, използвайки скала.

Instagram – Instagram е най-използваното приложение за създаване на фалшив акаунт за скриване на съдържание. Изпращането на текстове чрез Instagram също е популярно, защото съобщенията се изтриват, след като детето напусне разговора.

Специфична информация за държавата

Въпреки, че до интернет можете да получите достъп по целия свят, всяка страна, населено място и провинция могат да бъдат изключително различни. Съставената по-долу е ценна информация за някои страни от особен интерес.

Австралия

Австралия е изключително свързана страна, което затруднява безопасността на децата, докато са онлайн.

Преглед

Microsoft избра Австралия като място за пускане на нова гама таблети във всички останали страни по света. Една от основните причини за този избор беше фактът, че Австралия вече използва повече таблетки на глава от населението, отколкото почти всяка друга държава.

Друг интересен факт е, че се изчислява, че над 29% от домакинствата в Австралия имат достъп до световната мрежа чрез таблет. Предполага се също, че австралийците използват интернет с около един час по-дълго всеки ден от тези в Съединените щати и Обединеното кралство.

Използването на десктоп в Австралия продължава да намалява, докато достъпът до интернет чрез смартфон се е увеличил с над 20%. Защо да давате всички тези статистически данни? Те показват аспекта на преносимостта на това колко потребители използват мрежата.

Не много отдавна компютърът щеше да бъде разположен в някаква централна точка в дома. Различни членове на семейството биха споделили този компютър. Също така би било по-лесно да се контролира възможността за ограничаване на достъпа или съдържанието с деца.

Тези дни вече почти няма. В Австралия се предполага, че около 35% от децата имат мобилен телефон. Децата до 8 години имат достъп или носят смартфон всеки ден. Броят на децата, които притежават смартфони, се е удвоил от 2007 г. насам.

Докато тези деца са тийнейджъри, те ще бъдат сред 94% от 16 до 17-годишните, които имат мобилни телефони.

ръководство

В Австралия се смята, че 85% от родителите инсталират софтуер за сигурност на лаптопите на децата си. Въпреки това, около 22% от родителите инсталират подобен софтуер на смартфоните на децата си. Когато става въпрос за онлайн сигурност, родителите трябва да използват същия тип мислене за смартфони, както при другите интернет устройства.

При даване на смартфон на детето трябва да се има предвид разнообразие от кибер последствия. Отлична цел е да се установи набор от правила относно използването на смартфон. Тези правила трябва да бъдат придружени от образование за опасностите от използването на определени приложения и интернет.

Ресурси и Австралия

 • News.com.au – Тази статия е отличен източник на информация за използването на смартфони сред австралийските деца.
 • Първо проучване в Австралия – страхотно проучване, проведено от The Works, което разкрива различни промени в навиците в социалните мрежи.
 • The Age – Това писане обяснява резултатите от проучване, проведено от Ofcom, което сравнява комуникациите на 16 държави с Обединеното кралство.
 • Офис на комисаря по сигурността на електронната безопасност – Този уебсайт е пълен с ресурси, за да гарантира безопасно и положително онлайн изживяване.
 • Бъдете интелигентни онлайн – Този сайт предоставя на австралийските граждани връзки към актуалните онлайн заплахи и съвети как да отговорят на тези заплахи.
 • Australia.gov.au– Правителството предлага голямо разнообразие от ресурси, за да защити детето си онлайн.

Съединени щати

Съединените щати са също толкова свързани, както и всички други силно населени райони в този списък.

Използване на Интернет

Shared Hope International проведе проучване, което включва мнението на 825 възрастни и деца от 7 до 16 години. Това проучване установи, че един от осем родители е оставил децата си на две деца да имат достъп до интернет, докато само един от всеки 10 родители не разрешава на децата си достъп до интернет, докато не са навършили 10 години..

Над 71% от тези родители също заявиха, че се отказват от контрола върху онлайн използването, когато детето навърши 14 години. В Съединените щати 72% от случаите на изчезнали деца, започнали онлайн, са съсредоточени около деца под 15 години..

Тайна употреба

Много родители имат добри намерения и участие, но фондацията Kidsafe предоставя подробности, че 32% от тийнейджърите все още са в състояние да скрият или изтрият историята на сърфирането. Други 16% от тийнейджърите са отворили профили в социалните мрежи или имейли без познание на родителите.

Много пъти, когато децата отварят тези тайни сметки, те лъжат за възрастта си, която привлича вниманието от по-големи деца и възрастни.

Сексуално внимание

Според Националния център за изчезнали и експлоатирани деца 15% от 10 до 17-годишните са били потърсени за сексуално съдържание онлайн. Властите са премахнали над 90 000 сексуални хищници от различни сайтове.

Повечето от тези сайтове са сайтове за социални медии. Когато разследват как сексуалните престъпници са намерили жертвите си точно място. 26% откриха зоната, използвайки публикации в социалните медии на човек. Отделът на шерифа в Санта Клара, Калифорния, казва, че процентът на молбите се увеличава с 1000% всеки месец.

Публична информация

В САЩ е установено, че само 62% от тийнейджърите са задали личния си профил във Facebook. Огромните 17% от тийнейджърите разполагат с цялата информация, зададена публично. Тази настройка позволява на всеки да вижда цялата публикация, информация за контакт и местоположение.

Ресурси – Съединени щати

 • Кабелна безопасност – Този уебсайт е първата група по безопасност, помощ и образование.
 • NetSmartz – Този сайт представя Clicky и Internet Outlaws, които молят детето ви да се присъедини към тях за забавни и образователни игри.
 • Тийн ангели – 13 до 18 годишни деца, които са специално обучени в онлайн доброволци за поверителност, сигурност и безопасност, за да управляват този сайт.
 • Компанията Walt Disney – Walt Disney създаде този сайт, за да помогне на родителите да говорят с децата си за онлайн използване и безопасност.

Канада

Канада е подобна на другите страни в този списък, когато става въпрос за какви заплахи са изправени техните деца.

Snapchat

Приложението Snapchat може да бъде обозначено като най-популярното приложение, използвано от децата днес. 50% от всички 16 до 19 годишни деца по света използват Snapchat месечно, докато само 40% от канадските тийнейджъри го използват. Тези статистики правят Snapchat по-популярен от Facebook Messenger и WhatsApp.

Използване на смартфон

AVG проведе проучване, приканвайки родители от различни страни, включително Канада, да отговорят на въпроси за използването на смартфони сред децата. Намери някои интересни факти. Много деца знаят как да използват смартфон, преди да знаят как да пишат. 89% от децата между 6 и 9 са активни онлайн.

Достъп до интернет

Канада MediaSmarts извърши анкета, която разкри, че 99% от всички деца в училищна възраст имат онлайн достъп извън училище. 40% от тези студенти спят с мобилните си телефони. 35% от 9 до 16 годишните използват смартфони за достъп до интернет, докато други използват таблети и лаптопи.

Профили онлайн

Във възрастовата група от 15 до 16 години 90% от студентите казват, че имат поне един профил в социалните медии. Във възрастовата група от 11 до 12 години 40% казват, че го правят. Този факт е шокиращ предвид възрастовото ограничение от 13 за повечето сайтове в социалните мрежи.

Опасностите

Почти половината от всички канадски тийнейджъри са виждали някаква форма на сексуален образ през последната година. Близо 35% от канадските момичета изразяват, че са се сблъсквали с някакъв вид вредно или омразно съдържание.

Провал на родителите

Най-голямата грешка, която родителите правят е да инсталират софтуер за сигурност на лаптопи, но не успяват да установят някакъв вид защита на смартфона на децата си.

Ресурси-Канада

 • Канадски център за закрила на детето Inc – Отличен източник за научаване на безопасността в интернет и как да защитите детето си.
 • Правителство на Канада – Този уебсайт ви помага да изберете подходящия мобилен телефон.
 • Кралска канадска полиция – Конна полиция предоставя някои интересни факти за онлайн сигурността и кибертормоза.
 • Глобални новини – Този новинарски сайт има статия за канадската младеж и интернет.
 • LIFE – Тази статия говори за проучване, което показа на децата да се научат да използват смартфони преди да пишат.
 • Канада Съвет за безопасност – Този списък може да ви помогне да установите онлайн правила за безопасност за децата си.

Ирландия

Децата в Ирландия са добре свързани както повечето икономики в напреднала възраст.

Социални мрежи

Както и в Канада, Snapchat се използва от 40% от тийнейджърските тийнейджъри, което го прави по-популярен от Facebook и WhatsApp също в Ирландия. Kik Messenger е друго популярно приложение в Ирландия. Популярността на това приложение вероятно идва от възможността за анонимно изпращане на съобщения.

Друго съмнително приложение, популярно в Ирландия в Ask.fm. Това приложение позволява на потребителите да използват формат за въпроси и отговори и е било свързано с проблеми и тормози в различни страни.

Деца, които имат достъп до Интернет

Ирландия участва в проучване, поръчано от Европейската комисия, наречено Net Children Go Mobile. Това проучване включва общо седем европейски дестинации. В Ирландия това проучване установи, че 35% от 9 до 16-годишните използват смартфони, 29% използват лаптопи, а 27% използват таблети за достъп до интернет.

Той също така установява, че 60% от използването на интернет се случва у дома, но 46% от тези студенти са достъпвали мрежата от спалня сами без надзор. Тази статистика предполага, че много деца имат достъп до интернет без стандартен родителски контрол.

Както и в Канада, 90% от 15 до 16-годишните Ирландия имат профил в социалните медии, а 40% от 11 до 12-годишните също.

Използване на смартфони

С опасността, свързана със смартфоните и невъзможността да се контролира през цялото време, може би е препоръчително да се даде на децата под 13 години по-основен мобилен телефон.

Ресурси – Ирландия

 • Net Children Go Mobile – Този сайт е официалният сайт на проучването на Европейската комисия.
 • Hotline.ie – Този съвет за безопасност на сайта и разнообразна друга полезна информация за интернет.
 • Webwise.ie-Този уебсайт предоставя безплатна информация, консултации и образование за безопасността в интернет.
 • Министерство на правосъдието и равенството – Този уебсайт е дом на разделението на правителството, което преследва киберпрестъпността.

Нова Зеландия

Въпреки че Нова Зеландия е физически изолирана, местните жители все още са толкова свързани, колкото всяка друга напреднала икономика.

Социални мрежи

В Нова Зеландия около 50% от 16 до 19-годишните използват Snapchat. Наскоро транспортната агенция в Нова Зеландия намери Snapchat за изключително полезен, когато се насочва към потребителите на наркотици относно опасностите, свързани с шофирането по време на употреба на наркотици.

При това ниво на употреба е необходима открита и положителна беседа с децата ви за сайтове като Snapchat, Kik Messenger, Ask.fm и др. Децата ви трябва да разбират опасностите, свързани с тези видове сайтове.

Достъп до Интернет

70% от децата на Нова Зеландия на възраст между 6 и 9 години са свързани. През 2000 г. 22% от населението на Нова Зеландия е онлайн. Този брой се е увеличил до 86% до 2012 г. 80% от 15 до 16-годишните и 40% от 11 до 12-годишните имат профил в социалните медии.

Опасности от смартфони

Около 35% от 9 до 16-годишните използват смартфон за достъп до интернет. Останалите 65% използват предимно лаптопи и таблети, а не десктоп. Можете да получите достъп до същата информация на смартфон като таблет или лаптоп, но има много по-малко софтуер за сигурност на смартфони в сравнение с лаптопи и таблети.

Ресурси – Нова Зеландия

 • Статистика Нова Зеландия – Тази статия разглежда изследване за използването на интернет в Нова Зеландия.
 • Полиция на Нова Зеландия – Полицията в Нова Зеландия предлага някои съвети, които да ви помогнат да запазите детето си онлайн.
 • Семейства от Киви – Отлична статия за безопасността в интернет.
 • Internet World Stats – Съставен списък от факти за използването на интернет в Нова Зеландия.

Компютри, подходящи за деца

Ако искате да научите за света, да общувате с другите и да се забавлявате, трябва да опитате в интернет. Световната мрежа се превърна в жизненоважна част от живота, когато става въпрос за работа и изследвания. Тези факти карат родителите да насърчават децата си да се научат как да използват интернет.

Подобно на реалния свят, интернет може да бъде пълен с опасни, безполезни и опасни герои и ситуации. Насилни изображения и изрично сексуално съдържание са само два примера за типовете предмети, до които децата не трябва да имат достъп.

През повечето време можете да защитите детето си от реалния свят. Страшното обаче е, че за разлика от реалния свят, интернет е само на няколко клика от вашето дете. Този факт означава, че родителите трябва внимателно да оформят преживяванията, които децата имат онлайн. Жизненоважно е да запомните, че трябва да се притеснявате за нещо повече от филтриране на съдържание.

Подходящо за деца интернет опит

Когато се опитвате да гарантирате, че вашето дете има удобно за деца интернет преживяване, трябва да преследвате различни цели. Тези цели могат да бъдат разделени на положителни и отрицателни цели. Отрицателните са център около елементи, които да блокират, цензурират или филтрират, а положителните цели са съсредоточени около елементи, които да поддържат, насърчават или популяризират.

Някои отрицателни цели включват:

 • Цензура на секс, насилие и друго нежелателно съдържание
 • Защита на вашето дете от възрастни хищници
 • Защита на детето си от тормоза от връстници
 • Деактивиране на покупки в приложение и други начини за харчене на пари онлайн
 • Спиране на детето ви от премахване на компютърната сигурност

Някои положителни цели включват:

 • Насърчаване на образованието и обучението
 • Насърчаване и поддържане на здравословни онлайн приятелства
 • Помогнете на вашите деца да станат свободно и удобни с технологиите

Прескачайте технологични закачалки

Що се отнася до технологиите, родителите са знаели, че казват някои интересни неща, включително:

“Знам по-малко за технологията от моето дете.”

„Седемгодишната ми възраст ме научи как да използвам интернет.“

„Децата са изключително умни към компютрите, защото са на тях непрекъснато.“

Ако четете между редовете на тази поговорка, може да разберете, че въпросът (страхът) витае. Понякога този страх се говори, но друг път родителят го държи на себе си:

„Мога ли да защитя детето си, докато е онлайн? Детето знае повече от мен! Той или тя може да заобиколи всички филтри, които поставям в интернет. Защо дори да се притеснявам? Какво може да се направи?”

Това отношение може да бъде поразително и безполезно, но може да бъде и опасно. Хубавото е, че тези идеи са изградени върху дефектни предположения.

Децата наистина по-интелигентни ли са в технологиите?

Отговорът на този въпрос е може би. Някои деца са блестящи и когато тези видове деца се включат в технологиите или компютрите, може да е изключение, когато детето всъщност е по-умно от родителя по отношение на технологиите. Вероятно обаче е вярно, че повечето от днешните деца не растат, за да бъдат компютърни учени или програмисти.

Това вярване вероятно идва от факта, че повечето деца по-свободно владеят компютрите и технологиите, но този факт не означава, че едно дете е имало пълно разбиране за това как работят тези компютри и технологии.

Когато използвате нещо всеки ден, може да изглежда, че сте експерт по този предмет. Караш кола, отваряш хладилник и отключваш входната врата вероятно всеки ден.

Имате ли дълбоко разбиране за това как работи кола, хладилник или брава? Ако някой от тези елементи се счупи, бихте ли могли да го поправите? Вашето дете може да има еднакви отговори на тези въпроси относно технологията и компютрите.

Може да бъде възможна непобедима сигурност

Да се ​​надяваме, че тези изявления карат родителите да осъзнаят, че дори и детето да е наистина страхотно с технологиите, все пак можете да създадете безопасна онлайн среда, която детето не може да заобиколи. Възможно е също така да се осигури безопасна среда за тези изключително ярки и знаещи деца.

Да се ​​отървем от родителските закачалки

Много родители все още имат закачалки, що се отнася до безопасността в интернет на децата им, дори след като разберат технологията. Разнообразие от родители все още се чувстват безнадеждно и че достъпът до вредно съдържание ще достигне детето независимо, но това твърдение е напълно погрешно.

Има значение

Преминавате през всички проблеми, за да осигурите безопасна онлайн среда, но детето ви все още гледа мръсни филми в къща с приятели, играе на насилствена видео игра, разговаря с непознати и т.н. Все още си струва и има значение!

Една от най-големите причини, че има значение, е примера, който задавате. Явно давате на детето си да разбере какво е и кое не е подходящо.

Друга причина е, че виждането или посещението на вредно съдържание от време на време е напълно различно от ежедневното канене на опасните материали във вашия дом. Достъпът до този тип информация може да се превърне в навик или дори пристрастяване.

Всички участват в нездравословно поведение по случай като ядене на лоши храни и пиене на твърде много алкохол. Тези поведения стават опасни само когато се нормализират като приемливи поведения.

Може да бъде почти невъзможно да попречите на детето ви да участва в някакво нездравословно поведение. Можете обаче да избегнете това да не стане редовна част от ежедневието на вашето дете.

Насърчаване на ползването на деца с компютър

С няколко прости стъпки можете да насърчавате добро и безопасно използване на компютъра без много големи затруднения.

Безопасна компютърна среда

Първата стъпка е да се засили безопасна компютърна среда. Едно приложение или програма за филтриране на съдържание не е достатъчно. Трябва да премахнете административния достъп от детето си, ако искате да попречите на детето си да заобикаля истински родителския контрол.

С всички значими компютърни системи днес (Mac, Linux и Windows) можете да настроите отделен потребител. Можете да настроите две влизания. Единият ще бъде индивидуален потребител, а другият ще бъде администраторският акаунт. Администраторският акаунт ще бъде защитен с парола. Моля, не записвайте паролата, защото детето ви ще я намери.

Докато детето ви използва индивидуалния потребителски акаунт, то не може да инсталира нови приложения без вашето одобрение. Тази процедура също няма да позволи приложенията, които да заобикалят родителския контрол и всички филтри за съдържание. Възможно е да се контролира и съдържание за смартфони.

По-долу са някои връзки, където ще намерите инструкции за създаване на отделен детски акаунт:

 • Windows 10
 • Chromebook
 • MAC OSX
 • Linux
 • Смартфоните

Детско интернет сърфиране

Следващият раздел ще включва някои отделни браузъри, създадени, за да помогнат на децата да бъдат безопасни. Популярни плъгини за браузъри също са включени в този раздел. Накрая ще бъдат обсъдени браузъри, предназначени за деца със специални нужди.

Детски браузъри

Специален браузър, съдържащ забавен анимационен интерфейс, трябва да се използва за деца под 8 години. Този интерфейс ще даде достъп само до съдържание, което е подходящо за възрастта.

Zoodles и Kidoz са два специални браузъра, които могат да бъдат полезни, но все пак трябва да внимавате. Понякога нещата са етикетирани като образователни, но не са добри за вашето дете. Ако детето ви не е позволено да гледа карикатури по цял ден, тогава не трябва да му се позволява да играе на компютъра през целия ден.

Мониторинг и филтриране

Когато децата остареят, те вероятно ще преминат към браузъри като Chrome или Firefox. Повечето дванадесетгодишни не искат браузър, който да прилича на карикатура. На тази възраст предраждащите и тийнейджърите се нуждаят от реално компютърно изживяване. Това е и времето, когато те ще започнат активно да търсят неща, които най-добре се избягват.

Програма за филтриране на съдържание е следващата стъпка за тази възрастова група. Някои общи опции включват:

 • OpenDNS – Тази програма за филтриране на съдържание се използва от различни компании за филтриране на съдържание на служители. Невероятно лесно е да се настрои на всеки компютър или лаптоп.
 • NetNanny – Тази система е може би най-популярният у дома филтър. В бизнеса са от 1996 г. и имат отлични отзиви.
 • X3Watch – Този филтър се използва особено за предотвратяване на порно. Първоначално е създаден като начин да помогне на възрастните да преодолеят порно зависимостта.
 • K9– Този филтър е един от най-популярните филтри, използвани от училищата. Това е безплатна софтуерна програма, която не само филтрира, но осигурява родителски контрол.

Специални нужди

Широкият спектър от деца има специални нужди, които ги ограничават от възможността да участват в продуктивно изживяване онлайн. Някои полезни инструменти, които ще помогнат да направите интернет по-привлекателно място за деца със специални нужди включват:

 • Open Dyslexic – Този плъгин за Chrome променя съдържанието на страницата във шрифт, предназначен за дислексия. Open Dyslexic е свободен за използване за лични, бизнес или образователни цели.
 • Dyslite – Този плъгин е подобен на Open Dyslexic, но предлага по-голямо разнообразие от шрифтове. Компанията таксува за използването на този плъгин.
 • WebbIE – Този браузър е създаден за слепи и хора със зрителни увреждания. Той е проектиран да работи с елементи като екранни четци и софтуер за текст в реч.

След като проучите всички опасности в интернет, в крайна сметка, трябва да запомните, че като цяло интернет е положително за вашите деца. Тя може да обогати живота на вашето дете по начин, който нищо друго не може. Въпреки това, винаги трябва да ги пазите, разбира се. Надяваме се, че това ръководство ще ви помогне да дадете инструментите, за да можете да защитите детето си, докато отваряте линиите на комуникация.

Последно актуализирано на 19 април 2020 г.

Здравей, аз съм Людовик. Създадох този сайт като потребителски ресурс, за да помогна на колегите канадци да разберат по-добре променящия се свят на киберсигурността. Преди да създам този ресурс, видях два основни проблема с индустрията за поверителност на B2B потребителите. Първо, образованието – по-голямата част от хората не осъзнават важността на собствените си данни. Второ, злобни маркетингови практики – има широк спектър от самопровъзгласени решения за сигурност, които не правят нищо друго освен да посещават потребителски данни без съгласие.

Изпратете коментар Отказ отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

коментар

Име *

Електронна поща *

уебсайт

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map