Как да заобиколите VPN блокове като професионалист (Актуализирано: 2020)


Търсите начини да заобиколите VPN блокове (за Netflix или нещо под слънцето)? 

Добре че имате късмет, защото точно това ще споделим в тази статия.

Но първо, как стигнахме до момент, в който Netflix всъщност знае, че използвате VPN? Със сигурност те не са ужасяващите вездесъщи технически претоварвания, за които си представяме, че са… дали са те?

През 2016 г. Netflix реши да блокира съдържание за определени страни, което накара много американци около да изнесат заговор за сваляне на местната власт. Те бяха решени да стигнат до всякакви дължини, които биха донесли Оранжевото е Новото Черно.

За щастие беше открит начин за заобикаляне на този блок и кризата беше предотвратена. Решението се намира в обикновен софтуер, известен като VPN. Скоро обаче Netflix реши да вдигне бой и започна да блокира VPN-ите!

Това беше почти ход на мач от поточната компания, тъй като хората вече бяха напълно отрязани от Netflix в определени региони. Това е, разбира се, докато същото съзнание и познания от преди отново надделяват.

Запознаване с VPN мрежи

Виртуалните частни мрежи (VPN) станаха доста популярни през последното десетилетие. Предвид способността им да вземат опасна връзка с интернет и да го направят частен, не е чудно, че милиони потребители се възползват от тях.

какво е vpn

Освен това VPN-ите са известни с функции, които позволяват на хората да заобиколят определени ограничения, включително неща като географски базирани блокове или интернет цензура. По този начин има голямо търсене на тези мрежи поради способността им да усукват критериите и лесно да ги подминат.

Например, много от стрийминг платформите, които показват телевизионни предавания, филми или пускат музика, са забранени в определени региони. Онези, които все още могат да искат да имат достъп до тях обаче, могат да го направят, като разчитат на силата на VPN.

Какво е интернет цензура и защо се случва?

Казано по-просто, цензурата включва всеки акт на блокиране на нещо от другите. Например музикалните текстове, които се смятат за обидни, винаги са цензурирани и от своя страна никога не се пускат по радиото.

Тази концепция е доста подобна на това, което се случва с конкретни уебсайтове в интернет. Онлайн цензурата е колко уебсайтове ограничават съдържанието, което се показва, често се определя от местоположението на посетителя.

какво се цензурира в интернет

За цензурата, базирана на интернет, има много причини – най-често срещаната конфиденциалност, законност и сигурност.

Например, големите компании са склонни да цензурират своите уебсайтове и да показват съдържание само на онези, които отговарят на условията да видят, като са наети в тези компании.

Това се прави, за да се поддържа ниво на поверителност, на което разчитат почти всички отрасли. Например, помислете за въздействието на счетоводна фирма като Ернст и Янг да загуби конфиденциалността на своя уебсайт. Подобно нарушение би довело до загуба на поверителност на данните и файловете на клиентите ще станат обществени познания.

Като се има предвид как акционерите и инвеститорите разчитат на финансова информация, подобен проблем би могъл буквално да унищожи много организации.

По подобен начин много уебсайтове могат да бъдат подложени на цензура за неспазване на законите. След безпрецедентния растеж на интернет и неговата сила, законите, които се занимават с авторски права, патенти и търговски марки, бяха разширени..

Сега всяко нематериално имущество, което някой регистрира, отговаря на условията за защита от онлайн крадците. Например, ако някой пише блог, той има право на авторските права на този блог. Когато друг човек се опита да открадне блога и да го постави на своя уебсайт, оригиналният писател може да докладва за проблема.

След това уебсайтът на крадеца вероятно ще бъде цензуриран или напълно блокиран. Така че причините за цензурата в интернет са важни за разбирането, тъй като те изобразяват колко е важно да имаш способността да цензурираш някои неща.

Където VPN влизат в игра

Въпреки това, с всяка валидна причина за интернет цензурата идва дълъг списък от невалидни. Помислете как някои правителства блокират уебсайтове, които не споделят техните гледни точки.

В тези случаи инсталирането на VPN за достъп до съдържание е напълно разбираемо. За съжаление не е тайна, че VPN имат силата да заобиколят интернет цензурата.

Това означава, че много компании или дори правителства са намерили начини да блокират виртуалните частни мрежи, използвайки техники като отпечатване на пръсти в браузъра и откриване на прокси сървъри.

Как VPN се блокират?

Един от най-често срещаните начини, които тези, които не искат хората да имат достъп до тяхната платформа, ги блокират е чрез VPN детектори. Въпреки че е съвсем обяснително, това са устройствата, използвани за откриване на потребители, които се опитват да се свържат с платформата чрез виртуална частна мрежа.

Друг начин, по който компаниите блокират VPN, се върти около IP адреси. Това се случва, когато адресът на VPN сървъра се блокира и потребителите не могат да го използват отново.

Проблемът с този подход е фактът, че има хиляди различни доставчици на VPN. По този начин да се опитваш да блокираш всички тях е като да играеш в безкрайна игра на whack-a-mole. Значи, за всяка блокирана мрежа излизат още пет.

Решения на проблема

За щастие компаниите, които блокират VPN, не решават точно проблема, свързан с хората, заобикаляйки интернет цензурата или геоблокирането. Напротив, те просто поставят още една пречка пред пътя на хората, които използват тези методи.

В превод блокираните VPN мрежи не са невъзможни за преодоляване. Някои от най-често срещаните решения включват мобилно сърфиране, направете сами VPN, Tor, манипулации с номера на портове за преодоляване на блокирането на портове и много други.

Мобилно сърфиране

Спорно, използването на мобилно сърфиране е най-лесният начин за преодоляване на VPN блокове. Това обаче идва с някои недостатъци. Първо, той работи само за онези, които искат да заобиколят блокове, поставени от работодателите, училищните райони и т.н..

Мобилен VPN

Например, повечето училища ще имат VPN блокове, които правят невъзможен достъп до всякакви социални медийни платформи. За да заобиколи проблема, човек може просто да използва своя телефон и клетъчна мрежа, за да достигне до тези уебсайтове.

Що се отнася до недостатъците, използването на мобилни устройства няма да направи много за блокове, създадени от институции на високо ниво като правителствата или държавните агенции.

Да направим нов

Ако VPN е блокиран, понякога е много по-лесно просто да намерите друг, който може да не е блокиран все още.

За популярни уебсайтове обаче намирането на деблокирани VPN мрежи може да бъде дълго начинание, тъй като големите уебсайтове са много задълбочени.

По този начин, създаването на чисто нов VPN може да се окаже най-лесният начин да заобиколите ограниченията. Недостатъкът на тази алтернатива е фактът, че превъртането на собствен VPN може да е малко сложно. Тя включва поредица от стъпки, които трябва да бъдат изпълнени перфектно, за да се създаде функционираща мрежа.

За щастие има фирми, които могат да предложат тази услуга срещу заплащане. Освен това притежаването на собствен VPN ще бъде добро дългосрочно решение, тъй като те ще могат да го използват толкова дълго, колкото желаят.

възвишение

Tor е софтуер, до който хората могат да получат достъп безплатно, за да анонимят напълно своята онлайн активност. Той функционира чрез прескачане на данните на потребителя чрез безброй релета по целия свят.

В резултат на това правителствата или друга надзорна агенция не са в състояние да следят нечия дейност онлайн. В действителност обаче Tor е по-фокусиран върху осигуряването на поверителност и не е специализиран в достъпа до цензурирани уеб страници.

Въпреки това, поради разделянето на идентичността и маршрутизирането, Tor създава мостове, които могат да заобиколят блокираните IP адреси. Това означава, че това е вратичка, която може да позволи достъп до блокирано съдържание.

Други популярни решения включват:

 • Psiphon
 • Shadowsocks
 • TCP порт 443
 • SSH тунелиране

Имайки предвид броя на начините, по които хората могат да заобиколят VPN блокове, вие сте само толкова ограничени, колкото си позволявате.

С други думи, достъпът до съдържание с VPN е доста прост, стига да имате основно разбиране за това как работят и как да ги настроите (отново: включете ги!). Дали достъпът до различни видове блокирани страници в интернет обаче трябва да бъде направен, е различна тема.

В крайна сметка, само защото човек има средства да постигне целта си, не винаги означава, че трябва да го направи!

Последно актуализирано на 19 април 2020 г.

Здравей, аз съм Людовик. Създадох този сайт като потребителски ресурс, за да помогна на колегите канадци да разберат по-добре променящия се свят на киберсигурността. Преди да създам този ресурс, видях два основни проблема с индустрията за поверителност на B2B потребителите. Първо, образованието – по-голямата част от хората не осъзнават важността на собствените си данни. Второ, злобни маркетингови практики – има широк спектър от самопровъзгласени решения за сигурност, които не правят нищо друго освен да посещават потребителски данни без съгласие.

Изпратете коментар Отказ отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

коментар

Име *

Електронна поща *

уебсайт

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map