Как Facebook и Google използват вашите данни

С нарастването на световната мрежа през последните две десетилетия два титана от индустрията се очертават като доминиращи сили в интернет. Историите за произхода на Google и Facebook са добре известни. Първата търсачка на Google започна през 1996 г. като изследователски проект в Станфорд. Социалната мрежа Facebook стартира през 2004 г. като страничен проект на Марк Зукърбърг в Харвард.


Тъй като тези две компании станаха публично достояние на фондовия пазар и достигнаха до потребители във всяка страна и на всеки континент, те бяха принудени да станат нещо повече от удобен интернет инструмент. Сега те са пълноправни корпорации, които взаимодействат с повече данни, отколкото някой досега е предполагал.

Но какво точно правят Facebook и Google с петабайтите информация, които ежедневно протичат през сървърите му? На този въпрос има множество отговори и ние ще ги разгледаме в тази статия.

реклама

Както бе споменато, Google и Facebook са публично търгувани компании на фондовия пазар и следователно се очаква да покажат растеж и рентабилност на инвеститорите и акционерите. Подобно на много дигитални компании, които се грижат за общите потребители на интернет, те разчитат на рекламата като основна форма на приходи.

Като общо правило, когато се регистрирате за нов акаунт в социална мрежа или друг уебсайт и не е необходимо да плащате такса или абонамент, тогава трябва да очаквате да видите много реклама. По същество вашето поведение на сайта и данните, които се събират, е предимство на стойност за компанията.

как работи рекламата

Онлайн рекламата придоби негативна репутация, но концепцията зад нея не е зло в природата. За търсачка като Google идеята е да ви покаже реклами заедно с резултатите от търсенето с надеждата да ви привлече към продукт, свързан с вашето запитване. Същото важи и за социалните мрежи като Facebook: те имат за цел да показват подходящи реклами въз основа на вашата история на интереси и харесвания.

Извън компаниите наддават на екранни недвижими имоти, за да спечелят правото да показват свои собствени реклами, обикновено въз основа на ключови думи. Социалните мрежи са в състояние да начислят на рекламодателите повече пари при използване на насочена система, а не само за показване на общ набор от реклами на всички потребители. Ето защо рекламодателите често харчат повече пари с онлайн кампании, отколкото обикновено с вестници или други формати за печат.

Без да следят вашето поведение и активност на техните уебсайтове и приложения, Google и Facebook няма да могат да показват подходящи реклами в тяхната система. Според техните политики за поверителност и двете компании казват, че данните на потребителите никога не се споделят директно с трети страни. По-скоро, системата се управлява изцяло чрез вътрешни алгоритми да отговаря на рекламодателите със съответните потребители.

Ако желаете да бъдете по-анонимни, докато използвате Google и Facebook, като все още поддържате по един акаунт на всяка платформа, трябва да потърсите клиенти на виртуална частна мрежа (VPN). VPN създава защитен тунел от вашата домашна или офисна мрежа до отворения интернет, като всички данни се изпращат на криптиран канал.

Не само страхотният VPN помага да ви предпази от хакери и киберпрестъпници, но също така ви прави по-трудно да проследявате онлайн. VPN клиент издава нов IP адрес всеки път, когато стартирате връзка. Google и Facebook все още ще могат да проследяват вашата активност, докато сте влезли, но те ще имат по-трудно време да идентифицират географското ви местоположение. Вижте нашия преглед на NordVPN или Surfshark за бърз поглед колко мощни биха могли да бъдат тези услуги.

Потребителски опит и разработка на продукти

И Google, и Facebook имат за цел да предоставят персонализирано изживяване на всеки потребител. Ето защо, когато стартирате ново търсене с Google, докато сте влезли, сайтът ще запомни историята на търсенията ви и какви сайтове сте кликвали в миналото. Същото важи и за Facebook, тъй като сроковете на потребителите са изпълнени със съдържание, което преди са харесали или следвали.

Всички уебсайтове разчитат на мрежа от резервни бази данни за съхранение на критична информация за потребителите достъп до предния край. Компании като Google и Facebook разчитат на тези данни, за да предоставят положително потребителско изживяване, което е персонализирано за всеки отделен потребител.

реферален трафик на google vs facebook

Като се има предвид, че техните сайтове и приложения имат милиарди потребители по целия свят, няма възможен начин Google или Facebook да поддържат контакт с всеки човек и да проучват техните мнения. Вместо това компаниите реално събират и анализират потребителските данни те събират, за да получат по-добро разбиране за това какво работи и какво не работи в рамките на техните продуктови предложения.

Например, проследявайки използването в рамките на инструмента Gmail, Google успя да определи, че голям процент от потребителите забравят да прикачат документи към изходящи имейли и след това трябва да изпратят последващо съобщение. За да помогне на Google, използва нова функция на Gmail, която ще сканира изходящи съобщения за споменаване на прикачен файл и след това напомня на потребителя да включи файла, преди да натисне бутона за изпращане.

Facebook също използва потребителски данни, за да помогне за насочване на решения за продукти. С разрастването на компанията, тя откри, че потребителите разчитат на функцията за пощенска кутия на мобилното приложение като инструмент за текстови съобщения. За да осигури по-добро потребителско изживяване, Facebook реши да прехвърли функционалността в специализирано приложение, наречено пратеник.

Интеграция на акаунти

С нарастването на Google и Facebook те се разшириха далеч отвъд първоначалните си намерения за продукти. Google е много повече от просто търсачка, със специални инструменти за електронна поща, поточно видео, облачен хостинг и картографиране. Същото важи и за Facebook, тъй като тя излезе извън само една социална мрежа и сега притежава приложения като Instagram, като същевременно разработва собствен хардуер.

Потребителите на интернет очакват мрежата да бъде бърза и лесна за използване. Това означава, че искат да намалят броя акаунти и пароли, които трябва да запомнят ежедневно. Google и Facebook използват своите системи за данни правят интернет по-удобен за своите потребители.

Вход екран

След като влезете на компютър или мобилно устройство в Google или Facebook, вашите идентификационни данни автоматично ще работят върху всеки продукт в рамките на техния набор от инструменти. Освен това, докато разглеждате мрежата и се натъквате на други сайтове или приложения, често ще откриете, че можете да влезете в тях с акаунт в Google или Facebook, а не да създавате чисто нови идентификационни данни. Някои потребители обаче ще предпочетат да използват защитен инструмент за управление на пароли, за да обработят всичките си идентификационни данни.

Когато децата ви са достатъчно възрастни, за да се регистрират в Google или Facebook, които обикновено са на 13-годишна възраст, може би е най-добре тяхната онлайн защита да контролира къде им е разрешено да използват тези идентификационни данни. Ако им бъде позволено да разпространяват своите акаунти на други места в мрежата, това може да ги направи по-уязвими от атаки или тормози.

Искания на правителството

Когато се регистрирате за акаунт в Google или Facebook, приемате определено ниво на риск. Вашето потребителско име е обвързано с всяко действие и кликвания, които извършвате на тези сайтове, и трябва да имате предвид, че компаниите, които притежават бек-енд системите, имат достъп до тази информация по всяко време.

Там, където тази грижа наистина влиза в игра, е национални правителства. Много развити страни, включително САЩ, Австралия и Канада, имат действащо законодателство, което да диктува кога правителствена агенция може да изземва данни от интернет компания. В повечето случаи искането трябва да произтича от въпрос на национална сигурност.

Например, ако правителството вярва, че заподозряната терористична група е била съобщена по канал, собственост на Google или Facebook, те могат да отправят искане до компанията да предаде записи от конкретен потребител, времеви рамка или диапазон от IP адреси. Компанията няма нужда да ви уведомява, ако вашата информация е включена в това, което събират.

подробности за събиране на призми

Но това ли са единствените случаи, когато правителствата могат да получат достъп до големи уебсайтове като Google или Facebook? Въз основа на разкритията, разкрити от Едуард Сноудън през 2013 г., много вероятно е големите правителства и международни институции да имат заден достъп до системи с цел наблюдение на подозрителна дейност.

Фактът, че съществуват тези видове заден план е притеснителен, защото това означава, че има по-голяма вероятност хакерите да могат да проникнат в системите зад тях. Това е една от причините онлайн поверителността да стане толкова гореща тема през последните години.

Data Science

Концепцията за големите данни съществува през по-голямата част от десетилетие. Основният му аргумент е, че компаниите трябва да съхраняват възможно най-много информация, защото с повече данни идва по-добър анализ и по-информирано вземане на решения. Не само това, но големите данни всъщност се оказват способни да тласкат новите технологии напред.

Google и Facebook са силно ангажирани в движението за машинно обучение, където компаниите се опитват да научат софтуер за идентифициране на модели и тенденции в големи масиви от данни. Целта е да се разработят алгоритми, които да се подобряват с времето и да продължат да се развиват, в крайна сметка изграждане към бъдеще, където е възможна изкуствена реалност.

изкуствен интелект основни придобивания

Например списъкът с предложени резултати от търсенето с Google е изграден на машина с големи данни. Техните алгоритми за машинно обучение непрекъснато анализират новите заявки, които се изпълняват всяка секунда, а резултатът е цялостно разбиране на тенденциите в световен мащаб и как се променя поведението на обществото.

За Facebook машинното обучение влезе в игра с напредъка им в технологията за разпознаване на лица. От първите дни на социалната мрежа потребителите обичат функционалността за съхранение и споделяне на снимки. И всеки път, когато потребител качва нова снимка или албум, винаги се подканва да маркира отделни хора с името си.

Благодарение на алгоритмите за машинно обучение, системата на Facebook вече всъщност може да идентифицира конкретни лица в новите снимки, без изобщо да се налага да предоставяте информация. Функции като тези не винаги са точни или правилни, но те имат представляват впечатляващ напредък в това, което технологията е способна да направи в бъдеще.

Долния ред

Начинът, по който тези двама технически гиганти от домакинството използват вашите данни, вероятно поражда и в същото време ви изнервя. Реалността е тази, всеки път, когато излизате онлайн, вашите данни се събират, запазват и анализират по повече начини, отколкото бихте искали да знаете.

Джинът вече е излязъл от бутилката. Освен ако не решите да излезете напълно офлайн или тази новомодна технология за блокчейн в крайна сметка ни позволява да поемем обратно контрола върху нашите данни, очаквайте, за по-добро и за по-лошо, Facebook и Google ще продължат да правят нашата информация продуктът в центъра това води до печалбата им.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map