Какво е виртуална частна мрежа (VPN)?

В случай, че не сте забелязали, интернет не е безопасно място. Освен ако не сте правилно защитени, насилникът е този, който ще ви обърне с главата надолу, ще изпразни джобовете ви и ще си тръгне без толкова поглед назад.


В случай, че метафората не е напълно ясна, говорим за хакване и кражба на идентичност и финансова информация. Това очевидно е лошата новина. Добрата новина е, че има начин да презаредите вашата онлайн безопасност, която не струва ръка и крак.

Сега говорим за VPN услуги. Ако не използвате такъв, докато сте онлайн, не е въпрос на това дали, но кога ще бъдете следващата жертва. Твърде много хора избягват VPN, защото изглежда като сложна технология; предпочитате да се кълнете в интернет завинаги.

Отпуснете се. Просто прочетете следната статия и ще ви преведем от нула до експерт за това как да изберете, инсталирате и получите достъп до качествен VPN. Звучат добре? Да започваме.

Какво може да направи VPN за мен?

Първият ред на бизнеса е да ви научи, драги читателю, какво точно може да направи VPN сървър за вас. Има множество предимства. Ето няколко:

 • Представете своя IP адрес на всеки, който гледа, сякаш сте в друга държава, за да получите достъп до определени поточни услуги (като базирани в САЩ Netflix или Hulu), които са геоблокирани във вашата страна.
 • Скрийте кои уебсайтове, които посещавате и всяка частна информация като пароли или номера на кредитни карти от други – по-специално хакери.
 • Преминаване на различни форми на правителствени блокове за съдържание или цензура (Здравейте, Китай!)
 • Достъп и изтегляне на съдържание от качествени торент сайтове.

Често срещан въпрос е дали VPN ще замени доставчика на интернет услуги (Интернет доставчик), който вече имате. Отговорът е не. Въпреки че някои VPN предлагат и интернет услуги, не е нужно да превключвате от настоящия си доставчик. Мислете за VPN като частен тунел, който криптира вашите данни и скрива вашата самоличност, когато излизате онлайн.

Свързване към Интернет с VPN

Докато вашият интернет доставчик предоставя основната възможност за достъп до интернет, когато разгърнете добра VPN услуга, вие сте пренасочени към техния сървър, а не към този, който принадлежи на вашия интернет доставчик. Интернет доставчикът вече няма да може да преглежда вашите данни или да вижда кои уебсайтове, които посещавате. Единственото видимо нещо ще бъде, че сте свързани към VPN сървър.

Вместо стандартния IP адрес, който сте използвали и който разкрива къде се намирате физически, всеки, който се опита да шпионира вашите онлайн навици, ще вижда само IP адреса, свързан с VPN сървъра. Данните, преминаващи между вас и интернет, са кодирани и ще приличат на глупост на всеки, който се надява да го използва за незаконна цел.

Надяваме се, че започвате да виждате някои сериозни предимства на VPN. Ако често използвате обществени Wi-Fi горещи точки на летища, кафенета или обществена библиотека на вашия приятелски квартал, може да се счита за доказателство за безумие да се прави това без защита на VPN.

Тези места са централни, тъй като връзките рядко имат каквито и да е защитни функции. Дори и безсмислен хакер може да измисли как да направи живота си нещастен. Вижте онзи човек там в ъгъла със зрелища и хубаво велпапено яке, втренчено втренчен в лаптопа си?

Той не е някакъв професор, оценяващ студентски тестове. Той отвлича данните ви за вход в банката! Услугите с най-висок рейтинг на VPN са преносими, така че можете да ги използвате от където и да сте по света.

Не всички рози и слънце

Светът може да бъде сурова любовница. Като такъв, трябва предварително да ви предупредим, че има няколко недостатъка, свързани с използването на VPN. Излагане на VPN: Докато сега сте в безопасност от любопитни очи на вашия интернет доставчик, избраният от вас доставчик на VPN ще може да вижда вашите данни.

Ако обаче изберете надежден и високо оценен VPN, който обещава силна сигурност и има голям интерес да защитите вашите данни, вероятно ще сте добре. Шпионирането не е техният бизнес модел.

S-L-O-W-E-R Връзка: Като общо правило, VPN връзката ще бъде по-бавна от обикновения ви интернет доставчик поради допълнителната стъпка на криптиране на данни в двете посоки. В същото време връзката ви трябва да измине физически по-голямо разстояние, за да покрие допълнителната стъпка към VPN сървъра, което означава по-бавен отговор при сърфиране.

Ако получите вашата VPN услуга от близкия (най-общо казано) сървър, ще забележите 10-процентно намаляване на скоростта. Достъп до интернет чрез отдалечен сървър може да увеличи този брой значително по-голям.

Законно ли е използването на VPN?

Краткият отговор – в случай, че се страхувате от закона или тежката ръка на вашата врата – е да. Използването на VPN е напълно законно.

Трябва да се има предвид, че в повечето страни гражданинът има право на личен живот. Но след това имате няколко лоши актьори – нека ги наречем Китай и Иран за забавление – които дори не се преструват на свободно и отворено общество. Със сигурност не им харесва идеята за безплатен, неограничен достъп до интернет и правят всичко възможно, за да предотвратят наличността на VPN за населението у дома или в чужбина..

Засега, дори в Китай – който се гордее с най-натрапчивите усилия за цензура в света – VPN блоковете са само частично успешни и не сме чували някой да бъде наказан за простия акт на използване на VPN. Това също може да е добра идея избягвайте сървърите, базирани в определени европейски страни (като Франция и Обединеното кралство), ако поверителността е проблем. Терористичната активност накара някои правителства да създадат закони, които изискват VPN да поддържат регистър на активността на потребителите. Простото решение е да се избегнат тези сървъри.

Първо най-важното

Тъй като търсенето на онлайн анонимност и сигурност продължава да нараства, все повече и повече VPN услуги висят своите остриета. Както всичко друго, не всички са създадени равни. В стремежа си да намерите най-добър VPN, проверете форуми и други онлайн източници за прегледи и препоръки. Сравнението на характеристиките може да е в ред.

Следващият списък е някои от които трябва да се търси:

 • Цена: Като основна фигура най-надеждните VPN струват по-малко от 10 долара на месец.
 • скорост: Както споменахме, процесът на криптиране ще забави връзката ви, но попитайте други потребители за техния опит.
 • Поверителност: Това е основната точка на продажба по отношение на VPN услугата. Уверете се, че компанията поставя идеята отпред и в центъра.
 • Сигурност: Посъветвайте се с конкретни противодействия, използвани за фолиране на хакери, NSA и други намерения за кражба на идентичност или идентификация.
 • Местоположение на сървъра: Сървърите, разпръснати в голямо разнообразие от географски места, е добро нещо. Колкото повече, толкова по-добре.
 • Едновременни връзки: Не се разрешавайте за доставчик, който позволява само едно устройство да бъде свързано към вашия акаунт наведнъж. Трябва да можете да се наслаждавате едновременно на вашия телефон, лаптоп и Xbox.
 • Клиент / Техническа поддръжка: Използването на VPN все още е сравнително нова технология за обикновения сърфист в мрежата, така че добрият доставчик ще разполага с добре поддържан персонал, който отговаря на вашето обаждане, чат или имейл в разумен период от време..
 • Опитайте го преди да го купите: Подобно на законните уеб хостинг услуги, VPN услугата трябва да предлага безплатен пробен период и гаранция за връщане на парите за период от 15-30 дни. Очевидно списъкът с функции, предлагани от всички топ VPN, е твърде дълъг, за да се включи тук, но може да обърнете внимание и на съвместимостта с различни устройства и потребителски интерфейс, който не ви обърква. Най-добрият залог тук е да скочите в онлайн форуми, свързани със сигурността и да започнете да задавате въпроси кои VPN доставчици са най-добрите.

Безплатна VPN услуга е добра идея?

След като започне търсенето ви за VPN, няма да мине много време, докато не попаднете на блестящи реклами, които твърдят, че предлагат услугата безплатно. Струва ли си? Ако се наслаждавате на подкачествено обслужване, ултра бавни връзки и се зареждате непрекъснато чрез реклами, тогава по всякакъв начин се регистрирайте за безплатната услуга.

Само имайте предвид тази бизнес аксиома – ако не плащате за продукта, вие сте продуктът. Има само няколко изключения от това (Вижте нашия списък с най-добрите безплатни VPN). Например, има компания, наречена CyberGhost, която предлага безплатен достъп, финансиран от реклами, които биха били добре за случайни потребители на интернет, или екипировка, известна като VPN Gate, която се управлява доброволно. Но дори и тези избори не могат да издържат свещ за изпълнение на добро платена услуга.

Дума за анонимността

За мотиви, чисти и съмнителни, хората стигат до желанието за VPN, което търси онлайн анонимност. За всички практически цели това е невъзможна цел, защото доставчикът на услуги винаги ще знае къде точно се намирате. Следващото най-добро нещо за анонимността е неприкосновеността на личния живот и това е доста добра цел, за която да се стремим.

Дневници: Първото нещо, което трябва да знаете, е, че всяко твърдение за поверителност, направено от a VPN не си струва да плюе в океана, ако те водят дневници. Видяхме наскоро примери за правилни тактики на правителството, които се стремят да принудят мобилни телефони или интернет доставчици да прехвърлят информация за клиентите, доверете ни се. Ако една компания се окаже изправена пред заплахата от затвора, трябва да помислите, че местоположението и навиците ви за гледане няма да останат частни за дълго.

Доверие: Всъщност няма как да не вземете да вземете думата на VPN услуга, че те не водят журнали или ви шпионират. За щастие онези, които не спазват обещанията за поверителност, скоро ще открият своите недоброжелателни поведения, разпръснати далеч и широко по интернет от клиенти, които са предали. Долната линия е това на тази земя няма гаранция, че ще бъдете винаги и завинаги невидими онлайн ако използвате VPN.

TOR: Ако по някаква причина сте отчаяно решени да останете напълно анонимни, можете да се свържете с вашия VPN чрез TOR, който предоставя безплатен софтуер за интернет връзка. Ако отворите акаунт чрез TOR, платите с криптовалута като Bitcoin и след това осъществите достъп до вашата VPN по този начин, ще бъдете близо до пълна анонимност, колкото в този свят. Има само няколко VPN, които поддържат този метод. Можете също така да очаквате да направите двойно попадение в скоростта на връзката, така че имайте много освежаващи напитки и може би бутилка от нервни хапчета, когато влезете, защото нещата ще се движат много бавно.

Може би нямате нужда от VPN

Ако вашето име не е Едуард Сноудън или Джулиан Асанж и искате само VPN, за да заобиколите ограниченията за геокеширане във вашата страна, които ви пречат да разпространявате определени телевизионни сайтове, помислете дали да използвате SmartDNS.

SmartDNS не включва криптиране, така че ще поддържате добра скорост на връзката. Освен това е по-евтин от VPN, но ще ви позволи да получите достъп до прокси сървър, за да заобиколите определени географски блокове.

Мобилният въпрос

Тъй като цялото човечество продължава масовата си миграция към света на малки екрани на мобилни телефони, възможността за използване на VPN услуга на тези устройства става решаваща. Краткият отговор е, да, можете да използвате VPN на мобилния си телефон. Останалата част от историята е, че получаването му да играе хубаво с всички специфични за местоположението приложения може да бъде пътешествие в лудост. Забелязали ли сте как телефонът ви винаги ви пита дали има достъп до вашето местоположение? Ако някога щракнете върху „да“, вие просто сте компрометира вашата VPN. Начинът на това е никога да не се осъществява достъп до уебсайтове чрез приложение, а винаги да се преминава през браузър. Препоръчваме Firefox, който е с отворен код и поддържа впечатляваща мания за поверителност.

Долния ред

Въпреки че горещо ви препоръчваме да инсталирате добра VPN услуга като Surfshark или NordVPN скоро, ако не и веднага. Имайте предвид, че това не е банков трезор. За да видите повече, моля, вижте нашия най-добър VPN доклад.

Вместо това трябва да го считате за инструмент, който почти сигурно ще подобри вашите усилия да останете частни и анонимни онлайн, но има няма такова нещо като 100 процента в тази игра. Ето защо би било разумно да имате предвид това, когато избирате кои сайтове да посетите и какъв тип дейности да участвате, докато сте там.

Вземете това, което казваме?

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map