Обяснени пет очи (FVEY) – Големият брат те наблюдава

петте очи


Докато Петте очи може да звучат като престъпна организация направо от филм за Джеймс Бонд, това не е измислица. Тайното споделяне на данни и технологии между Съединените щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство създаде това, което несъмнено е най-сложната онлайн операция за обществено наблюдение в историята. С други думи, ако сте били в интернет, има голям шанс петте очи да знаят за това.

Повечето редовни потребители на интернет знаят, че VPN означава виртуалните частни мрежи, които позволяват анонимно сърфиране. Това обаче е приблизително до знанието. „Петте очи“ МНОГО се интересуват от VPN, тъй като анонимността, която технологията осигурява, затруднява те да си вършат „работата“ за шпиониране.

VPN срещу петте очи

Притесненията относно законите за поверителност, конфиденциалността и дори законността на достъпа до някакво съдържание създават първоначално VPN. Това е така, защото инсталирането на VPN ви позволява да преминете през географските блокове и да използвате уебсайтове, които трябва да бъдат блокирани във вашата страна.

Например, Netflix блокира по-голямата част от съдържанието си в САЩ в други чужди страни. По подобен начин хората в Съединените щати може да нямат достъп до телевизионни предавания и филми, показани в Южна Америка. VPN създават вратичка около този вид ограничения и позволяват на потребителите да достигат до блокирани уебсайтове.

Трябва да е очевидно защо алиансът за наблюдение на Five Eyes не е голям фен на VPN. Те искат да знаят, че онлайн активността се следи. VPN затрудняват това.

петте очи

Ако изглежда, че тази организация не е нищо повече от група шпиони в търсене на съмнителна дейност без голяма вероятна причина да разчитате, бихте били прави. Тъй като и петте са англоговорящи страни, споделянето на информацията, която намерят, е винаги толкова лесно.

история

Концепцията зад Петте очи съществува от известно време. Всъщност споразумението за наблюдение и споделянето на данни, които са в основата на това модерно споразумение, бяха установени преди много години като споразумение между Великобритания и САЩ, създадено през 1943 г. по време на Втората световна война..

НАТО НАТО

След приключването на студената война на други държави беше предложено членство в алианса, главно в резултат на усилията за справяне с нарастващата заплаха от международен тероризъм.

С нарастването на списъка на участниците в „Петте очи“ се увеличи и степента на онлайн глобален мониторинг. За вкус на крайностите, в които тези страни отиват да наблюдават потребителите, вижте това преразказване на експозицията “на Едуард Сноудън през 2013 г..

Тъй като работата на петте страни става все по-сложна, финансирането продължава да нараства и търсенето става все по-голямо, за да се включат повече агенции за сигурност и разузнаване. Включени са някои от най-мощните съкращения в света, като FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB и много други.

Въпреки че дейностите на организацията се предлагат като необходими за правоприлагането, не е трудно да си представим по-зловещи цели за „Петте очи“, особено когато се занимават с заобикаляне на законите за защита на поверителността. В случай че читателите са забравили, правителството на Съединените щати е против закона да шпионира собствените си граждани.

Благодарение на Петте очи е лесно да помолите някоя от другите четири страни да го направи вместо тях.

Петте очи е само началото

Въпреки че споразумението между петте страни може да е достатъчно, за да изложи страх на онези, които искат да защитят личния си живот, това не приключва мониторинга. Всъщност има още два съюза, които увеличават броя на очите, тъй като броят на страните включва повече. Но първо, Япония е решена да стане шестият член на Петте очи?

Петте очи плюс едно: Япония в къщата

В момента “Петте очи” обмислят официалното приемане на шести член в най-ексклузивния шпионски клуб в света – Япония. Това не е толкова радикална стъпка, когато смятате, че алиансът е могъл да разчита на японското сътрудничество, датиращо от Студената война. Благодарение на географската си близост, Япония допринесе много за събирането на разузнавателна информация в континентален Китай, Южнокитайско море и Северна Корея. Официалното членство в „Петте очи“ просто ще постави имена на пунктираната линия, за да създаде резервно копие на това, което вече е ботуши на земята реалност.

Как Петте очи вървят към процеса на добавяне на членове? Измина доста време, откакто го направиха, но един член на държавния глава просто трябва да направи номинацията. Приемането или отхвърлянето се основава на обикновено гласуване. Тъй като всички страни от „Петте очи“ бяха в края на приемането на японското разузнавателно сътрудничество през последните години, повечето експерти смятат, че решението е действително съвместимо. Нека бъдем първите, които ще кажат „Добре дошли!“ към Шестото око.

Девет очи

С Дания, Франция, Холандия и Норвегия първоначалният съюз между гореспоменатите пет държави се разширява до така наречения алианс за наблюдение „Девет очи“. За разлика от неинспирираното творчество на името си, тази организация притежава умопомрачителни способности, които само се увеличават с добавянето на новите страни.

Четиринадесет очи

В крайна сметка добавянето на Германия, Белгия, Италия, Швеция и Испания помогна за създаването на окончателната форма (за сега) на този съюз. С общо 14 държави името на тази итерация на алианса се нарича „Четиринадесет очи“.

14-очите

Защо трябва да се грижат потребителите?

Въпреки че непредвиденият мониторинг, който се осъществява от тези пет държави, е трудно да се осъществи напълно, защо средният потребител трябва да се тревожи? Когато вземете предвид, че голям брой от всички VPN в света се намират в една от гореспоменатите пет държави и при спазване на тези закони за юрисдикция, няма да е изненада да видите практиката на използване на VPN да бъде атакувана.

Долната линия е, че ако използвате VPN, за да останете анонимни, това може да стане проблематично в държава с пет очи. В този момент неприкосновеността на личния живот ще бъде през прозореца и основната причина за това, че VPN няма смисъл.

Защита от Алианса

Всъщност най-лесният начин да попречите на правителствата от цял ​​свят да шпионират вашите данни е да използвате VPN, разположен в друга държава. Например, Китай не е в списъка на съюзи, където мониторингът на данни се счита за нормален.

онлайн цензура по държави

По този начин наличието на базиран в Китай VPN ще направи невъзможно тези групи да достигнат до историята на сърфиране. Това е, разбира се, ако Китай не се присъедини към групата или се случи тайно да работи с тях.

Другата алтернатива, която е още по-лесна и по-евтина, е просто да разчитате на криптиране на уебсайтове. Това може да се постигне, като се позволи на уебсайта да участва в сигурно сърфиране. За да се потвърди, че наистина е сигурно, трябва просто да потърсите зелен „https: //“, разположен от дясната страна на действителния URL адрес на уебсайта. Ако е там, съдържанието и всяко взаимодействие между потребителя и уебсайта се криптира.

Важно е да се разбере, че няма абсолютно никакъв начин да се попречи на хората да имат достъп до нечии данни или история на сърфиране. Това е така, защото е буквално невъзможно да се създаде система, която работи правилно 100 процента от времето без да се проваля. За съжаление, това е просто реалността на живота.

Всъщност хакер с достатъчно време, пари и знания теоретично би могъл да пробие дори в хваления център за данни на Пентагона. Проблемът обаче е, че повечето хакери не притежават правилната комбинация от тези три входа. Когато потребителят криптира своите данни, той демотивира хакерите или правителствата, които наблюдават онлайн активността от опит да влязат, тъй като необходимия период от време създава бързо приближаваща се точка на намалена възвръщаемост.

И накрая, потребителите биха могли също така да управляват микро управлението на цялата си онлайн активност и файлове, като търсят приложения и доставчици, които гарантират поверителност. Те включват организации като SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, OTR чат и всеки един от списъка с инструменти с отворен код, които поставят поверителността на първо място.

Ако търсите по-добри предложения за защита онлайн, вижте нашия препоръчителен списък с канадски VPNS.

Последно актуализирано на 19 април 2020 г.

Здравей, аз съм Людовик. Създадох този сайт като потребителски ресурс, за да помогна на колегите канадци да разберат по-добре променящия се свят на киберсигурността. Преди да създам този ресурс, видях два основни проблема с индустрията за поверителност на B2B потребителите. Първо, образованието – по-голямата част от хората не осъзнават важността на собствените си данни. Второ, злобни маркетингови практики – има широк спектър от самопровъзгласени решения за сигурност, които не правят нищо друго освен да посещават потребителски данни без съгласие.

1 коментар

 1. Хоакин Кузер

  Хоакин Кузер
  на 23 октомври 2019 г. от 21:18 часа

  Чух нещо интересно, което каза Берни Сандерс. Предполагам, той се закле да прекрати наказателното преследване на свирките по силата на шпионаж. Това е страхотна новина за Едуард Сноудън, нали? Това е, ако действително се случи, разбира се …

  Отговор

Изпратете коментар Отказ отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

коментар

Име *

Електронна поща *

уебсайт

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map