Ръководство за IPv6 срещу IPv4: Основно сравнение

Освен ако не сте техно-гек, вероятно не сте празнували 8 юни 2011 г. Тази благоприятна дата беше Световният ден на IPv6. Вероятно не е отбелязан в червен в календара си и вероятно дори не знаехте, че се случва.


Повечето хора не знаят какво е IPv6 или дори какъв е неговият предшественик, IPv4. Реалността е, че и двете неща влияят на живота на всеки защото те са голяма част от какво прави интернет функционален.

Какво е IPv4?

Ipv4 адресInternet Protocol версия 4, или IPv4, както обикновено се нарича, е технологията, която дава възможност на устройствата да се свързват с интернет. Тази четвърта версия на интернет протокол съществува от 1983 г. насам и ни служи добре. IPv4 все още работи и продължава да захранва по-голямата част от Интернет.

Това прави чрез IP адреса, който има всяко свързано с интернет устройство. Настолни компютри, лаптопи, таблети, смартфони, игрови конзоли, хладилници и други цифрови аксесоари на всички могат да бъдат назначени IP адреси. Всеки път, когато това свързано с интернет устройство излезе в мрежата, за да търси нещо, то се свързва с друго устройство, което има IP адрес.

IP адреси са как хората могат да стигнат до мястото, където искат да отидат онлайн.

32-битови адреси

Всяко устройство с активиран IPv4 има 32-битов IP адрес. Типичен пример може да изглежда като 191.148.205.315 или 99.48.227.227. Тази система съдържа около 4,3 милиона адреса.

Това изглежда като значителен брой и е така.

Независимо от това, IPv4 изчерпва наличните адреси.

Този недостиг отчасти се дължи на факта, че такъв невероятен брой устройства вече имат връзка с Интернет. Всяко домакинство с широколентов абонамент, всеки смартфон и всеки компютър се нуждае от IP адрес. По-значимите уреди и автомобили вече имат възможност за интернет.

как работи ip адресът

Това не е единственият фактор, който отчита недостига на IPv4 адреси. Много компании притежават хиляди или дори милиони IPv4 адреси. През 80-те години имаше широко разпространена практика за присвояване на милиони IP адреси на големи организации.

Често им се отделяха много повече адреси, отколкото някога биха могли да използват.

Следствието е, че има милиони собственици, но неизползвани IPv4 адреси там, които са ще губя. През последните години имаше движение, насочено към възстановяване на тези IP адреси, но пристигането на IPv6 прави това усилие разумно остаряло..

Какво е IPv6?

Подобно на IPv4, Internet Protocol версия 6 съществува от няколко години. Работата по създаването му приключи през 1998 г., но преминаването от IPv4 към IPv6 се случи с ледникова бавност. Официалният старт на IPv6 беше през 2011 г. със Световния ден на IPv6. От тогава, Интернет властите усилено работят по прилагането на новата система.

ipv6 обясни

128-битови IP адреси

Докато IPv4 използва 32-битови IP адреси, по-новият интернет протокол използва 128-битови адреси. Вместо оскъдни 4,3 милиарда IP адреси, IPv6 предлага 3.4 X 10 до 38-та мощност или 340 undecillion адреси.

Това е огромен брой. Един общ 128-битов IP адрес може да изглежда така:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Това е много по-дълъг и по-сложен адрес, отколкото имахме в системата IPv4. Тази сложност не само означава това скоро няма да ни свършат IP адреси но също така, че всяко устройство вече има потенциал да има уникален IP адрес.

Уникален IP адрес за всяко устройство

По системата IPv4, не всяко свързано с интернет устройство имаше уникален адрес. Вместо това, маршрутизаторите са получили един адрес. Отделни устройства, които имат връзка с Интернет чрез тези рутери, не е задължително да имат уникален IP адрес. Рутерът получава заявки за данни, които след това се изпращат на IP адреса на получателя.

Изглежда, че не трябва да работи.

В края на краищата, ако домашният ви адрес е идентичен с домашния адрес на някой друг, няма ли винаги да се свързвате с тяхната поща и обратно?

Системата работи поради нещо, наречено превод на мрежови адреси или NAT.

частни срещу публични ip

NAT е полезен, тъй като дава възможност на мрежово устройство като защитна стена да присвои публичен адрес на компютър или дори на цяла група от тях, които работят в частна мрежа. NAT се използва от организациите за ограничаване на броя на отворените IP адреси.

Този тип употреба е важен от гледна точка на икономията и сигурността. Най- последица е това NAT функционира като агент между обществен интернет и частна мрежа.как работи nat

Вероятно го използвате в момента.

за жалост, NAT има недостатъци. Той не предоставя допълнителна сигурност и дори може да направи някои протоколи неспособни да защитават определени устройства. NAT също трябва да използвате някои от ресурсите на вашето устройство да функционира, което може да бъде в ущърб.

При IPv6 няма нужда от NAT, тъй като има толкова много IP адреси, които са достъпни под IPv6. Системите, които работят с IPv6, могат да имат уникален IP адрес за всяко устройство, така че има няма нужда да работите чрез рутер.

Други предимства на IPv6

IPv6 е по-ефикасно отколкото IPv4. Заглавките на пакети данни са опростени и функционалността за маршрутизиране е много по-рационализирана. Има и по-голяма поддръжка за партньорска мрежа.предимства на ipv6

Въпреки това повечето потребителски интернет потребители няма да видят огромно скок напред във функционалността с превключването към IPv6. Това е така, защото повечето промени се случват зад кулисите и бавно.

Не забравяйте, че по-голямата част от Интернет все още функционира в системата IPv4. Промяната в IPv6 е постепенна. Тъй като все повече устройства и повече от интернет превключват към новия протокол, ще видите по-ефективно прехвърляне на данни, въпреки че това ще се случи постепенно.

Къде сега стои IPv6

ipv64 потребители по държавиМоже да очаквате технология, която е финализирана през 1998 г., да бъде остаряла досега, но реалността с IPv6 е това е току-що започна. Само незначителна част от Интернет е преминала през преобразуването във IPv6 функционалност.

Към май 2017 г. има само 37 държави по света, които повече от пет процента от своя уеб трафик преминават през IPv6. Седем щата са имали 15 процента от своя уеб трафик, изпратен чрез IPv6.

Ако IPv6 представлява технологичен скок напред, защо не се прилага по-широко? Краткият отговор е, че това струва много пари.

За извършване на преобразуването са необходими нов хардуерен и сървърен софтуер.

Също така си струва да се отбележи, че има няма обратна съвместимост с IPv4. Уебсайтът, който иска да посрещне хората, използващи или IPv4, или IPv6, трябва да има две версии, по един за всеки протокол.

Независимо от това IPv6 набира популярност. По-голямата част от новите рутери и операционни системи, които се предлагат днес, предлагат поддръжка и съвместимост за IPv6. Някои от най-популярните и широко използвани доставчици на интернет услуги по подобен начин разполагат с известна гама от IPv6 функционалност.

Извършване на превключвателя

Време ли е да започнете да използвате IPv6?

Може да се окаже, че вече сте, въпреки че това е сравнително малко вероятно. Ако вашият интернет доставчик предлага IPv6, тогава е добре да го използвате.

Ако не сте сигурни дали вече използвате IPv6 или не, можете да посетите www.test-ipv6.com, за да разберете. Тези, които в момента използват IPv4, ще видят екран, който изглежда така:

ipv6 тест за свързаност

Ако видите този екран и искате да опитате да включите IPv6 възможностите, тогава вашата способност да го направите ще зависи както от вашия рутер, така и от вашия интернет доставчик.

Въведете в любимата си търсачка ключовите думи „[производител на рутер] ipv6 [вашият интернет доставчик].“ Също така може да е препоръчително да надстроите до DD-WRT за фърмуера на вашия рутер. Тази промяна трябва да направи прехода по-малко сложно.

Достъп до уебсайтове на IPv6

Можете да получите достъп до уебсайтове на IPv6 чрез два различни механизма. Първият от тях е механизъм за преход. В момента на най – известен от тях е 6to4. Тази технология обхваща IPv6 данни с IPv4 комуникации, така че да можете да видите по-новите версии на уебсайтове с по-стария протокол.

Другият механизъм включва естествена връзка. Този тип връзка ви позволява да заобиколите прехода, така че да можете да извършите пълното преминаване към IPv6. Изберете родния IPv6, ако маршрутизаторът ви даде тази опция.

Използване на VPN с IPv6

Много VPN мрежи все още не са подготвени за обработка на IPv6 трафик. Този недостатък означава това има опасност че всеки IPv6 трафик ще бъде пренасочен през вашия интернет доставчик, вместо през вашата VPN, оставяйки ви изложени. Ако някога сте чували за теч на IPv6, това беше обект на дискусия.

деактивиране-IPv6

Преди да изберете VPN, уверете се, че прочетете VPN прегледи, за да видите кои доставчици предлагат защита от теч на IPv6, както и тези, които осигуряват поддръжка за IPv6 трафик. Няколко от най-добрите модели за поверителност в Канада, които имат защита от теч на IPv6, са Surfshark и NordVPN.

Като алтернатива някои от най-добрите VPN услуги може да препоръчат да не използвате IPv6, ако искате да сте напълно защитени и частни. Тази заявка може да е напълно разумна, особено тъй като IPv6 в момента не е широко достъпен. Можете да очаквате това повече VPN ще станат съвместими с IPv6 в бъдеще.

Източници:

 • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
 • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
 • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map