VPN протоколи – различни типове сравнени

Тъй като все повече канадци разбират необходимостта да защитават своята онлайн поверителност и сигурност с VPN, те стават все по-сложни по отношение на характеристиките, които търсят в реномиран VPN.


Рискът от хакове на данни и кражба на идентичност, което е във възход, демонстрира необходимостта от VPN.

Брой жертви на кражби на самоличност и откраднати суми

Една от най-важните характеристики, които има смисъл да се обмислят, са протоколите, които VPN доставчикът предоставя на потребителите.

Какво представляват VPN протоколите? Повечето хора, които са нови за идеята, смятат, че това е невероятно технически термин, който може да окаже слабо влияние върху техния опит в сърфирането. Реалността е, че протоколът, използван от вашата VPN, може да направи a съществена разлика доколко сте наистина сигурни и сигурни когато сте онлайн.

Нека разгледаме по-подробно какво представляват VPN протоколите и как те влияят на вашето онлайн изживяване. След това ще проучим най-често срещаните протоколи, които са налични днес, за да можете да вземете разумно решение.

Какво представляват VPN протоколите?

VPN по същество установява тунел между вашия компютър и интернет. В рамките на този тунел сте защитени от течове на DNS. Вашият истински IP адрес е напълно защитен; VPN тунелът го маскира с IP адреса на сървъра, като по същество ви прави невидими. Това го прави изглежда, сякаш разглеждате от място, различно от действителното ви местоположение.

Налични са няколко метода за установяване на VPN тунел. Някои от тях съществуват от много години и вече не се считат за особено сигурни. Други са съвсем нови и предлагат абсолютната най-добра налична сигурност.

как-а-VPN завода

Когато се регистрирате с VPN, може да ви бъдат представени множество VPN протоколи, от които да изберете. Как да разберете дали един от тях е по-стар протокол с по-малко здрави защитни функции? По-важното е как да идентифицирате този, който ще ви осигури абсолютно най-добрата защита, независимо от това какво правите онлайн?

Повечето доставчици на VPN предлагат избор между PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC и OpenVPN протоколи. След като прочетете описание на всеки, ще можете да направите информиран избор относно това кой протокол е подходящ за вашите цели.

PPTP протокол

Разработен от Microsoft, протокол за тунелиране от точка до точка или PPTP, е един от най-ранните VPN протоколи, но все още се използва, въпреки че става все по-рядък. Независимо от това, някои VPN мрежи, които са решени да предложат на потребителите си най-голям брой опции, все още го правят достъпни.

Въпреки че PPTP може да е наличен, той не се препоръчва за редовна употреба от експерти по сигурността днес, тъй като е богат на уязвими места за сигурност, които могат да ви изложат точно когато най-много се нуждаете от защитата на вашия VPN.

В негова полза, PPTP е съвместим и предлаган от всички версии на Windows. Повечето други операционни системи могат да го изпълняват. Скоростите на трансфер на данни са доста бързи с PPTP. Ако обаче връзката се откаже, може да е трудно да се свърже отново.

Ако запазването на вашите онлайн дейности е строго поверително и анонимно, е важно и нека да се обърнем внимание, затова на първо място използвате VPN, тогава не трябва да избирате да използвате PPTP. От друга страна, ако целта ви е да можете да предавате съдържание в Netflix от различен географски регион, тогава PPTP просто може да бъде достатъчен за вашите цели, благодарение на сравнително добрите скорости.

Независимо от това, не го правете по подразбиране. Това може да стане оставят ви уязвими за хакване, злонамерен софтуер и шпиониране от трети страни.

SSTP протокол

Secure Socket Tunneling Protocol е друг продукт на Microsoft. За разлика от много други VPN протоколи, той е съвместим само с устройства, които работят под Windows. Това означава, че не е сред най-широко използваните протоколи. Независимо от това, той не е засегнат с известни проблеми на сигурността по начина, по който е PPTP.

SSTP разчита на защитния слой на сокета, или SSL, протокол за преместване на онлайн трафик. Хората, които се занимават със сериозни мрежови ограничения, като тези, които се налагат в тоталитарни държави като Китай, може да открият, че това е значително предимство.

Потребителите, изправени пред контролиращ правителствен режим или установили, че други VPN протоколи рутинно се блокират в тяхната система, може да открият, че SSTP е напълно приемливо решение. Стабилна е, доста бърза и сравнително сигурна. Той също така позволява на VPN потребителите да деблокират уебсайтове и друго подобно ограничено съдържание. За съжаление има само няколко VPN доставчици, които всъщност поддържат SSTP.

Ако имате достъп до превъзходен протокол като OpenVPN, обаче, би било разумно да изберете този, а не SSTP.

WireGuard протокол

WireGuard е сравнително нов протокол, с който разработчиците все още експериментират. Тъй като е в началните етапи на развитие, WireGuard все още не е одитиран от трета страна. Освен това защитниците на поверителността имат притеснения относно това дали използването на WireGuard ще изисква регистрация. Засега тези проблеми могат да бъдат спорни, тъй като малко малко VPN доставчици всъщност правят опцията WireGuard.

Всъщност много от VPN, които предоставят WireGuard, го правят на тестова основа, което означава, че потребителите по същество помагат в процеса на разработка. Това означава, че може да има проблеми със сигурността, така че не е разумно да използвате WireGuard, когато правите нещо наистина чувствително.

WireGuard се разработва с надеждата, че ще предложи превъзходна скорост, производителност и сигурност в сравнение с другите налични VPN протоколи. Той се рекламира като по-добра опция по отношение на консумацията на батерия и потребителите на мобилни устройства може да харесат, че WireGuard обещава възможност за преминаване от един мрежов интерфейс в друг, без да губи връзката.

Понастоящем WireGuard не може да се препоръча от все сърце, защото все още е в процес на разработкаT. Независимо от това, ако някой ден е в състояние да изпълни своите обещания по отношение на бързината, производителността и сигурността, със сигурност ще бъде достоен наследник на OpenVPN.

SoftEther протокол

SoftEther е един от малкото, по-нови VPN протоколи, който започва да дава на OpenVPN протокол пробег за парите си. Това беше проект, разработен от студенти от университета в Цукуба, но той се превърна в широко използван VPN протокол през последните години.

SoftEther е технология с отворен код, подобно на OpenVPN. Това означава, че е тестван, одитиран и разработен от експерти от цял ​​свят. Защитниците оценяват, че SoftEther работи върху множество операционни системи, дори някои, които не се обслужват от много други протоколи.

Тези операционни системи включват обичайните като Mac, Windows и Android, но също така включват Linux, Solaris и FreeBSD.

SoftEther е дори съвместим с други VPN протоколи като OpenVPN, L2TP / IPSec и други. Потребителите често настройват SoftEther на операционната си система и използват едновременно друг VPN протокол, което означава, че те са защитени, независимо какво се случва. Тъй като е толкова невероятно гъвкав, SoftEther бързо става популярен.

Този VPN протокол е в състояние да заобиколи повечето защитни стени и със сигурност е бърз. Не е нужно обаче да се притеснявате, че жертвате сигурността за скорост. SoftEther използва 256-битово криптиране AES, което също се използва от големите държавни и военни агенции.

Различни VPN протоколи

Все пак SoftEther не е без недостатъци. Това е сравнително нова технология, така че не е тествана толкова широко, колкото OpenVPN протокола. Нещо повече, тя не е достъпна на много VPN мрежи. Това остава алтернатива, на която трябва да се гледа в бъдеще.

IKEv2 / IPSec протокол

Версия 2 на Internet Key Exchange или IKEv2 е съвместен проект на Microsoft и Cisco. IKEv2 е основно протокол за тунелиране. За да е особено сигурен, той е сдвоен с Internet Protocol Security или IPSec. Тази технология криптира и удостоверява пакетите данни, които се изпращат през IP мрежа.

Работната група за Internet Engineering разработи IPSec, за да има собствена съвместимост с голямо разнообразие от операционни системи. Съответно, не е необходимо да има приложение на трета страна, което да стартира IPSec, както е с OpenVPN и други протоколи.

Технологията IKE съществува от 1998 г.. Настоящата втора версия беше представена през 2005 г. Сравняването на IKEv2 с други VPN протоколи разкрива, че той може да предложи ползи за потребителите, доколкото способността му да установи връзка, скоростта, стабилността и сигурността му. Поддържаната поддръжка за IKEv2 се намира на устройства, работещи под Mac OS 10.11 или по-нови, Windows 7 или по-нови, iOS, Android и Blackberry.

Някои защитници на поверителността, които се притесняват от рисковете за киберсигурност, са загрижени за технологията на IKE, защото това е софтуер със затворен код. Това означава, че той е разработен от Microsoft и Cisco без принос от независими разработчици.

Експертите по сигурността са загрижени, че това означава, че IKEv2 може да има уязвими места, които разработчиците не са открили. Технологията обаче е достатъчно дълго, че трети страни са създали версии с отворен код. Някои от тези независими версии може да предлагат дори по-здрава сигурност от оригинала.

IKEv2 / IPSec е препоръчителен VPN протокол, но OpenVPN обикновено се счита за по-добър.

L2TP / IPSec протокол

Подобно на IKEv2, протокол за тунелиране на слой 2 или L2TP обикновено се партнира с IPSec, за да осигури допълнително ниво на криптиране и сигурност. Също като IKEv2, L2TP / IPSec е съвместима с много от най-разпространените операционни системи.

Устройствата с операционна система Windows 2000 / XP или по-нови, Mac OS 10.3 или по-нови или Android трябва да имат бърза и лесна настройка с L2TP / IPSec. Получаването на достъп до този протокол е толкова просто, колкото и импортирането на необходимите файлове от вашата VPN.

L2TP също е разработен от Microsoft и Cisco. Това означава, че той е софтуер със затворен код и може да има уязвими места, които не са идентифицирани. L2TP не е толкова популярен като IKEv2, което означава, че не е бил толкова внимателно проверен от независими разработчици. Слабите страни могат да ви оставят отворени за неволно разкриване на вашия IP адрес.

Ако наистина сте загрижени за запазването на поверителността, тогава ще оцените, че L2TP капсулира данните два пъти. Това двойно капсулиране обаче има тенденция да забавя малко обработката.

За разлика от тях, L2TP / IPSec извършва криптиране и декриптиране в ядрото, което може да осигури подобрена скорост. Дали използването на L2TP / IPSec ще забави производителността на вашата система? Отговорът може да варира. Може да се наложи да го изпробвате, за да видите колко добре работи за вас.

Като цяло IKEv2 / IPSec и OpenVPN протоколите са по-силно препоръчителни от L2TP / IPSec. Ако не можете да получите достъп до тези други протоколи, L2TP / IPSec все още е по-добър избор от някои по-стари, не толкова стабилни протоколи.

С много от най-препоръчваните VPN мрежи ще имате избор на протоколи. Това може да бъде ясно предимство, тъй като е възможно един протокол да се представи по-добре за определени приложения, отколкото при други.

OpenVPN протокол

Първоначално разработен от OpenVPN Technologies, този протокол е с отворен код. Това означава, че разработчиците по целия свят са допринесли за усъвършенстването му, търсейки слабости и уязвимости, за да могат да бъдат елиминирани. Резултатът е невероятно безопасна и многостранна среда за опознаване на онлайн света.

Като цяло OpenVPN се счита за най-сигурният наличен протокол днес и се използва широко. Той е одитиран няколко пъти от фирми за сигурност на трети страни, така че можете да му се доверите, за да запазите данните си. Всъщност OpenVPN се счита за индустриален стандарт, особено когато се използва заедно с SSL / TLS обмен на ключове.

Повечето реномирани VPN доставчици правят OpenVPN протокол достъпен за клиентите. Вероятно това ще е изборът по подразбиране. Ако не е, тогава се препоръчва на потребителите да актуализират настройките си. OpenVPN е съвместим с всички платформи, включително Mac, Windows, Linux, Android и iOS. Освен това работи във връзка с различни рутери.

Заключителни мисли

OpenVPN е особено безопасен и защитен, когато се използва с протокол User Datagram или UDP, вместо с протокол за контрол на предаването или TCP. Използването на TCP може да означава малко по-бавни скорости на предаване.

Независимо от това, OpenVPN остава стабилен и надежден. Използването на TLS протоколи и OpenSSL библиотеката за криптиране означава, че OpenVPN е изключително умел при запазването на данните.

Ако искате пълна защита, помислете дали не използвате частна търсачка, когато сърфирате в интернет. Това ще анонимизира всички заявки, ще премахне необходимостта от кеш и ще ви предпази от натрапчиви реклами, като същевременно ще осигури разширено откриване на заплахи от уебсайт.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map