Perbandingan & Ulasan NordVPN vs ExpressVPN (2020)

nordvpn vs expressvpnNordVPN dan ExpressVPN adalah penyedia VPN terkemuka hari ini.


Mereka adalah honchos utama dalam dunia aplikasi VPN, dan lebih luas lagi, privasi data peribadi … Pertempuran dua Goliath keselamatan di mana hanya satu yang akan menguasai tertinggi.

Orang baik seperti anda ingin tahu siapa yang menang secara langsung. Apabila anda membaca ulasan, mungkin sukar untuk mengenal pasti mana antara kedua produk ini yang lebih baik daripada yang lain.

Dalam tinjauan ini, kami akan melihat atribut yang masing-masing produk bawa ke meja dan kemudian dengan cara yang tidak berat sebelah, mana satu dari kedua produk ini yang paling menonjol sebagai yang terbaik.

Anda fikir siapa yang akan menang !? Jangkaan itu membunuh saya! Kami yakin anda juga merasa gatal untuk mendapatkan jawapan! Sebelum kita menyelami perkara-perkara menarik, mari kita selangkah ke belakang dan melihat perkara yang perlu diperhatikan.

Apa yang Harus Anda Perhatikan Semasa Membandingkan Perkhidmatan VPN? 

Agak sukar untuk mengetahui apa yang harus dicari ketika membeli VPN, terutamanya apabila anda tidak mempunyai pengalaman sebelumnya. Terdapat banyak faktor yang perlu dicari yang akan membantu anda membuat keputusan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini, lihat panduan Nord vs PIA kami di mana kami membincangkan pertimbangan ini dengan lebih terperinci.

Harga

gambar vektor senarai semakFaktor pertama yang dilihat oleh semua orang ialah harga. Berapa harga yang terlalu banyak dan berapa yang terlalu sedikit? Dalam industri VPN, sebagai peraturan umum, kontrak jangka panjang menawarkan penjimatan yang besar. Tidak perlu mencari lebih jauh daripada NordVPN untuk melihat sejauh mana kontrak tiga tahun dapat mempengaruhi kos anda. VPN terkenal boleh berkisar antara $ 3 hingga $ 15.

Kepantasan

Semasa menggunakan internet dan berusaha sedaya upaya untuk melindungi diri anda, perkara terakhir yang anda mahukan adalah meletihkan kelajuan anda sepenuhnya. Menggunakan VPN yang mempunyai kelajuan yang mengerikan mengalahkan tujuan menggunakan internet.

Terdapat perkhidmatan yang mencentang semua kotak di setiap kategori kecuali kelajuan dan ada perkhidmatan yang hanya menyediakan perlindungan pantas dan sedikit. Adalah lebih baik untuk menimbang apa yang paling penting bagi anda ketika melihat.

Privasi dan Keselamatan

Sebab utama anda mencari VPN adalah privasi dan keselamatan. Sama ada anda mengakses kandungan terhad atau ingin melindungi akaun bank anda, selalu ada masalah untuk menyelesaikannya dengan selamat. Memastikan VPN anda tidak mencatat aktiviti dan berada dalam bidang kuasa yang betul dapat membantu.

Akses ke Kandungan Terhad Geo

Salah satu tarikan terbesar untuk VPN adalah kemampuan untuk mengakses Netflix dan perkhidmatan streaming lain di negara lain. Tidak semua VPN dibuat sama dalam hal ini. Pastikan untuk melihat apakah perkhidmatan yang anda gunakan dapat mengakses perkhidmatan streaming yang betul.

Kiraan dan Lokasi Pelayan

Mengetahui di mana pelayan berada dan berapa banyak pelayan yang ada adalah aspek penting dalam berbelanja VPN. Ini sangat berguna untuk mengakses kandungan dan juga mempengaruhi kelajuan. Sebagai peraturan umum, semakin dekat dengan pelayan, semakin cepat kelajuan anda. Semakin banyak pelayan dan lokasi, semakin baik.

Bilangan Sambungan

Akses yang sering diabaikan adalah berapa banyak sambungan serentak yang dapat anda miliki di VPN. Sekiranya anda hanya mempunyai satu sambungan pada masa itu, anda tidak akan dilindungi sepenuhnya. Aspek penting dari ini adalah dapat menyambung ke penghala. Sekiranya anda dapat menyambung ke penghala, anda boleh menutup semua peranti anda.

Sokongan dan Pangkalan Pengetahuan Pelanggan

Lebih penting daripada pasukan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai adalah asas pengetahuan yang lengkap. Menggunakan pangkalan pengetahuan dapat menjimatkan masa dan tenaga. Sekiranya anda mempunyai soalan, jawapannya hanya beberapa klik lagi. Mempunyai sokongan pelanggan yang kompeten dan boleh dipercayai juga penting dan harus menjadi keutamaan tinggi

Cubaan dan Jaminan Wang Dikembalikan

Piawaian industri adalah jaminan wang dikembalikan 30 hari. Terdapat beberapa perkhidmatan VPN yang hanya menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 7 hari. Beberapa VPN sebenarnya menawarkan versi percuma perisian yang mempunyai penggunaan data dan penggunaan fitur yang terhad. Memiliki sekurang-kurangnya sebulan untuk mencuba sesuatu adalah bonus tambahan.

Itu mengenai jumlahnya. Sekarang kita telah mengkaji faktor-faktor penting yang harus diperhatikan, mari kita mulakan!

Perbandingan Harga – Pemenang: NordVPN

Apabila anda membuat perbandingan secara bersebelahan, anda akan melihat bahawa setiap produk membawa sesuatu yang unik di meja. Contohnya, mengenai pilihan untuk tempoh langganan:

NordVPN menawarkan langganan selama satu bulan, satu tahun, dan tiga tahun. Anda mendapat potongan 66 peratus dengan rancangan dua tahun. NordVPN sangat berbaloi dengan harga apa pun tetapi di mana mereka benar-benar membuat nama untuk diri mereka sendiri adalah jangka panjang apabila memerlukan kos.

$ 2.99 sebulan untuk salah satu pemimpin pasaran adalah nilai yang tidak masuk akal. Yang harus anda lakukan ialah membayar 100 dolar dan lupa anda bahkan harus membayar VPN anda selama tiga tahun. Apa yang mencuri!

Harga NordVPN

ExpressVPN menawarkan langganan selama satu bulan, enam bulan, atau satu tahun. Dengan langganan satu tahun, anda mendapat percuma tiga bulan.

Jelas, ExpressVPN tidak memberikan lilin kepada NordVPN ketika datang ke harga jangka panjang. Harga jangka pendek sangat setanding.

Pasti ada alasan mengapa ExpressVPN mengenakan premium untuk perkhidmatan mereka. Mari kita ketahui lebih lanjut!

Harga ExpressVPN

Kedua-dua NordVPN dan ExpressVPN menawarkan a Jaminan wang dikembalikan 30 hari. Kami telah menyiasat dasar ini dan dapat mengesahkan bahawa setiap syarikat menepati janji mereka. Anda tidak perlu memberikan alasan mengapa anda ingin membatalkan perkhidmatan ini. Sekiranya tidak berjaya, mereka akan mengembalikan wang anda.

Pada asasnya, mereka menawarkan percubaan percuma. Mereka hanya mahu menyimpan wang anda sebentar sekiranya anda memutuskan bahawa anda tidak menyukai perkhidmatan tersebut. Kita tidak boleh menyalahkan mereka kerana itu. Kebanyakan orang akan lupa atau terlalu malas untuk mendapatkan kembali wang mereka.

Keputusan kami untuk Perbandingan Harga: Belok sedikit ke NordVPN. Kedua-dua VPN ini menawarkan perkhidmatan yang setanding dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, NordVPN menawarkan perjanjian yang jauh lebih baik dalam jangka masa panjang.

Perbandingan Kelajuan – Pemenang: ExpressVPN

Kami melakukan perbandingan ujian kelajuan bersebelahan dengan NordVPN dan ExpressVPN. Ujian yang dilakukan menggunakan protokol OpenVPN bersama dengan enkripsi AES 256-bit.

Ini adalah salah satu penghasil wang untuk VPN. Kelajuan sangat penting untuk aspek penggunaan internet seperti permainan dan streaming definisi tinggi. Sekiranya anda tidak mempunyai kelajuan internet yang berkualiti, anda perlu berhati-hati dengan berapa banyak penurunan kelajuan semasa menggunakan VPN. Orang juga mengharapkan penyemak imbas mereka memuat halaman dalam sekelip mata.

Kami menguji pelayan berdekatan di Eropah dengan sambungan asas kami adalah 94 MB sesaat. Ujian yang dilakukan di Itali hampir mencapai kelajuan sambungan asas kami. Ketika kami melakukan ujian kelajuan yang sama dengan negara lain, hasilnya hampir sama. Kami mendapat kelajuan muat turun 92.45 MB sesaat.

Kelajuan ExpressVPN
expressvpn-speed-test

Ketika ujian serupa dilakukan dengan pelayan di Amerika Utara, keputusannya sangat baik. Kami dapat mengekalkan 78 MB sesaat secara purata. Ini benar sama ada kami melakukan ujian di Amerika Syarikat atau Kanada.

Seperti yang anda lihat ketika menggunakan pelayan tertentu dengan ExpressVPN hampir tidak ada penurunan dalam kelajuan. Ini adalah hasil yang luar biasa. Semasa menggunakan pelayan yang lebih perlahan, kelajuannya menurun sebanyak 17%. Ini bukan hasil terbaik tetapi lebih baik daripada banyak alternatif dan selalu ada pelayan lain yang lebih pantas untuk digunakan.

Kami melakukan ujian serupa dengan NordVPN. Kami menggunakan protokol OpenVPN dengan enkripsi AES 256 bit yang sama. Kerana masalah prestasi yang lalu dengan NordVPN, kami menjangkakan penurunan kelajuan muat turun yang ketara ketika menggunakan perkhidmatan.

Kami dengan senang hati mengatakan bahawa NordVPN telah membuat beberapa penambahbaikan selama ini, termasuk menambah pelayan di pelbagai lokasi.

Kelajuan NordVPN
ujian kelajuan nordvpn

Semasa kami menguji NordVPN dengan pelayan di Denmark, kami mendapat 94 MB sesaat, jadi kami gembira dengan itu. Sayangnya, hasilnya tidak sama ketika menguji pelayan di Amerika Syarikat atau Kanada. Dalam beberapa ujian kami, kami dapat memperoleh 60 MB per saat. Pada yang lain, kita akan menurunkan hingga 5 MB sesaat.

Jelas, lokasi pelayan memberi impak besar. Perkara yang mengagumkan mengenai NordVPN adalah ribuan pelayan yang terdapat di beratus lokasi.

Anda harus ingat bahawa terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kelajuan secara umum. Namun, keputusan kami, berdasarkan ujian kelajuan, adalah demikian ExpressVPN adalah pemenang yang jelas dalam hal konsistensi kepantasan.

Memintas Sekatan Geo – Pemenang: NordVPN

Salah satu sebab utama mengapa anda mungkin mencari VPN adalah untuk mengatasi sekatan geo dan melihat bahan streaming. Beberapa perkhidmatan penstriman yang lebih popular yang geo menyekat kandungannya termasuk:

 • Sekatan_ GeoNetflix
 • Hulu
 • Amazon Prime
 • BBC iPlayer
 • ITV
 • Dan siaran rangkaian di Amerika Syarikat, termasuk NBC, CBS, dan ABC

Dalam ujian kami, NordVPN dapat mengatasi sekatan geo pada kebanyakan perkhidmatan penstriman. Kami menghadapi masalah kecil ketika cuba menyambung ke stesen penyiaran dari Amerika Syarikat, khususnya dengan ABC dan CBS, tetapi berjaya mengatasi masalah ini setelah menukar pelayan beberapa kali.

Sebaliknya, ExpressVPN tidak mempunyai masalah untuk mengatasi sekatan geo pada semua perkhidmatan yang kami uji. Sekiranya anda mempunyai Kodi, anda boleh menggunakan ExpressVPN untuk mengatasi sekatan wilayah pada perkhidmatan TV. Dengan ExpressVPN, ada tiada ketinggalan yang ketara dalam perkhidmatan penstriman menggunakan pelayan khas mereka. ExpressVPN mungkin merupakan salah satu VPN terbaik untuk Netflix.

Terdapat satu kawasan di mana NordVPN mengalahkan ExpressVPN dengan jelas, dan ia boleh menjadi masalah utama bagi beberapa orang — NordVPN dapat mengakses AS ke Australia Netflix sedangkan ExpressVPN tidak.

AS ke Kanada NetflixUS ke UK NetflixUS ke Jepun NetflixUS ke Australia Netflix
NordVPN
ExpressVPN

Walaupun kedua-dua perkhidmatan ini dilakukan dengan mengagumkan, keputusan kami adalah pemenang dalam kategori ini ialah NordVPN kerana lebih banyak pelayan dapat mengakses lebih banyak kandungan di seluruh dunia. Namun, ini tidak menghairankan kerana mereka mempunyai teknologi eksklusif yang membolehkan kebanyakan pelayan 5,000+ mereka menjadi pusat akses yang layak untuk perkhidmatan streaming.

Gambaran Keseluruhan Ciri – Pemenang: NordVPN

Seperti yang diketahui oleh kebanyakan orang, kedua-dua perkhidmatan VPN mempunyai senarai ciri yang panjang. Bergantung pada keutamaan anda, kedua-duanya dapat berfungsi. Walaupun kelihatan serupa, ada perbezaan halus yang mungkin mengimbangi keseimbangan ke sisi NordVPN.

Senarai ciri ExpressVPN

 • logo expressvpn

  Buka sekatan kandungan dari seluruh dunia

 • 2,000 pelayan di 94 negara
 • Ciri ujian kelajuan terbina dalam
 • Aplikasi untuk setiap peranti
 • Penyulitan AES 256-bit
 • Tiada log aktiviti atau log sambungan
 • OpenVPN dan protokol lain
 • DNS pengetahuan sifar
 • Sokongan Penghala VPN

Senarai ciri NordVPN

Dataran logo Nordvpn

 • Buka sekatan kandungan dari seluruh dunia
 • 5,000 pelayan di 62 negara
 • Pelayan VPN berganda.
 • Penyulitan AES 256-bit
 • Dasar pembalakan sifar
 • Protokol tunneling OpenVPN dan lain-lain
 • Sokongan Android, iOS, Windows, dan Mac
 • Onion Over VPN
 • Smart Play – membuka kunci kandungan terhad geo
 • Sokongan Penghala VPN

Satu pembezaan besar dari segi ciri adalah Protokol penyulitan ganda NordVPN.

Pilihan perlindungan Data Ganda yang ditawarkan oleh NordVPN akan menyulitkan data anda dua kali dengan menyampaikan maklumat melalui dua pelayan VPN berikutnya sebelum sampai ke laman web aplikasi yang anda coba akses.

Dan jika itu tidak mencukupi, perkhidmatan VPN kedua tidak akan mempunyai alamat IP asal anda. Protokol UDP dan TCP digunakan untuk membuat sambungan. Ini adalah lapisan penyulitan tambahan yang tidak akan diperlukan oleh kebanyakan orang, tetapi jika anda memerlukannya, ada baiknya mengetahui bahawa ia tersedia.

Masalahnya adalah bahawa ini kadang-kadang menghalang kelajuan – yang dapat dilihat dalam ujian kelajuan.

ExpressVPN akan menyulitkan data anda sedikit berbeza. Untuk memastikan lalu lintas dalam talian anda selamat, ExpressVPN menyembunyikan alamat IP anda dan kemudian mencampurkan lalu lintas anda dengan lalu lintas orang lain. Ini menjadikan semuanya mustahil untuk pihak ketiga membaca maklumat anda. Ini termasuk penyedia perkhidmatan Internet anda dan pengendali Wi-Fi tempatan anda.

ExpressVPN memberi anda pilihan untuk memilih dari pelbagai protokol VPN. Ini menambahkan lagi lapisan keselamatan antara komputer dan pelayan VPN yang anda gunakan. Sebilangan besar orang yang menggunakan VPN tidak mengetahui perbezaan antara protokol VPN yang disediakan. Atas sebab ini, ExpressVPN mempunyai pilihan untuk secara automatik memilih protokol yang akan menjadi yang terbaik untuk rangkaian yang anda gunakan.

Keputusan kami: Tepi sedikit ke enkripsi berganda NordVPN.

VPN di China

ExpressVPN dan NordVPN telah mengembangkan reputasi kerana dapat menunjukkan prestasi yang baik di China. ExpressVPN telah melakukannya dengan baik, sebenarnya, bahawa laman web utama untuk perkhidmatan disekat di China. ExpressVPN dapat menyelesaikannya dengan menawarkan alamat alternatif untuk pengguna China.

ExpressVPN sangat mengetahui cabaran yang dihadapinya di China. Kerana seberapa baik ia berfungsi, kadang-kadang terdapat gangguan perkhidmatan di negara ini. Yang dikatakan, walaupun dengan gangguan perkhidmatan, ExpressVPN dihormati di seluruh negara kerana menunjukkan prestasi yang baik. NordVPN juga mempunyai rekod prestasi yang terhormat di pasaran.

ExpressVPN mempunyai reputasi yang lebih lama untuk menyelesaikan semua yang perlu dilakukan untuk mengatasi tembok api China.

Dalam subkategori ini, keputusan kami adalah ExpressVPN adalah pemenang. Reputasi yang lebih lama bermaksud bahawa teknologi penyulitan mereka telah bertahan dalam ujian waktu, walaupun pemerintah China terus meningkatkan “Great Firewall”. Ini adalah perbezaan yang halus tetapi penting.

Mengalir dengan VPN: Ini Tie

vektor torrentingWalaupun torrenting mempunyai reputasi buruk, torrenting sendiri tidak menyalahi undang-undang. Haramnya torrenting berasal dari memuat turun bahan berhak cipta yang tidak anda tuntut. Sukar untuk mengetahui apa yang sah dan haram dan walaupun anda mempunyai niat paling murni, anda mungkin memuat turun sesuatu secara tidak sengaja. Lebih baik selamat daripada meminta maaf.

Beberapa VPN lebih baik untuk torrent berbanding yang lain. Kepantasan berperanan dalam penyusunan data dari laman web mana pun kerana kelajuan yang lebih rendah boleh merosakkan kelajuan muat turun fail yang disalurkan.

NordVPN dan ExpressVPN kedua-duanya mempunyai reputasi luar biasa kerana mesra torrent. Kedua-dua syarikat membataskan pengguna sejauh mana pelayan boleh digunakan untuk perkongsian fail P2P.

Anda tidak boleh salah dengan mana-mana perkhidmatan di sini yang bermaksud kita boleh memanggilnya mencuci. Ini adalah ikatan, kedua-duanya hebat dengan torrenting.

Sambungan Serentak – Pemenang: NordVPN

NordVPN mempunyai reputasi sebagai antara perkhidmatan terbaik untuk menawarkan pelbagai sambungan peranti. Sebenarnya, apabila anda melihat laman web mereka, mereka mengatakan bahawa dengan hanya satu akaun anda dapat menyambungkan enam peranti secara serentak. Ini adalah nombor yang luar biasa tetapi pastinya bukan yang terbaik di pasaran.

ExpressVPN membolehkan anda menyambungkan tiga peranti secara serentak. Anda boleh memasang perkhidmatan pada seberapa banyak peranti yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, anda hanya dapat menghubungkan tiga pada masa yang sama. Ada yang memperdebatkan nilai mempunyai sejumlah hubungan serentak. Sekiranya anda hanya satu orang, berapa banyak peranti yang anda perlukan untuk disambungkan pada masa yang sama? Sekiranya anda ingin menghubungkan seluruh rumah anda, anda hanya boleh menggunakan penghala VPN.

Setelah anda menyambung ke penghala anda, bilangan sambungan tidak menjadi masalah kerana semua peranti anda akan disambungkan sekaligus.

rajah vpn

Yang dikatakan, keputusan kami mengenai sambungan peranti serentak adalah NordVPN adalah pemenang yang jelas.

Sokongan Pelanggan – Ini Dasi sekali lagi

Sokongan pelanggan sangat penting ketika menggunakan perkhidmatan apa pun. Ketika datang ke layanan VPN, Anda dapat memiliki berbagai pertanyaan dan memerlukan bantuan di berbagai bidang.

Mari kita bincangkan mengenai ExpressVPN terlebih dahulu. ExpressVPN tidak mempunyai sokongan telefon. Sembang langsung adalah kaedah terbaik untuk bercakap dengan seseorang tetapi anda mempunyai pilihan untuk menghantar e-mel. ExpressVPN juga mempunyai pusat pengetahuan yang baik di mana anda dapat menyelesaikan masalah dan mendapatkan bantuan untuk menyiapkan perkhidmatan anda.

pilihan sokongan expressvpn

Kami meluangkan masa untuk mencuba sembang dan mendapati pasukannya responsif dan pantas.

NordVPN memberikan sokongan pelanggan sama seperti ExpressVPN dalam ujian kami. Mereka menangani sokongan pelanggan dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh ExpressVPN dengan menawarkan sembang langsung, e-mel, dan pusat bantuan 24/7.

Sekali lagi, NordVPN dan ExpressVPN sama rata.

Soalan Lazim

Adakah ExpressVPN lebih baik daripada NordVPN?

Walaupun ExpressVPN lebih pantas daripada NordVPN, NordVPN menawarkan keselamatan yang lebih kuat daripada ExpressVPN. Selain itu, mereka sangat sesuai. Hanya yang halus perbezaan ciri menjadikan NordVPN menonjol.

Adakah NordVPN adalah perkhidmatan VPN terbaik hari ini?

NordVPN dianggap sebagai salah satu pilihan terbaik juga. Memandangkan kos NordVPN, kira-kira sepertiga atau 35% daripada kos ExpressVPN, anda mendapat nilai yang luar biasa untuk wang anda.

Walaupun kelajuan sangat tinggi, anda memperoleh ciri keselamatan dan teknologi streaming yang tidak dimiliki oleh ExpressVPN. Secara keseluruhan, kami mengesyorkan NordVPN sebagai pilihan terbaik.

Adakah NordVPN baik untuk mengalirkan air?

Ya, dan sebahagian besarnya, kebanyakan VPN bagus untuk torrent. NordVPN adalah salah satu daripada banyak.

Bagaimana saya boleh menggunakan VPN secara percuma?

Kami tidak mengesyorkan menggunakan VPN percuma. Sekiranya anda menggunakan VPN percuma, perkhidmatan tersebut mungkin akan mencatat aktiviti anda dan menjualnya. Terdapat beberapa cara jahat lain yang boleh dilakukan syarikat untuk menjana wang daripada anda. Inti amaran ini adalah jangan menggunakan perkhidmatan VPN percuma.

Bolehkah saya menggunakan VPN untuk menonton Netflix Amerika?

Ya, perkhidmatan seperti NordVPN dan ExpressVPN akan membolehkan anda menonton Netflix Amerika. Penting untuk menggunakan VPN yang bereputasi baik kerana Netflix sentiasa berusaha untuk menghentikan orang daripada menggunakan VPN.

Apakah 14 negara mata?

Terdapat kumpulan dan gabungan yang saling berkongsi data dan dapat mengakses rekod perniagaan yang berada di negara-negara tersebut. Sebagai peraturan umum, anda tidak mahu menggunakan VPN di mana-mana negara 14 mata, 9 negara mata, dan 5 negara mata. Secara amnya, negara 5 mata adalah yang terburuk kerana mereka juga berada dalam pakatan 9 mata dan 14 mata.

 • 14 negara mata: Jerman, Belgium, Itali, Sweden, Sepanyol, Denmark, Perancis, Belanda, Norway, Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom, Amerika Syarikat
 • 9 mata negara: Denmark, Perancis, Belanda, Norway, Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom, Amerika Syarikat
 • 5 mata negara: Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom, Amerika Syarikat

Kesimpulan – Pemenang Keseluruhan: NordVPN

Setelah melihat beberapa faktor, kami percaya bahawa NordVPN adalah perkhidmatan VPN terbaik di pasaran. Ia menawarkan tahap kelajuan, keselamatan, dan kestabilan yang hanya dapat ditandingi oleh ExpressVPN, tetapi tidak dapat dilampaui sepenuhnya.

Komitmen mereka terhadap privasi dan kemampuan mereka untuk melewati sekatan geo meletakkan mereka kepala dan bahu di atas yang lain. Lihat senarai VPN terbaik kami untuk mengetahui lebih banyak perkhidmatan VPN yang harus anda pertimbangkan. (Untuk pembaca Perancis kami: Meilleur VPN)

ExpressVPN hampir sama baiknya dengan NordVPN. Perbezaan dalam semua perkara selain harga dan kelajuan hampir dapat diabaikan. Pada asasnya, jika anda mengutamakan kepantasan dengan harga yang lebih baik, gunakanlah dengan ExpressVPN dan dapatkan perkhidmatan yang serupa.

Dengan NordVPN, anda mengorbankan sedikit kelajuan untuk keselamatan maksimum. Pada akhirnya, ini adalah keputusan peribadi untuk setiap orang, tetapi kami lebih suka menjimatkan kos, mendapat lebih banyak pertunjukan terhad geografi, sambil memperoleh penyulitan yang lebih baik.

Apa pengalaman anda? Kami ingin mendengar daripada anda. Beritahu kami pendapat anda mengenai perkhidmatan VPN yang tersedia di bahagian komen di bawah.

Tambahkan ulasan anda sendiri:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me