Да ли су ВПН-ови легални и употребљава ли се ВПН легално? |


Расправљаћемо о ситуацији у земљама у којима су ВПН незаконити и јесу ли ВПН легални у земљама попут САД-а, Велике Британије и Јапана (у случају да желите да знате о другим конкретним земљама, слободно се обратите да нам кажете о томе).

Изјава о одрицању одговорности. Молимо вас да схватите да су информације које представљамо у овом чланку резултат нашег сопственог истраживања. Ми нисмо правници, тако да не можемо да вам дамо гаранцију да је све што се расправља о овој теми увек 100% тачно. Да бисте постигли најбоље резултате, препоручујемо да се консултујете са својим адвокатом о легалности ВПН-а у вашој земљи ако сте забринути због тога.

Да ли је ВПН нелегалан или је у реду користити га?

Кратки одговор на питање је „Да, коришћење ВПН-а је потпуно легално.„Ако не живите у земљи у којој су ВПН-ови посебно забрањени (нешто о чему ћемо расправљати у даљем тексту), нема чега да се бринете..

Ипак, имајте на уму да иако ВПН користи у већини земаља легално, нелегално је коришћење ВПН-а за вршење незаконитих радњи. Шта представља нелегална дела зависи од закона ваше земље, али обично укључује ствари као што су превара, крађа идентитета, сталност, дечја порнографија и – понекад – дељење датотека.

Зашто неке земље забрањују ВПН-ове?

Тешко је одговорити на ово питање без нагађања, али – све у свему – све се своди на два сценарија:

  1. Људи користе ВПН технологију да би се укључили у криминалне активности, а владе покушавају да се изборе ограничавајући приступ ВПН услугама.
  2. Владе, агенције за надзор и власти плаше се да људи могу добити бесплатан приступ информацијама са цензурираних веб локација – информацијама које иду у супротност с њиховим нарацијама. Дакле, они забрањују кориштење ВПН-а како би зауставили правац права и слободе на мрежи.

Земље у којима је ВПН незаконит

Сачекајте, да ли је илегално користити ВПН у неким земљама?“

Нажалост, јесте. Није много земаља предузело правне поступке против употребе ВПН-а, али неколико их је још увек вредно поменути.

је впн илегално

Пре него што дођемо до тога, морате да разумете једну ствар – неке земље могу донијети законе против употребе ВПН-а, али то заправо не спречава људе у наведеним земљама да користе ВПН-ове.

Много времена закони су прилично нејасни и рупе на мрежи корисници могу да користе у своју корист. Наравно, у екстремним случајевима употреба ВПН-а је строго незаконита и у потпуности забрањена.

Кина

Кина је позната по свом оштром ставу против слободе интернета. Влада је више пута претила да ће забранити ВПН, па је чак присилила Аппле да уклони ВПН апликације из кинеске продавнице апликација. Штавише, влада је у фебруару 2018. најавила да ће у марту почети да блокира неодобрене ВПН апликације.

Упркос томе, многи корисници интернета у Кини и даље су успели да користе ВПН-ове на вебу.

Дакле, шта се догађа – да ли су ВПН легални у Кини или не?

Па, легалност ВПН-а у Кини веома је сива зона. Многи људи воле разговарати о томе како је употреба ВПН-а у Кини потпуно илегално, али то заправо није истина. Оно што кинеска влада заправо сматра незаконитим је постављање и вођење вашег приватног ВПН-а – који се може казнити са до 5 година затвора или неким великим новчаним казнама.

Такође се генерално сматра незаконитим коришћење ВПН-а добављача са седиштем у Кини који није одобрен од владе, а за предузеће у земљи да користи ВПН, а да претходно не добије одобрење владе.

Међутим, ако користите ВПН који није базиран у Кини (попут ЦацтусВПН), то није заиста илегално. Зашто? Пошто се кинески закони не примењују на оффсхоре компаније, па их и не морају да се придржавају.

Наравно, морамо споменути да у Кини постоје регионалне разлике у законима. На пример, иако би употреба ВПН-а у већини делова земље могла бити легална, то би могло бити илегално у Цхонгкингу где су локалне власти одлучиле казнити људе који заобиђу Велики кинески заштитни зид (било приватним приступом међународним мрежама или преко њих “Илегални канали”) новчаном казном до 2.178 УСД.

Све у свему, ако користите ВПН у Кини, најгори сценарио обично значи да ћете од вас тражити да уклоните ВПН апликације са свог уређаја ако су вас власти ухватиле или да би ваш хотел могао да вам искључи ВиФи ако се повежете. на ВПН сервер. Ипак треба бити опрезан ако знате да се налазите у региону Кине, где употреба ВПН-а ипак може бити кажњена.

Русија

Попут Кине, и Русија има компликован приступ како можете да користите ВПН. Још у 2017. влада је објавила нови закон који се у широкој јавности представља као забрана ВПН услуга у Русији. Стварност је ипак била нешто другачија – закон је имао за циљ да ограничи проки услуге (попут ВПН-а) који помажу мрежним корисницима да приступе забрањеном интернетском садржају, а не да забрањивају употребу ВПН-ова..

Руска влада је у почетку заправо имала поглед на добављаче ВПН услуга са седиштем у Русији, а не на ВПН кориснике. Власти су намеравале да „убеде“ поменуте провајдере да спроведу црну листу владине мрежне цензуре – у суштини спречавајући приступ различитим веб локацијама за своје кориснике.

Ако ВПН провајдери са седиштем у Русији одбију да се повинују, биће им кажњен до 4.850 долара. Такође, ако покренете сопствени ВПН и пустите друге људе да га користе, такође ризикујете да буде кажњен до $ 480. Такође можете бити кажњени до 80 УСД ако објавите или промовишете било које информације или линкове на Интернету о ВПН-овима. Ако сте функционер и урадите то у својој компанији, можете добити новчану казну до 800 УСД.

Иако се заправо не говори о томе да се време затвора ради због ствари везаних за ВПН, будући да ви или добављач ВПН-а ризикујете новчаним казнама, сигурно је размотрити све радње горе нелегалне у Русији.

Све у свему, и даље можете да користите ВПН у Русији јер то није илегално. Само будите пажљиви са оним што кажете о ВПН мрежама.

Наравно, ако не можете да приступите ВПН услугама у земљи јер су веб локације блокиране и можете да користите само ВПН провајдера са седиштем у Русији који дели ваше податке са владом, таква врста пораза намена коришћења ВПН-а.

Ипак, према ФласхРоутерсу, забрана ВПН-а заиста није примењена.

Иран

Иран је прилично познат по томе што воли цензурисати Интернет, а такође је почео блокирати ВПН-ове још 2013. године. Иако је употреба ВПН-а технички незаконита у земљи, изгледа да се закони не спроводе. Просечни мрежни корисници редовно користе ВПН да би заобишли владину цензуру, а чак и ирански политичари то чине.

На Интернету су постојала тврдња да можете добити затворску казну ако вас ухвате помоћу ВПН-а, али нисмо успели да нађемо ниједан веродостојан извор који би потврдио да.

Уједињени Арапски Емирати

Интернет цензура је норма у УАЕ, а употреба ВПН-а технички се може сматрати незаконитим с обзиром на законе земље. Уосталом, у Закону о кибернетичком криминалу УАЕ јасно је наведено:

„Казна привременог затвора и новчана казна од најмање 500.000 АЕД и не више од 2.000.000 АЕД, или било која од ове две казне, казниће се ко користи лажну адресу рачунарске мрежне адресе користећи лажну адресу или треће- адресу странке или на било који други начин у сврху извршења кривичног дела или спречавања његовог откривања.

Свако лице које заобиђе адресу протокола на Интернету користећи искључиве адресе или адресе које припадају другима или на било који други начин у сврху чињења кривичног дела или спречавања његовог откривања казниће се затвором и новчаном казном од најмање (АЕД 150.000) и највише (500.000 АЕД) или било којом од ових казни. “

Дакле, можете добити и затворско време и казну до пола милиона долара ако будете ухваћени помоћу ВПН-а. Наравно, закон каже да ИП адреса коју користите за скривање ваших дигиталних отисака мора бити „лажна“, као и да морате да користите ВПН да бисте извршили „злочин“ или спречили његово откривање да би се казне које се примењују.

Такође, ако се ВПН користи у “легитимне” сврхе, њихово коришћење не представља злочин.

Видите у чему је проблем? Ова формулација је врло нејасна и лако се тумачи. Дакле, иако употреба ВПН-а технички не може бити противзаконито у УАЕ-у, ако вас власти ухвате да то радите и одлуче да је то нелегално, онда јесте. Имајте на уму да позиви путем ВоИП-а, приступ пронографском садржају и анти-владиним веб страницама представљају злочине у УАЕ.

Оман

Од 2010, употреба ВПН-а је у Оману за појединце незаконита. Ако вас ухвате да га користите, ризикујете новчану казну до 1300 долара. Компаније могу да користе ВПН-ове, али само ако за то имају дозволу. У супротном, кажњавају их око 2600 долара. Неплаћање новчане казне може резултирати затворском казном.

ТРА (Оман’с Орган за регулацију телекомуникација) користила је веома широку дефиницију за ВПН, што значи да власти могу злоупотребити закон и процесуирати кога год желе.

На крају – ВПН у Оману можете користити као појединца ако земља не забрањује ВПН услугу, али то је веома ризично. Колико знамо, није било објављених случајева да су омански онлајн корисници осуђени на затвор или добили огромне казне због коришћења ВПН-а..

Турска

Турска блокира ВПН услуге од 2016. године. Забрана се примењује углавном ради смањења приступа веб локацијама друштвених медија и другим каналима на којима се анти-владина „пропаганда“ може лако ширити.

Упркос чињеници да је БТК (Турска агенција за телекомуникације) тврдила да је у потпуности блокирала приступ ВПН-овима у 2018. години, многи турски онлине корисници и даље могу користити ВПН-ове. Наведите како влада гледа на ВПН, сигурно је рећи да су „илегалне“, али нисмо нашли ниједан доказ да можете бити кажњени ако вас ухвате користећи ВПН.

Ирак

Земља је почела забрањивати ВПН-ове још 2014. године. Влада је користила изговор да се бори против ИСИС-а и њихове онлине манипулације како би забранила платформе друштвених медија, чет-апликације и ВПН-ове. То утиче на све људе у Ираку и прилично је сигурно рећи – с обзиром на контекст – да ако вас ухвате употреба ВПН-а, власти ће вас можда процесуирати јер вас лако могу оптужити да сте “терориста”.

Туркменистан

ВПН-ови нису законити у Туркменистану, јер влада не жели да људи приступе страним медијима. Сви покушаји употребе проки-ја и ВПН-а су блокирани, а Министарство интернета који су ухваћени у коришћењу ВПН-а наводно застрашује Министарство националне безбедности..

Белорусија

Интернет цензура прилично је честа у Белорусији, а земља је чак забранила Тор још 2015. године. Влада је такође забранила ВПН-ове јер је циљала на све „анонимне Интернет технологије“.

Генерално, употреба ВПН-а је у Белорусији нелегална, али мрежни корисници у земљи и даље проналазе начине за заобилажење тих ограничења. Наводно, ако вас ухвате коришћење ВПН-а, можда ћете добити казну.

Северна Кореја

Проналажење тачних података о слободи и правима на Интернету у Северној Кореји изузетно је тешко због тешке цензуре у готово свим земљама. Чак је и прекоморским севернокорејским радницима и дипломатама забрањен приступ интернету са својих паметних телефона.

Сигурно је рећи да је употреба ВПН-ова у Северној Кореји илегална – али само за Северне Кореје. Наводно, ако сте туриста, уживајте у приступу веб и ВПН услугама. На неки начин, има смисла гледати на то како Северна Кореја зарађује много новца од туризма.

Уганда

Угандска влада почела је вршити притисак на националне телекомуникације да блокирају ВПН услуге почевши од јула 2018. Очигледно, они то раде јер људи из Уганде користе ВПН да би заобишли дневни порез на друштвене мреже који им је потребно да плате за приступ платформама друштвених медија.

Нису све ВПН услуге још увек успешно блокиране и нема стварних казни у вези са коришћењем ВПН-а – бар за сада. На крају крајева, извршни директор УЦЦ-а (Угандијска комисија за комуникације) рекао је следеће:

“То је одлука владе то није одлука УЦЦ-а. Људи би требали плаћати порез. То је закон, ако влада каже да плаћате порез, требало би да платите. “

Дакле, иако не постоје тачни закони који забрањују употребу и покретање ВПН услуга у Уганди, начин на који власти третирају ову тему наводи нас на веровање да би могли убудуће започети правне поступке против ВПН корисника..

Египат

Још у 2017. години, египатска влада је започела присиљавање националних ИСП-ова да блокирају ВПН услуге. Ипак, многи у Египту и даље користе ВПН услуге како би заобишли интернетску цензуру у земљи.

Што се тиче употребе ВПН-а легално је или не, тешко је рећи – углавном зато што је закон који се тиче забрањених веб локација врло нејасан. Све у свему, ако приступите забрањеном мрежном садржају у Египту, ризикујете најмање годину дана затвора и новчану казну. Међутим, закон не каже јасно да ли је приступ забрањеним веб локацијама путем ВПН-а нелегално. Али с обзиром на чињеницу да Египат блокира приступ ВПН-има и да је влада намерно постала двосмисленим у том погледу, сигурно је рећи да власти могу злоупотребити ту рупу ако желе да процесуирају ВПН кориснике.

Тражите поуздану ВПН услугу?

Без обзира на то где се налазите у свету, ако вам треба ВПН на који се можете ослонити, ЦацтусВПН је добио леђа – нудимо 28+ брзих светских сервера са неограниченом пропусном ширином.

Штавише, можете да се повежете на веб коришћењем високо-безбедносних ВПН протокола (као што су ОпенВПН или СофтЕтхер). Поред тога, ваш интернетски саобраћај и подаци бит ће без надзора захваљујући нашој АЕС енкрипцији врхунског квалитета.

И не брините – не водимо евиденције о вашим мрежним активностима.

Нудимо и Смарт ДНС услугу која вам може помоћи да деблокирате преко 300 веб локација са ограниченом геолошком локацијом из земаља као што су САД, Велика Британија, Немачка, Пољска, Канада, Француска, Шведска, Швајцарска, Аустралија.

Дајте нашим услугама бесплатно тестирање

Желите ли да видите да ли ЦацтусВПН може да удовољи свим вашим потребама и побрините се да правилно функционише на вашем крају? Затим испробајте наше бесплатно 24-сатно пробно раздобље – нису потребни детаљи о кредитној картици.

То није све – након што одаберете план претплате, још увек ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом враћања новца ако нешто не функционише како се рекламира.

Да ли је ВПН легалан у остатку света?

ВПН-ови су легални у већини земаља. Брзо ћемо покрити земље о којима су нас корисници највише питали. У случају да желите да знате како се земља бори са законитошћу ВПН-а, слободно нам пошаљите поруку.

је впн легално

Да ли су ВПН-ови легални у САД-у?

Иако САД немају најбоље искуство у поштовању права и приватности на Интернету, коришћење ВПН-а је у потпуности легално у земљи – све док га не користите за кршење закона, наравно.

Да ли су ВПН-ови легални у Великој Британији?

Да, употреба ВПН-а у Великој Британији је потпуно легална. Иако имајте на уму да ако одаберете добављача ВПН-а са седиштем у Великој Британији, они ће бити присиљени да се придржавају закона и своје податке деле са властима када то затраже..

Да ли су ВПН-ови легални у ЕУ?

У основи, то зависи од сваке државе чланице и њеног правног приступа ВПН-овима. Међутим, ЕУ у целини настојала је да заштити интернетска права (од заоштреног става о геоблокирању до заштите приватности корисника с ГДПР-ом), па је прилично сигурно претпоставити да је употреба ВПН-а у ЕУ легална – под условом да се природно не користи у илегалне сврхе.

Да ли су ВПН-ови легални у Аустралији?

Иако је Аустралија усвојила законе који јој омогућавају да цензурише одређене веб странице, коришћење ВПН-а је легално у Аустралији – да, чак и ако желите да је употребите за приступ веб локацијама које су блокиране (све док не говоримо о веб локацијама које садрже изразито илегални садржај).

Да ли су ВПНС легални у Канади?

Још 2015. године, Давид Пурди из компаније Рогерс Цоммуницатионс заправо је позвао канадску владу да искључи ВПН-ове. На срећу, још увек нису предузете неке радње, па је коришћење ВПН-а тренутно у Канади легално.

Да ли су ВПН-ови легални у Бразилу?

Иако су бразилске судије наредиле бразилским даватељима интернетских услуга да блокирају ВхатсАпп 2016. током 72 сата, коришћење ВПН-а је и даље савршено легално у земљи.

Да ли су ВПН-ови легални у Јапану?

Иако је Јапан веома строг у дељењу датотека и има озбиљне казне за то, коришћење ВПН-а се не сматра кривичним делом у земљи.

Да ли је употреба ВПН-а легална? Доња граница

Употреба ВПН-а у већини земаља је потпуно легална све док такве услуге не користите за обављање илегалних активности (зависно од националног законодавства, које могу варирати од преваре са кредитном картицом до дељења датотека).

Међутим, постоје земље у којима је употреба ВПН-а нелегална (Северна Кореја, Оман, УАЕ, Белорусија итд.), Али где корисници интернета и даље проналазе начине како да користе ВПН-ове да би заобишли владину цензуру (обично на сопствени ризик).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map