Да ли вас ВПН штити од вируса? Шта је вирус? |


Па, ево свега што треба да знате о томе:

Шта је рачунарски вирус и како функционише?

Рачунарски вирус је врста злонамерног софтвера (злонамерног софтвера) који је програмиран да промени начин рада уређаја. Вируси се често само умножавају и могу се проширити са рачунара на рачунар ако корисник изврши одређене радње.

Рачунарски вируси се обично шире путем злонамерних прилога и веза. Ако на тај начин комуницирате са њима, они ће заразити ваш уређај. Међутим, они обично неће постати активни одмах. Уместо тога, они ће остати у стању мировања док не отворите програм или датотеке на које се вирус прикључио. Када се то догоди, вирус ће почети да инфицира друге датотеке / програме у вашем систему. Може чак преузети вашу адресу е-поште и покушати се проширити на ваше контакте.

Неке ствари које рачунарски вирус може да ураде укључују:

 • Ширење на друге рачунаре на мрежи.
 • Биљежење ваших притиска на типку.
 • Пошаљите своје нежељене контакте.
 • Оштећене нормалне датотеке и системске датотеке.
 • Прикупите вјеродајнице за пријаву и финансијске информације.
 • Дајте хакеру даљински приступ вашем уређају.

Која је разлика између вируса и злонамерног софтвера?

Многи људи често мешају рачунарске вирусе и злонамерни софтвер. Ево разлике – рачунарски вирус је врста злонамерног софтвера који се може самостално копирати ако корисник изврши одређене радње. С друге стране, злонамјерни софтвер је злонамерни софтвер и осим вируса обухвата и мноштво других штетних категорија. Ако желите да сазнате више о томе, следите ову везу.

Врсте рачунарских вируса

1. Вируси директне акције

Ове врсте рачунарских вируса биле су прилично популарне код хакера пре много година, али се више не користе тако често. То је углавном зато што нису тако “поуздане”.

Као и већина вируса, вируси директне акције почели су се покретати само када би корисник отворио заражени прилог или покренуо злонамерну извршну датотеку. Међутим, у тренутку затварања прилога или датотеке вирус би престао да ради.

2. Полиморфни вируси

Полиморфни вируси могу бити веома опасни јер их је тешко открити – чак и ако имају поуздан антивирусни софтвер. Све је то због начина на који раде – ови вируси могу заправо шифровати и мијењати кодирање, што је нешто што већина сигурносних програма скенира како би пронашла вирус..

Једном када ова врста вируса зарази уређај, почет ће се умножавати. Међутим, његове дуплиране верзије могу бити измењене и извршити другачије.

3. Отмичари претраживача

Отмичари прегледача користе хакери за преусмеравање жртава на пхисхинг и злонамерне веб локације. У основи, вирус преузима контролу над вашим прегледачем. Сваки пут када упишете одређену адресу преусмеравате вас на веб сајт за крађу идентитета.

Иако цибер-криминалци често употребљавају отмичаче претраживача, лако их је открити и уклонити антивирусним софтвером.

4. Вируси са веб скрипта

Вируси веб скрипте нападају програмирање веб локације – обично кодирање које је одговорно за приказивање веза, изгледа страница, видео записа и слика. Вирус мијења кодирање, чинећи визуалне елементе злоћудним. Кад год корисник комуницира са њима, њихов се уређај зарази. Неки вируси могу чак покренути скрипто-рударске скрипте, што може наштетити ЦПУ-у вашег уређаја.

Ове врсте вируса углавном су увек присутне на пхисхинг веб локацији, али легитимне веб локације могу се заразити и њима. Међутим, антивирусни програми их лако примећују и можете их спречити да се покрену с блокаторима скрипти.

5. вируси ФАТ (табела додељивања датотека)

Ови вируси углавном циљају Мицрософтове кориснике, али могу заразити и друге оперативне системе. ФАТ се користи за чување података о локацији свих датотека на тврдом диску.

ФАТ вируси се често крију међу системским датотекама, а заразит ће и читав ФАТ када успостави контакт са злонамерном датотеком. ФАТ вируси ће избрисати или пребрисати ФАТ датотеке, ефективно чинећи систем неупотребљивим и проузрокујући озбиљне губитке података.

6. Макро вируси

Макро вируси се често користе за заразу софтвером за обраду текста, као што је Мицрософт Ворд. Као што назив говори, вирус се пише на макро језику – стандардни програмски језик који користе програми за обраду текста.

Макро вируси су конфигурирани за уметање злонамерног кода у програм за обраду текста, или у документе и прорачунске табеле. Једном када се заражени програм или датотека отвори, вирус ће се покренути.

Након што вирус заврши заразом других датотека повезаних са софтвером, може да почне са изменама садржаја докумената или преузимањем адреса е-поште како би другим људима послао злонамерне прилоге..

7. Вишестрани вируси

Са овим вирусима (који се називају и хибридни вируси) прилично је фрустрирајуће за рјешавање јер се шире кроз систем на више начина. Како ће то постићи зависи од начина на који су програмирани,

Генерално, вишестрани вирус ће инфицирати сектор за покретање рачунара, што значи да ће се вирус покренути сваки пут када се оперативни систем покрене. Шта више, вирус ће се чак и прикључити на чврсти диск.

8. Филе Инфецтор Вируси

Прилично стандардна врста вируса. Програмирано је да се веже за датотеке које отворите и користите, на пример, Ворд датотеке. У кратком временском периоду вирус ће у потпуности преузети датотеку. Такође ће се покретати сваки пут када отворите и користите датотеку.

9. Резидентни вируси

Резиденцијални вируси су врло опасни јер се могу сакрити у меморији уређаја. Због тога лако може заразити било коју датотеку која се изводи на том систему. Што је још горе, већина вирусних вируса може учитати свој модул за репликацију у меморију. У основи, то је фантастичан начин да кажете да ће они моћи да заразе друге датотеке, а да не морате да их прво покренете..

Резиденцијални вируси се покрећу кад год се покрене оперативни систем. Неки од њих се чак могу прикључити антивирусним / антималваре софтвером како би заразили све датотеке које скенирају.

10. Препишите вирусе

Преписати вируси могу бити изузетно фрустрирајући. У основи, оно што раде је заразити датотеку или софтвер, избрисати сав њен садржај, а затим пребрисати податке у меморију система.

Многи људи мисле да преписани вирус није толико штетан, али вирус заправо понекад може уништити неки изворни код, чинећи програм неупотребљивим. Дакле, он може направити велику штету оперативном систему.

Како уочити рачунарске вирусе

Ако имате инсталиран антивирусни програм, он ће вас генерално упозорити када је ваш уређај заражен. Ипак, ако га немате или само желите да сазнате више о овоме, ево уобичајених знакова који указују на инфекцију рачунарским вирусом:

 • Чудни звукови на тврдом диску – Многи вируси воле да циљају чврсти диск рачунара. Ако тренутно не користите рачунар, али је укључен, и чујете гласне активности чврстог диска (непрестани звукови и вртећи се звукови), вероватно ћете се бавити рачунарским вирусом.
 • Недостатак простора на чврстом диску – Вируси могу да наштете и вашем чврстом диску заузимајући пуно простора. Ако изненада приметите да вам понестаје простора, вероватно је да је вирус инсталирао на ваш уређај мноштво злонамерних датотека.
 • Интензивна ЦПУ активност – Ако су температуре вашег ЦПУ-а знатно веће од уобичајених, а не користите их за играње захтевних видео игара, постоји шанса да се бавите рачунарским рудником криптовалута.
 • Поп-уп поруке – Почнете да видите случајне искачуће огласе и поруке на прегледачу и радној површини. Немојте комуницирати с огласима (а то укључује кликом на „к“ да бисте их затворили) јер ће они вјероватно додатно заразити ваш уређај с више вируса и злонамјерног софтвера.
 • Лагано понашање уређаја – Ако одједном ваш рачунар почне да ради врло споро, то је вероватно зато што вирус заузима системску меморију.
 • Сумњива активност датотеке – Почнете приметити да је много ваших датотека избрисано или премештено у другу директоријум, док су нове заузеле своје место.
 • Велики мрежни саобраћај – Ако приметите да се одвија много мрежних активности када чак ни не користите веб, постоји велика шанса да вирус преплави вашу интернетску везу са преузимањима и отпремањима.
 • Срушавања и грешке – Ваш систем почиње насумично доживљавати замрзавања, рушења и поруке о грешкама које отварају и затварају апликације.
 • Проблеми са прегледачем – Ваш веб претраживач почиње чудно да се понаша. Почиње да вас преусмерава на сјеновите веб странице, приказује различите почетне странице, а нове, нежељене траке са алаткама које се приказују непрестано се приказују на њој.
 • Проблеми са сигурносним софтвером – Кад год покушате да покренете или инсталирате антивирусни програм, то нисте у могућности. Обично добијате чудне поруке о грешкама које вам не дају тачан разлог зашто то не можете.
 • Отмица (и) – Ваши пријатељи, породица и радне колеге почињу вам говорити да примају чудне прилоге са ваше адресе е-поште. У том случају вирус га је вероватно преузео и покушава се проширити на друге рачунаре путем злонамерних прилога и веза.

Имајте на уму да већина ових знакова може указивати и на инфекцију злонамерним софтвером.

Да ли вас ВПН штити од вируса?

Једноставно речено, не. Истина је да ВПН и заштита од вируса заправо не иду руку под руку.

ВПН је осмишљен да штити ваш мрежни саобраћај и податке на Интернету, али не може да заштити ваш уређај од инфекције рачунарским вирусима. Шифровање које користи једноставно није програмирано за то – да не спомињемо да је ВПН услузи потребна активна интернетска веза да би радила.

С друге стране, рачунарски вирус може уништити ваш уређај чак и ако нисте повезани са веба..

Постоји много провајдера антивирусног и антималваре софтвера за избор, али наше препоруке су Малваребитес и ЕСЕТ.

Наравно, ипак бисте требали користити ВПН кад год приступите Интернету. Његова употреба уз антивирусни софтвер је врло паметан начин за сигурност на интернету.

Потребан вам је поуздан ВПН да бисте користили свој антивирусни софтвер?

ЦацтусВПН је само услуга која вам је потребна. Користимо шифрирање врхунског класе (попут АЕС) и сигурне протоколе (попут СофтЕтхер-а и ОпенВПН-а) да заштитимо сав ваш интернетски саобраћај кад год сте на Интернету. Поред тога, не чувамо никакве записнике, тако да ће ваша приватност бити у потпуности сигурна код нас.

Све што требате да учините да бисте уживали у свему томе је да се пријавите и преузмете наше корисничке апликације на платформи по вашем избору.

Ох, и треба напоменути да можете бесплатно испробати ЦацтусВПН током 24 сата ако желите. Штавише, пружамо и 30-дневну гаранцију поврата новца, тако да прилично купујете без икаквих ризика.

Како спречити компјутерске вирусе да заразе свој уређај

Ево кратког списка свих ствари које можете да учините да бисте смањили шансу да ваш уређај постане плен на рачунарске вирусе:

 • Прво и најважније, користите један од антивирусних програма које смо горе споменули. Неки се програми могу назвати антималваре софтвером, али све је то иста ствар – на крају крајева, вирус је врста злонамерног софтвера.
 • Проверите да ли су ваш оперативни систем и антивирусни / антималваре софтвер увек ажурирани. Чак и најмања исправка може садржати неке безбедносне промене које ће штетне вирусе држати у току.
 • Ако ваш оперативни систем има заштитни зид, оставите га укљученим. Подразумевана подешавања можда нису изузетно поуздана, али су ипак додатни слој сигурности.
 • Не одговарајте на пхисхинг е-поруке или поруке које добијете. Они би могли да вас преусмере на злонамерну веб локацију или вас увере у преузимање прилога заражених вирусом. Ако желите да сазнате више о крађи идентитета и како уочити пхисхинг нападе, следите ову везу.
 • Закажите редовно скенирање са својим антивирусним програмом – по могућности свакодневно. Такође обавезно скенирајте било коју датотеку коју преузмете пре него што је отворите.
 • Инсталирајте блокаде скрипти у своје прегледаче. Препоручујемо употребу уМатрик и уБлоцк Оригин. Навикавање на њих можда ће мало потрајати у почетку, али спречиће чак и да веб локацијама које лажу лажно представљање покрећу скрипте и огласе који су заражени вирусом када им приступите..
 • Омогућите додатке за кликање за репродукцију и у вашим прегледачима, јер ће спречити покретање скрипти Јава и Фласх, осим ако им посебно не кажете да то ураде интеракцијом са видео или огласом. Ево како их омогућити на готово свим прегледачима.
 • Ако на вашем систему имате инсталиране старе, застареле програме које ретко користите или уопште не користите, деинсталирајте их. Вируси би могли да искористе сигурносне рањивости које у њима више нису закрпљене.
 • Не преузимајте шкакљиве датотеке. Датотека .бат или .еке величине 23 Кб која тврди да је инсталатер нове видео игре највјероватније је вирус прерушен.
 • Ако на вашем систему приметите нове програме или иконе које не препознате, скенирајте их и обришите.

Како се ослободити рачунарских вируса

Ако се ваш оперативни систем зарази вирусом, најбоље је да га поново покренете у Сафе Моде. Пре него што то учините, проверите да ли имате спољни чврсти диск, ЦД / ДВД или меморијску картицу са антивирусним софтвером..

Кад сте у сигурном режиму, искључите се са интернета и почните да уклањате све привремене датотеке које пронађете. Многи од њих су вероватно додали вирус, а брисање привремених датотека убрзаће процес скенирања.

Када завршите, требало би да покренете свој антивирусни програм и покренете потпуно скенирање система. Ако није инсталиран, за инсталацију користите ЦД / ДВД, спољни чврсти диск или меморијску картицу. Након тога проверите прегледаче да ли треба да измените подешавања почетне странице. Ако видите било какве чудне траке са алаткама или огласе, једноставно поново инсталирајте прегледаче ако је то могуће. Ако не, деинсталирајте их, поново покрените уређај и обавите нову инсталацију у нормалном режиму система.

Имајте на уму да сви ти савети можда неће радити 100% времена. Ако не можете да извршите ниједан од ових корака или ако је рачунар или оперативни систем вирусом превише оштећен, потребно је да га однесете специјализованом техничару. То бисте требали урадити ако морате ручно уклонити вирус из регистра система – посебно ако немате искуства са тим. Уклањање погрешне датотеке може озбиљно наштетити вашем ОС-у.

Такође би требало да позовете власти ако закони ваше државе покривају кибернетички криминал – нарочито ако је хакер украо финансијске и личне податке вирусом.

Доња граница

Дакле, шта је рачунарски вирус и како функционише?

Па, то је прилично једноставно – то је врста злонамјерног софтвера који може самостално копирати и заразити друге рачунаре на мрежи са злонамерним кодом ако корисник изврши одређене радње. Хакери често користе рачунарске вирусе да би учинили уређаје неупотребљивим и да би украли осетљиве информације од људи.

Да ли ВПН штити од вируса? Јесте ли сигурни да користите само ВПН на вебу?

Па не баш. ВПН није дизајниран да нуди заштиту од вируса. Заштитит ће вас од различитих пријетњи на мрежи, али не може заштитити ваш уређај од вируса и злонамјерног софтвера. Само антивирусни програм то може учинити.
Због чега бисте требали користити ВПН уз антивирусни / антималваре програм кад год сте на Интернету.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me