Које врсте ИП адреса нуде ВПН провајдери? |


То је управо оно што желимо да одговоримо у овом детаљном чланку – које врсте ИП адреса ВПН провајдери обично нуде, шта издвајају свако и које би биле најбоље за вас у зависности од ваших мрежних интересовања.

Шта је ВПН?

ВПН (Виртуал Привате Нетворк) је услуга коју можете користити да заштитите своје податке на мрежи и Интернет саобраћај тако што их шифрирате. То је такође услуга која може да осигура ваш интернетски идентитет и помогне вам да заобиђете гео блокове сакривањем ваше стварне ИП адресе.

Шта је ИП адреса?

ИП означава Интернет Протоцол и то је скуп правила која диктирају како уређаји повезани на Интернет комуницирају међусобно преко мреже. ИП адреса је јединствени идентификатор додељен одређеном уређају повезаном на мрежу како би га учинио препознатљивим на мрежи.

Шта се догађа са вашом ИП адресом када користите ВПН?

У основи, када користите ВПН за повезивање са ВПН сервером, ваша стварна ИП адреса се замењује ИП адресом ВПН сервера. Као резултат, било која веб локација на коју се повежете или свако ко покуша да потражи вашу ИП адресу видеће само адресу сервера.

7 врста ИП адреса које бисте могли добити од ВПН провајдера

1. Статичне ИП адресе

Шта је статична ИП адреса?

Статичка ИП адреса је ИП адреса која је константна сваки пут када се повежете на Интернет. У основи, када уређај користите за приступ интернету, наведеном уређају ће ВПН провајдер доделити статичку ИП адресу. Сваки пут када будете користили тај уређај да бисте се касније повезали с Интернетом, он ће му доделити исту ИП адресу.

Прос

 • Неке веб странице (нарочито платформе засноване на претплати – попут веб локација за играње) можда ће вам требати да користите статичку ИП адресу како би вас могли идентификовати као понављајућег корисника.
 • Ако користите рачунар као сервер, могуће је боље брзине преузимања и отпремања са статичком ИП адресом, мада то није загарантовано.
 • Ако желите да приступите рачунару на даљину, биће то лакше то учинити помоћу статичке ИП адресе.

Цонс

 • Имате ИП адресу додељену вашој мрежној активности када користите ВПН. Лако је повезивање претрага на мрежи са одређеним корисником.
 • Статичке ИП адресе имају тенденцију да буду скупље од својих динамичких колега. Као резултат тога, ВПН провајдер који користи статичке ИП адресе може наплатити више за своје услуге како би покрио трошкове.

2. Динамичне ИП адресе

Шта је динамичка ИП адреса?

Динамиц ИП је адреса која се непрестано мења кад год идете на интернет. Дакле, уређају који користите за приступ интернету путем ВПН-а биће додељена другачија, привремена ИП адреса сваки пут када се повеже на Интернет.

Прос

 • Динамичне ИП адресе нуде бољу заштиту приватности јер се ваше мрежне активности не могу повезати са одређеном ИП адресом.
 • Динамичке ИП адресе јефтиније су добити, па ће ВПН провајдер који нуди динамичке ИП вероватно понудити економичнију претплату.
 • Динамична ИП адреса је корисна ако желите да веб локација или апликација региструју вас као новог корисника (на пример, када играте на мрежи).

Цонс

 • Динамичне ИП адресе нису за вас ексклузивне јер ћете добијати нову сваки пут када будете на мрежи.
 • Према мишљењу неких корисника на мрежи, постоји могућност да наиђете на проблеме повезивања када користите ВоИП и играте игрице на мрежи. Међутим, то није увек загарантовано.

3. Заједничке ИП адресе

Шта је заједничка ИП адреса?

Заједничка ИП адреса је ИП адреса која се – као што и име подразумева – дели између ВПН корисника. Дакле, ИП који се додељује вашем уређају када приступате мрежи повезаном на ВПН биће истовремено додељен и другим ВПН корисницима..

Прос

 • Дељене ИП адресе нуде висок степен приватности јер их обично дели стотине ако не и хиљаде људи истовремено. Дакле, скоро је немогуће повезати ИП адресу са он-лине активностима одређеног корисника.
 • Као и динамичне ИП адресе, заједничке ИП адресе обично су јефтиније за добијање и одржавање, тако да ВПН провајдери који их нуде могу корисницима пружити више повољних буџетских услуга.

Цонс

 • Успоравање везе може се догодити ако превише људи користи исти ИП сервер. Међутим, вреди поменути да се ово обично дешава само са бесплатним ВПН-овима. Плаћени ВПН-ови који могу себи да приуште бољу услугу обично ће успети да избегну тај проблем користећи сервере неограничене пропусне ширине..
 • Ако неки корисници који деле ИП са вама користе га за чињење незаконитих мрежних дела (попут крађе идентитета) или за слање нежељене поште, ИП адресу могу да блокирају одређене веб локације или их власти примете. Са квалитетним ВПН провајдерима, то заиста није проблем, јер ће проблем брзо решити како би били сигурни да ваше интернетско искуство не пати. Такође, ако имају политику непојаве, не морате бринути да ће власти добити ваше податке.

4. Намјенске ИП адресе

Шта је наменска ИП адреса?

Намјенски ИП је резервиран за једног ВПН корисника. То значи да ће сваки пут када приступите вебу помоћу ВПН услуге, само вашем уређају бити додељена та одређена ИП адреса, и нико други.

Намењене ИП адресе могу се лако збунити са статичким ИП адресама, али ево главне разлике – наменски ИП је резервисан за једног ВПН корисника, док је статички ИП резервисан за један ВПН сервер (сви корисници који су повезани на тај сервер подели).

Прос

 • За разлику од дељених ИП адреса, не требате да бринете о другим корисницима који деле исти ИП приступ због блокирања, забране или праћења због проблематичних мрежних активности.
 • Ако сте једини ВПН корисник који користи ИП адресу, постоји мала вјероватноћа да ћете уживати у бољим брзинама, јер вам је додијељен читав опсег. Иако је та предност очигледнија ако користите бесплатне ВПН или ВПН с ограниченом пропусном ширином.

Цонс

 • Иако се наменске ИП адресе могу заштитити, ваша приватност може бити хит. Иако ће ваша стварна ИП адреса бити скривена, ваше мрежне акције и даље ће бити везане за једну, препознатљиву ИП адресу.
 • Баш као и статичке ИП адресе, наменски ИП-ови коштају ВПН провајдере више, тако да ћете вероватно платити више да бисте користили ову врсту ИП адресе.

5. Стамбене ИП адресе

Шта је резиденцијална ИП адреса?

Резиденцијалне ИП адресе су врста наменских ИП адреса које нуде још већу ексклузивност – уместо да долазе из светских дата центара, ове ИП адресе припадају појединачним мрежним корисницима који их „продају“ или „изнајмљују“ другим корисницима. На пример, неко из Њујорка може продати / изнајмити ИП адресу рутера неком из Јапана.

Прос

 • Резиденцијалне ИП адресе имају мање вјероватноће да ће веб странице (попут Нетфлика) бити на црној листи, јер према њима изгледају као обичне ИСП ИП адресе умјесто адреса из дата центара који припадају ВПН-овима.

Цонс

 • Стамбене ИП адресе могу бити скупе. Много интернетских провајдера нуди их на основи претплате / података, а трошкови почињу око 20 УСД мјесечно и лако иду до 500 УСД мјесечно или више. Дакле, ви – као ВПН корисник – на крају ћете плаћати много више за ВПН услугу, и можда ћете морати да се носите са ограничењима пропусне ширине..
 • ВПН провајдерима је тешко да утврде да ли је ИП адреса становања коју добијају за своје кориснике законита или не. Понекад то може бити Датацентер ИП који се представља као резиденцијални, док – други пут – ИП адреса може бити украдена.
 • Ако се Ваша резиденцијална ИП адреса некако уврсти на црну листу или се изгуби (због грешке провајдера интернетских услуга), може бити веома тешко заменити је.

6. ИПв4 адресе

Шта је ИПв4 адреса?

ИПв4 је за сада најчешће коришћена верзија Интернет протокола. ИПв4 адреса се користи за идентификацију уређаја повезаних на Интернету на Интернету и додељује се уређајима када се повежете на ИПв4 ВПН сервер. ИПв4 адресе користе децимални и 32-битни формат – ево примера: к.к.к.к (где „к“ може бити било који број између 0 и 255).

Прос

 • ИПв4 одликује лакшу подмрежу и компатибилан је с више уређаја.
 • Са ИПв4, нисте изложени никаквим потенцијалним цурењима ИПв6.
 • ИПв4 адресе се много лакше памте (важно је да ли требате да их запишете или употребите за даљински приступ).

Цонс

 • Број ИПв4 адреса почиње да се троши јер је укупан број негде око 4,3 милијарде, а укупан број корисника интернета у свету већ је прешао 4 милијарде марака.

7. ИПв6 адресе

Шта је ИПв6 адреса?

ИПв6 се сматра наследником ИПв4. ИПв6 адреса је јединствени идентификатор додељен уређају повезаном на веб и користи хексадецимални и 128-битни формат.

ИПв6 адресе се могу приказати на 2 начина:

 1. Чисти формати – к: к: к: к: к: к: к: к, при чему „к“ може бити хексадецимална вредност између 0 и ФФФФ.
 2. Двоструки формати – к: к: к: к: к: к: и: и: и: и, при чему „к“ може бити хексадецимална вредност између 0 и ФФФФ, а „и: и: и: и“ представља ИПв4 адреса.

ИПв6 адресе се аутоматски додељују вашим уређајима сваки пут када се повежете на ВПН сервер који подржава ИПв6.

Прос

 • Нема потребе да се бринете око борбе око ИПв6 адреса, јер постоји око 340 ундециллион адреса (у основи, 340 билиона билиона могућности).
 • ИПв6 одликује побољшану сигурност од ИПв4 јер има уграђену инспекцију пакета протока, аутентификацију и подршку за ИПСец.

Цонс

 • Већина уређаја повезаних са Интернетом још не подржава ИПв6, а многи ИПв4 уређаји нису компатибилни са ИПВ6. У ствари, само око 25% мрежно повезаних мрежа тренутно рекламира ИПв6 могућност повезивања.
 • Ако имате ИПв6 адресу, мораћете да је онемогућите када користите ВПН да не бисте били изложени пропадима саобраћаја ИПв6 током комуникације са ИПв4 веб локацијама.
 • Пошто ИПв6 адресе и заглавља заузимају више простора у пакету података, постоји шанса (иако мала) да би се неки корисници могли сусрести са проблемима повезивања.
 • Пошто је прелазак са ИПв4 на ИПв6 прилично скуп, постоји шанса да ћете као ВПН корисник на крају платити више за ВПН услугу јер је цена скупа.

ВПН провајдери не нуде само једну врсту ИП адресе

Под тим подразумевамо да не бисте требали да очекујете да вам добављач ВПН-а понуди само приступ наменској ИП адреси или динамичкој ИП адреси. На пример, ако вам ВПН провајдер нуди статичку ИП адресу, то може бити и заједничка адреса (пошто ћете је делити са свим корисницима на серверу). Други пример би био ВПН провајдер који нуди ИПв6 резиденцијалну заједничку ИП адресу.

Неки ВПН провајдери могу чак понудити одређену врсту ИП адресе као додатно плаћену функцију поред ВПН услуге – попут функције на пример плаћене наменске ИП адресе..

Поређења

Статички насупрот динамичним ИП адресама

Статичке ИП адресе су погодније када вам требају веб локације да препознају вашу ИП адресу – било зато што морате да покупите услугу / видео игру тамо где сте стали, или зато што сте напустили колица и желели да ваши предмети и даље буду сачувани. Такође су корисни када требате да брзо приступите уређају.

С друге стране, динамичке ИП адресе су бољи избор ако приватност дође прво на вас и ако – из било којег разлога – желите да будете регистровани као нови корисник од стране веб странице.

Намјенски ИП насупрот заједничким ИП адресама

Дељене ИП адресе се више препоручују ако сте заинтересовани да боље заштитите своју приватност тако што ћете бити сигурни да ИП адреса не може бити везана за оно што радите на Интернету, а такође ако желите неке повољне понуде.

Намјенске ИП адресе функционишу боље ако вас не занимају додатни трошкови, а желите ексклузивну ИП адресу која је само ваша (може бити важно ако користите ВПН за рад) и не може се добити на црној листи или блокирати због акција других корисника. Резиденцијална ИП адреса (врста наменске ИП адресе) требало би се размотрити само ако апсолутно требате бити 110% сигурни да ИП адреса неће доћи на црну листу и новац није проблем за вас.

ИПв4 вс ИПв6 ИП адресе

Тренутно вам је боље да имате ИПв4 адресе. Боље је за вашу приватност јер не требате да бринете о цурењу ИПв6, прилично нема проблема са компатибилношћу, а ВПН услуга је углавном економичнија..

Дакле, која је најбоља опција?

Овде нема правог одговора – све зависи од ваших склоности. Осим када је реч о ИПв4 и ИПв6 адресама. У том случају, тренутно је ваша најбоља опција ИПв4 адреса једноставно зато што имплементација ИПв6 није велика и подржана довољно.

Осим тога, ако сте веома велики у приватности, динамичке и заједничке ИП адресе најбоље раде, док су наменски и статички ИП адресе погоднији ако имате интернетску репутацију коју требате одржавати и ако вам треба брз, практичан приступ удаљеним уређајима.

Имајте на уму да вероватно нећете наћи ВПН провајдера који заједно нуди све ове врсте ИП адреса. Дакле, врста ИП-а коју желите бити би требао бити детаљ на који ћете узети у обзир кад одаберете ВПН.

Ипак, можемо вам понудити препоруку – не тражите само једну врсту ИП адресе. Уместо тога, изаберите микс. На пример, статичка дељена ИП адреса је пристојан избор пошто ћете уживати у најбољем од оба света (приватност и практичност веб локација заснованих на претплати које памте вашу ИП адресу, а не означавају вас као новог корисника, на пример).

Тражите ВПН са ИП адресама оријентисаним на приватност & Услуге?

Имамо вам леђа – ЦацтусВПН је врста услуге која зна како да заштити и поштује вашу приватност. Као прво, користимо висококвалитетну АЕС енкрипцију како бисмо заштитили ваше личне податке и мрежни саобраћај од покушаја праћења и хакера. Поврх тога, своје везе можете заштитити и високо сигурним ОпенВПН протоколом када год идете на интернет.

Поред тога, у нашој компанији примењујемо строгу политику забране пријаве, што значи да нико од ваших података неће бити евидентиран.

Нудимо ИПв4 статичке заједничке ИП адресе за све наше кориснике

Открили смо да је ово савршена комбинација – никада нећете морати да бринете о томе да ли ће неко моћи да повеже ваш интернетски саобраћај с вама посебно јер је то помешано са прометом других корисника ЦацтусВПН-а.

Осим тога, на овај начин нећете морати да бринете због тога што вас редовни веб сајтови неће препознати због другачије ИП адресе сваки пут када идете на интернет – а све без приватности.!

Ох, и не брините се о било којим потенцијалним ограничењима пропусности јер користимо заједничке ИП адресе – сви наши брзи сервери имају неограничену пропусну ширину. Надаље, заједничке ИП адресе помажу нам и да понудимо боље цијене.

Више од само ВПН услуге

Наш ВПН сервис такође долази у комплету са Смарт ДНС услугом за оне који желите да уживате у још већој разноврсности садржаја. У основи, помоћу нашег Смарт ДНС-а ћете морати да деблокирате преко 300 веб локација са ограниченом геолошком локацијом из земаља као што су САД, Велика Британија, Канада, Аустралија, Немачка, Пољска, Швајцарска, Шведска, Француска.

Испробајте наш сервис бесплатно бесплатно

Слободно пружите нашој ВПН услузи брзу пробну вожњу да види може ли испунити све ваше потребе пре него што се обавежете. Не морате да дајете никакве податке о кредитној картици.

Шта више, након што се пријавите за ЦацтусВПН, још увек ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Закључак

ВПН провајдери обично нуде корисницима једну или две следеће ИП адресе:

 • Статичке ИП адресе
 • Динамичне ИП адресе
 • Намјенске ИП адресе
 • Дељене ИП адресе
 • Стамбени ИП адресе
 • ИПв4 адресе
 • ИП адресе ИПв6

Сви они имају своје предности и недостатке, али главна суштина њих је то – динамичке и заједничке ИП адресе су више оријентисане на приватност и јефтиније су за одржавање (тако да ВПН услуге коштају мање цијене за кориснике), док статичке и наменске ИП адресе су ексклузивнији, скупљи и нуде мању заштиту приватности, али је мање вероватно да ће се наћи на црној листи на основу акција других корисника (поуздани ВПН провајдери могу да управљају и спрече тај проблем, ипак) и поставе означени на претплатничким веб локацијама због „сумњивих“ активности.

Све у свему, „мешовита“ ИП адреса (попут статичке дељене ИП адресе) је најбољи начин за уживање у ономе што нуде различите адресе..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me