Шта је цурење ДНС-а и како га спречити? |


Шта је ДНС?

ДНС означава систем имена домена и одговоран је за превођење имена веб локација у ИП адресе и обрнуто. Мислите на ДНС као телефонски именик Интернета – омогућава комуникацију између уређаја повезаних са Интернетом и веб локација и сваки ДНС сервер одржава директориј имена домена који се могу превести у ИП адресе.

Шта је ДНС цурење?

ДНС цурење се обично јавља када користите ВПН услугу. У основи, ДНС цурење је када се ДНС упити шаљу изван тунела шифрованог ВПН-ом или када је ВПН сервер или заобиђен или занемарен.

Како на вас утиче цурење ДНС-а?

Када дође до цурења ВПН ДНС-а, ваш интернетски саобраћај више није под надзором, јер ваш ИСП може видјети ваше ДНС захтјеве, што значи да знају које веб странице које прегледавате или које веб странице које апликације користите..

Поред тога, цурење ДНС-а може такође открити вашу стварну гео-локацију и локацију вашег даваоца интернетских услуга. Можда се не чини велики проблем, али то су врсте информација које лукави хакери могу користити да пронађу вашу стварну ИП адресу.

Шта узрокује цурење ВПН ДНС-а?

Главни узрок цурења ВПН ДНС-а је неправилна ручна конфигурација ВПН услуге на уређају или оперативном систему. Зато увек бирајте ВПН провајдера који нуди компатибилне клијенте на више платформи – барем на најпопуларнијим уређајима и оперативним системима.

Остали фактори који доприносе ризику од бављења ВПН цурењем укључују:

 • Уграђене ОС функције које могу ометати ваше ДНС захтеве и саобраћај.
 • Без обзира да ли сте ручно конфигурисали свој ДНС на такав начин да је речено да не користите ДНС сервере којима управља ваш ВПН провајдер.
 • Неправилна конфигурација мрежних поставки.
 • Чињеница да користите ИПв4 и ИПв6 док користите ВПН без ИПв6 подршке.

Други опаснији узрок цурења ДНС-а може бити чињеница да је цибер-криминалац преузео контролу над вашим усмјеривачем. Када се то догоди, уређај ће вам навести да шаље ДНС саобраћај изван ВПН саобраћаја.

Како рећи да ли се бавите цурењем ВПН ДНС-а

Нажалост, нема тачних знакова на које бисте могли пазити да ли имате посла са цурењем ДНС-а или не. Срећом, постоје начини како можете тестирати своју ВПН везу да бисте били сигурни да је ДНС без цурења.

Једно сјајно средство које можете да користите за брзо и прецизно тестирање пропуштања ДНС-а је ДНСЛеакТест.цом. Можете покренути стандардни тест или проширени тест (препоручујемо оба). У основи, оно што требате бити у потрази су сервери који се приказују у резултатима. Ако користите ВПН, а неки од сервера у резултатима (или сви) не припадају вашем ВПН провајдеру, бавите се цурењем ДНС-а.

ДНС тест пропуштања

Поред те веб локације, можете да покушате и помоћу Цомпаритецх ДНС алата за испитивање пропуштања. Прво покрећете тест без ВПН-а, а затим други тест са ВПН-ом. Резултати су унакрсни, и бићете упозорени ако имате посла са ВПН цурењем.

Још један алат који можете испробати је ИПЛеак.нет.

Једна ствар коју бисте требали знати о алатима за тестирање пропуштања ДНС-а

ИП и ДНС алати за тестирање пропуштања обично користе различите базе података приликом извођења својих тестова. Због тога постоји шанса да понекад – уочите неке одступања у резултатима теста. На пример, можда ће вам се приказати сервер сервера за који знате да је са места попут Италије које је повезано са погрешном државом.

То се не дешава често, али када то учините, ево на шта морате имати на уму – ИП адреса која се приказује је све што је важно. Све док је то адреса ВПН сервера који користите, немате о чему да се бринете.

Како спречити проблеме са цурењем ДНС-а

Ако не желите да постанете жртва цурења ДНС-а, постоје неке ствари које можете да решите да бисте решили проблем.

Спрјечите цурење ДНС-а

Такође, овде можете да користите показиваче да бисте испробали и ДНС цурење:

 • Ако ВПН који користите нема своје ДНС сервере, морате ручно да конфигуришете свој уређај тако да користи независни ДНС сервер – попут Гоогле Публиц ДНС или ОпенДНС. То би требало омогућити вашим ДНС захтевима да прођу кроз ВПН, а не преко вашег даватеља интернетских услуга.
 • У случају да ВПН који желите да користите не подржава ИПв6, требало би да га онемогућите на свом уређају. Ако то не урадите, могу доћи до цурења ДНС-а јер захтеви послани преко ИПв6 могу на тај начин заобићи ВПН тунел.
 • Један од начина да спречите и исправите пропуштање ДНС-а је заобићи прозирне ДНС проки-ове који би могао да користи ваш ИСП за пресретање ваших ДНС захтева и присилити вас да уместо њих користите њихову ДНС услугу.
 • Ако користите Виндовс 8, 8.1 или 10, можда ћете бити изложени цурењу ДНС-а због функције Смарт Мулти-Хомед Ресолутион Наме која шаље ДНС захтеве на све доступне сервере и прихвата одговоре са нестандардних сервера ако омиљени ДНС сервери предуго трају да одговоре. Нажалост, корисници система Виндовс 10 не могу заиста да искључе функцију јер је уграђена. Можете да покушате да је решите помоћу овог додатка ако користите ОпенВПН или га покушате искључити у Виндовс-овом локалном уређивачу правила групе (ипак није могуће у кућном издању). Алтернативно, требали бисте покушати са другим оперативним системима.
 • Још једном, ако сте корисник оперативног система Виндовс, можда ћете морати да се бавите Тередо – протоколом за тунелирање уграђеним у оперативни систем који има за циљ да побољша компатибилност између ИПв4 и ИПв6. Проблем са тим је што понекад може имати предност над ВПН тунелом, што резултира пропуштањем ДНС-а. Срећом, ову функцију можете лако онемогућити – само отворите командни редак и откуцајте следеће „стање мрежног тереза ​​постављено као онемогућено“.
 • Ако ВПН који користите има функцију везивања ИП адресе, користите је – она ​​у основи блокира сваки саобраћај који не прође кроз ВПН. Ако клијент нема такву функцију, конфигуришите ваш фиревалл тако да он омогућава интернетски саобраћај само кроз ваш ВПН.
 • Редовно изводите тестове пропуштања ДНС-а – било сваких неколико дана, или бар једном недељно. Ако вам је стало до ваше приватности, морате често пратити ВПН саобраћај да бисте били сигурни да је све у реду.
 • Ако желите бити врло темељни, можете користити софтвер за надгледање ВПН-а (попут Паесслера) да бисте држали картице на својим ВПН везама. Иако је вриједно споменути да је ова опција прилично скупа, и лако можете сазнати да ли је цурење ДНС-а проблем са нормалним, бесплатним тестовима пропуштања ДНС-а.

Али на крају, најбоље и најпогодније исправљање пропуштања ДНС-а је само коришћење ВПН-а који нуди заштиту од пропуштања ДНС-а. Ако знате да ваш тренутни провајдер открива вашу приватност на мрежи путем ДНС пропуштања, требало би да се пребаците на другу која гарантује да ће ваши подаци бити безбедни и здрави.

Потребан вам је ВПН са врхунском ДНС заштитом од цурења?

ЦацтусВПН вас је покривао. Пружамо висококвалитетну ВПН услугу која је опремљена моћном АЕС енкрипцијом и омогућава вам да одаберете између 6 ВПН протокола (укључујући ОпенВПН и СофтЕтхер) приликом приступа вебу.

Нудимо и ДНС заштиту од цурења. Сви ДНС сервери су брзи, ваш ДНС саобраћај је шифриран од почетка до краја, а ми користимо јавни Гоогле ДНС, што је врло поуздано. Поред тога, уопште не водимо евиденције о активностима.

Изаберите неку од наших вишеструких ВПН апликација прилагођених корисницима. Имамо апликације које раде на Виндовс-у, мацОС-у, иОС-у, Андроид-у, Андроид ТВ-у и Амазон Фире ТВ-у.

Испробајте ЦацтусВПН бесплатно за прво

Нудимо бесплатно 24-сатно пробно време, зато слободно покрените онолико тестова пропуштања ДНС-а колико желите да будете сигурни да је све у реду. И да, можете се пријавити без давања детаља о кредитној картици.

Штавише, једном када постанете ЦацтусВПН корисник, радо ћете знати да ћете и даље бити покривени нашом 30-дневном гаранцијом враћања новца ако услуга не функционише како се рекламира.

Шта је цурење ДНС-а? Доња граница

ДНС пропуштање је када се ваши ДНС упити шаљу изван шифрованог ВПН тунела, у суштини значи да свако (попут вашег ИСП-а, на пример) може видети којим веб локацијама и апликацијама приступате и користите.

Пропуштање ДНС-а може бити узроковано многим стварима (као што су неправилно конфигурисани ВПН-ови, сукоби ИПв6, па чак и цибер напади). Срећом, откривање пропадања ДНС-а није тако тешко (лако можете користити тест ДНС-а на пропуштање као што је ДНСЛеакТест.цом), а поправљање решења понекад може бити једноставно као промена ВПН провајдера или онемогућавање ИПв6 или нешто теже попут употреба додатка ОпенВПН.

Све у свему, најбољи начин да се избегне ДНС пропуштање је само употреба ВПН провајдера који нуди своју уграђену ДНС заштиту од цурења.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map