Шта је дубинска инспекција пакета? |


„Али шта је инспекција дубинских пакета?“, Можда се питате. Па, циљ нам је да у овом чланку понудимо свеобухватан, али директан одговор на то питање, као и да вам покажемо како се борити против тога.

Шта је дубински преглед пакета?

Дееп Пацкет Инспецтион је метода филтрирања мрежних пакета која анализира и заглавље и податковни део пакета (мали пакет података који се односи на све што радите, шаљете и примате на мрежи). У случају даватеља интернетских услуга, ДПИ подразумијева да анализира цјелокупну везу корисника и интернетски промет, а не само неке информације о вези као што су бројеви портова, приступне ИП адресе и протоколи.

Даваоци интернетских услуга обично користе ДПИ за доделу расположивих ресурса за поједностављивање протока саобраћаја и оптимизирају сервере за откривање хакера, борбу против злонамјерног софтвера и прикупљање података о понашању о својим корисницима.

Иако се ДПИ може чинити безопасним, он заправо може имати врло негативан утицај на вашу приватност на мрежи.

Како функционише дубинска инспекција пакета?

ДПИ се обично изводи на нивоу ватрозида, тачније на 7. слоју интерконекције отворених система – апликацијског слоја. Метода процењује садржај било којег пакета података који пролази кроз контролну тачку.

Начин на који ДПИ оцењује садржај пакета података заснован је на правилима које је утврдио мрежни администратор. ДПИ врши евалуацију у реалном времену и може рећи одакле (из које апликације или услуге, тачније) долазе пакети података. Филтери се такође могу успоставити тако да ДПИ саобраћај преусмерава са мрежних сервиса (као што је Фацебоок, на пример).

ДПИ у различитим земљама

ИСП-ови су одавно у стању да прате и бележе сваки ваш потез на мрежи. Такође, могу и блокирају кориснике да приступе одређеним веб локацијама. Ову праксу најчешће користе одређене земље које су увеле забране интернет садржаја. САД, Русија, Северна Кореја, Кина, Иран и друге земље користе ДПИ да блокирају приступ веб локацијама за потребе цензуре и да прате своје грађане.

дпи

На пример, кинеска влада користи дубинску пакетну инспекцију за цензуру садржаја који се сматра „штетним“ за кинеске грађане и државне интересе. У ту сврху, кинески даватељи интернетских услуга користе ДПИ за праћење одређених кључних речи које пролазе кроз њихове мреже, ограничавајући везе ако се такве информације нађу.

Други пример је америчка Агенција за националну безбедност која користи ДПИ за надзор интернет саобраћаја. Такође, иранска влада наводно користи ДПИ за прикупљање информација о појединцима и блокирање комуникације.

Како интернетски провајдери користе дубинску инспекцију пакета?

Један од главних начина на који интернетски провајдери користе ДПИ је тражење П2П садржаја – посебно у земљама где бујица није баш легална. Када пронађу П2П садржај, или ће успорити брзину преузимања корисника (најбољи сценариј случаја) или ће предати корисничке податке властима и агенцијама за заштиту ауторских права (што резултира ДМЦА обавештењима, огромним казнама или чак затворским временом за корисник).

Поред тога, даваоци интернетских услуга могу се ослонити на ДПИ ако им треба блокирати приступ одређеним веб локацијама. Обично то раде у складу са владиним и потенцијално ауторским прописима који се тичу садржаја.

ИСП-ови такође могу користити ДПИ за прескакање корисничких веза и састављање свеобухватних профила на основу њихових мрежних активности и склоности које би потом могли продати трећим оглашивачима. То се нешто што се легално може догодити у САД-у и иза кулиса у другим земљама.

Коначно, такође је могуће да ваш ИСП користи ДПИ за пригушивање пропусне ширине. Будући да им ДПИ даје толико увида у оно што радите на мрежи и шта преузимате, они могу потенцијално успорити ваше брзине ако сматрају да користите „превише података“ за одређену активност – као што су онлајн играње, онлајн стриминг или преузимање датотека ( као што смо горе споменули када смо разговарали о бујици).

Како вас ДПИ утиче?

Будући да се све информације које шаљете и добијате путем Интернета сакупљају у мале пакете података које затим ваш ИСП скенира и анализира, сасвим је јасно да је ДПИ велико кршење ваше приватности.

У основи, ако ДПИ остане без контроле и одлучите да га игноришете, ево шта се може догодити:

 • Можда бисте могли да добијете мноштво персонализованих, наметљивих огласа ако ваш ИСП дели ДПИ податке са оглашивачима.
 • Могуће је да наиђете на проблеме са преузимањем бујица ако живите у земљи у којој је то правни проблем.
 • Брзине ваше везе могу се намерно успорити као начин да вас “убеде” да платите претплату за цене или скупљи план података..
 • Мораћете да живите остатак свог живота знајући да све што радите на мрежи никада није приватно – увек ће неко прислушкивати ваше навике прегледавања и разговора.
 • Можда нећете моћи да приступите одређеним веб локацијама ако је ваш ИСП приморан да користи ДПИ да их блокира.

Како спречити дубинску инспекцију пакета?

Иако се ситуација чини суморном, постоји нешто што можете да узвратите – посебно против ИСП ДПИ. У основи, треба да шифрирате ваше интернетске везе како бисте били сигурни да их нико – па ни ваш ИСП – не може прочитати.

Шта је шифровање?

Шифрирање подразумева претварање података у неодредиви поклич када се преносе на други уређај или путем интернета или када се чувају у облаку или на чврстим дисковима. Главни циљ шифрирања је спречавање неовлашћеног приступа вашим подацима. У случају да желите да сазнате више о томе, слободно погледајте овај чланак.

„Како да шифрујем своје интернетске везе?“

У суштини имате две могућности:

 1. Користите Тор
 2. Користите ВПН

Тор (усмјеривач лука) је мрежа анонимности која ваш мрежни саобраћај преусмерава путем велике мреже релеја у настојању да побољша своју приватност. Иако Тор може бити прилично користан, постоји један велики проблем – не шифрира ваше везе 100%. Не користи се енкрипција када веза прође кроз излазни релеј (последњи релеј пре него што веза стигне до одредишта), тако да ко управља излазним релејем може видети ваш саобраћај и податке.

ВПН (виртуална приватна мрежа), с друге стране, много је боља опција јер користи моћну енкрипцију за осигурање везе између вашег уређаја и ВПН сервера. Ако ваш ИСП користи ДПИ, неће моћи видети шта радите на мрежи. Највише би могли да виде ИП адресу ВПН сервера или да је ваш саобраћај шифрован, али то је прилично.

дпи2

Осим тога, ако вам ВПН провајдер то дозволи, можда ћете моћи да користите ОпенВПН протокол који ДПИ има теже детектовање времена – да и не спомињемо да може да користи порт 443 који ваш ИСП не може стварно блокирати јер је исти онај који користи ХТТПС, што значи да је од виталне важности за ствари попут куповине на мрежи и банкарства.

Наравно, мораћете бити сигурни да сте изабрали поузданог ВПН провајдера – најбоље оног који не бележи ваше податке. То није само важно да заштитите своје личне податке – политика без пријављивања такође значи да ВПН провајдер не користи ДПИ на својим корисницима.

И док бесплатни ВПН-и могу звучати привлачно, стварност је да су изузетно опасни.

ЦацтусВПН – најбољи начин за борбу против ДПИ-ја

Наша услуга нуди врхунску АЕС енкрипцију која ће осигурати да ваш ИСП неће моћи да прати ваше мрежне активности – ДПИ или не. Можете да се повежете и на веб помоћу високо сигурног ОпенВПН протокола, и бићете срећни када сазнате да наши сервери користе дељену ИП технологију, што значи да је скоро немогуће да ваше веб прегледавање буде повезано са вашом ИП адресом.

А наше једноставне апликације компатибилне са више платформи олакшавају вам пребацивање портова једним кликом. Дакле, можете прегледавати веб без бриге док сте повезани преко порта 443.

Поред тога, треба споменути да се придржавамо строге политике без евидентирања, тако да нема потребе да се бринемо о било ком ДПИ са наше стране.

Најбоље од свега – наша услуга долази са врло повољним плановима, бесплатном 24-сатном пробом и 30-дневном гаранцијом поврата новца. Све то помоћи ће вам да се осећате довољно угодно да бисте се поуздали у нашу ВПН услугу.

Закључак

Иако дубинска инспекција пакета може имати разумљиве сигурносне сврхе (посебно у канцеларијским условима), она може бити изузетно штетна за приватност интернета свих корисника на мрежи када их провајдери ИСП-а примене..

У основи, ДПИ омогућава вашем даватељу интернетских услуга све што радите на мрежи – које веб локације посећујете, које датотеке преузимате, с ким разговарате и тако даље. Да бисте заштитили своју приватност, морате да шифрирате ваш интернетски саобраћај. А најбољи начин за то је коришћење ВПН-а (можда уз Тор за додатни слој сигурности).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map