Шта је Гео-Рестрицтион Тецх? (Како то можете заобићи?) |


Шта је технологија гео-ограничења?

Гео-ограничења (која се називају и гео-блокови) су метода која добављачи садржаја користе како би ограничили приступ својим услугама и платформама на географској основи. У суштини, омогућава им да своје веб странице учине доступним у одређеним земљама.

Добар пример за то је туби – бесплатна платформа за стриминг телевизије. Ако му покушате приступити ван САД-а, добићете ограничен приступ његовом садржају. Ако тренутно покушате да јој приступите из ЕУ, добићете поруку која вам говори да услуга није доступна у тој области.

Нетфлик УС је још један добар пример геоблокирања у акцији. У њиховом случају, ипак, не кажу да услуга није доступна у вашој земљи. Уместо тога, обично вас преусмеравају у библиотеку садржаја која ради у вашем региону.

Како функционишу гео-ограничења?

Прилично је једноставно – могућа су гео-ограничења јер веб локације могу да виде вашу географску локацију када се повежете на њих. Дакле, све што веб локација треба да уради када од вашег уређаја прими захтев за повезивање јесте да провери да ли је на листи фаворита или на црној листи. Ако се налази на црној листи, преусмериће вас на страницу резервисану за вашу регију (као што то ради Нетфлик када вас преусмери на библиотеку доступну у вашој земљи). Такође, веб локација може да одбије ваш захтев за повезивање и испоручи поруку која вам говори да услуга није доступна у вашој земљи.

Како веб локација види вашу гео-локацију? Обично их добијају од:

 • Ваша ИП адреса
 • ВиФи и / или Блуетоотх МАЦ адреса
 • Локација ваше ВиФи везе
 • ГПС уређаја
 • Ваш РФИД (радио-фреквенцијска идентификација)
 • ИД ћелије уређаја ГСМ (2Г) или ЦДМА (3Г)

6 разлога се користе гео-блокови

Ево прегледа главних разлога због којих ћете наићи на гео-ограничења док сте на Интернету:

1. Уговори о ауторским правима

Провајдери садржаја (попут Нетфлика, ББЦ иПлаиера, Хулу итд.) Не поседују права на сав садржај који се приказује – они само поседују право да га емитују. Дакле, оригинални носилац ауторских права одлучује да ли се садржај може емитовати широм света. Ако то није дозвољено, платформе за садржај морају поштовати те прописе, а технологија гео-ограничења помаже им да то ураде.

2. Права за лиценцирање

Носиоци ауторских права и добављачи садржаја морају да купе права за лиценцирање у одређеној земљи ако желе да струју свој садржај тамо. То може бити прилично скупо (посебно када размишљате о другим порезима који се могу применити у појединој држави), тако да није тешко замислити да куповина права за лиценцирање широм света не долази у обзир..

3. Дискриминација цена

Гео-ограничења се могу користити за спровођење дискриминације цена – акт приказивања различитих цена на основу државе са којом се онлајн корисник повезује. Интернетски трговци на мало и авио компаније имају тенденцију да то учине како би боље поделили свет у више сегмената тржишта и остварили већи профит.

4. Затамњења

У САД-у се гео-блокови често користе у замрачивању – пракса која је „популарна“ међу радиодифузним компанијама, националним мрежама, спортским лигама и асоцијацијама. У основи се користе гео-ограничења како би се осигурало да се одређени спортски догађај не преноси на подручју где:

 • Догађај о коме је реч.
 • Права дистрибуције искључиво су у власништву националних мрежа.
 • Наведени догађај већ се емитује локално.

5. Правни разлози

Влада може због законских разлога често користити методе гео-ограничења. На пример, влада у Великој Британији користи гео блокове како би осигурала да је њихов ТВ садржај доступан само у Великој Британији (са изузецима) јер је све финансирано новцем пореских обвезника.

6. Правни услови

Понекад одређена предузећа морају да се придржавају посебних међународних и националних закона да би радила у земљи или региону – а ти закони могу приморати наведена предузећа да користе методе гео-ограничења.

На пример, интернетске коцкарнице обично морају да користе гео-ограничења како би удовољиле законима о коцкању на мрежи – посебно пошто им није дозвољено да нуде своје услуге у земљама које забрањују коцкање на мрежи.

Да ли је употреба гео-рестрикције Тецх легална?

Генерално, да. Тренутно се чини да је ЕУ једино место где се стварно предузима правна радња против метода гео-ограничења. Ево кратког прегледа шта се догађа:

 • Још у 2018. години, ЕУ је очигледно забранила оно што називају “неоправданим гео блокадом”. Иако звучи добро, забрана није постигла пуно јер је постојала правна рупа која каже да се забрана не примењује ако је геоблокирање неопходно да би се обезбедило поштовање законских захтева. Забрана такође није садржавала медије попут видео игара и е-књига.
 • Брзо напред неколико месеци, а ЕУ је усвојила прописе о преносивости дигиталних медија. У основи, нови прописи наводе да добављачи садржаја који нуде плаћене услуге морају да пружају врсту „роаминга“ у државама чланицама ЕУ. Ски Го и НОВ ТВ су добри примери како то функционише, јер корисницима омогућавају да гледају садржаје из Велике Британије изван земље до 30 дана уколико су у земљама чланицама ЕУ.
 • Крајем 2018. године ступила је на снагу нова ЕУ регулатива, која је у суштини ставила на крај геоблокирању у е-трговини..

Државе које нису чланице ЕУ у Европи можда не слиједе то законодавство, тако да је вјероватно да се геоблокирање на тим мјестима не сматра правним проблемом.

У регионима попут Северне Америке и Аустралије геоблокирање је сматрано нормалном праксом као начин заштите ауторских права уметника, продуцената ТВ / филмова и других стваралаца садржаја. Што се тиче места попут Азије, Блиског Истока, Јужне Америке и Африке, не постоје јасни закони који прописују да ли је геоблокирање легално или не. Обично се и тамо практикује.

4 једноставна начина за приступ гео-ограниченом садржају

Најбољи и најједноставнији начин заобилажења метода гео-ограничења је сакривање ваше ИП адресе или гео-локације када сте на Интернету. Иако би то могло звучати тешко, заиста није.

Приступање гео-ограниченом садржају

У ствари, имате четири опције које можете испробати:

1. ВПН услуге

ВПН услуга вам помаже да заобиђете гео-блокове замењујући вашу ИП адресу са адресом ВПН сервера на који се повезујете. Дакле, ако се повежете на ВПН сервер са седиштем у САД, можете приступити веб локацијама са ограниченом геолошком доступношћу које су само тамо доступне

ВПН-ови су прилично једноставни за употребу и ИСП-ови их заиста не могу блокирати (као што могу Смарт ДНС сервиси). Осим тога, пошто ВПН користи шифровање, он може спречити да ИСП такође смањи вашу пропусност.

Ипак, требали бисте знати да шифрирање ВПН-а може утјецати на брзину ваше везе. То не значи да ће вам брзине на мрежи 100% опадати, али у зависности од тога колико су шифри шифре и ВПН протокол, можда ћете доћи до неких успоравања.

Прос

 • Повезивање са ВПН сервером је све потребно да бисте сакрили своју ИП адресу.
 • Будући да ВПН-ови користе шифровање, могу вам помоћи да спречите просипање пропусне ширине ИСП-а.
 • Већина ВПН сервера долази са брзим везама и неограниченим пропусним опсегом.
 • Не постоје могућности да интернетски пружатељи услуга блокирају ВПН-ове.

Цонс

 • У зависности од тога колико су снажни ВПН шифрирање и протокол, ваше брзине на мрежи могу бити хит.

2. Паметне ДНС услуге

Смарт ДНС је услуга коју можете да користите да сакријете своју стварну ДНС адресу коју вам је доделио ИСП. Иако није исто што и сакривање ИП адресе, ваша ДНС адреса такође садржи информације које откривају вашу стварну гео-локацију. Дакле, замјена нове адресе која садржи податке који упућују на мјесто у земљи у којој је садржај доступан је добар начин да се заобиђу гео-блокови.

Поред тога, паметни ДНС ће такође пресрести ваше захтеве за везу на било коју веб локацију којој желите да приступите и заменити све податке који се нађу у њима који пропуштају вашу географску локацију новим информацијама које су повезане са другом, „белом списком“ локацијом.

Још једна добра ствар Смарт ДНС услуга је недостатак шифрирања, што вам омогућава приступ гео-ограниченом садржају док уживате у оригиналним брзинама ИСП-а. Такође, већина Смарт ДНС услуга нуди приступ огромној листи унапред деблокираних веб локација којима можете приступити одмах.

С друге стране, проблем је што би ваш ИСП могао блокирати Смарт ДНС који користите с прозирним проки-јем. То, а понекад не можете да пронађете веб локацију коју желите на листи недблокираних веб локација. То обично није велики проблем јер можете да тражите од провајдера да дода веб локацију коју желите на листу.

Прос

 • Смарт ДНС је једноставан за употребу и помаже вам да сакријете своју гео-локацију сакривањем своје ДНС адресе.
 • Не користи се шифрирање, тако да можете уживати у оригиналним брзинама везе.
 • Паметне ДНС услуге нуде приступ тоновима унапред деблокираних веб локација. Такође можете затражити од провајдера да деблокира нове веб локације.
 • Смарт ДНС се може конфигурирати на готово било којем уређају који има Интернет.

Цонс

 • Ваш ИСП може блокирати Смарт ДНС прозирним проки-јем.
 • Листа веб локација које су претходно деблокиране не садржи сваку поједину веб локацију у региону.

3. Проки сервери

Проки сервер делује попут посредника између вас и веба. Захтеве за везу шаљете њему, а они их у ваше име прослеђују на одговарајућу веб локацију – али то раде користећи своју ИП адресу уместо ваше. Дакле, помаже вам да заобиђете гео-блокове са лакоћом.

Штавише, проки сервер може користити локално кеширање за бржи одговор на ваше захтеве. У основи, ако сервер већ садржи садржај који тражите у својој локалној кеши, не треба да прослеђујете захтев на вебу, штедећи вам време.

Такође, неки проки пуниоци не користе шифровање, тако да не ометају ваше брзине на мрежи. Међутим, то није баш много када узмете у обзир да многи проки сервери имају ограничења пропусности која вам спречавају да постигнете велике брзине које желите.

Остали проблеми обично укључују недостатак техничке подршке, чињеницу да су неки сервери (посебно бесплатни) обично претрпани и претрпе много застоја, а проки који користе ХТТП везе откривају вашу стварну ИП адресу проки власнику.

Прос

 • Проки сакрива вашу ИП адресу и може брже да врати резултате ако се архивирају у локалну кеш меморију сервера.
 • Проки сервери који не користе енкрипцију не смеју да ометају ваше брзине на мрежи.
 • Многи проки сервиси могу се користити директно из вашег прегледача.

Цонс

 • Упркос недостатку шифрирања, већину времена нећете добити велике брзине, јер сервери имају ограничење пропусности и пренатрпани су..
 • Ако користите проки сервер са ХТТП везама, власник може да вам види стварну ИП адресу.
 • Проки службеници често трпе станке и обично не нуде подршку јер су често слободне за коришћење.

4. Тор (усмјеривач лука)

Тор је мрежа анонимности без коришћења која скрива вашу ИП адресу док сте на Интернету и омогућава вам да заобиђете гео-блокове. Ваш дигитални отисак је такође скривен јер се ваш интернетски саобраћај одбацује и шифрира између више Тор релеја.

Ипак, услуга има неких проблема. За један, штафе управљају волонтери, тако да није баш загарантовано да су 100% поуздани. На примјер, ИСП може искључити релеј ако га пронађе (што се може догодити с излазним релејима, гдје Тор промет више није шифриран).

Штавише, тренутни број Тор релеја износи око 6.000 и 7.000, док је укупан број Тор корисника приближно два милиона. То значи да су релеји често претрпани, а можда ћете морати да се носите са спорим брзинама на мрежи.

И на крају, постоји и чињеница да владе могу потпуно блокирати Тор ако то заиста желе.

Прос

 • Тор вам помаже да сакријете своју ИП адресу да бисте заобишли гео-блокове.
 • Тор саобраћај се прескаче између више релеја, скривајући ваш дигитални саобраћај и шифрујући га такође.
 • Број Тор релеја је подпараван у односу на број корисника Тор, што резултира ниским брзинама и нестабилним везама.

Цонс

 • ИСП-ови могу блокирати тор релеје, посебно излазне релеје.
 • Владе могу потенцијално блокирати Тор.

Која услуга је најповољнија метода обилажења гео-ограничења?

Све у свему, све услуге имају своје предности и мане, мада изгледа да је Тор мање ефикасан јер га може блокирати ваш ИСП или влада + нема довољно релеја да подржи огроман број корисника, тако да су брзине прилично лоше.

Деблокирајте Гео-ограничени садржај

ВПН-ови, Смарт ДНС сервиси и проки послужитељи су прилично повезани, али паметни ДНС сервиси и ВПН-ови су бољи избор. У идеалном случају, требало би да одаберете ВПН провајдера који нуди приступ свим тим услугама одједном, тако да можете слободно прелазити између њих у зависности од тога шта вам најбоље одговара..

Потребна вам је услуга која ће вам помоћи да заобиђете све методе гео-ограничења?

Имамо управо оно што вам треба – врхунску ВПН услугу која такође нуди бесплатне проки сервере и услугу Смарт ДНС. На овај начин са лакоћом можете видети који метод вам најбоље одговара.

Наш ВПН нуди 28+ брзих сервера, а сви они су опремљени неограниченим пропусним опсегом. Сервери су удвостручени као проки сервери, а наше услуге можете користити на више платформи помоћу наших прилагођених апликација.

Наша услуга Смарт ДНС долази с огромном списком унапред деблокираних веб локација којима можете да приступите одмах.

Не брините – не морате одмах да одаберете претплату. Слободно прво тестирајте нашу услугу бесплатно током 24 сата како бисте били сигурни да задовољава све ваше потребе.

Ох, а требамо споменути и да ћемо вам имати леђа са 30-дневном гаранцијом враћања новца кад и ви постанете ЦацтусВПН корисник.

Закључак

Даваоци садржаја користе технологију гео-ограничења да диктирају у којим земљама су доступни различити онлајн садржаји и услуге. На пример, Пандора Радио ради само у САД-у, а не можете да приступите услузи ван земље.

Методе географског ограничења обично се користе из разлога повезаних са ауторским правима, јер добављач садржаја нема лиценцна права за емитовање садржаја у свим земљама и из правних разлога. Геоблокирање се такође може користити за спровођење дискриминације цена у покушају да се донесе више профита.

Геоблокирање се обично сматра легалним, осим у ЕУ где су недавни прописи учинили мање прихватљивим.
Најбољи начин да се заобиђу гео-ограничења је сакривање ваше гео-локације на вебу. То се може постићи маскирањем ваше ИП адресе (што можете учинити са проки-ом, ВПН-ом или Тор-ом) или ДНС адресе (могуће је постићи помоћу Смарт ДНС услуге). У идеалном случају, требало би да на једном месту изаберете провајдера који нуди приступ најефикаснијим услугама (проки, ВПН, Смарт ДНС)..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me