Шта је ИПСец и како функционише? |


Шта је ИПСец?

ИПСец (Интернет Протоцол Сецурити) састоји се од низа различитих сигурносних протокола и осмишљен је тако да осигурава да пакети података послати преко ИП мреже остају невидљиви и недоступни трећим странама. ИПСец пружа висок ниво сигурности за Интернет Протоцол. Шифрирање се користи за осигуравање поверљивости и за аутентификацију.

Зашто је ИПСец популаран?

Захваљујући свом двостраном приступу, ИПСец је један од најсигурнијих начина шифрирања података. Такође има велику корист од рада на мрежном нивоу, док системи попут ССЛ-а раде на нивоу апликације. ССЛ безбедносни системи захтевају измене у појединачним апликацијама, али ИПСец захтева промене само у оперативном систему.

Како функционише ИПСец?

Већина осталих сигурносних протокола функционише на апликацијском нивоу мрежне комуникације. Главна предност ИПсец-а је у томе што, будући да ради на мрежи, а не на нивоу апликације, може да шифрује читав ИП пакет. То раде са два механизма:

Заглавље идентитета (АХ) – ово поставља дигитални потпис на сваки пакет, штитећи вашу мрежу и податке од сметњи било које треће стране. АХ значи да се садржај пакета података не може мењати без детекције и такође омогућава верификацију идентитета између два краја везе.

Инкапсулација безбедносног оптерећења (ЕСП) – док АХ спречава варање пакета, ЕСП осигурава да су подаци унутар пакета шифрирани и да их није могуће прочитати. ЕСП заглавље, приколица и блок за потврду идентитета користе се за шифрирање читавог корисног оптерећења пакета.

Технички детаљи

 • Компатибилан је са Виндовс 7+, Виндовс Сервер 2008, Цисцо усмјеривачима, мацОС и иОС уређајима.
 • Подржава компатибилне верзије за Линук и друге оперативне системе.
 • Примарни протокол је Интернет Екцханге Екцханге (ИКЕ)
 • Користи удружење Интернет Сецурити Ассоциатион и протокол за управљање кључевима (ИСАКМП) како је дефинисано у ИЕТФ РФЦ 2408 за примену преговора о ВПН услузи

Како функционира ИПСец уз ВПН протоколе?

ИПСец се користи заједно са другим ВПН протоколима за пружање брзе и сигурне услуге. Постоје две главне опције:

Л2ТП / ИПСец

Л2ТП (Протокол тунелирања нивоа 2) је протокол тунелирања програмиран у већини оперативних система и ВПН спремних уређаја. Сам по себи, он не пружа никакво шифровање. Међутим, у комбинацији са ИПСец-ом постаје идеалан алат за ВПН. Л2ТП / ИПСец нуди велике брзине и изузетно висок ниво сигурности за пакете података. Обично користи АЕС шифре за шифровање.

ИКЕв2 / ИПСец

ИКЕв2 (Интернет Кеи Екцханге Версион 2) је заједнички развој Мицрософт-а и Цисцо-а, а подржавају га Виндовс 7+, иОС и Блацкберри. Такође су развијене верзије отвореног кода за Линук. Као и Л2ТП, то је протокол тунелирања који је ефикасан за употребу као ВПН када је упарен са ИПСец. Његова главна продајна места су одговорност и флексибилност: ИКЕв2 се аутоматски поново повезује након кратког губитка сигнала, и захваљујући МОБИКЕ протоколу, може лако да поднесе промене у мрежи.

Које су предности и недостаци ИПСеца?

Као и сви сигурносни системи, ИПСец има своје низ предности и недостатака. Ево неколико њих:

Предности

 • Док ИПСец делује на мрежном слоју, промене се морају извршити само у оперативном систему, а не у појединачним апликацијама.
 • ИПСец је у потпуности невидљив у свом раду, што га чини идеалним избором за ВПН-ове.
 • Употреба АХ и ЕСП гарантује највиши могући ниво сигурности и приватности.

Недостаци

 • ИПСец је сложенији од алтернативних сигурносних протокола и теже га је конфигурирати.
 • За ИПСец су потребни сигурни јавни кључеви. Ако је ваш кључ угрожен или имате лоше управљање кључевима, можда ћете имати проблема.
 • За пренос пакета мале величине, ИПСец може бити неефикасан начин за шифровање података.

Треба вам поуздан ВПН? КактусВПН вас је покрио!

Наша ВПН услуга је више него способна да заштити ваш интернетски идентитет. Користимо АЕС енкрипцију водеће у индустрији да осигурамо све своје податке и Интернет саобраћај да ваше искуство претраживања остане онако како би требало – сигурно и приватно.

Штавише, наши брзи сервери користе заједничку ИП технологију, што значи да нема шансе да се ИП адресе наших сервера могу пратити код вас.

И не брините – не бележимо ваше податке. Имамо строгу политику записивања без евиденције. Ох, ЦацтусВПН такође долази опремљен Киллсвитцх-ом како бисте били сигурни да ваш интернетски идентитет никада неће бити изложен – чак ни када наиђете на проблеме везане за повезивање..

Апликација ЦацтусВПН

Још увек нисте убеђени? Нема проблема – нудимо бесплатно 24-сатно пробно раздобље, тако да можете провјерити може ли наш ВПН сервис задовољити све ваше потребе прије него што одаберете претплату. Чак и након што одаберете план, и даље ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом враћања новца.

Суштина

Упркос својој сложености, ИПСец брзо постаје протокол избора за ВПН-ове. Укључивањем више различитих безбедносних и шифровалних карактеристика заједно, он може да гарантује највиши ниво приватности. Како вријеме пролази, ИПСец постаје све сигурнији да ће постати индустријски стандард за ВПН сигурност.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map