Шта је лажно представљање и како бити безбедан од тога? |


Како успевају да то ураде? Они копирају идентитет оригиналног бренда било да је то е-маил, веб локација или стварно име запосленог или да се претварају да је пријатељ, члан породице или неко други кога познајете, па се чини да порука долази из поузданог извора. Најчешћи приступ који су хакери користили за покретање ове врсте цибер-напада био је, до недавно, класични емаил. Али, откако су мреже друштвених медија и паметни телефони почели да се повећавају, пхисхинг напад је преузео и ове канале.

Шта је пхисхинг? Кренимо од имена

Као што сте сигурно погодили, назив пхисхинг потиче од глагола “пецање” и био је инспирисан активношћу хватања плена користећи бате. Па, тачно је, то смо ми хакери, плен који они желе ухватити. Понекад корисници олакшавају свој посао, али желимо бити сигурни да то неће бити ваш случај. Рећи ћемо вам све што треба да знате о овој теми, тако да ћете остати заштићени од крађе идентитета, без обзира колико хакера ће покушати да вам га украде. Кренимо од почетка.

Како уочити пхисхинг нападе?

Оспособљено око могло би лако уочити преваре за крађу идентитета, јер их увек има неки детаљ. Пријеђимо на најчешће:

 • Покушавају да дуплирају визуелни изглед праве компаније. Али то може у одређеној мери. То је слично примећивању лажних производа. Истина је у детаљима. Ако мислите да је нешто сумњиво, покушајте то да упоредите са аутентичном сликом компаније и јасније ћете видети да имате посла са лажном.
 • Они користе име стварног запосленог када вас питају за ваше податке. Али, хеј, лако је копирати име. Теже је копирати кохерентан, професионалан говор. Дакле, покушајте да читате између редова.
 • Они дизајнирају странице које су врло сличне оригиналним. Али још једном, они могу ићи само тако далеко. Лого је слабе резолуције, садржај није ажуриран, имају мало интерактивних елемената и тако даље.
 • Врло су драматични када траже да напишете своје личне податке. На примјер, можете открити да је ваш рачун угрожен и да су вам потребни лични подаци брзо, као јуче, да би ријешили проблем.
 • Они најављују да сте освојили велику награду, јер зашто не, то заслужујете. Све што требате је да попуните неке формуларе за прикупљање. Мали напор за путовање око света, или новац који зарадите за годину дана, тачно?

Спрјечите крађу идентитета учењем врстама крађе идентитета

Можете рећи да је небо граница када је у питању врста пхисхинг напада. Тачно је да су неки радили боље од других, али уверите се да ли се осећате мање или више угрожени овим преварама, са доле наведене листе:

Пријатељ у потреби заиста је превара

У овом сценарију добијате е-поруку од пријатеља или само особе коју познајете, која путује у страну земљу и упао је у неке проблеме. На пример, лопови су га опљачкали. Па, пријатељу у невољи треба вам помоћ, и треба му што пре на банковном рачуну. Шта радиш? Послали сте новац или покушајте да контактирате особу како бисте сазнали да ли је прича истинита?

Време лети

Имали сте тако добар провод на веб локацији [унесите име] или сте били толико задовољни он-лине услугама банке [убаци име] да нисте ни приметили како време пролази и ваш рачун је истекао и ускоро ће бити обрисан. Срећом по вас, добили сте е-маил који вас упозорава на овај несретни догађај и такође вам даје прилику да продужите време као купац. Све што требате учинити је написати своје податке и проблем је ријешен. У ствари, проблеми тек почињу оног тренутка када кликнете на ту лажну везу.

Велики лош вирус

Овај пхисхинг напад има правичан удео жртава. Упозорава вас да сте већ заражени и то треба да поправите непосредно пре него што дође до озбиљне штете. Па, шта чекате? Рачунар је у опасности, само преузмите прилог или следите везу и нека вам добри момци помогну.

Пресуда: крив због галеба

Кад те неко оптужи за нешто, природно је осећати потребу да се одбрани, чак и ако знаш да ниси учинио ништа лоше. Дакле, ако добијете е-пошту, то вас оптужује за нешто незаконито, попут неплаћања пореза или узимања новца који вам није припадао, шта радите? Па, неки људи само преузимају зип датотеку која даје више информација о оптужби и комплементарном вирусу.

Превелика заштитна банка

Када сте потрошили више новца него што обично радите, ко се брине за вас и ваше финансијско благостање? Можда се изненадите, али ваша банка јесте. Или, бар тако мислите лажни имејл. Обавештава вас да је са вашег рачуна повучен већи износ и саветује вас да следите везу на којој бисте могли више сазнати о томе
Ваши подаци.

Рутина „бринемо о вашем мишљењу“

Овај је лукав. Јер када сте лојални купац марки, имате добре или лоше повратне информације у вези с њиховим услугама. Дакле, ако добијете е-пошту, у име бренда који вас пита да им кажете своје мишљење о некој теми, склони сте да пратите позив. Наравно, пре него што проговорите, морате испунити неке формуларе, како би вас идентификовали као свог драгоценог купца. То је само природно? Или је то? Да ли они не знају ко сте већ ако су вам писали?

Како остати заштићен од крађе идентитета?

Хајде да видимо. За сада знамо да је лажно представљање техника хакирања која вас покушава уверити да кликнете на оштећену или лажну везу. Рецимо да добијете е-пошту са веб локације коју сте претходно посетили и којој верујете. Као из ваше банке. Разлика је у томе што је веза којој приступате, иако не делује сумњиво, злонамерна копија стварне веб локације. Па, ако напишете лозинку за пријаву или још боље пишете финансијске податке попут података о кредитној картици, жао нам је за вас, али управо сте били хакирани и ваши подаци су украдени. Осим ако не обратите пажњу на неке детаље који ће вам помоћи да се заштитите од пхисхинг напада. Ево шта треба да урадите да бисте спречили крађу идентитета:

Буди граматичар нацист

Покушаји крађе идентитета раде се на свим језицима, али аутоматски је превођење често лоше. Дакле, прочитајте текст у е-поруци пре него што кликнете на везу. Ако пронађете било какве грешке, држите се подаље од ње. Само мислите да озбиљан бренд не би допустио ову врсту грешака у својој поруци купцима.

Немојте бити оловка са својом банком

Банке вам никада неће затражити ваше личне или финансијске податке путем захтева за пошту. Сад кад сте то сада нећете дозволити да вас заведу лажни упитници или случајни обрасци које морате попунити.

Останите мирни када мејлови покушавају да вас панично нападну

Чест је пхисхинг трик да се речи користе као хитно или да се подстакне осећај панике фразама попут “ваш налог је суспендован”. Ниједан разуман бренд, ни њихова активност на домену, неће вам тако причати. Ако је застрашујуће, то је мамац, држите се подаље од њега. Ако сте забринути да би лоше вести могле бити истините, напишите свој е-маил стварним пошиљаоцима и питајте их о предметној теми. Али немојте да понављате поново копирање или копирање адресе са поруке коју сте управо примили. Учините то ручно, из властите базе података.

Ажурирајте превентивни софтвер

Антивирус би могао бити добра одбрана ако неки будни софтвер дође на вашу будност. Зато га ажурирајте како бисте били ефикасни у заштити од крађе идентитета.

Погледајте УРЛ веб локације

Злонамерне веб локације могу изгледати врло слично аутентичним веб локацијама, али УРЛ ће врло вероватно користити други УРЛ. На пример .нет или .орг уместо .цом. Дакле, да бисте спречили напад са крађом идентитета у овом случају морате гледати не само име пошиљаоца, као што се појављује у вашој е-пошти, већ и адресу која је коришћена за слање е-поште.

Најбоља заштита од крађе идентитета је здрав разум

Истина је. Рационални приступ ако се догоди да комуницирају са овим преварама је најбоља заштита од крађе идентитета. То кажемо јер, без обзира на облик који имају, сви вас покушавају преварити апелирајући на вашу непажњу или вашу природу поверења. Али, сада када сте добро информисани о томе шта је пхисхинг и како функционише пхисхинг напад, лакше ћете их уочити и држати се подаље од њих. Сјетите се само тога да све што је готово превише добро да би било истинито, на Интернету вјероватно није ни добро ни истинито и да бисте требали два пута провјерити било шта што изгледа чак и на неки начин сумњиво. Чувај се.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map