Шта је ПФС (савршена тајна за напред)? |


Шта је ПФС?

ПФС значи Перфецт Форвард Сецреци, а такође се такође назива и Напријед тајност (ФС). То је стил шифрирања који се врти око привременог приватног кључа (кључа који се користи за дешифровање шифрованих података) који се производи у ВПН клијенту и комуникацији ВПН сервера за сваку сесију.

Како функционира ПФС?

У основи, ПФС енкрипција функционише генерирањем јединственог сесијског кључа за сваку појединачну сесију комуникације коју корисник покрене између клијента и сервера. Ако је из било којег разлога компјутерски кључ угрожен, подаци из било које друге сесије комуникације биће сигурни. Једном када се генерирани приватни кључ потроши, он нестаје, па више не може бити угрожен.

Надаље, ПФС кључеви за енкрипцију могу се чак освјежити у оквиру једне комуникацијске сесије, додатно ограничавајући количину података коју може украсти цибер-криминалац уколико је привремени приватни кључ угрожен.

У поређењу са савршеном тајношћу унапред, редовно шифровање клијент једноставно користи исти приватни кључ за све сесије клијент-сервер. У суштини, то значи да постоји „Главни кључ“ који се може користити за дешифровање целог саобраћаја. Ако је тај кључ угрожен, биће угрожени и сви подаци пронађени у свим сесијама комуникације између клијента и сервера.

Са савршеном тајношћу унапред не постоји такав „главни кључ“.

Опћенито, ПФС енкрипција може користити сљедеће кључне протоколе договора:

 • ДХЕ-РСА
 • ДХЕ-ДСА
 • ЕЦДХЕ-РСА
 • ЕЦДХЕ-ЕЦДСА
 • ЕЦДХ

Шта је ПФС у ВПН технологији?

„Шта је са ПФС-ом ​​у комуникацији ВПН клијент-сервер? Како то функционише?”

Па, прилично делује баш као и уобичајена ПФС енкрипција. Главна ствар коју треба споменути је да и ВПН клијент и ВПН сервер морају имати интерфејсе са омогућеним ПФС-ом. У супротном, Савршена тајна напријед неће радити.

Такође, на нивоу ВПН-а, ПФС се јавља током фазе „руковања“ (када се сервер и клијент проверавају аутентично и размењују кључеви) и процеса тунелирања (у основи ВПН веза).

Поред тога, такође треба напоменути да се ПФС обично користи са одређеним специфичним ВПН протоколима, као што су:

 • ОпенВПН
 • СофтЕтхер
 • Л2ТП / ИПСец
 • ИКЕв2 / ИПСец
 • ССТП
 • Вирегуард

Имајте на уму да ПФС обично није омогућен подразумевано. Дакле, ако тражите ВПН Перфецт Форвард Сецреци, најбоље је одабрати провајдера који ће разјаснити да њихова услуга подразумевано користи ПФС енкрипцију у одређеним протоколима..

Колико је важна савршена тајна за напред?

Сигурност ПФС-а прилично је вриједна јер додаје додатни ниво заштите, осигуравајући да су ваши лични подаци још сигурнији на Интернету. То не значи да редовно шифровање не може добро да заштити ваше податке (под условом да се користе јаки шифри и ВПН протоколи), али никада не боли да предузмете додатне безбедносне мере.

Алгоритми шифрирања

Осим тога, узмите у обзир и ово – постојање јединственог приватног кључа као „главног кључа“ за сав ваш интернет саобраћај је нешто што се у ствари може искористити. И то није спекулација јер је НСА искористила ту слабост да би раније прикупила драгоцене податке.

Поред тога, постоји и рањивост Хеартблеед-а која треба узети у обзир. То је у суштини грешка пронађена у ОпенССЛ-у (имплементација отвореног кода ССЛ и ТЛС протокола) још 2012. године, која потенцијално може проузроковати цурење података до 64 килобајта. Па, Перфецт Форвард Сецреци је најбољи начин да заштитите своје податке од Хеартблеед-а.

С обзиром на све то, јасно је да ПФС осигурава да уживате у много сигурнијој ВПН вези. Штавише, ПФС енкрипција ће такође знатно мање вероватно да цибер-криминалци циљају ВПН сервер или клијент, јер сав труд који је потребно да то учините неће бити вредан јер ће они добити приступ врло ограниченим информацијама.

Постоје ли недостаци у коришћењу ПФС-а у ВПН технологији?

Па, вриједно је напоменути да би Перфецт Форвард Сецреци можда требало више енергије за обраду, што значи да би могло потрајати нешто дуже да се ВПН веза успостави. Наравно, то се не гарантује да се стално дешава, а ако ваш уређај има више него довољну моћ обраде, можда нећете ни приметити кашњење.

Ипак, у поређењу са изузетно сигурним предностима коришћења ПФС ВПН-а, прилично је очигледно да потенцијално одлагање процеса ВПН везе није тако лоше од компромиса.

Потребан вам је ПФС ВПН за сигурније и боље претраживање интернета?

Ваша безбедност и приватност увек су на првом месту за ЦацтусВПН, због чега користимо савршену тајну унапред на нашим ОпенВПН и СофтЕтхер ВПН протоколима (који су успут изузетно сигурни протоколи шифровања).

Штавише, такође се придржавамо строге политике без евидентирања, што значи да не требате бринути о томе да пратимо шта радите на Интернету.

ПФС безбедносни и екстра сигурни ВПН протоколи које нудимо иду веома добро поред нашег врхунског ВПН шифровања. За почетак користимо врло сигурне шифре попут АЕС-256 плус РСА-2048 шифрирање шаке.

Поред тога, треба споменути и да наша услуга користи протокол за размену кључева ЕЦДХ и поуздану енкрипцију аутентификације (СХА-256, СХА-384 и СХА-512).

Тест-Дриве Наша услуга бесплатно

Желите бити сигурни да наш сервис може задовољити све ваше потребе пре него што се обавежете? Нема проблема – ЦацтусВПН можете испробати бесплатно 24 сата пре него што одаберете план претплате.

Чак и након што га изаберете, и даље ћете бити покривени нашим 30-дневним гаранцијама за поврат новца уколико нешто пође по злу.

Доња граница

Дакле, шта је ПФС? Па, поједностављено речено, то је функција шифрирања која осигурава генерирање новог јединственог приватног кључа (кључ за дешифрирање) за сваку појединачну сесију ВПН клијент-ВПН послужитеља коју покренете, за разлику од уобичајене посједовања једног приватног кључа за све ваше сеансе.

На овај начин су ваши лични подаци и интернетски саобраћај боље заштићени, јер не постоји начин да цибер-криминалац може приступити свим вашим подацима ако би некако успио угрозити приватни кључ. Помоћу ПФС-а, они би могли да дешифрују само мало информација за разлику од целог саобраћаја, и рекли су да им информације обично буду бескорисне..

Већина ВПН провајдера нуди ПФС енкрипцију, али најбоље је одабрати провајдера због којег је јасно да они подразумевано користе ПФС на својим ВПН протоколима.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me