Шта је сертификат о безбедности веб локације? |


Па, ево свега што треба да знате о томе:

Contents

Шта је сертификат о безбедности веб локације?

Сигурносни сертификат за платформе веб локација је алат који се користи у процесу онлајн провере и шифровања. У основи, одговоран је за шифровање података који се деле између сервера веб локације и прегледача клијента. Сертификат је део ХТТПС протокола, а често се назива и ССЛ или ТЛС сертификат.

Сигурносне цертификате веб локација издаје познати ауторитет за сертификацију (Цомодо), РапидССЛ, Симантец или ГеоТруст. Понуђујући веб локацији цертификат, ЦА у суштини проверава идентитет власника и обезбеђује посетиоце веб локација да су њихове везе сигурне.

Шта је ХТТПС?

ХТТПС (Хипертект Трансфер Протоцол Сецуре) је протокол комуникације који је одговоран за слање кода веб локације који се налази на веб серверу на уређај корисника који му шаље захтеве за везу. Ради сигурности, ХТТПС користи асиметричну енкрипцију с јавним и приватним криптографским кључевима.

Главни нагласак ХТТПС-а је што пружа сигурну аутентификацију веб локације и његовог веб сервера, осигуравајући да посетиоци веб локација не могу бити изложени:

 • Напади МИТМ (човек у средини)
 • Покушаји крађе идентитета
 • ДНС манипулација

Ако желите да сазнате више о ХТТПС-у, слиједите ову везу. Главна тема је о томе како се ХТТПС разликује од ВПН-а, али у чланку је још доста корисних информација.

Шта је ТЛС / ССЛ?

ТЛС означава Сигурност транспортног слоја, а ССЛ за Слој сигурних утичница. Оба су протоколи који нуде сигурне везе преко мреже или једноставну везу. Међутим, ТЛС се данас углавном користи јер је то побољшање у односу на ССЛ. Упркос томе, ССЛ и ТЛС још увек се сматрају заменљивим терминима.

Ипак, ССЛ се више не нуди, па ће веб локација добити ТЛС везе чак и ако купује ССЛ сертификате. Будући да је ТЛС / ССЛ најчешћи протокол који се користи за прегледавање веба, често ћете чути људе који упућују на безбедносне потврде веб локација називајући их ТЛС или ССЛ сертификати.

Како функционише сертификација веб локације за безбедност?

У основи, сертификат се користи у процесу комуникације клијент-веб сервер. Када се прегледач корисника покуша повезати са заштићеном веб страницом, претраживач тражи од веб сервера да се идентификује. Када се то догоди:

 • Прегледнику сервер шаље копију безбедносног сертификата.
 • Ако прегледач потврди да је сертификат у реду, проследиће поруку серверу.
 • Заузврат, сервер ће послати потврду која је дигитално потписана и покренути шифровану сесију комуникације са прегледачем..
 • Када се то уради, подаци се могу безбедно делити између веб сервера и корисничког прегледача.

У основи су безбедносне потврде веб локација начин да се провери идентитет власника веб локације и учини их одговорним за приватност и сигурност свих посетилаца њихових веб локација..

Да ли све веб странице морају да користе безбедносне потврде?

Па, не баш – не постоји светски законски услов који присиљава власнике веб локација да добију сертификат. Међутим, вреди је имати и расправљат ћемо зашто у следећем одељку.

Пре него што дођемо до тога, желели бисмо да се позабавимо уобичајеном заблудом – наиме да само веб локације за е-трговину (или било која веб локација која обрађује плаћања) треба да имају безбедносне сертификате. То једноставно није тачно Чак и једноставан блог треба да добије безбедносни сертификат, јер ће обрађивати осетљиве податке посетилаца веб локације као што су адреса е-поште корисника, ИП адреса и подаци о гео-локацији..

Зашто би вас требало бринути о сертификатима о безбедности веб локација?

Недостатак безбедносних сертификата веб страница углавном утиче на власнике веб локација негативно јер ће изгубити веродостојност, а популарни прегледачи (попут Гоогле Цхроме-а) своје платформе ће означити као несигурне за кориснике на мрежи.

Међутим, ви као мрежни корисник такође можете много изгубити ако прегледате неосигурану веб локацију. На крају, делит ћете личне или финансијске податке с платформом која не користи енкрипцију, па ће је цибер-криминалци лако украсти путем МИТМ напада, крађе идентитета и цурења података.

Шта више, никад не можете знати да ли је незаштићени веб сајт заиста власник хакера или не, јер идентитет власника није верификован. Ако је он у власништву једног, он ће моћи да евидентира све податке које делите са њима – бројеве кредитних картица, податке о банковном рачуну, адресу е-поште, физичку адресу, број мобилног телефона итд..

То и незаштићена платформа такође могу да садрже огласе, везе и датотеке враћене малвом вирусом. Интеракција са било којим од ових средстава значи да ће се ваш уређај заразити злонамјерним софтвером као што су:

 • Кеилоггерс
 • Адваре
 • Спиваре
 • Вируси
 • Тројанци
 • Рансомваре
 • Црви

Све у свему, коришћење незаштићене веб странице само тражи проблеме. Ваши финансијски подаци ће вероватно бити украдени и коришћени за чишћење ваших банковних рачуна и кредитних картица, а ваши лични подаци би могли завршити на дубоком вебу, да би касније били употребљени у другим преварама..

Како знати да ли веб локација има цертификат о безбедности веб локације

 • Проверите да ли УРЛ адреса почиње са „хттпс“ или „хттп“. Адреса платформи која користе безбедносне сертификате за веб локације треба да започне са „хттпс“ сигнализајући да користи ХТТПС протокол.
 • Неки прегледачи могу ипак прескочити „хттпс“ део УРЛ адресе. У том случају проверите да ли постоји зелена икона локота пре или после целе УРЛ адресе. Ако постоји, то је знак да веб локација има безбедносни сертификат.
 • Име компаније приказује се пре зелене иконе катанца. У том случају, веб локација има проширену потврду о валидацији.
 • Будући да неки сајбер-криминалци могу да хакују веб локацију да приказује лажну икону каталога, увек кликните на њу да бисте видели да ли је употребљива. Обично би требало да будете у могућности да кликнете на њега да бисте сазнали више информација о безбедносном сертификату веб локације, као што су:
  • Ко је ЦА који је издао сертификат.
  • Коју верзију ТЛС / ССЛ веб локација има.
  • Који се шифрирани шифрант користи.
  • Које шифрирање јавног кључа се користи.
  • Од тог датума је сертификат почео да важи и када га је потребно обновити.

Како безбедно користити платформу која нема цертификат о безбедности веб локације

1. Будите сигурни да сте добили ажурирану антивирусну / антималваре заштиту

Будући да веб локације које нису заштићене вероватно садрже злонамерни софтвер у својим везама, огласима, тастерима и датотекама, важно је осигурати да имате начин да се заштитите од таквих претњи. Антивирусни / антималваре програми су најбољи начин за то.

Постоји много провајдера антивирусног и антималваре софтвера за избор, али наше препоруке су Малваребитес и ЕСЕТ.

На овај начин, чак и ако случајно покренете инфекцију злонамерним софтвером на неосигураној веб локацији, барем ћете имати начин да их спречите да направе било какву штету.

Ох, и потрудите се да ваш безбедносни програм увек буде ажуриран. Ако то не учините, можда неће моћи да заштити ваш уређај од последњих врста напада злонамерног софтвера.

2. Користите ВПН (виртуелну приватну мрежу)

ВПН је мрежна услуга која може да кодира ваш мрежни саобраћај и сакрије вашу ИП адресу. Употреба истог током приступа неосигураној веб страници је најважнија, јер осигурава заштиту података док прегледавате. Такође, веб локација и њени власници неће знати шта је ваша локација, тако да те информације не могу да користе за праћење кретања на мрежи.

Наравно, ипак би требало да користите антивирусно / антималваре решење и следите остале савете које нудимо у овом одељку за постизање најбољих резултата.

„Да ли бих требао да користим ВПН на ХТТПС веб локацијама превише?“

Да, у ствари и требало би. Иако су веб локације ХТТПС са ТЛС / ССЛ сертификатима обично сигурне, ниво сигурности зависи од тога колико су добро имплементирани на платформи. Ако се на страни власника веб локације направе грешке, платформа можда неће бити толико сигурна колико мислите да јесте.

Поред тога, постоји и чињеница да се мање угледни ССЛ сертификати могу добити бесплатно за неколико минута ако погледате на правим местима на Интернету. Дакле, сајбер-криминалци или власници веб локација који се превише не брину о безбедности и приватности корисника могу их користити да би покушали да намаме посетиоце веб страница у лажни осећај сигурности.

Такође, то нису само непознате, сјеновите веб странице које не користе ХТТПС. Према подацима, око 20% 502 највеће светске веб локације не користи ХТТПС. Зато је најбоље да користите ВПН кад год претражујете Интернет како бисте били сигурни да случајно не откривате осетљиве информације на незаштићеним платформама – без обзира колико угледни су.

Надаље, чак и ако је ХТТПС веб локација у реду, начин на који можете приступити можда неће бити. У зависности од тога колико је безбедна јавна ВиФи или кућна мрежа, можда ћете бити изложени цибер претњама. Зато је боље да користите ВПН у обе ситуације како бисте били сигурни да имате додатни слој шифровања који штити ваше мрежне активности.

Тражите сигуран ВПН како бисте заштитили свој мрежни промет и податке?

Имамо само решење које вам је потребно. ЦацтусВПН нуди војну енкрипцију која осигурава да сте увек безбедни на Интернету – било да приступате незаштићеним платформама, ХТТПС веб локацијама или јавној ВиФи. Поред тога, можете одабрати и један од наших много сигурних ВПН протокола (СофтЕтхер, ИКЕв2, ССТП, ОпенВПН) да бисте још више повећали вашу безбедност на мрежи..

Поврх тога, требали бисмо споменути и то да наша услуга долази опремљена Килл Свитцх, осигуравајући да сте заштићени чак и ако се догоди да се ваша ВПН веза сруши. То, и не бележимо ваше податке да бисмо задржали своју приватност нетакнутом, а наша ВПН нуди и заштиту од пропуштања ДНС-а.

Такође ћете бити задовољни када сазнате да нудимо гаранцију за враћање новца у року од 30 дана након што се и ви пријавите.

3. Оставите заштитни зид омогућен

Интернет заштитни зидови нису нарочито омиљени јер корисници често ометају њихове активности. Међутим, ако случајно прегледате неосигурану веб локацију, фиревалл се може показати непроцјењивим. Зашто? Јер потенцијално може спречити хакере који користе платформу да добију неовлашћени приступ вашем уређају или мрежи. Поред тога, ваш фиревалл може такође помоћи да заштитите своје уређаје од неких врста података заснованих на нападима малваре-а.

Имајте само на уму да ватрозид сам по себи неће учинити ваше интернет прегледавање хакерским. Такође морате да користите антималваре / антивирусни софтвер, здрав разум, проширења оријентисана на приватност и ВПН.

4. Немојте комуницирати ни са сјеновитим везама или огласима

Ако прегледавате небезбедне веб локације, велика је вероватноћа да ћете бити циљани са пхисхинг-ом, злонамерним софтвером и другим сајбер нападима – обично у облику скочних порука, поп-уп огласа или сјеновитих, скраћених и наметљивих веза. Неке поруке и линкови могу бити веома примамљиви да кликну или додирну, јер вероватно садрже наслове и речи клик-мамаца.

Интеракција са било којим од њих врло вероватно ће резултирати инфекцијом злонамерним софтвером – обично шпијунским софтвером, адваре-ом, рансомваре-ом, вирусима или кеилоггерима. Дакле, увек пазите да занемарите блиставе ЦТА-ове, дугмад и поруке на незаштићеним веб локацијама. И клоните се реклама – у ствари увек имате инсталиран адблоцкер приликом приступа ХТТП платформама.

И не мислите ни да притиснете дугме „Кс“ на искачућим порукама и огласима! Ако то учините, постоји велика вероватноћа да ће ваш уређај или прегледач бити директно заражени злонамјерним софтвером.

5. Користите сигурносна проширења на својим прегледачима

Будући да незаштићене веб локације (а понекад чак и заштићене) могу садржавати злонамерне огласе, везе, дугмад и скрипте, потребан вам је начин да спречите њихово покретање или рад ако желите бити сигурни на мрежи.

Добар начин за то је инсталирање блокатора скрипти на ваш претраживач, као што су уМатрик и уБлоцк Оригин. Они могу спречити покретање нежељених скрипти на било ком веб месту, као што су скрипте за рударство криптовалута, злонамерни скрипти огласа и нежељене видео скрипте.

Поред тога, требало би да размислите и о употреби додатака Станфорда за борбу против крађе идентитета. Упозорит ће вас ако икад дођете на пхисхинг веб мјесто и заштитити вас од контекстуалних напада који су свјесни контекста.

Још једно проширење које топло препоручујемо је Дисцоннецт – леп алат који блокира код за праћење треће стране који може наштетити вашој приватности и подацима. Бадгер приватности је такође добар начин да додатном слоју сигурности додате своју приватност. У случају да преферирате слично проширење, али са много бољим корисничким сучељем, можете користити Гхостери

И на крају, требало би да инсталирате ХТТПС Еверивхере на све прегледаче јер они могу преписати захтеве на неке несигурне веб локације да би користили ХТТПС.

Шта је сертификат о безбедности веб локације? Доња граница

Сигурносна потврда веб локације је алат који је део процеса провере и шифровања веб локације. У основи, осигурава да је веб локација легална, да је идентитет власника верификован и да је успостављен шифровани комуникациони канал између прегледача корисника и веб сервера веб локације.

Обавештавање употребе веб странице са безбедносним сертификатом је веома важно јер цибер-криминалци могу красти неискоришћене веб локације како би украли корисничке податке, или би они могли намерно или ненамјерно излагати посетиоце злонамерним датотекама, везама и огласима.

Како можете знати да ли веб локација има безбедносни сертификат? Прилично једноставно – ако УРЛ почиње с „хттпс“, а постоји зелена икона локота пре или после УРЛ адресе са којом можете да комуницирате да бисте сазнали више информација о сертификату, то је добар знак.

Ако ипак прегледате неосигурану платформу, подузмите неке мере предострожности:

 • Проверите да ли је на вашем уређају инсталиран антивирусни / антималваре програм.
 • Опремите прегледач безбедносним и приватним додацима.
 • Увек користите ВПН да бисте шифровали саобраћај и сакрили своју гео-локацију. Чак је добра идеја да се користи и приликом прегледавања ХТТПС веб локација.
 • Занемарите било какве сјеновите дугмад, огласе, везе или искачуће поруке.
 • Проверите да ли је заштитни зид вашег уређаја омогућен.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me