Шта је СофтЕтхер? (Комплетан водич) |


Али шта је заправо СофтЕтхер? И због чега је тако посебан у поређењу с другим протоколима?

Па, ево свега што треба да знате:

Contents

Шта је СофтЕтхер?

СофтЕтхер је бесплатни опен-соурце ВПН софтвер који је развијен као део мастер студија на Универзитету Тсукуба. СофтЕтхер је у потпуности објављен 2014. године, што га чини једним од најновијих протокола.

Када говоримо о СофтЕтхер-у, важно је направити разлику између СофтЕтхер протокола и СофтЕтхер ВПН сервера:

 • СофтЕтхер ВПН протокол – Протокол се користи за сигурну комуникацију између клијента и сервера. То је релативно брзо и сигурно.
 • СофтЕтхер ВПН сервер – Серверски софтвер подржава употребу више ВПН протокола, као што су СофтЕтхер, ОпенВПН, ИПСец, Л2ТП / ИПСец и ССТП.

Како функционира СофтЕтхер ВПН протокол?

СофтЕтхер ВПН протокол одговоран је за осигурање комуникације између ВПН клијента и ВПН сервера. У основи успоставља шифровани тунел између ова два, осигуравајући да било какве информације које пролазе кроз наведени тунел не може нико надгледати.

Опште техничке информације о софтверу СофтЕтхер

 • СофтЕтхер подржава и комуникацију између клијента и сервера и од локације до места (преко СофтЕтхер Бридгеа).
 • СофтЕтхер има подршку за функцију записивања пакета дубоког прегледа.
 • Протокол користи ССЛ-ВПН тунелирање преко ХТТПС-а да би заобишао фиревалл.
 • СофтЕтхер не захтева статичку или фиксну ИП адресу јер је уграђен динамички-ДНС и НАТ-пролазне функције.
 • СофтЕтхер подржава моћну енкрипцију попут АЕС-256 и РСА-4096.
 • Пропусност протокола СофтЕтхер ВПН мери се на брзини од око 1 Гбпс.
 • СофтЕтхер такође може подржати наслијеђене ОпенВПН клијенте захваљујући својој функцији клонирања ОпенВПН.
 • Сва подешавања се могу конфигурирати путем ГУИ-ја.
 • СофтЕтхер подржава провјеру идентитета РСА цертификата и двоструко слагање ИПв4 / ИПв6.

Како се користи СофтЕтхер

СофтЕтхер ВПН протокол је прилично једноставан за употребу, али будући да је решење засновано на софтверу, прво морате инсталирати СофтЕтхер ВПН клијент на свој уређај. То се обично догађа чак и ако већ имате претплату за ВПН услугу.

Погледаћемо како користити СофтЕтхер у Виндовс-у, али поступак подешавања је прилично сличан и на другим платформама.

Дакле, ево главних ствари које треба да знате о употреби СофтЕтхер-а:

Прво, инсталирате клијента

Да бисте преузели СофтЕтхер ВПН клијент, само пређите на страницу за преузимање на СофтЕтхер веб локацији. Након што се инсталацијски програм преузме, само га покрените и слиједите упуте на заслону.

Када се од вас тражи да одаберете између “СофтЕтхер ВПН клијента” и “СофтЕтхер ВПН клијента (само за Админ Тоолс)”, одаберите прву опцију. Такође бисте требали знати да је пуно име „СофтЕтхер ВПН клијента“ „СофтЕтхер ВПН Цлиент Манагер“.

Када то од вас затражи да одаберете другу инсталацију директорија, или једноставно идите са заданом. Једном када је програм инсталиран, можете покренути СофтЕтхер ВПН Манагер.

Затим поставите везу

Да бисте то учинили, само кликните на “Додај ВПН везу” у СофтЕтхер ВПН клијенту. Примјетићете да ћете бити упитани да ли желите да конфигуришете виртуелни мрежни адаптер. Адаптер је потребан за ВПН везу, па кликните на „Да“ да бисте наставили са поступком.

Једном када је адаптер постављен, поново кликните на „Додај ВПН везу“. У овом тренутку дочекат ће вас табела објеката које ћете морати попунити подацима које вам је пружио ваш ВПН провајдер:

 • Име домаћина – ИП адреса сервера на који желите да се повежете.
 • Број порта – Порт који ћете користити. За СофтЕтхер обично је 443, али ваш ВПН провајдер може вам понудити и друге опције.
 • Назив виртуелног хуба – Обично је име услуге ВПН провајдера или тако нешто, али поље није увек обавезно.
 • Аутх Типе – врсту аутентификације која се користи за везу. Ваш провајдер ће обично препоручити коју опцију да одаберете.
 • Корисничко име – Корисничко име које користите за свој ВПН налог.
 • Лозинка – Лозинка коју користите за свој ВПН налог.

Што се тиче поља „Сеттинг Наме“, у основи је то име за ВПН везу. Слободно куцајте шта год желите. Такође, када је у питању опција “Тип прокија”, најбоље је да одете са заданом поставком – Директна ТЦП / ИП веза (без прокија). Што се тиче “Напредних поставки”, о том се питању мора доста расправљати, а лакше је ако само проверите информације на званичном веб локацији СофтЕтхер у вези са тим опцијама.

Након што све завршите, само кликните на „ОК“, а нова ВПН веза биће додата на листу СофтЕтхер ВПН Цлиент Манагер. Да бисте га покренули, само кликните десним тастером миша на везу и изаберите „Повежи се“. Када желите да прекинете везу, учините исто и кликните на „Прекини везу“.

Додатне функције које можете користити

СофтЕтхер ВПН Цлиент Манагер има прилично пуно функција које можете користити да прилагодите своје искуство:

 • Једноставан режим / нормалан режим – СофтЕтхер ВПН Цлиент Манагер подразумевано ради у нормалном режиму, али можете да пређете на Симпле Моде ако сте нови у свему или само желите да интерфејс буде још поједностављен.
 • Прозирна функција прозора – Ова опција вам омогућава да одаберете жељени ниво транспарентности у прозорима ВПН клијента. Имајте на уму да се ниво транспарентности не може подесити испод 20%.
 • Функција одржавања интернетске везе – Ово је корисна функција ако желите да СофтЕтхер клијент одржава ВПН везу сличну СофтЕтхер ВПН Сервер вези.
 • Функција гласног водича – Сјајан алат који може објаснити процес гласовним водичем или прочитати поруку. Да бисте га омогућили, изаберите „Нормал Воице Гуиде“ када отворите „Воице“ у клијент менаџеру.

Испитивање пропусне везе

СофтЕтхер поседује алат за испитивање брзине мрежног саобраћаја који можете користити да надгледате колико добро функционише ваша ВПН веза. Да бисте га користили у СофтЕтхер ВПН Цлиент Манагеру, кликните на мени „Алат“ унутар клијента, а затим изаберите „Алат за тестирање брзине мрежног саобраћаја“.

У случају да желите више информација о томе како тестирати ВПН везу, слободно погледајте наш водич на ту тему. А ако желите да знате више о алату за тестирање брзине софтвера (даље конфигурације и мере предострожности), следите ову везу.

Остале корисне информације

У случају да желите детаљније информације о СофтЕтхер ВПН клијенту и како веза функционише, погледајте ову везу. Такође, ту је и приручник ако желите да сазнате више о СофтЕтхер ВПН протоколу.

Је ли СофтЕтхер ВПН безбедан за употребу?

Кратак одговор – да, дефинитивно.

СофтЕтхер шифрирање и сигурност су веома поуздани и одличан су протокол који се користи кад год вам је потребно да осигурате своје мрежне податке и саобраћај..

Ево само неких ствари због којих је СофтЕтхер тако сигуран ВПН протокол:

 • Протокол је програмиран на такав начин да може спречити нападе Човјека у средини.
 • Процеси за шифровање, дешифровање и аутентификацију СофтЕтхер ВПН-а заснивају се на ОпенССЛ – добро познатој софтверској библиотеци отвореног кода.
 • СофтЕтхер нуди подршку за шифру шифрирања као АЕС, РЦ4, ДЕС, Трипле-ДЕС, СХА и МДС.
 • СофтЕтхер нуди бројне опције за аутентификацију корисника као додатни слој сигурности.
 • СофтЕтхер ВПН протокол нуди корисницима приступ филтрирању пакета и опцијама безбедносне политике да би се задржали штетни пакети.

Ипак, требали бисмо вас обавијестити да је – почетком 2018. – постојала 80-сатна сигурносна ревизија СофтЕтхер-а која је тврдила да протокол трпи 11 сигурносних рањивости. Међутим, информације нису баш детаљне и јасне су са каквим се безбедносним проблемима корисници могу суочити, и прилично је сигурно претпоставити да су ти проблеми дуго закрпљени. Ево везе ако желите да погледате.

Да ли је СофтЕтхер ВПН протокол брз?

Да, СофтЕтхер нуди велике брзине на мрежи. Према речима људи који стоје иза протокола, програмиран је са високим перформансама и протоком на уму. Према овим резултатима, СофтЕтхер је бржи и од ОпенВПН-а и од ППТП-а и способан је за пропусност до 900 Мбпс..

Изгледа да су постигнуте и велике брзине софтЕтера јер су се програмери фокусирали на смањење броја меморијских копија за сваки циклус обраде ВПН пакета (будући да велики број може смањити брзину).

Такође, СофтЕтхер користи механизам за струјање у тунелу да не би имао проблема са “МТУ (Макимум Трансмиссион Унит) проблемом”, о чему више можете прочитати на страници коју смо повезали изнад.

Предности и недостаци софтЕтхер ВПН-а

Предности

 • СофтЕтхер везе су изузетно сигурне.
 • СофтЕтхер ради на више платформи и прилично је лако подесити.
 • Упркос високом нивоу СофтЕтхер сигурности, протокол је изненађујуће брз.
 • СофтЕтхер је опен-соурце (што га чини веома поузданим) и такође је бесплатан за употребу.
 • Будући да СофтЕтхер користи порт 443, не може га се лако блокирати заштитним зидом.

Недостаци

 • Много ВПН провајдера нуди приступ овом протоколу.
 • Иако је изашао још 2014. године, још увек се сматра релативно новим протоколом.
 • СофтЕтхер није изворно подржан на оперативним системима и уређајима. Такође, можда ћете морати да инсталирате додатни софтвер чак и када протокол користите од ВПН провајдера.

Шта је СофтЕтхер ВПН?

СофтЕтхер ВПН је услуга коју нуде трећи ВПН провајдери. У основи је ВПН услуга која користи СофтЕтхер протокол. Код неких провајдера морате инсталирати додатни софтвер из СофтЕтхер-а, док други провајдери интегришу протокол у своје клијенте, што значи да не морате ништа друго да радите.

Тренутно нема пуно ВПН провајдера који нуде приступ СофтЕтхер ВПН протоколу. У случају да сте заинтересовани за таквог провајдера, треба поменути да је СофтЕтхер доступан и на нашим ВПН серверима – поред многих других протокола.

Тражите СофтЕтхер ВПН да осигурате своје везе?

Вратили смо се назад – ЦацтусВПН нуди једноставан, сигуран приступ СофтЕтхер везама. И уживат ћете у потпуној приватности и сигурности, јер не бележимо ваше податке, а наше везе користе шифре војне класе.

Поред тога, нисте ограничени само на СофтЕтхер. Иако је одличан ВПН протокол, схватамо да бисте могли испробати и друге опције. Зато нудимо и приступ: ОпенВПН (и ТЦП и УДП), ССТП, Л2ТП / ИПСец, ИКЕв2 / ИПСец, ППТП

Бићете задовољни када сазнате да су наше ВПН апликације веома лако подесити и раде на многим платформама: Виндовс, мацОС, иОС, Андроид, Андроид ТВ и Амазон Фире ТВ.

Тест-дриве ЦацтусВПН Без наплате

Не морате одмах да одаберете претплату Прво можете бесплатно да испробате наше ВПН услуге током 24 сата и видите да ли задовољавају све ваше потребе. Не брините – не морате давати никакве податке о кредитној картици.

И ево најбољег дела – кад постанете ЦацтусВПН корисник, и даље ћемо имати покриће за 30-дневну гаранцију поврата новца уколико постоје проблеми.

СофтЕтхер ВПН протокол у поређењу са осталим ВПН протоколима

Желите знати како СофтЕтхер упоређује са осталим ВПН протоколима који су доступни мрежним корисницима? Ево прегледа свега што треба да знате:

СофтЕтхер вс. ОпенВПН

СофтЕтхер се често упоређује са ОпенВПН-ом када је у питању безбедност – и то с добрим разлогом. Протокол је у могућности да корисницима понуди исти ниво шифрирања и заштите података које ОпенВПН може да пружи (256-битна сигурност, АЕС шифра, ОпенССЛ, ССЛ 3.0). Штавише, ОпенВПН је опен-соурце, баш као и СофтЕтхер, што их обоје чини поузданим. Једини начин на који је ОпенВПН у том погледу бољи је чињеница да је старији од СофтЕтхер-а, тако да има „више искуства испод појаса“, тако да кажем.

Што се брзине тиче, СофтЕтхер ипак има предност. Према људима који стоје иза СофтЕтхер-а, протокол је 13 пута бржи од ОпенВПН-а. СофтЕтхер заправо има пропусност до 900 Мбпс, док ОпенВПН пропусност лебди око 100 Мбпс или мање. Штавише, СофтЕтхер нуди функције које се не налазе у ОпенВПН-у, као што су:

 • Филтрирање пакета
 • Виртуална ДХЦП функција
 • Подршка више закупаца
 • НАТ траверсал функционалност
 • Конфигуришите рукопис датотеке
 • Подршка за паметне картице и УСБ токене

Такође, вреди поменути да иако СофтЕтхер и ОпенВПН дозвољавају корисницима да покрећу своје сервере, само СофтЕтхер ВПН сервер има подршку за више протокола попут СофтЕтхер, ССТП, Л2ТП / ИПСец, ИПСец и самог ОпенВПН. ОпенВПН сервер, с друге стране, може покренути само прилагођени протокол ОпенВПН.

Што се тиче компатибилности са више платформи, и СофтЕтхер и ОпенВПН могу да се конфигуришу на истим платформама уопште. Међутим, СофтЕтхер ће често од вас захтевати да инсталирате додатни софтвер – чак и када га користите на серверима ВПН провајдера. Али СофтЕтхер је релативно лакше подесити него ОпенВПН. И док смо на овој теми, много ВПН провајдера нуди СофтЕтхер ВПН протокол (вероватно због тога колико је „млад“), док лако можете да нађете на хиљаде провајдера који нуде приступ ОпенВПН везама.

Све у свему, оба ВПН протокола су врло пристојна, али ако желите да уживате у свим безбедностима које ОпенВПН нуди (и више) уз велике брзине, препоручујемо да одаберете СофтЕтхер. У случају да желите да сазнате више о ОпенВПН протоколу, следите ову везу.

СофтЕтхер вс. ППТП

У погледу сигурности, СофтЕтхер је јасни победник. Не само да има подршку за 256-битну енкрипцију и више шифри, већ ППТП-ова сопствена енкрипција (МППЕ) уопште није поуздана јер је рањива на многе подвиге.

Штавише, ППТП се може лако блокирати заштитним зидом (посебно НАТ заштитним зидом). СофтЕтхер, с друге стране, користи порт 443 (ХТТПС прометни прикључак), због чега је готово немогуће блокирати. Такође, СофтЕтхер може да носи било коју врсту пакета, док је ППТП ограничен на само ИПв4 пакете. А ту је и проблем што је ППТП из затвора и очигледно је провалио НСА.

Сада, једна од главних ствари због којих је ППТП толико популаран упркос његовим недостацима у сигурности је брзина протокола. Па, изненађујуће довољно, СофтЕтхер је заправо бржи од ППТП (тачније четири пута бржи) иако нуди тако јаке нивое шифрирања.

Прилично је једини начин на који је ППТП бољи од СофтЕтхер-а када је у питању поступак подешавања и расположивост на више платформи. То не значи да СофтЕтхер не ради на толико платформи као ППТП, али протокол није изворно уграђен у њих. На примјер, ППТП везу на Виндовс 7 можете лако конфигурирати са само неколико кликова, док постављање СофтЕтхер везе захтијева мало више посла.

Међутим, требали бисте знати да ППТП у будућности више неће моћи подржавати новији оперативни системи и уређаји. мацОС и иОС су већ одустали од матичне подршке за ППТП од мацОС Сиерра и иОС 10 (вероватно због недостатка сигурности), а нешто слично се може догодити и са другим платформама.

Заинтересовани сте да сазнате више о ППТП-у? Погледајте наш детаљни чланак о њему.

СофтЕтхер вс. Л2ТП / ИПСец

За почетак, оба протокола нуде подршку за 256-битну енкрипцију и моћне шифре, али је СофтЕтхер сигурност много боља јер користи и ССЛ 3.0 и опен-соурце, што га чини поузданим протоколом. Такође бисте требали знати да је Едвард Сновден и раније тврдио да је НСА намерно ослабио Л2ТП / ИПСец, али не постоје јасни докази који би могли показати колико су те тврдње још увек законите.

У погледу стабилности, СофтЕтхер је бољи јер користи порт 443. Будући да је Л2ТП упарен са ИПСец-ом, може се блокирати ако су порт 500 и ИП протоколи 50 и 51 блокирани. Такође, Л2ТП може наићи на НАТ проблеме ако Л2ТП Пролаз није омогућен на рутеру.

СофтЕтхер ВПН протокол такође омогућава боље брзине везе, јер Л2ТП / ИПСец има више времена за преговарање о ВПН тунелу – а да не спомињемо и могућност двоструке енкапсулације, може такође смањити брзину.

Када је у питању доступност, Л2ТП / ИПСец је бољи избор јер је изворно уграђен у многе платформе. Па, врло је лако успоставити везу. Такође, постоји више ВПН провајдера који нуде Л2ТП / ИПСец везе од пружатеља који нуде СофтЕтхер везе.

Као и протоколи о којима смо горе расправљали, СофтЕтхер ВПН сервер такође нуди подршку за Л2ТП / ИПСец.

У случају да желите да прочитате више о Л2ТП / ИПСец, следите ову везу.

СофтЕтхер вс. ИПСец

Већина ВПН провајдера упарива ИПСец с Л2ТП и ИКЕв2, али можда ћете и даље пронаћи неке услуге које нуде приступ ИПСецу. Генерално, то је прилично сигуран ВПН протокол, мада ако није правилно подешен и конфигурисан, заштита коју нуди може бити погрешна.

Што се тиче стабилности, ИПСец је много лакше блокирати заштитним зидом него СофтЕтхер због употребе ограничених и лако блокираних портова. СофтЕтхер је такође бржи од ИПСец-а, а СофтЕтхер ВПН сервер заправо подржава ИПСец протокол.

ИПСец ради на бројним платформама – готово исте исте на којима ради СофтЕтхер. Међутим, ИПСец је практичнији за подешавање јер обично не требате да преузмете додатни софтвер.

Коначно, СофтЕтхер подржава више пакета него ИПСец који је обично ограничен на ИПв4 пакете. Као брзи пример, СофтЕтхер такође може да преноси ИПв6, ПППоЕ, СТП, ВЛАН и РИП.

Све у свему, ИПСец је пристојан протокол, али СофтЕтхер је једноставно много бољи избор. Ако желите да сазнате више о ИПСец-у, ево нашег чланка о томе.

СофтЕтхер вс. ССТП

ССТП нуди исти ниво сигурности као и СофтЕтхер. Једини разлог што у том погледу није бољи од СофтЕтхер-а је тај што није опен-соурце и зато што је искључиво у власништву Мицрософта – компаније која је позната по томе што НСА пружа приступ шифрованим порукама и сарађује и са НСА и ФБИ. Ако вам то некако не смета, сигурно је рећи да је ССТП безбедан за употребу као СофтЕтхер.

Међутим, требали бисте знати да иако ССТП може користити порт 443, он користи само ТЦП протокол преноса. Због тога протокол може бити подложан питању „ТЦП Мелтдовн“, што може проузроковати проблеме са повезивањем. Такође, ССТП не нуди подршку за оверене веб проки. Нажалост, ако користи веб проки проверу идентитета, постоји могућност да мрежни администратор примети ССТП заглавља и прекине везу ако жели.

Што се тиче брзина, сигурно је претпоставити да је СофтЕтхер много бржи од ССТП. Зашто? Будући да се брзине на мрежи ССТП често упоређују са брзинама везе које нуди ОпенВПН, а већ смо видели да је СофтЕтхер бржи од ОпенВПН.

СофтЕтхер ВПН протокол такође нуди бољу компатибилност са више платформи јер је ССТП доступан само у Виндовс-у (Виста и новији). Поред тога, протокол се такође може подесити на рутерима, Линуку и Андроиду. СофтЕтхер, с друге стране, ради на свим оним платформама (укључујући Виндовс КСП и Виндовс 98), као и на многим другим оперативним системима и уређајима:

 • мацОС
 • иОС
 • Соларис
 • ФрееБСД

И као што је то био случај са већином ВПН протокола о којима је досад разговарано, СофтЕтхер ВПН сервер може покренути ССТП док ССТП сервер не може покренути СофтЕтхер протокол.

У случају да желите да сазнате више о ССТП-у, ево водича који смо написали о тој теми.

СофтЕтхер вс. ИКЕв2 / ИПСец

И СофтЕтхер и ИКЕв2 / ИПСец су заиста сигурни и нуде пристојне брзине, али постоји вјероватноћа да ће СофтЕтхер бити бржи само због начина на који је програмиран. Међутим, ИКЕв2 / ИПСец је лакше блокирати јер користи само УДП порт 500. ИКЕв2 / ИПСец је обично затвореног кода (развија га Мицрософт заједно са Цисцо), али постоје ИКЕв2 имплементације отвореног кода.

Када је у питању стабилност, ИКЕв2 / ИПСец можда ће бити бољи од СофтЕтхер-а на мобилним уређајима. Зашто? Будући да је протокол направљен да се одупре променама у мрежи, што значи да можете лако да прелазите са ВиФи мреже у свој податковни план у покрету, а да не морате да бринете о паду своје ВПН везе. Иако је СофтЕтхер дефинитивно поуздан и његове функције брзог повезивања увек су плус, он не може заиста да се надмеће са ИКЕв2 функцијом.

А што се тиче доступности, оба протокола су прилично повезана. Ипак, ИКЕв2 / ИПСец можда има предност јер делује и на БлацкБерри уређајима, што га чини бољим избором за мобилне кориснике.

На крају, ми бисмо препоручили употребу ИКЕв2 / ИПСец само ако сте забринути због тога што ће СофтЕтхер прекинути везу приликом пребацивања мрежа. Ако желите да сазнате више о ИКЕв2 / ИПСец, слиједите овај линк.

СофтЕтхер вс. Вирегуард

Као СофтЕтхер, Вирегуард је протокол отвореног кода. Наводно је сигуран као СофтЕтхер и има веома лагану конструкцију, што значи да може постићи пристојне брзине на мрежи.

Заправо, према референтним вредностима на веб сајту Вирегуард, протокол је значајно бржи од ОпенВПН-а. Вирегуард би потенцијално могао бити бржи од СофтЕтхер-а, гледајући како његова пропусност расте и до око 1000 Мбпс, док СофтЕтхер-ов проток достиже око 900 Мбпс..

Ипак, за сада је Вирегуард тек у експерименталној фази. То је у суштини рад у току, тако да није добра замена СофтЕтхер-а тренутно, јер није стабилан. Осим тога, ради само на Линуку. У будућности ће Вирегуард потенцијално надмашити СофтЕтхер, или – ко зна – протокол може добити подршку на СофтЕтхер ВПН серверу.

Желите да сазнате више о Вирегуард-у? Слободно погледајте водич за протокол.

Дакле, да ли је СофтЕтхер најбоља опција?

Како ствари тренутно стоје, рекли бисмо да да. СофтЕтхер је веома сигуран, ради на тонама платформи, а нуди и велике брзине на мрежи и велику стабилност. Без обзира да ли желите да приступите гео-блокираном садржају, осигурате своје мрежне податке на јавном ВиФи-у или само да заштитите своју приватност на Интернету од интернетског надзора, СофтЕтхер је одличан избор.

Шта је СофтЕтхер? Главна идеја

СофтЕтхер је ВПН софтвер отвореног кода који нуди и сигуран ВПН протокол и свестрани ВПН сервер који може покренути више протокола (СофтЕтхер, ОпенВПН, Л2ТП / ИПСец, ИПСец и ССТП). Иако је релативно нов, СофтЕтхер ВПН протокол је прилично популаран јер нуди снажну енкрипцију, а истовремено омогућава велике брзине. Такође је компатибилна са више платформи.

СофтЕтхер је тако добро програмиран, да је бољи избор од већине ВПН протокола. Једини који му се тренутно приближава је ОпенВПН, али је знатно спорији од СофтЕтхер-а. Нажалост, проналажење ВПН провајдера који нуди СофтЕтхер везе је мало тешко. У случају да га тражите, слободно погледајте нашу услугу.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map