Шта је ВПН протокол и који је најбољи ВПН протокол? |


Па, ако сте заинтересирани за учење о ВПН протоколима, ово је прави чланак за вас. Разговараћемо о томе шта су ВПН протоколи, прећи ћемо опште типове ВПН протокола и дати вам брзи преглед каквих протокола треба да користите за разне мрежне активности.

Шта је ВПН протокол?

ВПН протоколи представљају процесе и скупове упутстава на које се ВПН провајдери ослањају како би осигурали да ВПН корисници уживају у стабилној и сигурној комуникацији ВПН клијент-ВПН сервер. У основи, ВПН протокол је у основи комбинација протокола преноса и стандарда шифрирања.

Који су типови ВПН протокола ту?

У тренутку писања овог чланка највероватније ћете видети ВПН провајдере који нуде приступ следећим ВПН протоколима:

 • ППТП
 • Л2ТП / ИПСец
 • ИКЕв2 / ИПСец
 • ИПСец
 • ССТП
 • ОпенВПН
 • СофтЕтхер
 • Вирегуард

Поређење ВПН протокола

ППТП Л2ТП / ИПСец ИКЕв2 / ИПСец ИПСец ССТП ОпенВПН ТЦП ОпенВПН УДП СофтЕтхер Вирегуард
ВПН протоколБрзина везеНиво шифрирањаСтабилност везеСтреаминг медијаТоррент ДовнлоадингКомпатибилно саДоступно у ЦацтусВПН клијенту
Веома брзоЛошеВеома стабилноДоброЛошеВећина ОС и уређајаУ оперативном систему Виндовс
СредњаСредњаСтабилноДоброСредњаВећина ОС и уређајаУ оперативном систему Виндовс
Веома брзоДоброВеома стабилноДоброДоброВећина ОС и уређајаУ оперативном систему Виндовс, мацОС и иОС
СредњаДоброСтабилноДоброДоброВећина ОС и уређајаНе
БрзоДоброВеома стабилноСредњаДоброВиндовс, Убунту, Андроид и рутериУ оперативном систему Виндовс
СредњаВрло добарСтабилноСредњаДоброВећина ОС и уређајаУ оперативном систему Виндовс и Андроид
БрзоВрло добарСредњаДоброДоброВећина ОС и уређајаУ оперативном систему Виндовс и Андроид
Веома брзоВрло добарВеома стабилноДоброДоброВећина ОС и уређајаНе
БрзоДоброНије стабилнаСредњаСредњаЛинук, мацОС, иОС и АндроидНе

Брзи преглед ВПН протокола у понуди

Ако желите да научите нешто више о свим ВПН протоколима које смо навели горе, овај одељак је управо оно што вам треба. Ево што бисте требали знати – укратко – о свим протоколима које ВПН провајдери користе:

1. ППТП

ППТП означава протокол тунелирања од тачке до тачке, а то је ВПН протокол који је Мицрософт развио још 90-их. У данашње вријеме прилично је популарно за људе који желе преносити гео-ограничене садржаје због његових великих брзина. Поред тога, ВПН се такође лако конфигурише и већ је уграђен у већину платформи.

Прилично сви ВПН провајдери нуде приступ ППТП-у, мада би требало да избегавате даватеље који нуде само ППТП. Зашто? Зато што једва нуди поуздану сигурност. У ствари, прилично је сигурно претпоставити да је НСА поломио ППТП. Штавише, ППТП се такође може блокирати заштитним зидовима уз мало напора већину времена.

У случају да желите да прочитате више о протоколу за шифровање ППТП, слободно погледајте овај чланак.

2. Л2ТП / ИПСец

Генерално сматрано побољшањем у односу на ППТП, Л2ТП / ИПСец је у основи проширење ППТП протокола, а главна разлика је та што користи двоструку енкапсулацију:

 • Прва енкапсулација поставља ППП везу.
 • Друга енкапсулација има стварну ИПСец енкрипцију.

Иако двострука енкапсулација може учинити Л2ТП / ИПСец сигурнијим, она може учинити и споријим од ППТП-а, јер саобраћај прво треба претворити у Л2ТП облик, а након тога ћете на врх додати додатни слој шифрирања.

Све у свему, протокол је прилично сигуран (посебно ако користи АЕС шифру), мада је вредно напоменути да Л2ТП сам по себи не даје шифровање, због чега је увек упарен са ИПСец-ом.

Попут ППТП-а, Л2ТП / ИПСец се обично лако конфигурише и већ је уграђен у многе постојеће платформе. Дакле, видећете многе ВПН провајдере који нуде приступ њему. Међутим, већина провајдера ће обично морати додатно да конфигурише протокол како би осигурала да га НАТ заштитни зидови не могу блокирати (будући да за успостављање везе може користити само УДП порт 500).

Са позитивне стране, такво подешавање обезбеђује да Л2ТП / ИПСец не могу да се користе од напада човека у средини.

Иако постоје тврдње да је НСА разбио или ослабио овај протокол за шифрирање ВПН-а, нема доказа да их поткрепе. Ипак, вреди приметити да наведене тврдње потичу од самог Едварда Сновдена.

Да бисте сазнали више о Л2ТП / ИПСец, прочитајте овај чланак.

3. ИПСец

ИПСец је безбедан пакет мрежних протокола који се користи за шифровање пакета података који се шаљу преко ИП мреже (комуникациона мрежа која се састоји од једног или више уређаја који користе Интернет протокол за слање и пријем података).

ИПСец је прилично популаран због високе сигурности (љубазношћу свог заглавља за потврду идентитета и механизама за енкапсулацију сигурносних оптерећења) и чињенице да може да шифрира саобраћај а да га апликација крајње тачке није свесна.

Што се тиче недостатака, ИПСец може бити тешко конфигурирати, тако да могу настати грешке ако ВПН провајдер нема довољно искуства с њим. У ВПН технологији ИПСец се често користи заједно са Л2ТП и ИКЕв2. Такође, као што смо горе споменули, постојале су тврдње – додуше, неосноване – да је НСА намерно ослабила протокол.

Ако желите прочитати више о ИПСец-у, слиједите овај линк.

4. ИКЕв2

Развијени од стране Мицрософта и Цисца и засновани на ИПСец-у, ИКЕв2 је релативно брз, стабилан и безбедан (ако се користи шифра попут АЕС-а). Осим тога, чак и природно дјелује на Блацкберри уређајима. А будући да има подршку за МОБИКЕ, веома добро се бави мрежним променама. Шта то значи? Па, на пример – када пребаците са ВиФи везе на везу за пренос података на вашем мобилном, ВПН веза ће остати стабилна током целог процеса.

Смешно, ИКЕв2 технички није ВПН протокол, али понаша се попут једног и помаже у контроли ИПСец размене кључева.

Што се тиче недостатака, ИКЕв2 може бити тешко имплементирати на страни ВПН сервера, тако да неискусни или неприпремљени ВПН провајдер може направити грешке које могу резултирати проблемима у повезивању или сигурности. Такође, неким корисницима се не свиђа да је у његово стварање учествовао Мицрософт. То и ИКЕв2 могу бити блокирани неким ватрозидима.

Заинтересовани сте да сазнате више о ИКЕв2? Тада свакако погледајте наш чланак о томе.

5. ОпенВПН

ОпенВПН протокол отвореног кода један је од најпопуларнијих ВПН протокола међу корисницима. Веома је безбедан, подесив и ради на више платформи. Штавише, ОпенВПН је врло тешко блокирати јер је ОпенВПН саобраћај изузетно тешко препознати осим ХТТПС / ССЛ саобраћаја.

Ох, и ОпенВПН протокол се такође може покренути на било ком порту (укључујући 443 ХТТПС порт) и користити УДП и ТЦП протоколе.

Чини се да је главна страна протокола чињеница да његово коришћење са јаким шифровањем шифрирања понекад може успорити брзину везе. Ипак, овај се проблем понекад може решити тако што ОпенВПН користи УДП протокол јер је бржи.

Поред тога, ОпенВПН захтева софтвер треће стране јер он није изворно интегрисан у оперативне системе или разне платформе, а његово подешавање може бити тешко. Срећом, то није велики проблем за просечног корисника, јер ВПН клијенти служе као потребан софтвер треће стране.

У случају да желите да прочитате више о ОпенВПН-у, погледајте ову везу.

6. СофтЕтхер

У поређењу са већином ВПН протокола за шифровање (осим Вирегуарда), СофтЕтхер је релативно нов. Протокол је започео као једноставан пројекат на Универзитету у Тсукуби, али је завршио у великом опен-соурце мулти-протоколарном ВПН софтверском пројекту.

“Чекај, како то мислиш ВПН софтвер са више протокола?”

Па, у овом је тренутку важно направити једну јасну разлику – СофтЕтхер се може односити на ВПН протокол или ВПН сервер:

 • СофтЕтхер ВПН сервер може да подржава велики број ВПН протокола, као што су ССТП, ОпенВПН, Л2ТП / ИПСец, ИПСец и СофтЕтхер ВПН протокол (отуда „мулти-протокол“ бит)
 • СофтЕтхер ВПН протокол користи ССЛ 3.0 за сигурну ВПН комуникацију клијент-сервер. Протокол садржи различита техничка унапређења која га чине бржим и сигурнијим.

Иако је нов, СофтЕтхер је брзо постао популаран код ВПН корисника због чињенице да је веома сигуран (СофтЕтхер користи АЕС-256), стабилан и изненађујуће брз. Штавише, такође је бесплатан за употребу и ради у више оперативних система (укључујући ФрееБСД и Соларис) – а да не спомињемо да је један од ретких ВПН протокола за рад клијената на Линуку.

Штавише, СофтЕтхер чак има функције које ОпенВПН нема, као што су динамичка функција ДНС-а, РПЦ преко ХТТПС управљања и управљање ГУИ-ом (само да набројимо неколико примера).

Тренутно су једине недостатке које би могло бити вредно поменути чињеница да СофтЕтхер нема подршку за матични ОС и да – из неког разлога – постоје ВПН провајдери који га не нуде као опцију. Такође, пошто је решење засновано на софтверу, ВПН провајдер вам не може заиста понудити директан приступ протоколу. Уместо тога, на уређају ћете морати да инсталирате СофтЕтхер и повежете се са серверима провајдера.

Ако желите да прочитате више о СофтЕтхер-у, већ смо написали детаљни чланак о њему.

7. ССТП

ССТП означава Сецуре Соцкет Туннелинг Протоцол, а увео га је Мицрософт са Виндовс Виста. Упркос томе, и даље ради и на другим оперативним системима (попут Линука и Андроид-а). ССТП је значајно супериорнији од ППТП-а када је у питању безбедност јер се може конфигурирати помоћу АЕС енкрипције.

ССТП

Такође, ССТП ВПН протокол се често упоређује са ОпенВПН у смислу погодности јер користи ССЛ 3.0, на тај начин омогућавајући му да заобиђе цензуру користећи порт 443 (ХТТПС прометни порт).

Упркос томе, ССТП није толико популаран као ОпенВПН јер је у власништву Мицрософта, и понајвише ради добро само на Виндовс платформама, а није опен-соурце.

Желите прочитати више о ССТП-у? Затим погледајте наш чланак о томе.

8. Жичани штитник

Вирегуард је нови ВПН протокол. То би наводно требало заменити ИПСец, а тврди се да је бржи и лакши од њега. Такође, Вирегуард је отвореног кода, а пошто користи само један криптографски пакет, мања је вероватноћа да ће имати рупе у безбедности.

Једини проблем тренутно је чињеница да је протокол још увек у развоју, недостаје му много компатибилности са више платформи (тренутно углавном ради само на Линуку), а потребно је још тестирања јер не постоји стабилно издање још.

Упркос томе, постоје ВПН провајдери који су почели да користе Вирегуард.

За више информација о Вирегуард-у, погледајте овај чланак.

Потребна вам је услуга с лијепим избором ВПН протокола?

Објашњени смо – ЦацтусВПН пружа приступ најпопуларнијим ВПН протоколима који су ту: ОпенВПН, СофтЕтхер, ИКЕв2, ССТП, Л2ТП / ИПСец и ППТП.

Одабир ВПН протокола који желите да користите је крајње једноставан – само користите падајући мени у нашој ВПН апликацији да бисте донели свој избор пре повезивања на неки од наших сервера и добро је да кренете. Нема сложених процеса подешавања.

Уживајте у врхунском безбедносном софтверу на мрежи

Наши ВПН протоколи користе шифриране шифре АЕС-256 како би осигурали да су ваши лични подаци и интернет саобраћај безбедни и здрави.

Уз то, пружамо и приступ поузданом Килл Свитцх-у, тако да можете уживати у миру док прегледавате веб, знајући да ваш саобраћај неће бити изложен, чак и ако наиђете на проблеме везане за повезивање..

Ох, и поврх свега тога, у нашој компанији такође примењујемо строгу политику записивања без евидентирања, што значи да не морате бринути да неко овде у ЦацтусВПН види шта радите на мрежи.

Апликација ЦацтусВПН

Испробајте ЦацтусВПН бесплатно за прво

Желите бити сигурни да ће наша услуга задовољити све ваше потребе пре него што се обавезате? Нема проблема – можете бесплатно тестирати нашу ВПН услугу без наплате током 24 сата.

И након што одаберете план претплате и постанете ЦацтусВПН корисник, и даље ћемо имати леђа са нашом 30-дневном гаранцијом враћања новца ако ВПН не функционише како се рекламира.

Који је најбољи ВПН протокол?

На ово је прилично тешко питање одговорити – углавном зато што оно што се сматра „најбољим ВПН протоколом“ искључиво зависи од тога шта желите да учините на Интернету. Оно што би неки људи могли сматрати најбољим ВПН протоколом, можда би други могли да га виде као суб-пар протокол шифрирања..

Да бисмо вам понудили пристојан одговор, гледаћемо који ВПН протоколи најбоље делују у одређеним мрежним активностима или ситуацијама:

Који је најбољи ВПН протокол за торрент?

Када је у питању мучење са ВПН-ом, сигурно ће вам требати ВПН протокол који је стабилан, брз и сигуран. Јасно је да ће вам најбоља опклада бити СофтЕтхер ВПН протокол с обзиром на то да има све те функције.

Добра алтернатива СофтЕтхер-у би у овом случају био и ИКЕв2. Можете и покушати да користите ОпенВПН УДП за преузимање торрента, мада препоручујемо да то урадите само ако користите ВПН који нуди Килл Свитцх јер не нуди савршену стабилност. И дефинитивно не желите да буду изложене ваше активности мучења ако вам ВПН веза изненада падне.

Наша препорука: СофтЕтхер или ОпенВПН УДП

ОДГОВОРНОСТ: Ми овде у ЦацтусВПН-у не охрабрујемо илегално кршење ауторских права и илегалну торрентину. Међутим, ми схватамо да је за неке људе дељење датотека једини могући начин за приступ забави (филмови, ТВ емисије, видео игре) и радним или школским датотекама.

Шта је најбржи ВПН протокол?

Дуго времена се сматрало да је ППТП опција која иде на пут ако сте тражили брзи ВПН протокол. Данас је то веома брз ВПН протокол који се често користи за стриминг гео-блокираног садржаја. Међутим, та брзина долази уз цену озбиљног недостатка шифрирања, због чега сте практично изложени на мрежи.

Смарт ДНС брзина

Много боља алтернатива ППТП је СофтЕтхер. Очигледно је да је овај ВПН протокол четири пута бржи од ППТП протокола, и тринаест пута бржи од ОпенВПН протокола. Наводно је то због тога што је СофтЕтхер написан са великим протоком на уму. Поред тога, уживајте у високој сигурности и компатибилности са више платформи на многим уређајима и оперативним системима.

Ипак, ако СофтЕтхер само није одржива опција за вас, лепа алтернатива ППТП је ИКЕв2 јер је такође прилично брз. Наравно, увек можете користити и ППТП ако желите, али имајте на уму да се побрините да ниједан ваш осетљив податак не буде угрожен ако то учините..

Што се тиче Вирегуарда, он се чини прилично брзим од тестова које имају на њиховој веб локацији, али његова неприступачност за већину корисника и недостатак стабилности за сада спречавају пут.

Наша препорука: СофтЕтхер

Шта је најсигурнији ВПН протокол?

ОпенВПН би био наш први избор. Нуди 256-битну енкрипцију, не захтијева ИП стацк и рад кернела јер се покреће у корисничком простору (пружа бољу заштиту меморије), а покреће и прилагођени сигурносни протокол који се заснива на ТЛС и ССЛ.

Боље вам је да користите ВПН провајдера који такође нуди Килл Свитцх (који важи за било који ВПН протокол), али ОпенВПН ТЦП је прилично стабилан тако да не би требало бити проблема.

СофтЕтхер је такође пристојна опција. Сигурност у којој уживате у великој је мери једнака заштити коју добијате са ОпенВПН. Употреба СофтЕтхер-а за врхунску Интернет безбедност своди се на то да ли сте добро или не користите новији ВПН протокол уместо наслеђеног ОпенВПН-а.

ИКЕв2 је такође добар избор ако користите уређаје БлацкБерри и двапут шифрира податке. Л2ТП / ИПСец то исто ради и опћенито се сматра сигурним, али не бисмо га заиста препоручили за остале ВПН протоколе које смо поменули за овај конкретан контекст.

Што се тиче Вирегуарда, истина је да је сигуран протокол, али још је у експерименталној фази, тако да је за сада тешко ослонити се на он-лине безбедност..

Поред тога, добро функционише и ССТП. Само зависи од тога да ли вас мучи чињеница да није опен-соурце и да је искључиво под контролом Мицрософта – компаније која је НСА раније давала приступ шифрованим порукама.

Наша препорука: ОпенВПН или СофтЕтхер

Који је најстабилнији ВПН протокол?

ИКЕв2 је одличан избор када је у питању стабилност на мобилним уређајима, јер се заправо може одупријети мрежним промјенама.

СофтЕтхер се превише добро слаже с обзиром на то да је направљен на основу идеје да ће се покренути 24/7 трајно након што се покрене. Код је написан на такав начин да спречава и пропуштање меморије и разне рушење. Чак и ако нешто пође по злу, СофтЕтхер се програмира да се аутоматски поново покрене што је брже могуће.

Остали стабилни ВПН протоколи укључују ОпенВПН (када користи ТЦП порт), ССТП и Л2ТП / ИПСец. ППТП је такође прилично стабилан, али имајте на уму да га ватрозиди понекад могу лако блокирати.

Наша препорука: ИКЕв2, СофтЕтхер или ОпенВПН ТЦП

Шта је ВПН протокол који је највише компатибилан са више платформи?

Чини се да је ППТП најчешће подржани ВПН протокол – доступан је у више оперативних система и уређаја. Међутим, вреди приметити да због безбедносне слабости ППТП више неће бити подржан на новијим уређајима и оперативним системима. На пример, ВПН протокол више није изворно подржан на мацОС Сиерра (и старијим верзијама).

Добра алтернатива ППТП-у је Л2ТП / ИПСец који је изворно доступан и на бројним платформама. ИКЕв2 је такође добра опција – поготово јер ради на БлацкБерри уређајима.

ОпенВПН нема изворну подршку за оперативне системе и друге уређаје, али лако је доступан преко софтвера треће стране као што су ВПН клијенти.

Наша препорука: Л2ТП / ИПСец, ОпенВПН, ИКЕв2 и ППТП (за сада и само ако сте сигурни да не стављате ниједне вредне податке у опасност)

Шта је најлакши ВПН протокол за подешавање?

За сада се чини да је ППТП најједноставнији ВПН протокол за конфигурирање само зато што је урођено уграђен у толико платформи. Л2ТП / ИПСец и ИКЕв2 су прилично једноставни за подешавање, као и из истог разлога.

ССТП је такође веома једноставан за управљање, мада само на Виндовс платформама. А Вирегуард је једноставнији за постављање од ОпенВПН-а – барем према овом прегледу, где је писцу требало око шест сати да конфигурише Вирегуард у поређењу с неколико дана за ОпенВПН.

СофтЕтхер није изузетно тешко подесити у поређењу с ОпенВПН-ом, јер долази с инсталатором који је једноставан за употребу и има ГУИ алате за управљање. Али у поређењу с осталим ВПН протоколима поменутим, још увек је укључен неки посао.

Ако користите ВПН софтвер треће стране, добијате једноставан приступ било ком ВПН протоколу који желите све док га пружа ВПН провајдер и све док то ради на вашем уређају или оперативном систему – осим СофтЕтхер-а јер вам је потребан да на свој уређај инсталирате софтвер и ручно се повежете на сервере ВПН провајдера.

Наша препорука: ППТП, Л2ТП / ИПСец или ИКЕв2

Који је ВПН протокол са најмањим ресурсима?

Без сумње, ППТП је једна од опција са најмање ресурса која најмање захтева ресурсе само зато што нуди такву инфериорну енкрипцију која не једе пуно ЦПУ снаге.

ССТП је ипак бољи избор, јер једе мање ресурса, а истовремено нуди пристојну сигурност – а све захваљујући чињеници да је снажно интегрисан у Виндовс платформе. Ако користите други оперативни систем или уређај, можете испробати ОпенВПН уместо ППТП-а јер он може оптимизирати његову потрошњу енергије процесирања. Жичара би такође могла бити добра алтернатива ако сте корисник Линука.

Наша препорука: ССТП, ППТП или ОпенВПН / Вирегуард

„Дакле, који ВПН протокол треба да користим?“

Тешко је рећи – све заиста зависи од тога шта желите да радите на Интернету. Ево кратке листе која приказује шта се најбоље користи за сваки ВПН протокол који би вам могао помоћи у доношењу такве одлуке:

 • ППТП се најбоље користи када желите само брз приступ геоблокираном садржају. У идеалном случају, не бисте га требали користити када сте пријављени на друге рачуне који садрже осетљиве податке (на пример, ваш банковни рачун, на пример).
 • Л2ТП / ИПСец је у основи побољшана верзија ППТП-а, тако да можете да га користите када желите да преузмете торенте, приступите гео-блокираном садржају и безбедно прегледате Интернет и да не смета потенцијалном паду брзине везе..
 • ИКЕв2 је одлична опција ако много користите свој мобилни уређај (посебно ако је уређај БлацкБерри) јер ВПН веза остаје стабилна приликом преласка са ВиФи мреже на ваш податковни план. Такође је идеално ако желите да осигурате свој интернет саобраћај и уживате у пристојним брзинама.
 • ССТП је добра опција ако сте корисник Виндовс-а и желите да уживате у пристојној интернетској сигурности и брзини без да протокол поједе превише ваше ЦПУ снаге.
 • ОпенВПН би требао бити ваша опција за приступ ако желите сигурну и стабилну интернетску везу. Ако вас занимају веће брзине, можете да користите ОпенВПН преко УДП-а.
 • СофтЕтхер је одлична алтернатива ОпенВПН и то је прави избор ако вам не смета новији ВПН протокол и желите да уживате у сигурним, стабилним и брзим везама.
 • Вирегуард се најбоље користи ако сте корисник Линук-а и ако желите испробати експериментални ВПН протокол који наводно може пружити несметано интернетско искуство.

Закључак

ВПН протокол је скуп правила која се користе за преговарање о вези између ВПН клијента и ВПН сервера. Тренутно су то ВПН протоколи за које ћете највероватније видети да користе ВПН провајдере:

 • ППТП
 • ССТП
 • Л2ТП / ИПСец
 • ИКЕв2 / ИПСец
 • ОпенВПН
 • СофтЕтхер
 • Вирегуард

Генерално, ОпенВПН и СофтЕтхер су идеални ВПН протоколи за коришћење ако желите да уживате у лаганом, брзом и стабилном искуству на мрежи. Вирегуард такође има много тога за понудити, али тренутно је тек у експерименталној фази. ССТП и ИКЕв2 су добре алтернативе ако ОпенВПН и СофтЕтхер нису опција за вас.

ППТП треба користити само када вам требају велике брзине везе и сигурни сте да ваша приватност неће бити у опасности (јер има лошу шифрирање). Што се тиче Л2ТП / ИПСец, он је бољи од ППТП-а када је у питању безбедност, али није тако брз због своје двоструке енкапсулације. Имајте на уму да ИКЕв2 / ИПСец има исти висок ниво сигурности, али је знатно бржи од Л2ТП / ИПСец.

У идеалном случају, требало би да одаберете ВПН провајдера који вам омогућава да бирате између више ВПН протокола.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map