Шта је ВПН сервер и како функционише ВПН сервер? |


А у случају да се такође питате шта је ВПН или сте само желели брзо освежавање, објаснићемо вам кратку и једноставну дефиницију.

Шта је ВПН?

ВПН (Виртуал Привате Нетворк) је услуга коју можете да користите када се повежете на Интернет. Он осигурава ваш интернетски промет и податке, осигуравајући да уживате у приватном претраживању и неограниченом приступу било којем мрежном садржају који желите.

Зашто је ВПН сервер важан?

Када се желите повезати на веб локацију на Интернету, сав одлазни и долазни саобраћај и подаци проћи ће путем вашег даватеља интернетских услуга..

Будући да су све ваше информације у јасном, читљивом формату, ваш интернетски провајдер (и било ко други по том питању – хакери, надзорне агенције или оглашивачи) могу видети шта радите на Интернету.

Незаштићена веза с Интернетом

Штавише, будући да су ваша стварна ИП адреса и геолокација изложени вебу, скоро свако може да користи те информације како би сазнао разне ствари о вама – као што су земља и град у којем живите и ко је ваш даватељ интернетских услуга..

У основи, без ВПН сервера, ви сте попут седеће патке на вебу – изложени сте озбиљним кршењима приватности поред ризика крађе података и идентитета.

Шта је ВПН сервер?

ВПН сервер је физички или виртуелни сервер који је конфигуриран за хост и испоруку ВПН услуга корисницима широм света. Сервер је комбинација ВПН хардвера и ВПН софтвера који омогућавају ВПН клијентима да се повежу на сигурну приватну мрежу. За разлику од већине сервера, ВПН сервер обично има више логичких и физичких комуникацијских портова.

Како функционише ВПН сервер?

Цео процес започиње с покретањем ВПН клијента. Повезао вас је са ВПН сервером и почео да шаље ваш саобраћај на њега путем вашег даватеља интернетских услуга. Међутим, овај пут су сви ваши подаци шифровани ВПН протоколима са којима је сервер конфигурисан, што значи да ваш ИСП (или било ко други) не може да га надгледа.

Једном када ВПН сервер прими све шифриране податке, наставит ће га дешифровати и прослиједити га на одређени веб послужитељ. Након тога, ВПН сервер ће кодирати податке које прими од наведеног веб сервера и послати вам их путем вашег даватеља интернетских услуга. Након што примите те податке на свој уређај, ВПН клијент ће их дешифровати за вас.

Да бисте стекли бољу представу о томе како све ради, замислите да постоји „тунел“ успостављен између ВПН клијента и ВПН сервера. Сви подаци који пролазе кроз тунел су шифрирани и, према томе, нечитљиви свима који су изван тунела.

Како функционише ВПН дијаграм

Још једна ствар коју ће ВПН сервер урадити за вас је да сакрије вашу ИП адресу и замени је сопственом адресом. Сервер то чини да вам помогне да сакријете своју гео-локацију на Интернету, омогућавајући вам да уживате у још већој приватности и заобиђете досадна гео-ограничења и заштитне зидове истовремено..

Шта је ВПН сервер софтвер?

ВПН сервер софтвер је оно што омогућава серверу да нуди ВПН услуге корисницима. То је софтвер развијен од стране ВПН протокола за развој и инсталиран је на сервер. Поред само руковања комуникацијама клијента / сервера и мрежних и хардверских компоненти, ВПН сервер софтвер конфигурише сервере са додатном сигурношћу која им омогућава да шифрују и дешифрују захтеве за повезивање и долазне информације.

Софтвер ВПН сервера такође користи ВПН протоколе за шифровање корисничких података и промета. Генерално, више од једног ВПН протокола користи се за пружање веће контроле над њиховим везама. Ово су најчешће коришћени ВПН протоколи:

  • ОпенВПН
  • ССТП
  • ППТП
  • Л2ТП / ИПСец
  • ИКЕв2
  • СофтЕтхер

Како ВПН сервер побољшава ваше искуство на мрежи?

Пре свега, ВПН сервер шифрира све податке и саобраћај који се креће ка вашем уређају, претежно пазећи да:

  • Ваш ИСП не може да види шта радите на мрежи, што значи да нема шансе да они умањују ваш опсег или поделе ваше податке са властима или оглашивачима.
  • Нећете постати жртва масовног интернетског надзора, јер ће вам приватност бити угрожена због припадника НСА или ЦИА.
  • Ваши приватни подаци не ризикују да падну у погрешне руке. У суштини, сајбер-криминалци неће моћи да искористе слабости мреже (да, чак и на незаштићеним ВиФи мрежама) да би украли податке о кредитној картици, податке о банковном рачуну и акредитиве за пријаву..

Поред тога, ВПН сервер ће сакрити вашу стварну ИП адресу, осигуравајући да га ниједна агенција за надзор, хакер, оглашивач или веб локација не може видети и сазнати информације повезане са тим (попут ваше државе, града или чак ИСП-а).

Осим тога, што вам је ИП адреса сакривена значи да можете заобићи досадна гео-ограничења која вас могу спречити да уживате у мрежном садржају који желите. Исто важи и за ограничења заштитног зида на послу или у школи.

Тражите сјајан ВПН сервер?

Овде смо у ЦацтусВПН-у покривени – нудимо врхунску ВПН услугу која вам нуди приступ брзиним серверима од 28 година из целог света који имају неограничену пропусност и дупло већи као проки сервере. Поред тога, 8 наших сервера нуди и П2П подршку.

Штавише, наши сервери опремљени су са 6 ВПН протокола (укључујући високо сигурни ОпенВПН протокол) и АЕС енкрипцијом. Поврх тога, наши сервери такође користе дељене ИП технологије, осигуравајући да ваше мрежне активности не могу бити повезане са вама или вашим уређајима.

Поред свега тога, наша услуга садржи и друге додатке, попут Киллсвитцх, апликација које подржавају више платформи, до 5 симултаних веза истовремено, и Смарт ДНС сервис који вам може помоћи да деблокирате 300+ веб локација широм света (укључујући Нетфлик УС).

Апликација ЦацтусВПН

Осјећам се неодлучно?

Нема проблема – разумемо. Због тога вас заправо охрабрујемо да прво испробате наше бесплатно 24-сатно пробно време како бисте видели може ли ЦацтусВПН да задовољи све ваше потребе.

А то није једина сигурносна мрежа коју нудимо. У ствари, након што се претплатите на нашу услугу, и даље ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Закључак

Повезивање на Интернет без ВПН сервера може бити прилично ризично – изложена је ваша ИП адреса (што значи да је изложено пуно личних података), ваш ИСП може видети све што радите на мрежи (као и други људи – попут хакера и агенција за надзор ) и можда нећете моћи да приступите свом жељеном садржају (јер платформе које користе гео-блокове знају шта је ваш ИП).

Шта је ВПН сервер, питате? То је или физички сервер или ВПС (Виртуал Привате Сервер) преко којег вам ВПН провајдер нуди приступ њиховим ВПН услугама. Сви подаци који се размењују између вас и сервера су шифровани, тако да их нико не може надгледати, а сервер такође скрива вашу стварну ИП адресу.

Све у свему, веза с Интернетом путем ВПН сервера много је сигурнија и приватнија.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me