Шта је ВПН? (Све што треба да знате) |


Contents

Шта је ВПН?

Једноставно речено, то је интернетска услуга која може сакрити вашу ИП адресу како би прикрила вашу геолошку локацију те шифрирала ваше интернетске податке и промет како би их заштитила од државног надзора, прислушкивања ИСП-а и цибер криминала..

Али шта ВПН значи?

Па, акроним описује виртуелну приватну мрежу, што значи да вам омогућава постављање приватне мреже (која није физичка – отуда и „виртуелни“ део) преко јавне (Интернет, у овом случају).

Корпоративни ВПН-ови насупрот личним ВПН-овима

Да бисте боље схватили шта је ВПН, морате научити да разликујете корпоративне ВПН-ове од личних.

Укратко, лични ВПН је услуга коју нуде ВПН провајдери – компаније трећих страна које нуде ВПН функционалност било којој врсти корисника на мрежи. Циљ личних ВПН-а је да вам помогну – просечном кориснику Интернета – да безбедно прегледате веб и заобиђу сва ограничења на која наиђете..

С друге стране, корпоративни ВПН (која се назива и ВПН са даљинским приступом) је ВПН веза коју велика предузећа конфигуришу у својој кући. Корпоративна ВПН углавном имају једну сврху – да запосленима, власницима и заинтересованим странама обезбеде даљински приступ подацима компаније.

Шта је ВПН провајдер?

ВПН провајдер је компанија трећих страна која нуди своје ВПН везе које се састоје од апликација, енкрипција, протокола и сервера као услуга. Обично морате да добијете претплату, али неки провајдери могу да нуде своје услуге бесплатно.

Ако желите да сазнате више о ВПН провајдерима, следите ову везу.

Како функционише ВПН?

Једноставно речено, у тренутку када покренете ВПН клијент и покренете везу на ВПН сервер, клијент ће почети да шифрира сав саобраћај који пошаљете на сервер. Након што клијент успостави везу са сервером, ваша ИП адреса се замењује адресом сервера.

Како функционише ВПН дијаграм

Након тога, сервер дешифрује све податке које прими од вас и прослеђује ваше захтеве за повезивање на веб локацију којој желите да приступите. Након што сервер прими тражене податке (попут веб странице), криптира их и прослеђује клијенту. Када ВПН клијент на вашем уређају коначно прими промет, дешифрује га уместо вас.

Заинтересовани сте да сазнате више о томе како функционишу ВПН-ове? Ево водича који смо написали о тој теми.

Шта је ВПН сервер?

ВПН сервер је физички или виртуелни уређај који ВПН провајдери користе за пружање својих услуга корисницима. Они то успевају инсталирањем ВПН софтвера на сервер. Неки провајдери имају своје физичке сервере, али већина их изнајмљује сервере високе безбедности из поузданих дата центара. Физички ВПН сервери су мало популарнији од виртуелних, али су једнако сигурни ако су правилно конфигурисани.

У случају да желите да сазнате више о ВПН серверима и како они раде, погледајте овај чланак.

Шта је ВПН клијент?

ВПН клијент је софтвер који инсталирате на свој уређај и који користи за покретање веза са ВПН сервером. Они су одговорни за шифрирање саобраћаја које шаљете серверу и дешифровање свих података које добијете са сервера. Већина ВПН клијената такође има додатну функцију – попут омогућавања пребацивања између ВПН протокола, бирања различитих портова и укључивања или искључивања додатних функција (попут Килл Свитцх-а).

Важно је разликовати уграђене ВПН клијенте и клијенте трећих страна. Први су изворни софтвер који долази унапред конфигурисан у вашем оперативном систему (попут Виндовс 10 ВПН клијента). Последње су апликације које добијате од трећих ВПН провајдера.

На пример, ево како изгледа апликација ЦацтусВПН:

Апликација ЦацтусВПН

Да бисте сазнали више о ВПН клијентима, следите овај линк.

Шта је ВПН протокол?

ВПН протоколи су скупови упутстава и правила које ВПН провајдери користе како би били сигурни да везе које њихови корисници уживају стабилне и сигурне. Колико је протокол моћан, утицаће на то колико је сигурна ВПН веза.

Шта је тунелизација ВПН-а и како то функционише

ВПН тунел је једноставно шифрована веза између вашег уређаја и интернета коју вам ВПН услуга поставља. Што се тиче начина на који функционише ВПН тунел, он у основи капсулира ваш саобраћај у шифрованим пакетима података. То значи да је “тунел” слој ВПН-а за шифровање који се додају вашим везама. Такође, ВПН-ови користе протоколе за тунелирање (познати као ВПН протоколи) за даљу конфигурацију и оптимизацију веза.

Шта је шифрирање ВПН-а?

ВПН шифрирање је начин на који ВПН услуге претварају ваш саобраћај и податке (које свако може видети) у нечитљив формат. Једном шифровани, само ВПН сервер и клијент могу дешифровати информације.

Па шта заправо ради ВПН, у ствари?

Сада када знате шта је ВПН, време је да погледате шта заправо може учинити за вас.

Ево главних предности у којима можете уживати док користите ВПН:

 1. Добићете повећана безбедност на мрежи. Тако да више нећете морати да се бринете о сајбер-криминалцима који чувају картице шта радите и краду ваше податке.
 2. Успећете заобићи било каква ограничења наиђете – и на фиревалл и на гео-блокове – јер ће ВПН сакрити вашу ИП адресу.
 3. Помоћу ВПН-а моћи ћете значајно да видите ојачајте своју интернет приватност обезбеђивањем вашег даватеља интернетских услуга, владиних агенција за надзор и оглашивача неће успети да прате ваше интернетске навике.

зашто људи користе впн

У случају да желите да сазнате још више информација о предностима употребе ВПН-ова, погледајте наш детаљни водич.

Што се тиче коришћења ВПН-а, било која од следећих ситуација је адекватна:

 • Кад год не можете да приступите веб локацијама зато што оне нису доступне у вашем подручју.
 • Када ваша влада одлучи да цензурише одређени мрежни садржај.
 • Када сте на послу и не можете да се повежете с одређеним веб локацијама јер их фиревалл блокирају.
 • Сваки пут када приступите вебу на несигурној јавној ВиФи мрежи.
 • Када путујете у иностранство и не можете да гледате садржај из своје матичне земље.
 • Када преузмете торенте.
 • Кад год играте онлине видео игре.
 • Кад год желите да побољшате своје СЕО напоре.
 • Сваки пут кад желите заобићи онлине дискриминацију цена.
 • Када желите да до неке мере сакријете своје дигиталне отиске.

Ево шта вам ВПН неће помоћи

Као и било која врста услуге, и ВПН има своја ограничења. Важно је знати о њима, јер ћете лакше одлучити да ли је то права услуга за вас. Ево, ево шта не бисте требали очекивати да ВПН услуга може учинити за вас:

 • Штити те од закона – Ни на који начин не кажемо да сте криминалац или нешто слично, али морате схватити да не можете да користите ВПН да бисте учинили било шта што би могло бити илегално у вашој земљи (на пример, учествовање у мрежном узнемиравању или малтретирању, на пример ). Такође, имајте на уму да, у зависности од закона земље у којој се налази добављач ВПН-а, владине органи могу легално приморати добављача да дели податке са њима.
 • Чувајте се од злонамјерног софтвера и вируса – ВПН-ови једноставно нису дизајнирани да штите ваш уређај и оперативни систем од злонамјерног софтвера и вирусних инфекција. Зато бисте уз ВПН услугу увек требали користити поуздано антивирусно / антималваре решење.
 • Нека вас 100% анонимно поставе на мрежи – Да ВПН може шифровати много ваших мрежних података и промета, да, али то једноставно не може учинити да изгледате као да сте „невидљиви“ на вебу. Услуга не може спречити веб локације да поставе колачиће на ваш уређај, да открију какву резолуцију уређаја или радне површине имате или да видите који ГПУ имате или који оперативни систем користите.

Колико је безбедан ВПН?

На то није лако одговорити. Прави одговор је “Зависи.”

На шта? Па, о томе какви стандарди шифрирања или ВПН протоколи које ВПН провајдер користи, за један. На пример, ВПН који нуди само ППТП везе уопште није безбедан јер НТП може да пробије ППТП саобраћај..

Уз то је важно и колико корисничких података евидентира ВПН провајдер. А тако је и држава у којој имају своје седиште. Уосталом, ако провајдер борави у земљи у којој је законски приморан да дели податке корисника са владом (попут Русије), тешко да ћете моћи да уживате у било ком нивоу интернет приватности.

Све у свему, најбољи начин да кажете да је ВПН безбедан за употребу је ако провајдер:

 • Користи моћну енкрипцију (попут 128/256-битних АЕС шифри).
 • Користи сигурне протоколе – попут ОпенВПН, СофтЕтхер и ИКЕв2.
 • Јасно појашњава да не бележе податке корисника.
 • Има свој штаб у земљи која има снажне законе о приватности или није део било каквих обавештајних споразума о размени података (попут Гибралтара, Швајцарске или Молдавије).
 • Нуди Килл Свитцх који осигурава да се ваш саобраћај искључи ако се ВПН веза прекине.

Да ли су ВПН-ови легални?

У већини земаља широм света коришћење ВПН услуге је потпуно легално. Можете слободно преузети и инсталирати ВПН клијенте на своје уређаје и користити их за осигурање веза и деблокирање интернетског садржаја.

Да ли су ВПН-ови легални?

Међутим, постоје и неки изузеци. У следећим земљама употреба ВПН-а је или против закона или можете користити само ВПН услугу коју је одобрила влада:

 • Кина
 • Русија
 • Оман
 • УАЕ
 • Иран
 • Ирак
 • Турска
 • Белорусија
 • Туркменистан
 • Уганда
 • Северна Кореја
 • Египат

Наравно, само зато што је употреба ВПН-а супротна закону или регулисана у тим земљама, не значи да мрежни корисници не проналазе начине за заобилажење владиних ограничења и слободно користе ВПН ионако.

Да бисте сазнали више о овој теми, прочитајте овај чланак.

Како добити ВПН

Добијање ВПН-а прилично је једноставно. Све што требате учинити је пронаћи пружатеља услуга који вам се допада, одабрати један од њихових планова за претплату и поставити налог. Након што завршите, преостаје вам само преузимање и инсталирање ВПН апликације провајдера.

Колико кошта ВПН?

ВПН услуга може коштати од 4 до 5 долара месечно до 12 до 13 долара месечно. Обично, што више сервера, функција, додатних услуга и мулти-платформи компатибилних апликација које пружалац нуди, то ће им требати месечно наплаћивање да би покрили трошкове.

Обично можете добити прилично пристојне попусте ако одаберете годишњу или тромесечну претплату – попут плаћања само 4 УСД месечно уместо 7 УСД.

Како одабрати ВПН – Црвене заставе на које ћете пазити

Одабир правог ВПН провајдера све овиси о вашим жељама. Ипак, ево неколико црвених застава које би вам требале помоћи да филтрирате лоше добављаче:

 • Ограничена ограничења података, подешавање пропусне ширине или било које врсте ограничења пропусности и брзине.
 • Било која врста евидентирања података – посебно ако укључује евиденцију употребе.
 • Ограничена корисничка подршка или никаква директна метода за контактирање тимова за подршку ако нешто пође по злу.
 • Недостатак одговарајуће енкрипције и приступ слабим протоколима (ППТП, Л2ТП).
 • Присуство огласа код клијената.
 • Било какво ограничење у вези са колико сервера можете да се повежете или колико често можете да мењате сервере.
 • Недостатак бесплатног периода подуке или било какве гаранције за поврат новца.

Потребна вам је поуздана ВПН услуга?

Покрили смо вас – ЦацтусВПН нуди врхунски ВПН који садржи шифрирање војног ранга, подршку 24/7, Килл Свитцх, бржи сервери од 28 и више брзина са неограниченом пропусношћу и до шест ВПН протокола за избор. Штавише, не бележимо ваше податке, а наша услуга ради на више платформи.

ЦацтусВПН

А ако икада желите испробати друге начине деблокирања веб локација, нудимо и Смарт ДНС услугу која за вас деблокира 300 и више веб локација. То и сви наши ВПН сервери удвостручују се као проки сервере.

Испробајте наш сервис бесплатно бесплатно

То је тачно – нудимо бесплатно 24-сатно пробно раздобље за наше услуге. Нису потребни подаци о кредитној картици и добијате све функције.

А када постанете ЦацтусВПН корисник, и даље ћемо вам имати леђа са 30-дневном гаранцијом поврата новца.

„Како да добијем ВПН бесплатно?“

Па, све што требате учинити је одабрати бесплатног ВПН провајдера. Међутим, требали бисте знати да су бесплатни ВПН-и много ризичнији од плаћених ВПН-а. Можете да вам украдите пропусни опсег, свој уређај заразите малвером и још много тога.

Све у свему, најбољи начин за добијање бесплатног ВПН искуства је избор провајдера који нуди бесплатан пробни период. На тај начин можете тестирати услугу пре него што извршите било каква плаћања.

„Могу ли да научим како да поставим сопствени ВПН?“

Да, можете ако имате стрпљења. Прво ћете морати да набавите сервер. Можете да изнајмите пристојни наменски један из дата центара. Овисно о вашим потребама, можете платити било гдје између 15 и 100 УСД мјесечно за то. Требали бисте одабрати виртуелни сервер јер су они обично јефтинији.

ВПН функције

Након тога, можете покушати помоћу скривних Алго ВПН скрипти да инсталирате зависности на свој уређај. Упутства за инсталацију можете пронаћи овде. Прикладно је користити Алго ВПН јер аутоматизује процес инсталације ВПН-а. Поред тога, ако користите ДигиталОцеан, скрипте ће чак креирати и конфигурирати сервер за вас, јер Алго ВПН користи АПИ платформе.

Алтернативно, можете покушати помоћу СофтЕтхер ВПН-а или ОпенВПН-а да подесите и конфигуришете своје везе.

Ипак, требали бисте знати да постављање властитог ВПН-а има своје недостатке:

 • Подешавање ВПН-а може бити прилично тешко ако нисте баш паметни (чак и ако је Алго ВПН прилагођен кориснику). А ако покушате да конфигуришете ОпенВПН или СофтЕтхер везу, ствари ће постати још сложеније.
 • Мораћете да се суочите са ограничењима када желите да деблокирате садржај. Нећете имати приступ десетинама сервера из целог света. Можете, наравно, изнајмити више сервера из различитих области, али то може брзо да скупи.

Будући да ћете бити главни корисник на ИП адреси вашег сервера, нећете добити исте перкете приватности које ВПН корисници са дељеним ИП адресама добијају.

Како се користи ВПН

Употреба ВПН-а је врло једноставна.

 1. Прво морате да креирате налог код ВПН провајдера или набавите сопствени наменски сервер.
 2. Након тога, само требате да преузмете и инсталирате ВПН клијент, покренете га и повежете се на ВПН сервер по вашем избору (или на свој сопствени сервер).
 3. То је то – након што клијент успостави везу са сервером, добро је да кренете.

Овисно о добављачу ВПН-а, можда ћете моћи прилагодити поставке везе прије повезивања на ВПН сервер – попут одабира ВПН протокола који желите користити, ако желите користити заштиту од пропуштања ДНС-а и желите ли или не функције попут Килл Свитцх-а и Ауто-Рецоннецт су укључени. То су само неки примери – постоји мноштво других функција које можете подешавати када користите ВПН клијент.

На којим платформама раде ВПН-ове?

ВПН-ови су прилично флексибилни када је у питању компатибилност са више платформи. Раде на најпопуларнијим платформама, попут Виндовс-а, мацОС-а, иОС-а и Андроид-а. Међутим, ВПН везе могу се нормално поставити или инсталирати на другим платформама, као што су:

 • Линук дистрибуције (као што је Убунту)
 • Андроид ТВ
 • Амазон Фире ТВ
 • Прегледници (Фирефок, Гоогле Цхроме)
 • Виндовс Пхоне
 • Бокее Бок
 • Цхромебоок
 • ФрееБСД
 • Соларис
 • е-читачи (попут Киндле Фире)
 • БлацкБерри
 • Синологи НАС

Неке платформе ипак не нуде ниједну матичну подршку за ВПН. На пример, не можете директно да поставите ВПН везу на ПлаиСтатион конзоли, неким врстама паметних телевизора или сет-топ боку. У тим ситуацијама на конфигурацији требате конфигурирати ВПН везу. На тај начин ће сваки уређај повезан са веб-ом у вашем дому користити ВПН везу кад год приступи интернету путем вашег рутера..

Можете добити ван ВПН рутер, али они могу бити прилично скупи. Најбоља опција је да набавите флеш рутер или флешујете фирмвер рутера и на њему подесите своју ВПН услугу. Процес може бити помало сложен, али ако ваш провајдер нуди туторијале с упутама по корак, то не би требало бити превише тешко.

„Како да знам да ли мој ВПН функционише?“

Најлакши начин провјере да ли ваша ВПН веза функционише или не је кориштење властитог алата за откривање ИП адреса. Приступите веб локацији када сте повезани на ВПН сервер и видите која је ИП адреса приказана – ваша стварна или адреса сервера.

Тестирајте ИП пропусте

Да бисте били још темељитији, можете испробати следеће алате:

 • ИПЛЕАК.НЕТ – Провјерите да ли је ваш ИП процурио када користите ВПН.
 • ДНСЛеакТест – Погледајте да ли ваша ВПН веза пати од цурења ДНС-а или не.
 • Тест пропуштања ВебРТЦ – Проверите да ваша ВПН веза није склона пропуштању ВебРТЦ-а.

За детаљнији водич о томе како да осигурате да ваш ВПН добро функционише, следите ову везу.

“Зашто је моја ВПН веза тако успорена?”

Важно је схватити да ВПН може успорити ваше брзине на мрежи. То се углавном дешава због шифровања ВПН-а – посебно ако је веома јака. Колико је ваш ЦПУ моћан, колико сте удаљени од сервера који користите и колико брзина ваше оригиналне брзине Интернета такође доприноси колико ВПН може успорити ваше брзине.

У случају да желите да сазнате више о овој теми, погледајте овај водич.

Да ли би требало да користите ВПН приликом торента?

Већ смо споменули да можете да користите ВПН приликом преузимања торрента, али ево главних разлога због којих је добра идеја да то учините:

 • Може вас сачувати од ДМЦА обавештења и затварања ИСП услуге.
 • Торрентинг путем ВПН-а штити вашу приватност од осталих корисника Сварма (укупан број учитавача / преузимача на торренту) јер не могу да виде вашу стварну ИП адресу.
 • Изузетно је корисно током путовања. Хотели би могли да вас избаце из мреже ако вас ухвате како покрећете торент клијенте или преузимате бујице, па вам коришћење ВПН-а може помоћи да останете испод радара.

ОДГОВОРНОСТ: Ми овде у компанији ЦацтусВПН не охрабрујемо или подржавамо илегално кршење ауторских права и бујицу. Али свесни смо да многи људи широм света могу добити само датотеке за забаву, школу и посао или софтвер који им је потребан путем бујице.

„Шта види мој даватељ интернетских услуга када користим ВПН услуге?“

У основи, све док користите ВПН услугу која нуди моћну енкрипцију, ваш ИСП неће моћи да види шта радите на Интернету. Неће знати којим веб локацијама приступате, које датотеке преузимате или које видео снимке гледате. Они ће видети чисто бесмислице.

Надзор

Једине ствари које ваш ИСП може да види су:

 • Чињеница да сте повезани на ВПН. Њихови подаци им то не говоре потпуно, али могу претпоставити на основу чињенице да је ваш саобраћај шифриран.
 • Време ваше ВПН везе.
 • ИП адреса ВПН сервера на који сте повезани.
 • Количина података коју шаљете и добијате, али не и које податке.

Управо зато многи људи користе ВПН-ове да би заобишли ИСП праћење пропусности.

Зашто Нетфлик блокира ВПН услуге?

Нетфлик покушава да блокира ВПН услуге још од 2016. Њени напори су донекле били успешни јер је платформа успела да на црну листу неке провајдере.

Зашто се Нетфлик толико фокусира на ВПН-ове? То је углавном зато што платформа не поседује ауторска права на сав садржај који приказује. Такође, да би емитовали емисије и филмове широм света, Нетфлик и власници ауторских права требало би да купе права за лиценцирање. А то може бити изузетно скупо, па није ни чудо што Нетфлик и власници садржаја који приказује не желе да амерички садржај буде доступан целом свету.

Дакле, Нетфлик блокирање ВПН-а у основи је покушај компаније да поштује све лиценцне споразуме које има са студијима и мрежама филмских и ТВ емисија.

нетфлик оверсеас

Како Нетфлик успе да блокира неке ВПН? Једноставно речено, користи напредне методе детекције како би њушио ВПН кориснике. Будући да велики број провајдера нуди заједничке ИП адресе, платформа може видети да ли пуно података и захтева долази са једне одређене адресе. Након што сервери Нетфлик-а открију да ИП адреса припада ВПН провајдеру, он је ставља на црну листу.

Понекад Нетфлик може блокирати ИП адресе скупно јер их неки ВПН провајдери купују на тај начин. Међутим, то може често изазвати повратну реакцију јер платформа може на крају блокирати појединачне ИП адресе које припадају њиховим корисницима.

Наравно, то не значи да сви ВПН провајдери Нетфлик успеју да блокирају останак на тај начин. Многи провајдери стално развијају заобилазно окружење, па није тако да је Нетфлик стално недоступан ВПН корисницима.

Али ако заиста желите да се уверите да ћете имати несметан приступ Нетфлику, требало би да одаберете провајдера који не нуди само ВПН услуге, већ и проки и Смарт ДНС услуге. На тај начин имате више начина да деблокирате Нетфлик. А ако Нетфлик изненада блокира било који сервис, имаћете резервни план (или два).

Шта је Доубле ВПН подршка?

Подршка за двоструку ВПН значи да вам провајдер омогућава коришћење два ВПН сервера истовремено. У основи, ваш саобраћај и подаци су два пута обезбеђени – једном од првог ВПН сервера, а други пут од другог сервера.

Неки корисници на мрежи више воле ову врсту ВПН везе јер нуди побољшану приватност (други сервер неће знати вашу стварну ИП адресу) и побољшану сигурност (уз сваку везу додаје се још један слој шифровања).

Међутим, двострука ВПН врло опорезују ваше брзине на мрежи и системску меморију. Прилично је лако завршити с брзинама везе ако везе нису правилно конфигурисане и ако пропусна ширина и ЦПУ не могу да их подносе..

Желите ли сазнати више о двоструким ВПН-овима, вишеструким ВПН-овима и ВПН ланцима? Погледајте овај водич.

Шта је ВПН? Доња граница

Дакле, шта је онда ВПН?

Да бисте га поједноставили, то је услуга која вам помаже да сакријете своју ИП адресу и осигура ваш интернетски саобраћај и податке. Наравно, ради и пуно више од тога, али то је главна идеја.

Покушали смо да одговоримо на сва релевантна питања која бисмо могли да смислимо у овом чланку. Али ако постоје још неке ствари о којима желите да сазнате о ВПН-има, јавите нам се у коментарима и покушаћемо да одговоримо што пре.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map