Шта тачка пропусност? (Како зауставити бацање података?) |


Шта питате шта је пропусност пропусне ширине? То је оно што желимо да објаснимо у овом петоминутном чланку.

Шта је ширина пропусног опсега?

Угађање пропусне ширине (познато и као преусмјеравање података или интернетско уско грло) је процес кроз који ИСП намјерно ограничава пропусну ширину корисника, успоравајући везу и брзину преузимања. То се може догодити на било којем уређају који користите.

ИСП-ови могу да наметну пропусност пропусног опсега јер могу надгледати интернет саобраћај корисника, ефективно видећи шта раде на Интернету – посебно ако користе дубинску инспекцију пакета. Дакле, пропуштање пропусне ширине обично није случајно – већ се планира унапред.

Зашто даваоци интернетских услуга умањују ваш пропусни опсег?

Они то углавном раде ради зараде. На пример, даватељ интернетских услуга може умањити пропусност корисника током одређених доба дана да би смањио загушење мреже и повећао стабилност услуге. То се обично дешава у вријеме врха интернета, када сервис једноставно не може да поднесе велики број људи.

Међутим, они то увек не чине да би побољшали своје услуге, али и да би смањили количину података које морају да обраде, осигуравајући да не морају да купују бржу опрему да би обрадили већи Интернет саобраћај.

Поред тога, даваоци интернетских услуга могу такође смањити вашу пропусност кад год примете да користите велику количину података за одређене онлајн активности – као што су играње, преузимање датотека или стриминг садржаја, на пример.

Они то чине у покушају да вас “убеде” да купите или претплатничку претплату или већи, скупљи план података. То се посебно дешава ако ИСП у свом уговору има “политику правичне употребе” која одређује да сваки корисник месечно додељује одређену количину података..

ИСП-ови би такође могли да смање вашу пропусност ако виде да преузимате П2П датотеке, али то се углавном дешава у земљама где је бујица осетљива тема.

Да ли ваш ИСП баца ваше податке?

Испуштање пропусне ширине није увек лако открити. Ако сумњате да ваш ИСП можда то ради, ево неколико начина да то потврдите:

 • Покушајте да користите алат попут СпеедТеста током дана, најбоље током целог месеца. Ако се брзина вашег интернета изненада смањи крајем месеца или током одређеног времена сваког дана (то би вероватно било највеће време), велика је вероватноћа да ваш ИСП смањује пропусни опсег.
 • Испробајте брзи тест брзине. Направио га је Нетфлик како би помогао корисницима да сазнају да ли њихови ИСП-ови смањују пропусност. Само упоредите резултате са стандардним СпеедТест резултатима и проверите да ли су брзине Нетфлика ниже. Ако јесу, то је знак да ваш ИСП гаси Нетфлик. Ако то ураде, прилично је сигурно претпоставити да би могли угасити било који други сервис за стриминг који можда користите „превише“.
 • Можете испробати и Интернет Хеалтх Тест који проверава да ли се пропусна мрежа смањује на тачкама интерконекције. Ако их нисте упознати, они су у основи руте које ваш мрежни саобраћај креће приликом приступа вебу (на пример, ИСП мрежама). Алат за који смо повезали проверава да ли имате било каквих проблема на различитим тачкама интерконекције. Ако су резултати једног теста ниски, вероватно ћете се бавити претицањем пропусне ширине.
 • И на крају, увек можете да затражите корисничку подршку вашег даватеља интернетских услуга да ли се додавање пропусне ширине примењује на ваш налог или не. Не кажемо да ћете стално добијати транспарентан одговор, али они можда немају проблема да вам кажу да ли ваш уговор има „политику правичног коришћења“.

Како заобићи проток пропусног опсега ИСП-а

Ако сте сигурни да вам интернетски провајдер умањује пропусни опсег, можете покушати разговарати с њиховом корисничком подршком да видите да ли би могли престати с тим, иако то није баш реално рјешење. Могли бисте планирати употребу Интернета око најгорих времена, али то је крајње непријатно.

Алтернативно, можете пребацити ИСП-ове, али то је пуно гњаваже, и немате гаранције да нови ИСП неће учинити исту ствар.

Или бисте једноставно могли да урадите једноставну ствар и шифрирате ваш интернет саобраћај. На овај начин мање је вјероватно да би ваш ИСП могао умањити пропусност јер неће моћи видјети шта радите на Интернету. У највећем броју, видеће доста глупости.

Тор (усмјеривач лука)

Тор је мрежа анонимности која има за циљ да шифрира и анонимизира ваш интернетски саобраћај (до одређене мере, наравно) премештајући га између различитих релеја.

Иако је ово ефикасно средство, има један главни недостатак – излазни релеј (последњи релеј кроз који пролази ваш саобраћај) углавном не користи шифровање. Иако ваш даватељ интернетских услуга можда неће моћи да види ваш саобраћај на тај начин, ИСП особа која покреће релеј хоће. Ако одлуче да угуше ширину опсега релеја, мораћете да поднесете спорије брзине.

ВПН (виртуална приватна мрежа)

ВПН је услуга која вам помаже да заштитите своју приватност на мрежи и осигурате интернетску везу. За разлику од Тор-а, ВПН шифрира целу везу – све што се догађа између вашег уређаја и ВПН сервера ваш ИСП не може надгледати.

Штавише, ВПН маскира вашу ИП адресу и замењује је сопственом ИП адресом ВПН сервера, чинећи ваш Интернет провајдер тежим повезивање мрежних навика са вашом ИП адресом.

Борите се против пропусног опсега провлачећи се помоћу ЦацтусВПН!

Ако вам треба поуздан ВПН поред вас, покрићемо вас. ЦацтусВПН нуди врхунску АЕС енкрипцију која може заштитити ваш Интернет саобраћај и податке од било каквих интерференција ИСП-а. Више неће успети да умањују ваш пропусни опсег јер неће знати које датотеке преузимате или који садржај стримујете.

Осим тога, наши брзи сервери се ослањају на заједничку ИП технологију, а ми примењујемо строгу политику забране евиденције, што значи да ни ми не знамо шта радите на Интернету када користите ЦацтусВПН.

И не брините – наш сервис има уграђени Киллсвитцх, тако да ваш саобраћај неће бити изложен вашем даватељу интернетских услуга чак и ако наиђете на било какве проблеме са повезивањем.

Слободно погледајте наше ЦацтусВПН апликације да бисте видели која је најбоља за ваш уређај. У случају да имате неких недоумица, радо ћете знати да нудимо бесплатну пробну 24-сатну пробу наше услуге + 30-дневну гаранцију поврата новца.

Закључак

Иако понекад може бити разумљиво зашто даваоци интернетских услуга прислушкују мрежне активности корисника, превише је тешко занемарити колико је повреда приватности – а да не спомињемо да пружају даватељима интернетских услуга бесплатно да управљају вашом пропусном опсегом и могу да је угасе кад год желе.

Срећом, ВПН може да вам помогне тако што ће вашем даватељу интернетских услуга бити немогуће да држи табуте о свом мрежном саобраћају и подацима. Док користи ВПН, ваш ИСП неће моћи да прегледа податке који путују са вашег рачунара, тако да неће моћи да га угасе..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map