Зашто људи користе ВПН услуге? |


1. Штити вашу слободу говора и приватност

Док се слобода говора и изражавања сматра помало универзалним правом, стварност је потпуно другачија. Људи у земљама Блиског Истока често се морају ослонити на самоцензуру како не би наишли на правне проблеме. Понекад последице могу бити поприлично грозне – на пример, блогер из Саудијске Арабије је, на пример, јавно будан за свој блог!

Штавише, људи у земљама са опресивном владом нису једини којима је ограничено њихово право на слободу говора. Чак и корисници интернета у „слободном“ свету морају да се придржавају закона мржње који диктирају шта неко може или не може рећи на мрежи.

И да појаснимо – разумијемо да такви закони нису намјерно смањивање слободе говора, већ помагање људима да се осјећају сигурније на мрежи. Међутим, њихова нејасноћа често дозвољава владама да их злоупотребе ако сматрају прикладним и ограничавају слободу изражавања на Интернету.

Поред слободе говора, можда бисте само желели да уживате у више приватности од онога што може да понуди Инцогнито / Приватност начин прегледача – како бисте били сигурни да ниједан ИСП, компанија за рударство података или надзорне агенције не могу надгледати ваше активности.

ВПН помаже у томе шифрирањем ваших личних података и интернетског промета, чинећи га практички нераздвојним за оне који покушавају преслушати ваше навике на мрежи. Дакле, нико не може повезати оно што говорите или радите на Интернету са вашом стварном гео-локацијом и интернетским идентитетом.

2. Помаже вам приступ ограниченом садржају

Интернет је пун невероватних музичких и видео платформи као што су Нетфлик, ББЦ иПлаиер, Хулу и Пандора. Штета што сви корисници на мрежи не могу уживати у свему што нуде веб локације. Зашто? Будући да многе платформе примењују гео-ограничења која спречавају кориснике Интернета да гледају / слушају различите садржаје ако нису са “праве” географске локације.

На пример, ако нисте из САД-а, нећете моћи да уживате у Нетфлик америчкој библиотеци или Пандора Радио. Када се повежете са платформама, веб локације ће знати која је ваша стварна ИП адреса (и – последично – која је ваша геолокација) и блокирати приступ њиховом садржају или вас преусмерити на друге странице.

„Али зашто бих требао да користим ВПН ако већ имам приступ жељеном садржају?“

Па, гео-блокови такође могу утицати на вас ако сте претплатник који обично има приступ таквом садржају, али сте ван државе неко време. На пример, можда сте претплаћени на Хулу, али нећете моћи да гледате своје омиљене емисије или филмове ако сте ван САД-а (било да радите у иностранству, у иностранству, у војсци или само на одмору ).

зашто користити впн

Срећом, ВПН може решити тај проблем тако што сакрије вашу ИП адресу и замени је адресом ВПН сервера у земљи у којој је доступан геоблокирани садржај. Дакле, да бисте приступили Хулу, требате да се повежете на ВПН сервер са седиштем у САД.

А гео-ограничења нису једино што стоји између вас и онлајн садржаја. Мрежна ограничења на послу или у школи могу да вас спрече да у слободно време уживате у вашој омиљеној музици и емисијама – све због тога што мрежни администратор мора да поштује строга, досадна правила.

Па, нема проблема – пошто ВПН сакрива вашу ИП адресу, омогућава вам лако заобилазак фиревалл-а, омогућавајући вам да слушате омиљене мелодије док радите или да надокнадите последњу Нетфлик серију на паузи за ручак..

3. ВПН осигурава ваше интернетске везе

С обзиром на то да цибер-криминални напади данас постају озбиљна пријетња, морате да предузмете додатне сигурносне мјере кад год користите Интернет – посебно када се повезујете на несигурне ВиФи мреже. Колико год згодни били када вам је потребан приступ интернету у покрету, незаштићене мреже су изузетно опасне јер хакери могу лако прислушкивати ваше везе и украсти осјетљиве податке, попут вашег:

 • Детаљи банковног рачуна
 • Акредитиве за пријављивање
 • Информације о кредитној картици

И не упадајте у замку веровања да су обезбеђене мреже и ваша кућна мрежа 100% сигурни. Уз рањивост КРАЦК Аттацк која је пронађена у 2017., цибер-криминалци могу хаковати чак и уређаје који подржавају ВПА2. Док се ВПА3 не појави, не бисте требали предузимати никакве шансе и само употребљавати ВПН приликом приступа вебу – он шифрира све ваше податке и интернетски саобраћај, чувајући приватне податке од хакера..

4. ВПН вам помаже да избегнете масовни интернетски надзор

Како је Интернет постајао све напреднији, владе нису остале у стању мировања. Бројне владине агенције за надзор започеле су с креирањем програма надзора који користе информације доступне на вебу за праћење корисника интернета широм свијета.

Програм НИС-а ПРИСМ један је од најпознатијих програма масовног надзора до сада. Заправо је у стању да прикупи информације о потрошачима ИСП-а (и других корпорација) унутар и изван САД-а.

И као што смо управо рекли, ПРИСМ није једини програм масовног надзора о коме требате да бринете када сте на Интернету. Широм света постоје и бројни други програми који угрожавају вашу приватност.

Прилично језиво, зар не?

Нема потребе да се бринете – помоћу ВПН-а можете спречити Биг Бротхер да води рачуна о томе шта радите на Интернету. Услуга у потпуности шифрира ваше везе, осигуравајући да ниједна државна агенција не може прикупљати осјетљиве податке кад год их прати.

5. То омогућава оглашивачима да постану превише “пријатељски” са вама

„Зашто људи користе ВПН услуге ако већ имају ствари попут Адблоцка?“

Па, ствар код блокатора огласа је та што могу да вам спрече да будете изложени огласима, али они неће заиста много учинити на заштити ваше приватности од оглашавача. Они и даље могу да прикупљају податке о вашим мрежним навикама ако користите блокатор огласа.

У ствари, у земљама попут САД-а, трећи оглашивачи могу чак да купе информације о вашим интернет подешавањима од вашег даватеља интернетских услуга. Безбедно је рећи да се такве ствари вероватно дешавају и у другим земљама, само још више на доле – а да не спомињемо да оглашивачи могу информације о вашим мрежним навикама добити и са других веб локација.

зашто бих требао користити впн

Срећом, ВПН може да промени ствари тако што штити вашу приватност на мрежи и шифрира интернет саобраћај, обезбеђујући да ваш Интернет провајдер и оглашивачи не могу да надгледају све што раде на мрежи и искористе те информације..

6. ВПН вам помаже да сигурно преузмете торенте

Иако дељење датотека може бити изузетно корисно, може бити и веома опасно – толико да ризикујете да примите обавештења о ДМЦА или – што је још горе – да морате платити огромне новчане казне, завршити на суду или чак затворити у зависности од тога прописи и закони о ауторским правима у вашој земљи.

Срећом, помоћу ВПН-а, можете се једноставно повезати са сервером у земљи у коме бујица није проблем (попут Румуније или Швајцарске) и преузети торренте без ризика.

„Али зашто користити ВПН ако живим у земљи у којој бујица није табу тема?“

Па, ВПН-и вам не помажу само да се избегнете правне проблеме током укључивања у дељење датотека. Пошто сакривају вашу ИП адресу, такође вам помажу да заштитите своју приватност од роја (укупан број сејача / пијавица које преносе / преузимају бујицу). Видите, корисници у Сварму могу нормално да виде вашу ИП адресу и то може да им каже много ствари о вама, као што су:

 • Из које сте земље
 • Из кога си града
 • Чак је и ко је ваш ИСП

Ох, и као јасна изјава о одрицању одговорности – ми овде у компанији ЦацтусВПН не охрабрујемо и не оправдавамо илегално пиратерију и намерно кршење ауторских права. Међутим, свесни смо да многи људи могу добити приступ пословним или школским датотекама и забави само користећи бујице.

7. Омогућује превазилажење владине цензуре

Поред праћења шта људи раде на Интернету, многе владе такође воле да контролишу шта људи такође могу видети или радити на вебу. У многим земљама широм света не можете да приступите одређеним веб локацијама или користите разне мрежне услуге (на пример ИоуТубе, Фацебоок или Гмаил, на пример).

Ево опсежног прегледа интернетских права широм света, где се јасно види које земље цензуришу делове Интернета.

Лако је видети како то може бити озбиљан проблем не само ако живите у земљи у којој влада цензурисе Интернет, већ и ако такво место посетите на одмору или на послу.

Добра вест је да ВПН сакрива вашу ИП адресу и ваше мрежне активности, омогућавајући вам да ефикасно заобиђете све заштитне зидове које спроводе владе које наиђете.

8. Помаже вам да испробате СЕО стратегије

Многи људи то не схватају, али заправо је могуће користити ВПН за своје СЕО стратегије. Будући да сервис сакрива вашу стварну локацију и омогућава вам да вам се чини као да сте из друге земље, локалне СЕО резултате можете видети на другим међународним тржиштима.

У основи, ако сте из Италије, на пример, и желите да тргујете људима у САД, моћи ћете да видите које кључне речи амерички потрошачи траже користећи амерички ВПН сервер.

разлози за коришћење впн-а

Има пуно могућности, наравно, али то није једини начин на који вам ВПН може помоћи у вези са вашим СЕО плановима. Ево и других начина на које можете имати користи користећи ВПН за СЕО:

 • Можете радити на даљину безбрижно.
 • Можете да заштитите своју приватност од својих конкурената (као што је проверавање да они не примете када посећујете њихову веб локацију).
 • Можете заобићи Гооглеове досадне РЕЦАПТЦХА упите за претрагу.

У случају да желите да прочитате више о овоме, слободно погледајте наш опсежни чланак на ову тему.

9. ВПН побољшава ваше играчко искуство

Да, добро сте чули – заправо можете да користите ВПН за ствари везане за видео игре. Ево кратког списка ствари које можете да урадите са ВПН-ом:

 • Играјте се у било којем региону који желите (чак и ако је гео-закључан)
 • Играјте новије игре раније
 • Заобићи досадне забране ИП-а
 • Играјте игре које су биле забрањене
 • Потенцијално смањите заостајање и време пинга
 • Заштитите се од ДДоС напада од болних губитника

А све је то могуће јер ВПН скрива ваш интернетски идентитет и шифрира ваш интернетски промет и личне податке. У случају да желите да сазнате више о коришћењу ВПН-а за игре, слободно погледајте наш детаљни чланак.

10. ВПН може да уштеди новац на авионским картама

Ако за то већ нисте знали, авиокомпаније заправо практицирају дискриминацију на мрежи путем Интернета – у основи приказивање различитих цена корисницима интернета из различитих земаља. То значи да, на пример, ако сте из САД-а, можда ће вам се показати јефтиније карте од некога из Индије. То ипак није све – можда ће вам се приказати и скупље карте ако вас веб локација авио-компаније идентификује као сталног посетиоца (на основу ваше ИП адресе).

Па, тај проблем можете заобићи коришћењем ВПН-а да бисте маскирали ИП адресу – или тако да вам се чини да се повезујете из мање развијене земље или да сакријете чињеницу да сте понављајући посетилац. Брисање колачића на уређају поред тога такође помаже.

Ипак, морамо поменути да не дајемо никакве гаранције. Међутим, према нашим сопственим искуствима и нашим истраживањима, могуће је уштедјети било где између пар долара и стотине долара на лету.

У ствари, када смо писали овај чланак (где детаљније разговарамо о овој теми), урадили смо брзи тест и установили да можемо да уштедимо до 450 долара на лету компаније Унитед Аирлинес са румунском ИП адресом..

11. Помаже вам у борби против неправедног бацања пропусних опсега

Нисте упознати са концептом пропуштања пропусне ширине? У основи, то је када ваш ИСП прати вашу употребу података током месеца и они одлуче да користите „превише“ података за одређену онлајн активност (преузимање датотека, стриминг, мрежно играње итд.). Да би смањили „опсежну“ употребу података, они умањују ваше брзине на мрежи.

Даваоци интернетских услуга то обично раде да би смањили загушење мреже. Међутим, такође је вероватно да користе пригушивање пропусне ширине као начин да вас “убеде” да купите скупљи, већи план података или претплату на веће цене..

Како ВПН помаже у томе? Па, он шифрира сав ваш интернетски саобраћај, осигуравајући да ваш даватељ интернетских услуга не може видјети шта радите на мрежи. Због тога они не могу да угуше ваш пропусни опсег.

12. ВПН може да помогне у раду

Наравно, не можете заиста користити ВПН за сваки појединачни аспект посла. Међутим, може се користити за побољшање квалитета живота на послу. На пример, ако морате да обавите много истраживања тржишта (посебно у САД-у), ВПН ће вам помоћи да деблокирате веб локације са ограниченим геолошким ограничењима. Ово може бити посебно корисно ако сарађујете са клијентом чија је веб локација гео блокирана ван земље.

Већ смо описали како ВПН помаже у СЕО стратегијама, али ево још једног начина како вам ВПН помаже у раду – обезбеђивањем ваших ВоИП конференција. Штавише, осим што осигурава ваше позиве, ВПН вам такође може помоћи да постигнете боље стопе позива услугама попут Скипе-а. Ако желите да читате више о ВПН и ВоИП позивима, погледајте овај чланак.

зашто користимо впн

ВПН такође може да заштити податке који се тичу посла када им приступају запосленици ван канцеларије на несигурним ВиФи мрежама. Ипак, вриједно је напоменути да је ова метода погоднија за мала и средња предузећа, јер велике компаније обично имају своје корпоративне ВПН-ове за то.

ЦацтусВПН – најбољи начин за уживање у свим употребама ВПН услуга

Без обзира који вас разлог из овог чланка мотивира да користите ВПН услугу, добили смо вам леђа. ЦацтусВПН нуди врхунску АЕС енкрипцију која у потпуности обезбеђује ваше податке и саобраћај, неограничену пропусну ширину и велике брзине сервера.

Од наших 28+ сервера, њих 9 нуде П2П подршку, а наша услуга поседује и Киллсвитцх како бисмо били сигурни да сте увек заштићени – чак и када веза опада. Такође, нудимо и прилагођене апликације које раде на више уређаја и лако се инсталирају, те паметни ДНС који деблокира преко 300 гео-ограничених веб локација.

Осјећам се мало неодлучно?

Нема проблема – ми заправо нудимо бесплатни пробни период од 24 сата за нашу ВПН услугу (није потребна кредитна картица), тако да имате довољно времена да видите да ли она заиста задовољава све ваше потребе. Поред тога, једном када постанете ЦацтусВПН корисник, и даље ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Зашто људи користе ВПН услуге? Доживјети Интернет онако како је требало да се ужива

Дакле, зашто користимо ВПН услуге? Једноставно речено – како бисмо могли уживати у интернетском надзору, цензури, хакери и без ограничења. Услуга сакрива корисничку ИП адресу и шифрира њихове интернетске везе, ефикасно отежавајући било коме да открије њихов прави онлине идентитет.

Све у свему, већина људи користи ВПН-ове за:

 • Заобиђите гео блокове, досадне фиревалл и владину цензуру
 • Заштитите своје податке од масовног надзора, оглашивача и хакера
 • Осигурајте њихову слободу говора на мрежи
 • Набавите јефтиније летове
 • Уживајте у бољем искуству на послу
 • Побољшајте своје СЕО стратегије
 • Избегавајте затамњивање пропусне ширине

Наравно, били бисмо више него задовољни када чујемо зашто мислите да људи користе ВПН и шта лично волите да користите и ВПН услугу.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map