Mi az adathalászat, és hogyan lehetne biztonságban maradni tőle? |


Hogyan sikerül ezt megtenni? Másolják egy valódi márka identitását, akár az e-mailben, a webhelyen, akár egy alkalmazott tényleges nevében, vagy úgy tesznek, mint egy barát, családtag vagy valaki más, akit ismersz, tehát úgy tűnik, hogy az üzenet megbízható forrásból származik. A hackerek által az ilyen típusú számítógépes támadások kezdeményezésére leggyakrabban alkalmazott megközelítés a közelmúltban a klasszikus e-mail volt. De mivel a közösségi média hálózata és az okostelefonok növekedni kezdtek, az adathalász támadás ezeket a csatornákat is átvette.

Mi az adathalász? Kezdjük a névvel

Ahogy valószínűleg kitalálta, az adathalásznév a „halászat” igéből származik, és a zsákmány bate segítségével történő elkapásának tevékenységéből származik. Nos, igaz, erre vagyunk a hackerek, zsákmányok, amelyeket el akarnak fogni. Néha a felhasználók megkönnyítik a munkájukat, de szeretnénk biztosak lenni abban, hogy nem ez az eset. Azt fogjuk mondani, hogy mindennek tudnia kell a témáról, így védelmet élvezhet az adathalászat ellen, függetlenül attól, hogy a hackerek mennyire megpróbálják ellopni tőled. Kezdjük az elejétől.

Az adathalász támadások észlelése?

A kiképzett szem könnyen észlelheti az adathalász csalásokat, mert mindig van valami részlet, amely odaadja őket. Vizsgáljuk meg a leggyakoribbkat:

  • Megpróbálják megismételni egy igazi társaság vizuális megjelenését. De ez csak bizonyos mértékig képes erre. Hasonló a hamis termékek észleléséhez. Az igazság a részletekben rejlik. Ha úgy gondolja, hogy valami gyanús, próbálja összehasonlítani azt a hiteles vállalati imázsmal, és világosabbá fogja látni, hogy hamisat foglalkoztat.
  • A tényleges alkalmazott nevét használják, amikor adatát kérik. De, hé, könnyű másolni egy nevet. Nehezebb egy koherens, professzionális beszéd másolása. Tehát próbáljon olvasni a sorok között.
  • Olyan oldalakat terveznek, amelyek nagyon hasonlítanak az eredeti webhelyekhez. De ismét csak ilyen messzire tudnak menni. A logó rossz felbontású, a tartalma nem naprakész, kevés interaktív elem van, és így tovább.
  • Nagyon drámai, amikor arra kérik, hogy írja meg személyes adatait. Előfordulhat például, hogy fiókját veszélybe sodorják, és a probléma megoldásához gyorsan szükségük van személyes adataira, mint tegnap..
  • Bejelenti, hogy nagydíjat nyert, mert miért nem, megérdemled. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti az űrlapokat a gyűjtéshez. Egy kis erőfeszítés a világ körüli kiránduláshoz, vagy a pénz, amit egy év alatt keresel, igaz?

Az adathalászat megakadályozása az adathalásztípusok megtanulásával

Azt mondhatjuk, hogy az égbolt a határ az adathalász támadások típusainál. Igaz, hogy egyesek jobban működtek, mint mások, de az alábbi listából nézd meg magad, ha kevésbé vagy jobban érzékenyek-e ezekre a csalásokra:

A rászoruló barát valóban csalás

Ebben a forgatókönyvben e-mailt kap egy barátjától vagy csak ismerősétől, aki idegen országban utazik, és bajba került. Például tolvajok kirabolták őt. Nos, a bajba jutott barátnak szüksége van a segítségedre, és a lehető leghamarabb szüksége van egy bankszámlára. Mit csinálsz? Ön elküldte a pénzt, vagy megpróbál felvenni a kapcsolatot ezzel a személlyel, hogy kiderítse, hogy a történet igaz?

Repül az idő

Olyan jó időt töltöttél a weboldalon [név beszúrása], vagy annyira elégedettek voltak a banki online szolgáltatásokkal [név beszúrás], hogy még nem is vetted észre, hogy azóta eltelt az idő és a fiókod lejárt, és hamarosan törölni kell. Szerencséd, kapsz egy e-mailt, amely figyelmeztet erre a szerencsétlen eseményre, és lehetőséget ad arra is, hogy meghosszabbítsa vásárlóként töltött idejét. Csak annyit kell tennie, hogy írja be az adatokat, és a probléma megoldódott. Valójában a problémák csak akkor kezdődnek meg, amikor rákattintanak a hamis linkre.

A nagy rossz vírus

Ennek az adathalász támadásnak méltányos része van az áldozatoknak. Figyelmezteti Önt, hogy már fertőzött, és ezt súlyos károk bekövetkezése előtt azonnal meg kell javítania. Nos, mit vársz? A számítógépe veszélyben van, csak töltse le a mellékletet, vagy kövesse a linket, és hagyja, hogy ez a kéknek segítsen.

Az ítélet: bűntudat a sirály miatt

Ha valaki valamit vádol, akkor természetes, hogy meg kell védenie magát, még akkor is, ha tudja, hogy nem tett semmi rosszat. Tehát, ha e-mailt kap, akkor valami illegális cselekedetért vádol, például az, hogy nem fizet adót, vagy elvesz olyan pénzt, amely nem a tiéd tartozott, mit csinálsz? Nos, néhány ember csak tölti le a zip fájlt, amely további információt nyújt a vádaskodásról és egy kiegészítő vírusról.

A túlvédő bank

Ha több pénzt költött, mint általában, ki aggódik ön és pénzügyi jóléte miatt? Lehet, hogy meglepte, de a bankja az. Vagy legalább erre van szüksége egy hamis e-mailben. Értesítést küld arról, hogy nagy összeget vontak le számlájáról, és azt javasolja, hogy kövessen egy linket, ahol többet megtudhat róla, beilleszt.
az adatait.

A „törődünk a véleményeddel” rutin

Ez alattomos. Mert amikor egy márka hűséges ügyfele vagy, jó vagy rossz visszajelzése van a szolgáltatásukkal kapcsolatban. Tehát, ha kap egy e-mailt egy márka nevében, amely felkéri, hogy tegye meg nekik gondolatait valamilyen témában, hajlandó követni a meghívót. Természetesen, mielőtt meggondolná magát, ki kell töltenie néhány űrlapot, így azonosíthat téged értékes ügyfelének. Ez csak természetes? Vagy ez? Nem tudják, hogy már ki vagy, ha írtak neked?

Hogyan lehet megóvni az adathalászatotól??

Lássuk. Eddig tudjuk, hogy az adathalászat egy hackerekkel kapcsolatos technika, amely megpróbálja meggyőzni a sérült vagy hamis linkre való kattintásra. Tegyük fel, hogy e-mailt kap egy korábban meglátogatott webhelyről, és bízol benne. Mint a bankodból. A különbség az, hogy a hozzáférhető link, bár nem tűnik gyanúsnak, a webhely rosszindulatú másolata. Nos, ha a bejelentkezéshez írja be a jelszavát, vagy még jobb, ha pénzügyi információkat ír be, például hitelkártya-adatait, sajnáljuk, de téged feltörtek és adatait ellopták. Hacsak nem veszi figyelembe néhány olyan részletet, amely segít megvédeni magát az adathalász támadásoktól. Az adathalász megakadályozása érdekében tegye a következőket:

Legyen nyelvtan náci

Az adathalászat minden nyelven megtörténik, de az automatikus fordítás gyakran rosszul történik. Tehát olvassa el az e-mail szövegét, mielőtt rákattint a linkre. Ha hibákat talál, tartózkodjon tőle. Gondoljon csak arra, hogy egy komoly márka nem engedné meg az ilyen típusú hibákat az ügyfeleknek szóló üzenetben.

Ne légy toll, ha a bankod van

A bankok soha nem kérik meg személyes vagy pénzügyi adatait e-mailben. Most, hogy most ezt nem fogja engedni, hogy hamis kérdőívek vagy véletlenszerű űrlapok becsapják magukat, amelyeket ki kell töltenie.

Nyugodjon meg, amikor az e-mailek megkísérelnek pánikba esni

Gyakori adathalászati ​​trükk, ha a szavakat sürgõsen használjuk, vagy pánikot keltsünk olyan mondatokkal, mint „a fiókod fel van függesztve”. Senki józan márka, sem a domain tevékenységük, nem fog veled beszélni. Ha félelmetes, csalik, szóval maradj távol tőle. Ha attól tart, hogy a rossz hír igaz lehet, írja meg saját e-mailjét a tényleges feladóknak, és kérdezze meg őket a kérdéses témáról. De ne nyomja meg a visszajátszást, és ne másolja a címet az éppen kapott levelekből. Kézzel tegye meg, saját adatbázisából.

Tartsa naprakész a megelőző szoftvereket

Az antivírus jó védelmi vonal lehet, ha néhány rosszindulatú szoftvert az ébersége során kap. Tehát tartsa naprakészen annak érdekében, hogy hatékonyan működjön az adathalászat elleni védelem területén.

Nézze meg a webhely URL-jét

A rosszindulatú webhelyek nagyon hasonlóak lehetnek az autentikus webhelyeknél, de az URL valószínűleg más URL-t fog használni. Például .net vagy .org a .com helyett. Tehát, az adathalász támadás elkerülése érdekében nemcsak a feladó nevére kell megvizsgálnia, ahogyan az az e-mail mezőben szerepel, hanem az e-mail küldésére használt címre is..

A legjobb adathalász védelem a józan ész

Ez igaz. Racionális megközelítés, ha ezekkel a csalásokkal kölcsönhatásba lép, a legjobb adathalász védelem. Azt mondjuk, mert függetlenül attól, hogy milyen formában vesznek részt, mindannyian megpróbálnak becsapni téged azáltal, hogy felhívják a figyelmetlenséget vagy a bizalom jellegét. De most, hogy jól tájékozottak vagyunk arról, hogy mi az adathalász és hogyan működik az adathalász támadás, könnyebben észlelheti őket, és távol maradhat tőlük. Ne feledje, hogy bármit, ami szinte túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, az interneten valószínűleg nem sem jó, sem igaz, és kétszer ellenőriznie kell bármit, ami akár távolról is gyanúsnak tűnik. Maradj biztonságban.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me