Mi az online biztonság? (Útmutató az internetes biztonsághoz)


Nos, itt van mindent, amit tudnia kell erről:

Mi az online biztonság?

Az online biztonság általános meghatározása a követett szabályok és a végrehajtott intézkedések együttesét használja annak biztosítására, hogy az online felhasználói adatok és a magánélet ne kerüljenek veszélybe a számítógépes bűnözőkkel.

Az online biztonság olyasmi olyan összetett, mint egy hitelkártya-lopás megakadályozására szolgáló rendszer, vagy olyan egyszerű, mint amikor antivírus szoftverrel védi készülékét a rosszindulatú programoktól és a vírusoktól.

Mi az online biztonság??

Az online biztonság azt jelenti, hogy biztonságban kell maradni az interneten – alapvetően annak biztosítása, hogy az online biztonsági fenyegetések ne veszélyeztessék személyes adatait vagy a használt eszköz integritását..

Az online biztonságot könnyedén összetéveszteni az online biztonsággal, de a legjobb módja annak, hogy különbséget tegyünk egymással, ezt fontolgatjuk: Az online biztonság az, ami online biztonságot kínál.

Az online biztonság 11 legnagyobb veszélye

Több tucat online biztonsági fenyegetés van az interneten, ezért úgy döntöttünk, hogy a legveszélyesebbekre és a leggyakoribbokra összpontosítunk. Ha olyan online fenyegetésre gondolt, amelynek szerepelnie kellene a listánkban, vegye fel velünk a kapcsolatot, és tudassa velünk.

Ezzel az útvonalon kezdjük el:

1. Malware

A rosszindulatú programok olyan rosszindulatú szoftverek, amelyeket úgy programoztak, hogy megfertőzzék az összes olyan eszközt, amellyel érintkezésbe kerülnek. A rosszindulatú programok száma jelentősen növekszik az elmúlt években, így a rosszindulatú programok jelenleg az egyik legnagyobb internetes biztonsági fenyegetés..

A manapság használt szokásos malware programok a következők:

 • vírusok – Egyfajta önreplikáló malware.
 • Adware – Rengeteg nem kívánt hirdetésnek teheti ki magát.
 • spyware – A személyes adatait naplózza a keyloggerek segítségével.
 • zsarolóprogramok – Titkosítja az érzékeny adatokat, vagy megakadályozza az eszközhöz való hozzáférést, amíg a váltságdíjat meg nem fizetik.
 • Trójai lovak – Rosszindulatú programok, amelyek beépültek (általában a gyártó / programozó tudta nélkül) legitim alkalmazásokba.
 • Számítógépes férgek – olyan rosszindulatú programok, amelyeket nem kell más fájlokhoz vagy programokhoz csatolni, a számítógép memóriájában élnek, és ugyanazon a hálózaton más eszközöket fertőznek meg.

A rosszindulatú programokat általában érzékeny információk (hitelkártya-adatok, bejelentkezési adatok, személyes azonosítható adatok stb.) Ellopására használják, hogy pénzt lopjanak az áldozattól, vagy ha profitot keresnek azáltal, hogy az adatokat a mélyhálón értékesítik..

A rosszindulatú programok arra is használhatók, hogy ellopják valakinek a személyazonosságát, fontos információkat túszul tartsanak váltságdíjért, vagy valaki merevlemezének és / vagy eszközének egyszerű megsértéséhez.

2. Adathalászat

Az adathalászat általában azzal jár, hogy a számítógépes bűnözők megkísérelnek becsapni téged a személyes és pénzügyi információk felfedésében, akár úgy tesznek, mintha egy legitim vállalkozás lenne, vagy megpróbálják fenyegetni Önt jogi következményekkel, ha nem teljesíti.

Az adathalász támadásokat futtató számítógépes bűnözők különféle módszereket használnak az online felhasználók becsapására:

 • Hamis e-mailek és SMS-ek
 • Hamis webhelyek
 • Webhely hamisítása (eltér a hamis webhelyektől, mivel ezek JavaScript parancsokat tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a címsort)
 • Link manipuláció
 • Szociális tervezés
 • Villogás (egy adathalász módszer, amely Flash-re támaszkodik)
 • Rejtett átirányítások (alapvetően legitim webhelyek, amelyeket feltörnek, hogy átirányítsák a látogatókat hamis webhelyekre)

Az adathalász támadások súlyos veszélyt jelentenek. 2017 óta 65% -kal emelkedtek. Sőt, állítólag körülbelül 1,5 millió adathalász webhely található az interneten.

3. Pharming

A Pharming olyan módszer, amelyet a számítógépes bűnözők használnak annak érdekében, hogy javítsák az esélyüket, hogy becsapják az online felhasználókat adathalász webhelyekkel. Az adathalászattal ellentétben a pharming nem annyira támaszkodik a hamis üzenetekre. Ehelyett a számítógépes bűnözők megkísérlik a felhasználói csatlakozási kérelmeket közvetlenül a rosszindulatú webhelyekre irányítani.

Általában a DNS-gyorsítótár-mérgezést használják az Ön böngészője URL-címsorának irányítására. Még akkor is, ha beírja a hozzáférni kívánt webhely megfelelő e-mail címét vagy IP-címét, továbbra is átirányít egy adathalász webhelyre.

4. Az alkalmazás biztonsági rései

Az alkalmazás sérülékenységei általában egy adott program kódjában található hibák és hibák, amelyeket a számítógépes bűnözők kihasználhatnak a felhasználói adatok eléréséhez és ellopásához. Ezeket a problémákat rendszerint frissítéssel oldják meg.

A Facebook sebezhetősége, amely lehetővé tette a hackerek számára felhasználói fiókok átvételét (akár 50 millió fiókot is veszélyeztetve), erre jó példa.

5. DoS és DDoS támadások

A DoS (szolgáltatásmegtagadás) és a DDoS (elosztott szolgáltatásmegtagadás) támadásokat használják a hálózati szerverek túlterhelésére annak érdekében, hogy megsemmisítsenek egy weboldalt vagy egy online szolgáltatást – akár néhány percre, órára vagy akár napokra is. A DoS támadások egyetlen számítógépről származnak, míg a DDoS támadások a fertőzött számítógépek teljes hálózatából származnak (úgynevezett botnetnek)..

Az ilyen típusú támadásokat tapasztalt hackerek használhatják, de bárki használhatja azokat, akiknek pénzük van a DoS támadások megfizetésére vagy a botnetek kölcsönzésére..

A DoS és a DDoS támadások nem különösebben veszélyeztetik az online biztonságot mint egyéni Internet-felhasználó. Ezek inkább bosszantó források, és általában súlyos fenyegetéssé válnak, ha online vállalkozást vagy webhelyet működtet. Miért? Mivel a DoS és a DDoS támadások felesleges leállást okozhatnak, és az ügyfelek bizalmát költségessé teheti.

Természetesen mindig van esély arra, hogy a számítógépes bűnözők DoS és DDoS támadásokat füstképernyőként használhatják, hogy a biztonsági csapatok ne tudják észrevenni, hogy megpróbálják megsérteni a felhasználói adatokat. Ebben az esetben a DoS és DDoS támadások mindenki számára aggodalomra adnak okot.

6. Csalások

A csalók már az emberek előtt prédikálnak, még mielőtt az internet dolog volt. Most sokkal aktívabbak és sikeresebbek, mint valaha, mivel sokkal könnyebb az embereket csalni pénzükből és személyes adataikból.

A csalók általában mindenféle taktikát alkalmaznak az online felhasználók megtévesztésére és becsapják őket érzékeny információk (mint például a társadalombiztosítási számuk, hitelkártya-adatok, bankszámla-adatok, e-mail bejelentkezési adatok stb.) Feltárására, hogy ellopják a pénzt. vagy személyazonosságuk.

Az online csalások általában adathalászati ​​kísérletekkel járnak, de ezek más módszereket is tartalmazhatnak:

 • Apróhirdetések
 • Foglalkoztatási csalások
 • Ponzi rendszerek
 • Piramis rendszerek
 • Előzetes díjcsalások
 • Fogadások csalások
 • Catfishing

7. Gyökérkészletek

A gyökérkészlet olyan programok vagy eszközök gyűjteménye, amelyek teljes ellenőrzést adnak a számítógépes bűnözők számára egy számítógép vagy az internethez csatlakoztatott eszközök hálózata felett. Néhány rootkit még a keyloggereket is telepíti és letiltja a víruskereső programokat, mihelyt bejutnak a számítógépbe.

A hackerek azonban nem tudják közvetlenül telepíteni a rootkit-eszközöket egy eszközre (hacsak nem férnek hozzá ehhez). Ehelyett adathalász taktikára, hamis linkekre, hamis szoftverekre és rosszindulatú webhelyekre támaszkodnak, hogy a munkát elvégezzék..

Nagyon nyilvánvaló, miért veszélyesek a rootkit-ek – ezek felhasználhatók pénz és bizalmas információk ellopására mind az egyes online felhasználók, mind a nagyvállalatok számára.

8. SQL befecskendező támadások

Alapvetően az SQL-t (strukturált lekérdezési nyelv) a kiszolgálók használják a webhelyadatok tárolására. Tehát az SQL befecskendezés támadása veszélyeztetheti a webhely összes felhasználói adatait.

A támadások működését illetően az SQL injekciók rosszindulatú kódot használnak a webes alkalmazások biztonsági réseinek kihasználására. Az ilyen típusú támadások webhelyadatokat lophatnak, törölhetnek, és akár a webhely tranzakcióit is érvényteleníthetik.

Sajnos az átlagos online felhasználó nem sokat tehet az SQL injekciós támadások ellen. A legjobb dolog, amit tehetnek, az, ha kapcsolatba lépnek egy szolgáltatóval, amelyről ismert, hogy megbízható és biztonságos szervereket használ, és aki nem kér túl sok személyes információt..

9. Középső támadások

A középső ember (MITM) támadásai kiberbűnözői által elfogják vagy megváltoztatják a két fél közötti kommunikációt.

Jó példa erre egy hacker, aki megszakítja a kommunikációt az eszköz és egy webhely között. A számítógépes bűnöző elhallgathatja a csatlakozási kérelmét, megváltoztathatja azt igényeiknek megfelelően, továbbíthatja a weboldalra, majd elhallgathatja a választ. Ilyen módon értékes információkat lophatnak el tőled, például a bejelentkezési adatait, a hitelkártya-információkat vagy a bankszámla-hitelesítő adatait.

Az MITM támadások sikereikben rosszindulatú szoftverekre támaszkodhatnak, de a MITM támadásnak többféle módon is előfordulhat, ezek a leggyakoribb módszerek:

 • DNS hamisítás
 • HTTPS hamisítás
 • Wi-Fi hackelés
 • IP hamisítás
 • SSL eltérítés

10. Spam

A levélszemét a kéretlen üzenetek tömeges elosztásaként határozható meg az interneten. Az üzenetek bármit tartalmazhatnak, az egyszerű hirdetésektől a pornográfiáig. Az üzeneteket e-mailben, a közösségi médiában, a blog megjegyzésein vagy az üzenetküldő alkalmazásokon lehet elküldeni.

A spam általában csak bosszantó, ám káros lehet az online biztonságra is, ha a kapott üzenetek adathalászati ​​kísérlet, rosszindulatú linkekkel vannak ellátva, vagy rosszindulatú programokkal fertőzött mellékleteket tartalmaznak.

11. WiFi lehallgatás

A WiFi lehallgatás általában nem biztonságos WiFi hálózatokon zajlik (általában a nyilvánosan látott ingyenes hálózatokon), és a számítógépes bűnözők kihasználják a titkosítás hiányát, hogy kémkedjenek az online kapcsolatokra és kommunikációra. Láthatták, hogy mely webhelyekre fér hozzá, milyen e-mail üzeneteket küld, vagy mit gépel be egy üzenetküldő alkalmazásba.

A WiFi lehallgatás biztonságos hálózatokban is előfordulhat, ha a WPA2 titkosítás repedt – ez valami nyilvánvalóan végrehajtható, bár nem rendkívül egyszerű. Ha a legtöbb hálózati eszköz fel van szerelve a WPA3-tal, akkor ez a biztonsági rés már nem jelenthet aggodalmat, de eltarthat egy ideig, amíg az új verzió megjelenik, sajnos.

10 módszer az online biztonság fokozására

Íme néhány dolog, amelyet megtehetsz az online identitás és pénzügyi adatok jobb védelme érdekében, amikor az interneten böngészi.

1. Ne használjon nem biztonságos WiFi hálózatokat

Az ingyenes WiFi a helyszínen csábító és rendkívül hasznos, ezt megadjuk Önnek, de ez is nagyon veszélyes. Mivel nem használnak titkosítást, ez azt jelenti, hogy bárki hallgathatja meg kapcsolatait, hogy érzékeny információkat lopjon.

A legjobb, ha elkerül egy olyan WiFi hálózatot, amely nem kér jelszót, és használja inkább a saját mobil adatátviteli tervét – különösen, ha gyorsan meg kell ellenőriznie a bankszámláját, a közösségi média fiókot vagy az e-mailt..

Ezenkívül azt javasoljuk, hogy minden eszközt beállítsa úgy, hogy „elfelejtse” az összes használt nyilvános WiFi hálózatot (még akkor is, ha biztonságos). Miért? Mivel vannak olyan eszközök (mint például a WiFi ananász), amelyek lehetővé teszik a számítógépes bűnözők számára, hogy MITM támadásokat szervezzenek hamis WiFi hotspotok létrehozásával, amelyek legitim hálózatként próbálnak működni. Mivel az eszköz úgy van beállítva, hogy automatikusan újracsatlakozzon a korábban használt WiFi hálózathoz, akkor nem lesz probléma a hamis hálózathoz kapcsolódni, ha hasonló SSID-t (WiFi hálózati név) sugároz..

Az alábbiakban bemutatjuk az oktatóanyagok gyors listáját, amelyek megmutatják, hogyan lehet ezt a funkciót kikapcsolni a legtöbb platformon:

 • Windows 7
 • Windows 8 + Windows 8.1
 • Windows 10
 • Mac operációs rendszer
 • Linux (videó az Ubuntu számára is)
 • iOS
 • Android

2. Használjon hatékony víruskereső szoftvert

A víruskereső szoftver a legjobb megoldás arra, hogy készüléke biztonságban legyen a rosszindulatú programok ellen. Ne hagyja, hogy a név megzavarja – a víruskereső program a vírusok ellen harcol, de leginkább a rosszindulatú programokat célozza meg (a vírus egyfajta rosszindulatú program). Ügyeljen arra, hogy folyamatosan frissítse a programot, és hogy gyakran végezzen szkennelést – különösen az új fájlok letöltése után. A legjobb, ha valójában nem nyitja meg őket anélkül, hogy először beolvasná őket.

Csak győződjön meg arról, hogy megbízható víruskereső szolgáltatót választott. Ideális esetben távol maradjon az ingyenes megoldásoktól, és válasszon egy fizetett szolgáltatót, aki ingyenes kipróbálást kínálhat.

Rengeteg víruskereső / kártevőirtó szoftver szolgáltató közül választhat, ám ajánlásaink a Malwarebytes és az ESET.

3. Mindig használjon VPN Online szolgáltatást

A VPN (virtuális magánhálózat) egy online szolgáltatás, amelynek segítségével elrejtheti a valódi IP-címét és titkosíthatja az online kommunikációt. Ez az egyik legjobb módja az online biztonság fokozásának és a digitális lábnyomok elrejtésének. Mindaddig, amíg a megfelelő titkosítási módszereket nem használják, senki sem fogja tudni figyelni az online forgalmat, hogy megnézze, mit csinál az interneten

Ez nagyjából azt jelenti, hogy nem kell aggódnia a számítógépes bűnözők (vagyis a kormányhivatalok vagy az internetszolgáltató) kapcsolatai meghallgatása miatt – még akkor is, ha nem biztonságos nyilvános WiFi hálózatokat használ.

Ideális esetben a VPN-t egy megbízható víruskereső program mellett kell használni. Noha a VPN biztonságos online élményt nyújt Önnek, nem tudja megvédeni eszközeit a rosszindulatú programoktól, ezért jobb, ha biztonságos, mint sajnálom. És mint egy víruskereső program, kerülje az ingyenes VPN-eket, és inkább fizetett VPN-szolgáltatóval lépjen kapcsolatba.

Érdekli egy nagy teljesítményű VPN, amely kiváló online biztonságot nyújthat?

Ha követi az összes általunk említett tippet, és VPN-t használ mellette, elég biztonságosnak kell lennie az interneten. És ha megbízható VPN-szolgáltatást keres, akkor magunkkal látjuk el magunkat – a CactusVPN hozzáférést biztosít több mint 28 nagysebességű szerverhez, korlátlan sávszélességet és katonai titkosítást kínál.

Ezenkívül a rendkívül biztonságos OpenVPN és a SoftEther VPN protokollokat is használnia kell, és élvezheti a nyugalmat, tudva, hogy nem regisztrálunk semmilyen adatot vagy forgalmat. Ó, és szolgáltatásunk DNS-szivárgás-védelemmel és gyilkossági kapcsolóval is rendelkezik, amely biztosítja, hogy soha nem lesznek kitéve akkor is, ha a kapcsolat leáll.

Felhasználóbarát alkalmazásokat fejlesztettünk ki a legnépszerűbb platformokhoz (Windows, macOS, Android, Android TV, iOS és Amazon Fire TV), így biztonságosabbá teheti online kommunikációját több platformon..

Sőt, még egy 30 napos pénz-visszatérítési garanciát is kínálunk, ha a szolgáltatás nem működik úgy, ahogy kellene, ha egyszer CactusVPN felhasználóvá válik..

4. Kerülje az adathalászati ​​kísérleteket

Mivel az adathalászatnak nagyon sok formája lehet, úgy döntöttünk, hogy a legjobb, ha összegyűjti a legtöbb tippet, amelyet követnie kell ebben a rövid listában:

 • Ha olyan e-mailt vagy üzenetet kap, amely állítólag valamelyik közeli személytől, a bankjától vagy a rendőrségtől kéri az árnyékos mellékletek letöltését, a rövidített linkek elérését vagy az érzékeny információk megosztását, akkor hagyja figyelmen kívül. Ehelyett vegye fel a kapcsolatot az állítólagos feladóval, hogy kiderítse az igazságot.
 • Próbálja meg az idézetek között gurulni a kapott üzenet egyes részeit. Ha ez adathalász csalás, akkor valószínű, hogy mások eredményei fognak megjelenni, amikor ugyanazt az üzenetet kapják.
 • Ne hagyja figyelmen kívül azokat az üzeneteket, amelyek állítólag jó hírű intézményektől származnak, de nincsenek törvényes kapcsolattartási adatai vagy aláírásuk.
 • Ha belép egy webhelyre, akkor ellenőrizze, hogy az URL-cím “https” -vel kezdődik, a “http” helyett.
 • Ha véletlenszerű előugró hirdetéseket kap az Ön által ismert legitim webhelyeken, ne lépjen kapcsolatba velük.
 • Fontolja meg a Stanford adathalászat elleni böngésző kiterjesztéseit.
 • Ha valahogy egy adathalász weboldalon találja meg bejelentkezési hitelesítő adatait vagy pénzügyi információit, és nem tud kilépni, csak írjon be egy hamis vagy hamis jelszót és információt.

5. Ne tartsa bekapcsolva a Bluetooth funkciót

Miközben a Bluetoothnak megvannak a maga módjai, a bekapcsolás állandó megtartása eléggé kockázatos. 2017-ben felfedezték, hogy a Bluetooth sebezhetősége lehetővé tette a számítógépes bűnözők számára, hogy csendben csapkodjanak az eszközére. 2018-ban felfedezték egy új, Bluetooth hackelés módszerét, amely több millió eszközt érintött, lehetővé téve a hackereknek, hogy MITM támadásokat használhassanak az eszköz kriptográfiai kulcsának megszerzéséhez..

Mindent összevetve, jobb, ha biztonságban vagy, és kapcsolja ki a Bluetooth-ot, ha nem használja, hogy az online biztonsága sértetlen maradjon..

6. Kapcsolja ki a helymeghatározó szolgáltatásokat a mobilkészülékein

A földrajzi helymeghatározó szolgáltatások valóban hasznosak lehetnek, de nagyon kockázatosak is lehetnek. Ha elhagyjuk azt a tényt, hogy egy alkalmazás vagy olyan piaci óriás, mint a Google, folyamatosan tudja, hol tartózkodik, az is az a tény, hogy egyes alkalmazások kiszivárogtathatják a földrajzi helyét.

Ha ez megtörténik, ez nem azt jelenti, hogy közvetlen veszélyben leszel. Mégis, online biztonsága eltalálja a helyzetet, és soha nem tudja tudni, mi történhet a kiszivárogtatott adatokkal, ha rossz ember kezét veszi rá (tipp – a sötét interneten értékesíthető).

7. Használjon szkript-blokkolókat a böngészőiben

A szkript-blokkolók olyan böngészőbővítmények, amelyek segítségével ellenőrizheti, hogy a meglátogatott webhelyek nem futnak-e jogosulatlan árnyékos Java, JavaScript vagy Flash szkriptek és beépülő modulok a háttérben, amelyek veszélyeztethetik az Internet biztonságát. Ne felejtsd el – egyes szkriptek annyira veszélyesek lehetnek, hogy átveszik az Ön böngészőjét, mások pedig adathalász átirányításokat vagy hirdetéseket futtathatnak, vagy akár a kriptográfiai pénznemeket is használhatják a CPU használatával.

Javasoljuk az uMatrix használatát az uBlock Origin mellett.

8. Tartsa naprakészen az operációs rendszert

Ha a legfrissebb frissítéseket nem telepíti az operációs rendszerre, akkor súlyosan káros lehet az online biztonság. Miért? Mivel a hackerek kihasználhatják a potenciális biztonsági réseket az előnyeik érdekében – olyan biztonsági réseket, amelyeket a legújabb frissítéssel javítottak.

Az EternalBlue kizsákmányolás egy nagyon jó példa erre. Ez egy, az NSA által kifejlesztett kizsákmányolás volt, amely a Windows eszközöket érintette, és része volt a WannaCry ransomware támadásoknak is. Szerencsére a Microsoft elég gyorsan kiadta a javítás javítását. Azok az emberek, akik nem telepítették a frissítést, alapvetően továbbra is sebezhetők voltak.

9. Fontolja meg a titkosított üzenetküldő alkalmazások és e-mailek használatát

Ha valóban meg akarja győződni arról, hogy az online kommunikáció biztonságos, akkor kipróbálhatja a Signal alkalmazást az üzenetküldéshez. Nagyon erős titkosítással rendelkezik, és Snowden maga mondta, hogy minden nap használja. A WhatsApp jó alternatíva is lehet, mivel nyilvánvalóan erős biztonsággal is rendelkezik.

Az e-maileket illetően a ProtonMail egy nagyon megbízható szolgáltatás. Használata (bizonyos mértékig) ingyenes, és a rajta átmenő kommunikáció teljesen titkosítva van. Ráadásul a szolgáltatás Svájcban található, egy olyan országban, amely nagyon szigorú törvényeiről ismert, amelyek védik a felhasználók magánéletét.

10. Használjon erős jelszavakat

Rendkívül fontos, hogy fiókjaihoz erős jelszavakkal rendelkezzen, de valóban jó szavakkal jár, mint megtenni.

Már van egy cikkünk a témáról, ha segítségre van szüksége, de itt olvashatjuk a fő ötleteket:

 • Helyeket használ, ha megengedett.
 • Csak hosszú jelszavakat használjon. Ideális esetben ne tartsa be egyetlen szót.
 • Ne használja a szótár szavait jelszavaként.
 • Használjon nagy- és kisbetűket, és véletlenszerűen keverje össze őket.
 • Használjon szimbólumokat (például $,% vagy *) a jelszavában.
 • Írja be a számokat a jelszóba.
 • Próbáljon meg egy teljes mondatot megadni a jelszavából.
 • Fordítsa meg néhány, a jelszóban használt szót (a „szék” helyett használja a „riahc” -t).

Próbálkozzon úgy is, hogy ne használja ugyanazt a jelszót az összes fiókjához. Sokkal jobb, ha különféle jelszavakat, vagy legalábbis a fő jelszó variációit használja.

A jelszavak tárolásának szempontjából a legjobb egy jelszókezelő (például a KeePassXC vagy a Bitwarden) használata, de jó ötlet ezeket egy notebookba leírni.

Mi az online biztonság? Alsó vonal

Az online biztonság képviseli a követett szabályokat, a végrehajtott műveleteket és a folyamatot, amely biztosítja az Internet biztonságát. A biztonsági fenyegetések (rosszindulatú programok, csalások, adathalász, hackelés stb.) Napjainkban egyre gyakoribbá válnak, az online biztonság fontosabbá vált, mint valaha.

Általában a biztonságos online működés biztosításának legjobb módja egy erős víruskereső program, megbízható VPN, erős jelszavak és szkript-blokkolók használata (többek között).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me