VPN port továbbítás (minden, amit tudnod kell)


Mi a kikötő??

A port egy protokollhoz rendelt egyedi szám, amely parancsok és szabályok halmaza, amelyek szabályozzák az adatok küldését és fogadását az interneten. Erre példa a 443-as port, amelyet hozzárendelnek minden olyan adathoz, amelyet a HTTPS-en továbbítanak.

A port száma úgy működik, mint egy vezeték nélküli csatorna, és megakadályozza a lehetséges protokollokat a különböző protokollok között. A portszámok szintén nélkülözhetetlenek a hálózati biztonság szempontjából, mivel egy port blokkolása blokkol egy bizonyos protokollt a hálózaton.

Mi a portszállítás??

A port-továbbítás (más néven port leképezés) a számítógépes portok átirányításának módja a helyi hálózat és a távoli eszközök között. Ez a technika általában hasznos az internethez csatlakoztatott eszközök és szolgáltatások távoli eléréséhez.

A port-átirányítást általában egy útválasztóval együtt kell használni, mivel az említett útválasztó valószínűleg NAT-ot (Network Address Translation) használ – egy olyan folyamat, amely a helyi hálózat eszközeinek egyedi IP-címeit egyetlen IP-címké alakítja, és alapvetően lehetővé teszi az útválasztóhoz csatlakoztatott eszközöknek, amelyeknek van saját hálózati címeik (például laptop vagy játékkonzol) az Internethez való kapcsolódáshoz az internetszolgáltató által hozzárendelt IP-vel.

Ebben az összefüggésben a porttovábbítás – amely a színfalak mögött zajlik – elfogja az adatokat és a forgalmat, amely egy adott IP-re (ebben az esetben a NAT-on beszerzett IP-címekre) irányul, és átirányítja egy másik IP-re (a eszköz, amelyhez például távolról szeretne hozzáférni).

Hogyan működik a kikötőszállítás??

Amikor egy kérést az interneten keresztül kell elküldeni, létrejönnek az említett kéréssel kapcsolatos információkat tartalmazó adatcsomagok, és azokat az interneten keresztül továbbítják. A különféle adatok között ezek a csomagok információkat tartalmaznak a számítógép vagy eszköz rendeltetési helyéről.

Az adatcsomag fejlécét általában egy hálózati útválasztó elemzi. Ezután a csomagot elküldik a fejlécben lévő rendeltetési helynek.

A port továbbításával azonban a lehallgató alkalmazás (például VPN ügyfél) ellenőrzi az adatcsomag fejlécét, látja a rendeltetési helyet, majd újraírja a fejlécben található adatokat. Ezután az adatcsomagot az újonnan kiosztott rendeltetési helyre küldi el. VPN esetén az új rendeltetési hely általában a VPN szolgáltató által használt kiszolgálók egyike.

Miért kínálnak néhány VPN-szolgáltató VPN-port-továbbítást?

Számos VPN-szolgáltató NAT-tűzfalat használ, hogy megvédje felhasználóit a rosszindulatú bejövő kapcsolatoktól. Noha ez hasznos, néha problémákat okozhat azáltal, hogy blokkolja a bejövő kapcsolatokat, amelyeket a felhasználók valóban szeretnének.

Például egy NAT tűzfal potenciálisan zavarhatja a torrentot. Hogyan? Nos, ennek mindennek a „vetés” cselekedetével – a bejövő kapcsolatok elfogadásával más felhasználóktól, akik fájlokat szeretnének letölteni a saját torrent kliensükhöz. A vetésről azt is ismert, hogy hozzájárul a torrent feltöltési sebességéhez, és mindenkinek szükséges, hogy le tudja tölteni a torrentet..

A NAT tűzfal megakadályozhatja a többi P2P-felhasználót, hogy kéretlen kapcsolatot kezdeményezzen az ügyféllel, ezáltal megakadályozva a vetést.

Ha egy VPN-szolgáltató kínál port-továbbítást, az ügyfél átirányítja a bejövő kapcsolatokat, biztosítva, hogy megkerüljék a NAT tűzfalat.

A torrentinghez szükséges a VPN port továbbítása?

Nem igazán. A port-továbbítás hiánya általában nem zavarja meg a letöltési sebességet. A feltöltési sebesség néha eltalálhat, de bizonyos esetekben továbbra is képes lesz a vetés. Ha nem törődik a feltöltési arány hozzájárulásával, és csak egy fájlt szeretne letölteni, akkor nincs szükség VPN port-továbbításra.

A torrentinghez a port-továbbítás csak akkor lenne kötelező, ha a raj minden egyes felhasználója (az összes torrentot letöltő és feltöltő felhasználó) egy NAT tűzfal mögött lenne..

A kikötőszállítás biztonságos?

Kicsit problematikus lehet megpróbálni manuálisan beállítani az útválasztót a portátirányítás biztosítására. Miért? Mivel az online kommunikáció valószínűleg nem olyan biztonságos, mint gondolnád.

Mi az a rosszindulatú program?

Az útválasztó portjainak továbbítása potenciális biztonsági réseket tehet ki Önnek a számítógépes bűnözők és a rosszindulatú programok által, ha nem tesz megfelelő biztonsági intézkedéseket – különösen, ha a portot nyitva hagyja a távoli eléréshez..

A VPN port továbbítása viszont általában elég biztonságos, mivel a port továbbítás a VPN szolgáltató oldalán zajlik, nem a tiéd. Ráadásul a kapcsolata továbbra is biztonságban van a VPN titkosításával.

Egy dolgot azonban meg kell említeni – 2015-ben felfedezték, hogy a VPN-port-továbbítást kínáló VPN-szolgáltatókat valóban sérülékenység sújtotta („Port Fail” néven), amelyek potenciálisan felfedhetik a VPN-felhasználók valódi IP-címét. Szerencsére a sebezhetőséget könnyű elkerülni, bár nincs garancia arra, hogy a port-átirányítást kínáló összes VPN-szolgáltató meghozta a szükséges intézkedéseket az elmúlt években.

Természetesen, ha olyan VPN szolgáltatót használ, amely nem kínál VPN port továbbítást, akkor nem kell aggódnia, hogy egy port sikertelenül kiszivárogtatja az Ön IP-címét az interneten.

Szüksége van egy biztonságos VPN-szolgáltatásra?

Ha arra törekszik, hogy megvédje személyes adatait és az internetes forgalmat az interneten, akkor fedezetet nyújtunk Önnek. A CactusVPN csúcskategóriás AES titkosítást, akár 6 választható VPN protokollt kínál, korlátlan sávszélességet és költséghatékony előfizetéseket kínál.

Ráadásul kilenc 25 nagy sebességű szerverünkből torrent támogatást kínálunk, és ingyenes 24 órás próbaverziót és 30 napos pénz-visszafizetési garanciát kínálunk..

Lényeg – Mi a VPN port továbbítása?

A VPN-port továbbítás a NAT tűzfalakkal rendelkező VPN-szolgáltatók számára a nem rosszindulatú kapcsolatok elfogására szolgál, amelyeket a VPN-felhasználók (például torrenting kapcsolatok) igényelhetnek, amelyeket egyébként a tűzfal kiszűrne, és az adatcsomag fejlécében található rendeltetési hely módosítására szolgálnak kapcsolatok megkerülik a NAT tűzfalat.

Ugyanakkor tudnia kell, hogy a VPN port továbbítása nem kötelező a P2P számára. Ez csak akkor szükséges, ha meg akarod győződni arról, hogy nagy lesz a vetési sebesség, vagy ha minden torrentot letöltő / vető ember van egy NAT tűzfal mögött (ami nem nagyon valószínű forgatókönyv).

Nehéz azt is megmondani, hogy a VPN-port továbbítást kínáló szolgáltató biztonsági intézkedéseket hozott-e a port meghibásodása elleni támadás ellen (egy biztonsági rés, amely kiszivárogtathatja az Ön valódi IP-címét, amikor csatlakozik a VPN-hez).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me